Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/lubuscy-rolnicy-chca-ogloszenia-stanu-kleski-suszy,120614.html

Rolnicy chcą ogłoszenia stanu klęski suszy, fot. pixabay

Kowalczyk się popisał , stwierdził że jest doskonały rok dla plonów bo nie ma suszy , Boże widzisz a grzmisz .

4 minuty temu, mirro napisał:

Z ważniejszych osiągnięć i dokonań to tylko mi przychodzi do łba przeróbka krajalnicy do warzyw Buchlera, na oprogramowanie i oprzyrządowanie made in Polska C. Nadmieniam iż maszyna była kupiona nowa ale po drugiej wizycie serwis belgijski się poddał. 😂 Okazało się że magnesy mające wyłowić metal z warzyw były tak silne, że trzeba by przebudowywać całą linię a nawet przenieść je do sąsiedniego pomieszczenia, aby krajalnica mogła działać. Można było wcześniej na to wpaść, ale nie wiedzieliśmy że czujniki bezpieczeństwa pracują w podwójnej pętli faradaya i sami je rozpieprzamy magnesami pracującymi obok. 

Cena tych z tuneli tak deserówka jak i przemysł jest w okolicy 18PLN.

Kupowali nawet od tylko 8 zł a te 15 zł też się pojawiło owszem .

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Po ile maliny w skupie bo jakaś dziwna psychoza jest co do ceny . AF Maliny milczy a w styczniu pisali że po 30 zł mają być .

Malina ma być ponad 30 zł i basta .

Pogoda pomoże w tym wysuszy nie nawadniane plantacje i będą mieli malutkie leciutkie malinki .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
jacor73 napisał:

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Każdy kraj pomaga UA dobrowolnie. Nie ma żadnych refundacji. Morawiecki kłamie.

Tak zawsze były korzyści ale dla krajów gdzie rządzą mądrzy ludzie a nie głupki. USA na tym zarobi bo będą mieli pierwszeństwo na lata w zaopatrywaniu UA w broń i robieniu z nimi interesów. Mało tego jeszcze sprzedadzą masę broni takim głupkom z pisu za którą my jako podatnicy zapłacimy. Błaszczak tylko jeździ do USA podpisuje kolejne kontrakty i się cieszy jak dzieciak, że ci chcą sprzedawać bron do PL za ciężki szmal USA zarobi na tej wojnie jak nikt inny. My za tę wojnę zapłacimy jak mało który kraj oprócz UA oczywiście. Elektorat pisu już zaczyna to widzieć. Więc Pinokio robi im wrzutki, ze będą jakieś refundacje co nie będzie miało nigdy miejsca.

No i z tego wynika, że temu najbardziej zależało na wojnie, kto najwięcej na niej zarobi. Nie od dziś wiadomo, że macki  amerykańskich firm zbrojeniowych sięgają tak daleko, że nie jeden nie jest w stanie sobie tego wyobrazić: Bałkany, Irak, Syria, Afganistan i jeszcze wiele innych zbrojnych konfliktów.

Tego... Wszędzie gdzie napisałeś bitwy toczono ruską bronią.

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

W regulaminie promocji nie ma nic o żadnej karcie idioto. 

Fajne  samozoranie     widać  lubisz    udowadniać  każdego  dnia  że  jesteś  tym  ,,idiotą,,  :D  :D  :D  

5. W okresie od 27 czerwca 2022 r. 31 sierpnia 2022 r. Rabat będzie udzielany
Uczestnikom Zarejestrowanym po okazaniu i zeskanowaniu aktywnej głównej plastikowej karty VITAY (dalej „Karta VITAY”) lub Wirtualnej Karty VITAY oraz skorzystaniu zdedykowanego kuponu promocyjnego dostępnego w aplikacji ORLEN VITAY (dalejodpowiednio jako „Kupon” i „Aplikacja”)

5 godzin temu, hubertuss napisał:

A ceny węgla pompuje pis. Bo pośrednicy też są z nadania pisu.

Kto  ci  te brednie  naopowiadał  u mnie  w gminie   wszyscy  którzy  handlują  węglem to  wyborcy  i  zwolennicy  PO  i łupią  obywateli  na węglu  który  tanio  kupią  na kopalni  Pisowskiej  a  chore  POwskie  marże  narzucają 

Opublikowano
6 minut temu, Denwer napisał:

u mnie  w gminie   wszyscy  którzy  handlują  węglem to  wyborcy  i  zwolennicy  PO  i łupią  obywateli  na węglu  który  tanio  kupią  na kopalni  Pisowskiej  a  chore  POwskie  marże  narzucają 

Czyli rząd panuje nad sytuacją i jak zwykle nic nie może zrobić, bo to zwolennicy PO opanowali rynek.😂 I śmieszno i straszno.🤣

• Haha 2
Opublikowano

120 milionów złotych inwestycji docelowo - 3 tysiące miejsc pracy - firma modernizujaca ..śmigłowce pod Zamościem?

Pod uwagę branych jest kilka lokalizacji. Jedna z nich to Mokre w gm. Zamość. Jeśli miejscowi, m.in. samorządy zdołają spełnić oczekiwania inwestora, to właśnie tutaj ma szanse powstać Centrum Modernizacji Śmigłowców – inwestycja wartości ok. 120 mln złotych, zapewniająca pracę nawet 3 tys. osób.

Decyzja co do wyboru miejsca uruchomienia firmy ma zapaść do końca lipca. Poza lotniskiem w Mokrem pod uwagę brane są podobne, ale m.in. wojskowe obiekty w Wielkopolsce i na Pomorzu oraz w województwach zachodniopomorskim i kujawsko-pomorskim. – Zobaczymy, gdzie zaoferowane zostaną najlepsze warunki dla naszej inwestycji – mówi Wojciech Maślany, prezes DM-MSB Sp. z o.o. Centrum Modernizacji Śmigłowców.

Ta warszawska firma jest jedynym przedstawicielem na Polskę MotorSich Ukrain z Zaporoża. – To jeden z największych na świecie producent silników lotniczych i części m.in. do wszystkich typów samolotów Antonow, a także dośmigłowców typu Mi, wykorzystywanych m.in. przez polskie wojsko

Skąd pomysł, by w ogóle rozważać jako lokalizację Mokre? Otóż prezes DM-MSB dobrze zna to miejsce, bo pochodzi z pobliskiej wsi Płoskie. Ale zapewnia, że nie sentymenty będą miały decydujący wpływ na wybór miejsca inwestycji.

– Oczekujemy przekazania nam na własność 4-5-hektarowej działki, ale też niezbędnej infrastruktury, m.in. dróg dojazdowych oraz preferencji podatkowych. Zobaczymy, na ile atrakcyjną propozycję otrzymamy z województwa lubelskiego – zastrzega Maślany.

Gra wydaje się być warta świeczki, bo szacowany koszt inwestycji to ok. 120 mln zł (tyle trzeba na postawienia hangaru, hali produkcyjnej i wyposażenia). Docelowo w CMS pracę mogłoby znaleźć aż 3 tysiące osób.

Może być zdjęciem przedstawiającym trawa

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Denwer napisał:

Fajne  samozoranie     widać  lubisz    udowadniać  każdego  dnia  że  jesteś  tym  ,,idiotą,,  :D  :D  :D  

Uczestnikom Zarejestrowanym po okazaniu i zeskanowaniu aktywnej głównej plastikowej karty VITAY (dalej „Karta VITAY”) lub Wirtualnej Karty VITAY
oraz skorzystaniu zdedykowanego kuponu promocyjnego dostępnego w aplikacji ORLEN VITAY (dalejodpowiednio jako „Kupon” i „Aplikacja”)

Kto  ci  te brednie  naopowiadał  u mnie  w gminie   wszyscy  którzy  handlują  węglem to  wyborcy  i  zwolennicy  PO  i łupią  obywateli  na węglu  który  tanio  kupią  na kopalni  Pisowskiej  a  chore  POwskie  marże  narzucają 

Już ci tyle razy pisałem jesteś tu wzorem niedoścignionym w robieniu z siebie idioty. Gdzie mi się z tobą równać.

Jeśli dalej nie rozumiesz podkreślonego i pochylonego tekstu w zacytowanym przez siebie regulaminie co wcale mnie nie dziwi. Poproś kogoś kto ci wytłumaczy. Piękne samozaoranie wykonałeś i dziękuję, że pomogłeś mi po raz kolejny cię tu ośmieszyć. Musisz mieć aplikacje a kartę to se możesz wsadzić. Samą kartą nie uzyskasz promocji.

A co d węgla ci co mają składy to pionki. Ktoś tu parę dni temu wrzucał artykuł jak koleś mający skład chciał węgiel z Kolumbii kupić. Jakaś spółka podczepiona pod PGE walnęła mu 2700 za tonę. Więc ten kit o po to wciskaj w domu przy kolacji bo tu głupszego od siebie nie znajdziesz. Ty nawet nie rozumiesz regulaminu który tu wklejasz.

https://wiadomosci.wp.pl/probowal-kupic-wegiel-ktory-rzad-sprowadzil-z-kolumbii-historia-osmiesza-pomysly-rzadzacych-6780097245023040a

Masz tu czytaj mistrzu robienia z siebie idioty jak to po handluje węglem. Właściciele składów to pionki. Czy to węgiel z polskich kopalni czy ruski czy kolumbijski na tym pasą się pisowskie pociotki. Dotacje do węgla to będzie kolejna przewałka grubych milionów rządu pis dla swoich.

Na kolumbijskim ekogroszku, który był importowany w ramach rządowych zamówień, by obniżyć ceny węgla w Polsce, pośrednicy podczepieni pod państwowe spółki już robią interes życia. - Ten węgiel jest sprzedawany z trzykrotną przebitką - alarmują właściciele składów węglowych i ujawniają faktury.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
30 minut temu, hubertuss napisał:

Jeśli dalej nie rozumiesz podkreślonego i pochylonego tekstu w zacytowanym przez siebie regulaminie co wcale mnie nie dziwi.

To  ty  przeczytaj  najpierw  co za brednie  napisałeś  bo   nie  dość  że  jesteś  idiotą  to  cięgle  to udowadniasz.  zacytuję cie  drugi  raz  może  zrozumiesz    swoje  brednie.  Tylko  poco  pisać  takie  brednie  jak  się  nie  zapoznało  z regulaminem  :D  :D  :D  

8 godzin temu, hubertuss napisał:

W regulaminie promocji nie ma nic o żadnej karcie idioto.

Uczestnikom Zarejestrowanym po okazaniu i zeskanowaniu aktywnej głównej plastikowej karty VITAY
(dalej „Karta VITAY”) lub Wirtualnej Karty VITAY oraz skorzystaniu zdedykowanego kuponu promocyjnego dostępnego w aplikacji ORLEN VITAY (dalejodpowiednio jako „Kupon” i „Aplikacja”)

Także  jeśli  potrafisz  czytać   to  widzisz  jakie  brednie  piszesz  i tak  jest  z każdym  twoim  wpisem  same  brednie  Twierdzisz  że  w regulaminie nie ma nic  o żadnej  karcie   a pkt 5  mówi  coś  zupełnie  innego 

nawet  nie  wiesz jaki  ubaw  mam z ciebie   jak  z bredzisaława  :D  :D  :D  

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Malina ma być ponad 30 zł i basta .

Pogoda pomoże w tym wysuszy nie nawadniane plantacje i będą mieli malutkie leciutkie malinki .

Pewnie masz jesienne i liczysz na 30 zł , agrobiznes podał że zbiory zapowiadają się znakomite , czyli żyd już wie że nie musi dużo płacić , aczkolwiek susza robi swoje i te 20 zł to może być .

Opublikowano
58 minut temu, hubertuss napisał:

Ktoś tu parę dni temu wrzucał artykuł jak koleś mający skład chciał węgiel z Kolumbii kupić.

Ten naiwniak myślał że mu nasypią ot tak na auto prosto ze statku?przecież mamy ,,wolny rynek"

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Pewnie masz jesienne i liczysz na 30 zł , agrobiznes podał że zbiory zapowiadają się znakomite , czyli żyd już wie że nie musi dużo płacić , aczkolwiek susza robi swoje i te 20 zł to może być .

Tak jesienne jet nagonka na zakłady które by chciały tanio kupić by im nikt nie sprzedawał .

pewnie  że tak biznes powiedział i powiedział że będą za***iste zbiory zbóż .

9 minut temu, witejus napisał:

Ten naiwniak myślał że mu nasypią ot tak na auto prosto ze statku?przecież mamy ,,wolny rynek"

Jaki wolny rynek nigdy nie było i nie będzie wolnego rynku tylko są dyktowane ceny  .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
27 minut temu, Mariusz2903 napisał:

agrobiznes podał że zbiory zapowiadają się znakomite

Ty słuchaj Agrobiznesu🤣, jutro powiedzą że zbiory zapowiadają się marnie😂Kowalczyk powiedział że nie będzie problemu z suszą, już IUNG zadba o to by suszy nie było😆

Opublikowano
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

nie widziałem większej szmiry propagandowej jak ten telewizyjny "agrobiznes. co najwyżej takie same
słuchaj agrobiznesu to już całkiem nic nie będziesz wiedział jak jest na prawdę

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Denwer napisał:

To  ty  przeczytaj  najpierw  co za brednie  napisałeś  bo   nie  dość  że  jesteś  idiotą  to  cięgle  to udowadniasz.  zacytuję cie  drugi  raz  może  zrozumiesz    swoje  brednie.  Tylko  poco  pisać  takie  brednie  jak  się  nie  zapoznało  z regulaminem  :D  :D  :D  

Uczestnikom Zarejestrowanym po okazaniu i zeskanowaniu aktywnej głównej plastikowej karty VITAY
(dalej „Karta VITAY”) lub Wirtualnej Karty VITAY oraz skorzystaniu zdedykowanego kuponu promocyjnego dostępnego w aplikacji ORLEN VITAY (dalejodpowiednio jako „Kupon” i „Aplikacja”)

Także  jeśli  potrafisz  czytać   to  widzisz  jakie  brednie  piszesz  i tak  jest  z każdym  twoim  wpisem  same  brednie  Twierdzisz  że  w regulaminie nie ma nic  o żadnej  karcie   a pkt 5  mówi  coś  zupełnie  innego 

nawet  nie  wiesz jaki  ubaw  mam z ciebie   jak  z bredzisaława  :D  :D  :D  

Tyle razy ci pisałem nikt cię nie prześcignie w byciu idiotą wzorze niedościgniony. O ile ja nie przeczytałem całego regulaminu tylko to co jest po wejściu na stronę Orlenu to nie było tam nic o żadnej karcie. Natomiast ty wkleiłeś tekst, który mówi jasno, że samą kartą guzik tam zdziałasz. Czyli i tak zrobiłeś z siebie większego idiotę bo wklejasz tekst, który zaprzecza temu co tu piszesz. A ja po prostu nie znałem całego regulaminu. A ty nie rozumiesz regulaminu. To chyba większy wstyd nie rozumieć jak nie znać bo nie każdy musi wiedzieć wszystko. Ale nie rozumieć. To już jesteś wzorem niedoścignionym idioty tutaj.

Podsumowując napisałeś dziś rano że ludzie rzucili się po karty a te karty i tak g dają bo i tak nie skorzystasz z promocji bez aplikacji. Tak więc nie pajacuj z tą kartą bo i tak miałem racje. Potrzebna jest aplikacja i to jasno mówi regulamin którego jak pokazałeś nie rozumiesz. 

38 minut temu, witejus napisał:

Naiwniak nie naiwniak. Pokazuje patologię w handlu węglem, która nie przeszkadza rządowi od lat. A dlaczego nie przeszkadza bo swoi się pasą. Wolny rynek to by był gdyby rząd nie dawał tym pasożytom milionów z naszego budżetu. Bo to kolejny wał. Najpierw mieli zawracać ludziom ale ktoś się zorientował że swoi nie zarobią.

Opublikowano (edytowane)

Jak ci ssę uda to kupisz. Tam nie jest tak, ze sobie wchodzisz jak tutaj. Tam jest tylu chętnych, że to jest loteria czy ci się uda w ogóle wejść na stronę.

Pis tak uzależnił kraj od węgla z importu, że nie ma teraz polskiego.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to tak jak za komuny się polowało i koczowało. Wystarczy przejrzeć wykresy poziomu wydobycia w PL to widać, że i za pisu i za po wydobycie spadało. Pis mówił, ze ratuje górnictwo i węgiel to przyszłość a wydobycie i tak spadało. Wiem wiem Tusk nie kazał wydobywać i ujnia. A teraz problem bo węgla nie ma. Ale po co było wydobywać jak do państwowych spółek np energetycznych sprowadzano węgiel ruski zajumany z ukraińskiego Donbasu. Tumanom pis mówił ,ze popiera polskie górnictwo a zarządzane przesz państwo zakłady spalały ruski węgiel. Bo jak tłumaczył Pinokio Ujnia kazała ten węgiel od ruskich kupować.

Widzieliście jak Jarek pojechał do Inowrocławia i mówił na wiecu, że jest we Włocławku i że zamiast Brejzy rządzi tam Mejza? Odlot totalny a gawiedź słuchała i biła brawo. Oby Jarosław więcej udzielał się w kampanii. 

• Haha 1
Opublikowano

zycze powodzenia-poluje od 3 miesiecy -przedtem codziennie 3 razy,teraz 2 razy w tygodniu po pare godzin.. do tego corka i zona i na razie bylem juz w kasie i tyle sukcesu.

a koczowac trzeba przynajmniej 3 tygodnie w komitecie kolejkowym -kaczystan to parodia prl-u

14 minut temu, galan99 napisał:

Wtorek i czwartek o 16 trzeba wejść  na sklep , zarejestrować się i uzupełnić odpowiednio formularz węgiel do 1000 zł tona . https://sklep.pgg.pl/

sprobuj jutro wejsc o 16 -1 na 10 prob moze sie uda..

ja juz mam aktywowany kupon na znike paliwa a wy ??

Opublikowano (edytowane)

Ja nie i nie będę miał ,mam od śmierdzącego pisu jałmużny brać?never.Widzę że ci co najwięcej plują na Osrajtka pierwsi łapy po ochłapy wyciągają.

Edytowane przez witejus
Opublikowano
witejus napisał:

27 minut temu, Mariusz2903 napisał:

agrobiznes podał że zbiory zapowiadają się znakomite

Ty słuchaj Agrobiznesu🤣, jutro powiedzą że zbiory zapowiadają się marnie😂Kowalczyk powiedział że nie będzie problemu z suszą, już IUNG zadba o to by suszy nie było😆

Dolnośląskie młóci to musiał powiedzieć coś aby tanio kupił ktoś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v