Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mirro napisał:

"Murem za Ardanem"😂  Poniżej kwintesencja a to pogrubione to albo nadzieja na przejmowanie podmiotów zagranicznych, albo furtka dla ukraińskich. 😂 A raczej dla zamknięcia twarzy polskim rolnikom w kwestii niepolskich towarów na polskim rynku.🤣

https://www.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/ardanowski-stabilizacja-rynkow-rolnych-jest-najwazniejszym-celem-kgs,120198.html

"Ardanowski poinformował, że celem wtorkowego posiedzenia Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP jest ustalenie, na jakim etapie jest obecnie organizacja Krajowej Grupy Spożywczej".

"Przypomniał, że formalnie grupa została powołana 28 kwietnia br., ale nie rozpoczęła jeszcze faktycznych działań."

"W komunikacie Centrum Informacyjnego Rządu zaznaczono wówczas, że do nowego holdingu będą mogły być powoływane nowe podmioty, w tym zagraniczne."

Czyli ku***wa miałem rację a nie chciałem - działają na zasadzie: "zróbmy jakiś wymiot a potem go opylmy" pomysł na biznes rodem z lat 90. Nabierzmy towaru a potem się ulotnijmy...

Opublikowano
many13 napisał:

Niewiem co tam jest ale pamiętać należy - jedynie sobie, many, nie trzepać przy tym kacapyna...

dysydent napisał:

można by jeszcze wywnioskować że putinowi zazdrości tamtemu żadne media na jego podwórku nie mają szans podskoczyć wot i taki z Kaczyńskiego dyktator jak i demokrata

Błąd. Dysydent. Tak mocno posłuszne mediom społeczeństwo łatwo od wodzącego postronkami odwrócić. To jest dla Putina zagrożenie większe niż bunt w wojsku.

Opublikowano (edytowane)

@DTaras to posłuchaj se tego
Tak z kilka minut do momentu gdy pada - wiesz skąd to się bierze? z tego talerza satelitarnego .... a jak kto chce i ma czas to i cały materiał choć wątpię aby wielu się znalazło tu tak z linka którego jeszcze trzeba do początku przewijać

tak że propaganda to tylko taki szyb naftowy i jeśli na złoża nie natrafi niczego nie da
W największym zamordyzmie zawsze jest możliwość wyboru propagandy którą uważa się za swoją i propagandę współtworzą i jej ofiary w nie mniejszym stopniu jak propagatorzy.

Idealny przywódca to ten kto niszczy wszelkie symptomy propagandy w tym/a zwłaszcza  tę jemu przychylną. z czystej pragmatycznej profilaktyki aby sam nie padł mimowolnie jej ofiarą

jeśli kto potrafi "słuchać między słowami" to jest w tym materiale wiele tego czego wcale nie zamierzali Ci dwaj przekazać.
mam nadzieję że post ten za wysoko się nie doniesie bo jeszcze może kto ten film zechcieć usunąć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeśli kto potrafi "słuchać między słowami" to jest w tym materiale wiele tego czego wcale nie zamierzali Ci dwaj przekazać.
mam nadzieję że post ten za wysoko się nie doniesie bo jeszcze może kto ten film zechcieć usunąć

Ooooo Panie ten tego. Parę spraw chłopaki rozjaśniają. Faktycznie to się może nie spodobać.

A tak z przyzwoitości zapytam. A amunicję do "Krabów" to my produkujemy? Bo tu się niektórzy moga zdziwić. To tak po wczorajszym oglądanym wystapieniu naszych miłościwie panujących, na odprawie kadry kierowniczej MON. Tak trochę mi obiad przestawał smakować jak tego słuchałem.

Opublikowano

przez ostatnich kilka lat kurs kacapskiego rubla kolebał się między 5 a 6 groszy a po początkowym wojennym załamaniu sukcesywnie odrabiał i dziś ośmiu groszy dobija.
Rozumiecie coś z tego? bo wcale nie jest to kurs jakiś wymuszony na moskiewskich giełdach a w międzynarodowym obrocie po za rosją
sankcje umacniają walutę sankcjonowanego? teoretycznie powinno to obniżyć konkurencyjność kacapskiej gospodarki no ale ona i tak blokowana sankcjami

w ruskim banku centralnym siedzi mądra baba i jeśli dobrze zgaduję to rosja z Chinami mogą się szykować do ataku na petrodolara i kto wie czy im się nie uda jeśli jeszcze parę państw surowcowych na swoją stronę przeciągną

9 minut temu, mirro napisał:

A amunicję do "Krabów" to my produkujemy?

ja nie wiem bo skąd? telewizji nie oglądam
choć to tylko poziom mojej dezinformacji choćby w tym przypadku pewnie by pogłębiło bo logicznym jest że powinniśmy i amunicję produkować skoro .... znaczy że co? nie produkujemy?

Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

przez ostatnich kilka lat kurs kacapskiego rubla kolebał się między 5 a 6 groszy a po początkowym wojennym załamaniu sukcesywnie odrabiał i dziś ośmiu groszy dobija.
Rozumiecie coś z tego? bo wcale nie jest to kurs jakiś wymuszony na moskiewskich giełdach a w międzynarodowym obrocie po za rosją
sankcje umacniają walutę sankcjonowanego? teoretycznie powinno to obniżyć konkurencyjność kacapskiej gospodarki no ale ona i tak blokowana sankcjami

w ruskim banku centralnym siedzi mądra baba i jeśli dobrze zgaduję to rosja z Chinami mogą się szykować do ataku na petrodolara i kto wie czy im się nie uda jeśli jeszcze parę państw surowcowych na swoją stronę przeciągną

powoli coraz mniej rozumniem polityke rosji  , samodzielna jest ona za słaba gospodarczo żeby dolara rozgrywać a czy to sie chinom opłaca `, nie konecznie dominacja swiatowa kosztuje i to nie są tanie rzeczy usa mają za sobą najbogatsze kraje fakt zadłuzone na gigantyczne kwoty ale mają ich a kogo mają chiny i rosja ? biedną afrykę ? to jeszcze nie czas .

Opublikowano

Ceny paliw jeszcze w górę? 10 zł niewykluczone. Teraz obserwujemy ceny na poziomie 8 zł i się cieszymy, Musimy jednak pamiętać, że trzeba będzie wrócić do poziomu europejskiego VAT-u. 10 złotych za litr jest naprawdę bardzo blisko. Cena dwucyfrowa, powyżej 10 złotych, mówiąc prostym językiem, jest w bezpośrednim zasięgu i myślę, że czeka nas już niedługo. Na cenę ropy i paliw może oddziaływać jednocześnie kilka czynników - m.in. unijne (częściowe) embargo na rosyjską ropę, ożywienie gospodarcze w Chinach po covidowych lockdownach, wyprzedawanie przez USA ropy z rezerw strategicznych. Obecnie ekogroszek kosztuje już nawet około 3 tys. zł za tonę wobec niespełna 1 tys. zł rok temu. Według związkowców z Sierpnia 80 jesienią i ta cena zimą może wzrosnąć do 4, a nawet 5 tys. zł za tonę. Tylko systemowe zmiany mogą zabezpieczyć Polki i Polaków na najbliższe miesiące, ale też lata. System ciepłowniczy w Polsce stoi na krawędzi bankructwa, a wtedy będziemy mieć jeszcze większy problem.

287947804_755970015774490_20847843266951

Opublikowano (edytowane)

@jarecki uwzględnij Francję a zwłaszcza Niemcy
Tylko od tego po której stronie staną zależy kiedy będzie ten czas
Europa ma alternatywę - euro - walutę na początek niby rozjemczą, neutralną ale z czasem...
a postawy tych "sztolców po makaronie" przecież co najmniej podejrzane .... żeby za dużo nie napisać ;)

Azja ma jak nigdy wcześniej wszelkie czynniki o przejęcia hegemonii nad planetą a co najzabawniejsze (choć jak dla kogo) to nikt nie jest zainteresowany jej upadkiem
Jeśli to nie Chińczycy przejmą Tajwan a on sam jeszcze o przyłączenie ich będzie prosił to będzie jednoznaczna diagnoza
pokojowe i silne gospodarczo Chiny to największe zagrożenie jankesów bo kasa skuteczniej terytoria zdobywa niż armie i to jeszcze same się wpraszają
Zeby palcami nie pokazywać jawnych przykładów ;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

przekonałeś mnie i jadę z kamerą do lasu
Może jeszcze zdążę aby wnukom.... bodaj na filmie kiedyś zobaczą jak chrust wygląda/ł

a tak na prawdę to czy już nie za późno na zrobienie syropu "pini" od kaszlu na zimę? kiedy to się te sosnowe ... zbiera?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

@DTaras to posłuchaj se tego Tak z kilka minut do momentu gdy pada - wiesz skąd to się bierze? z tego talerza satelitarnego .... a jak kto chce i ma czas to i cały materiał choć wątpię aby wielu się znalazło tu tak z linka którego jeszcze trzeba do początku przewijać

Norma. Dysydent. Wiek tej Pani o czymś również świadczy a i fakt iż dzieli się opinią a nikt jej nic za to nie robi. Ruska metoda to zakatować albo zasiedlić elementem Syberię tylko czasy już nie te.. To nie jest kwestia podatności stricte a odruchu Pawłowa. Nie rozumiemy się. Potężna władza przekazu zadziała identycznie z jego treścią. Gdy tym samym kanałem popłynie treść odwrotna nastroje się zmienią. Pytanie brzmi - jak to zrobić? Odpowiedzi zapewne są już znane lecz niełatwe w realizacji. W Mariupolu mają postawić kontenerów na bodaj 2000 ludzi a pozostało tam od 70 do 100 tys. Mają zapowiedziane aby radzić sobie samemu... To początek.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

fakt iż dzieli się opinią a nikt jej nic za to nie robi.

no tak, to jest miarą strachu który daje bydlakom przewagę w panowaniu nad słabymi. słaby bezwolny homo sovieticus nawet po za zasięgiem swego oprawcy będzie się go instynktownie bał

to jak religia

choć u wielu fascynacja aby jednak stać się jednym z tych bydlaków i może to mnie postawi w złym świetle ale tu ni płeć ni wiek nie mają nic do rzeczy
To w sumie dwie strony tego samego medalu czy raczej osobowości "tych" osobników i zamiana przymiotników tylko różni takie natury bo nie ważne "... sovieticus" czy "... katolicus" etc itp...

mniej więcej się rozumiemy tylko ja okazuję permanentny brak zaufania do wszystkich nawet do tej babci
tak na wszelki wypadek

Opublikowano

Chiny miską ryżu stoją i aby towar loco się opłacał musi tak pozostać. Przestanie się opłacać - będzie to problem ubogacenia Indii, Pakistanu, Wietnamu co Chińczykom nie pasuje a ekspansja na Afrykę nie leży z kolei Arabusom. Czy zaś ruski będzie chciał u Chińczyka robić? Przy swym imperialiźmie genetycznym? Nie sądzę...

dysydent napisał:

no tak, to jest miarą strachu który daje bydlakom przewagę w panowaniu nad słabymi. słaby bezwolny homo sovieticus nawet po za zasięgiem swego oprawcy będzie się go instynktownie bał to jak religia choć u wielu fascynacja aby jednak stać się jednym z tych bydlaków i może to mnie postawi w złym świetle ale tu ni płeć ni wiek nie mają nic do rzeczy To w sumie dwie strony tego samego medalu czy raczej osobowości "tych" osobników i zamiana przymiotników tylko różni takie natury bo nie ważne "... sovieticus" czy "... katolicus" etc itp... mniej więcej się rozumiemy tylko ja okazuję permanentny brak zaufania do wszystkich nawet do tej babci tak na wszelki wypadek

Widzisz. Zaufanie też jest zobrazowane planami na mapie. Przykład Sewierodoniecka jest taki iż od groma ludzi zostało w domach a teraz chronią się w bunkrach przemysłu. Obok jest Lisieczańsk. Tam również ludzie pozostali przy dobytku żywieni zapewne plotką. Teraz z bunkrów Azotu cywile wyjechać nie mogą a gdy w Lisieczańsku zrobiła artyleria robotę na Ukraińcach do ludzi doszedł rozsądek bo przecież słychać skąd leci i widać przeciw komu a i celowość działań łatwo określić. Zassana z telewizora propaganda się zresetowała i wszyscy chcą spieprzać. Ruscy, Donieccy i Ługańscy żołnierze także wracają do domów i o ile za trupy odpowiadają zzainspirowani bardowie o tyle za rannych tego zrobić nie dadzą rady. Ranny to też dla przykładu bez palców, ręki i nogi jednocześnie. Wojna trwa już za długo aby wszystko przykryć...

Dezamet robi amunicję 155 mm ale w swych kompetencjach czyli na ekskalibura niema co liczyć

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, DTaras napisał:

Dezamet robi amunicję 155 mm ale w swych kompetencjach czyli na ekskalibura niema co liczyć

O właśnie.😂

A był taki jeden co twierdził że nic się nie dzieje, bo mamy w ciul 152mm i przecież można do 155 spokojnie ładować. 😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

qwa kwit na węgiel wrocił!!! nie pamiętam kto ale tu ktoś to już wcześniej przewidział.
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28581708,ceny-wegla-rzad-podjal-decyzje-w-sprawie-doplat-3-tony-po.html

ja się coraz młodziej czuję bo jeszcze tylko kartki na benzynę i wracam do czasów mojej postawówki xD

a miało być tak pięknie jak tych komuchów się rozgoni podczas gdy powoli wracamy do punktu wyjścia.

no ale zaraz, jak wódka była na kartki i papierosy to abstynenci i niepalący też dostawali, znaczy ten spis pieców po to był? no bo jak ktoś ma np pompę ciepła to po co mu węgiel? feniks szarej strefy łeb już z popiołów wystawia
kto nie zadeklarował jeszcze pieca a ma ... kozy powinny skokowo podrożeć (takie do ogrzewania) co by można było do deklaracji dopisać, a i piece kaflowe do kwitu na węgiel upoważniają, znajdzie jeszcze gdzie zduna? :P

kacapy jak się dowiedzą to popękają ze śmiechu, tylko czekać w moskwie komentarzy o Moskwie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

qwa kwit na węgiel wrocił!!! nie pamiętam kto ale tu ktoś to już wcześniej przewidział.
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28581708,ceny-wegla-rzad-podjal-decyzje-w-sprawie-doplat-3-tony-po.html

ja się coraz młodziej czuję bo jeszcze tylko kartki na benzynę i wracam do czasów mojej postawówki xD

a miało być tak pięknie jak tych komuchów się rozgoni podczas gdy powoli wracamy do punktu wyjścia.

no ale zaraz, jak wódka była na kartki i papierosy to abstynenci i niepalący też dostawali, znaczy ten spis pieców po to był? no bo jak ktoś ma np pompę ciepła to po co mu węgiel? feniks szarej strefy łeb już z popiołów wystawia

kacapy jak się dowiedzą to popękają ze śmiechu, tylko czekać w moskwie komentarzy o Moskwie

Tylko nie liczni dostana ta dopłatę .

Bo mało kto posiada wymienione poniżej .

kocioł na paliwo stałe,

kominek,

kozę,

ogrzewacz powietrza,

trzon kuchenny,

piecokuchnię,

kuchnię węglową,

piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane tym paliwem.

Anna Moskwa wytłumaczyła, że z niższych cen węgla będą mogli skorzystać odbiorcy indywidualni, spółdzielnie oraz wspólnoty. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Kto nakazuje odejście od węgla ? najpierw odpowiedz sobie a dopiero wyśmiewaj się z dopłat . 3 tony po tysiaku , trochę drewna to już ludziom się ulży .

jeśli ktoś złożył już deklarację o ogrzewaniu i w niej nie ma czegoś co by do tego kwitu na węgiel upoważniało to niejeden plunie sobie na brode po co się z tymi deklaracjami spieszył.
Nie wyśmiewam się z dopłat a bajzlu jaki już widzę po urzędach i ... no bardzo "przemyślana" forma pomocy, nie ma co.

@galan99 z tej wypisanej przez Ciebie litanii najszybciej zainwestować w kozę i dopisać do deklaracji, można jeszcze kuchenkę gazową skitrać i postawić węglową nawet jak c.o. w domu to przecież pichcić na kaloryferach się nie da.
ciekawe czy pozwolą "wyedytować" te oświadczenia jeśli kto już złożył? ;)

mam nadzieję że tylko sobie jaja robię i się ogarną bo to co na razie proponują to ni ch.. się kupy i ładu nie trzyma.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

to przerasta PiS, to przerasta nawet Polskę bo reglamentacja surowców energetycznych tym razem nie musi ograniczyć się do tego już przysłowiowego kwitu na węgiel, nawet do jednego kraju...
Nawet jeśli będą środki na dopłaty choćby do tych trzech ton to kto zagwarantuje i jak czy na składzie będą te tony?
kiedy upada wolny rynek upada i wolny świat a coraz mniej wolnego rynku się robi wszędzie, nie tylko w Polsce. Jedno co polskie władze dotyczy bezpośrednio - czy w obliczu coraz powszechniejszych protekcjonizmów wokół będą równie protekcjonalne wobec choćby tego węgla co by jednak był przede wszystkim dla polskiego klienta? i nawet nie wiem czy to dobrze czy źle jeśli protekcjonizm będzie jedynym sposobem aby to osiągnąć?
Powywracał się świat że to co uznawane było za z gruntu złe obecnie wydaje się być uzasadnione

podgrzewają nas jak tę żabę że sami nie wiemy czy chłodno w tym garnku czy już blisko do wrzątku?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v