Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Akceptacja a pogodzenie się z danym faktem wyglądają podobnie, ale to nie to samo.😂

Aj tam aj tam co zrobisz jak niewiele możesz (mam ten komfort że na razie przez kilka lat nie muszę walczyć o przeżycie -chyba że to wszystko pierdolnie i trzeba będzie zaczynać od nowa ) Euro kupić też traci złoto już inwestowałem -rosło 113 lat i pierdolnęło to dopiero nerwówka .Teraz akceptuję trudno się zarobiło trzeba strącić Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło -Kiedyś splajtowała mi ubojnia wkurwiłem się zlikwidowałem hodowlę ale  dziękuję Bogu że tak się stało bo może by mi jeszcze teraz ryje kwiczały oczywiście na większą skalę i to jest dla mnie  nieakceptowalna  myśl   

Opublikowano
11 minut temu, RU68 napisał:

Wielki mi magazyn porządne stojące zbiorniki z włókna  szklanego i można mieć małą Arabię   

Po części Masz rację. Pamiętaj że przy tym trzeba mieć odpowiedni plac i jakiekolwiek zabezpieczenia. Ja się bawię w gospodarzenie na własny rachunek dopiero 7 rok i mam jeszcze bardzo dużo pracy żeby wszystko poogarniać 

Przy zbiorniku powinien stać jeszcze wielbłąd.😂

U mnie stoi🤣

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Przy zbiorniku powinien stać jeszcze wielbłąd.😂

podpuszczaj to jeszcze minaret postawi i wsadzi muezina żeby darł ryja i sąsiadów wqrwiał
nie ma gorzej jak wejść w rolę, w tym wypadku Araba

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Życia mało.😂

Jak będę tyle czasu na AF to na pewno 

Przed chwilą, dysydent napisał:

podpuszczaj to jeszcze minaret postawi i wsadzi muezina żeby darł ryja i sąsiadów wqrwiał
nie ma gorzej jak wejść w rolę, w tym wypadku Araba

Zamiast mezuina wystarczy paw a w bieda wersji perliczka 🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, soltys48 napisał:

a wiem coś o tym u sąsiadów "pantarki" mieli ale ucichło
Podobno lis się zlitował. na pieski Natura nic nie może wynaleźć a u innych (sąsiadów) ze sześć naliczyłem, ciapki szczekają nocami i teraz upierdliwy czas bo lato i okna nie idzie otworzyć bo to ciapanie spać nie daje. Czasem rozumiem kacapów że z sąsiadami robią ... to co robią :P
dla tego nie tępię lisów bo jeszcze i te cholerne chomiki trzebią a tego u nas plaga się robi
Lancę w opryskiwaczu urwałem jak koło w jamę chomiczą wpadło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Oooo przepraszam. Ostatnie dwa dni pracowałem uczciwie. Zasiałem 30 hektarów szparagówki. Teraz odpoczywam.😂

Opublikowano (edytowane)

znam ten bol -u sasiada cale stado perlic, bude w ogrodzie postawil dziwnym trafem nie siebie pod oknami tylko pod moim, do tego swiatlo lampy z ulicy, wiec cale noce mnie wkurwialy,, do tego na drzewie jakis ptak-co 2 minuty darl ryja.

z10356261_788052921213123_328971731306221z jednej story domu zrobie odwiert do panonskiej prowincji ropo i gazonosne a z drugiej do srodkowo europejskiej i nikt mi nie podskoczy

Edytowane przez jacus
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

wiec cale noce mnie wkurwialy,, do tego na drzewie jakis ptak-co 2 minuty darl ryja.

Nic gorszego jak puszczyki chyba nie istnieje.

Opublikowano (edytowane)

coraz większa dzicz z tej ochrony środowiska się robi
Bażanty tną fasolę dopiero co wzeszłą i straty całkiem spore a sarny i nawet łosie tratują gdy strąki już ma bo chyba im wyjątkowo smakują i coraz więcej tego się robi
gdzieś mam nawet filmiki... na codzień takie widoki mam a u mnie przecież strefa taka trochę przymiejska
https://photos.google.com/share/AF1QipMBPvE8XYnfXVPlxhjP9JCg-WVASOzzyRJMEjItjDdt75PoRWiU227PdZXd3Ku8VA/photo/AF1QipPlJOrTuj-3kg47A5Z_VWZTm6Mk8A8t8x5DO6iz?key=OHlTM1A2Mlk4WEkwbkcyNWJDSUdrMkFVSGZ1LUFn

https://photos.google.com/share/AF1QipMBPvE8XYnfXVPlxhjP9JCg-WVASOzzyRJMEjItjDdt75PoRWiU227PdZXd3Ku8VA/photo/AF1QipOsIyhINGt1uomeCK5kyN2NllpUov5d-HWZlB6y?key=OHlTM1A2Mlk4WEkwbkcyNWJDSUdrMkFVSGZ1LUFn

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W czwartek uprawiałem pod fasolę to  na gniazda czajek musiałem uważać.  5 gniazd na jednym i 2 na drugim kawałku udało mi się wyczaić i ominąć. Tylko te mewy im próbowały jajka zajumać.

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

Oooo przepraszam. Ostatnie dwa dni pracowałem uczciwie. Zasiałem 30 hektarów szparagówki. Teraz odpoczywam.😂

Trzeci miesiąc mija jak fizycznie nie robię nic 

13 minut temu, mirro napisał:

Nic gorszego jak puszczyki chyba nie istnieje.

Chyba z osłem (zwierzęciem oczywiście)nie miałeś doczynienia 

7 minut temu, dysydent napisał:

coraz większa dzicz z tej ochrony środowiska się robi
Bażanty tną fasolę dopiero co wzeszłą i straty całkiem spore a sarny i nawet łosie tratują gdy strąki już ma bo chyba im wyjątkowo smakują i coraz więcej tego się robi
gdzieś mam nawet filmiki... na codzień takie widoki mam a u mnie przecież strefa taka trochę przymiejska
https://photos.google.com/share/AF1QipMBPvE8XYnfXVPlxhjP9JCg-WVASOzzyRJMEjItjDdt75PoRWiU227PdZXd3Ku8VA/photo/AF1QipPlJOrTuj-3kg47A5Z_VWZTm6Mk8A8t8x5DO6iz?key=OHlTM1A2Mlk4WEkwbkcyNWJDSUdrMkFVSGZ1LUFn

https://photos.google.com/share/AF1QipMBPvE8XYnfXVPlxhjP9JCg-WVASOzzyRJMEjItjDdt75PoRWiU227PdZXd3Ku8VA/photo/AF1QipOsIyhINGt1uomeCK5kyN2NllpUov5d-HWZlB6y?key=OHlTM1A2Mlk4WEkwbkcyNWJDSUdrMkFVSGZ1LUFn

U Was bażanty u nas grzywacze i ebane żurawie 

Opublikowano (edytowane)

bo jeśli ze skojarzeniami to na pewno - tak i to notorycznie

co włączę jakieś radio to osłów słyszę tak że już nawet i radia "publicznego" przestaję słuchać bo telewizora stricte jako takiego to wcale nie mam bo sprzeczność między dźwiękiem a obrazem gdzie widzę człowieka a słyszę osła (mam jedynie kartę TV na USB do kompa praktycznie nie używaną)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, jacus napisał:

znam ten bol -u sasiada cale stado perlic, bude w ogrodzie postawil dziwnym trafem nie siebie pod oknami tylko pod moim, do tego swiatlo lampy z ulicy, wiec cale noce mnie wkurwialy,, do tego na drzewie jakis ptak-co 2 minuty darl ryja.

z10356261_788052921213123_328971731306221z jednej story domu zrobie odwiert do panonskiej prowincji ropo i gazonosne a z drugiej do srodkowo europejskiej i nikt mi nie podskoczy

Po przebytym wirusie masz takie wizje? mózg jednak przegrzało.

Opublikowano
26 minut temu, soltys48 napisał:

Mam perliczki, mam tez indora który jest czujniejszy od psa, guglocze jak coś podejrzanego zoczy od 4 rana do 9 wieczór, gęsi też gęgają od rana do nocy, mam chęci jeszcze na pawia[tu powstrzymują mnie choroby], dobrze że najbliższy sąsiad mieszka 100 m  dalej i jest mało nerwowy , jak skończę z trzodą chlewną to będą jeszcze do kolekcji strusie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, RU68 napisał:

A ja myślałem że baby są na czele listy

Przez 4 lata miałem to dookoła koszarowca. Nawet jak wróciłeś z imprezy to pospać nie dały. (znaczy puszcyki) bo baby były w akademikach.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, mirro napisał:

Ciekawe co widzisz, jak spojrzysz na salami? Aż strach pytać.😂

książkę kucharską z jakims przepisem jak by tych radiowo telewizyjnych na coś takiego przerobić
Oczywiście jako karma dla innych zwierząt  niż człowiek bo osły (dosłowne) same jako roślinożercy się nie czepią i do kanibalizmu nie dojdzie

do chlewni strach to wnosić bo bywa hybryda trzech gatunków i to nader często

ten temat na af się właśnie "ekspercko" takimi zajmuje ;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Co ile zajęczyca może mieć wykot? Bo koło hali z maszynami wczoraj widziałem dwa małe zajączki ale jeden był sporo mniejszy od drugiego? Chyba są już długo, bo specjalnie jakoś nie uciekały.

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Co ile zajęczyca może mieć wykot? Bo koło hali z maszynami wczoraj widziałem dwa małe zajączki ale jeden był sporo mniejszy od drugiego? Chyba są już długo, bo specjalnie jakoś nie uciekały.

6 tygodni ciąża to myślę że z 10 tygodni następne 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v