Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie sobie uświadomiłem, że wniosku do ARiMRU nie złożyłem... Ostatnio na argument o zmniejszeniu VAT z 5 do zera i zmiany w podatku od energii (jakie to wspaniałe) walnąłem iż chleb, jogurt, kasza czy makaron miało przed brąchaniem z VAT dotację od państwa polegającej na różnicy VAT w części zużycia energii 18%. Po zmianach dla obatela jest to jakieś 6-7%. Zyskało jeno piwo bezalkoholowe. Ktoś mi klarował ostatnio iż złotówka nie jest na tyle słaba aby przy cenie 114 dolców paliwo po obniżce VAT kosztowało tyle co kosztuje a ta cała zadyma ze zmniejszeniem VAT w paliwie zmniejsza jedynie koszty Państwa wynikające z rozliczenia tego podatku i teraz cały ten transport będzie się masowo psuł albo wszystko wystartuje cenami w kosmos ze wskazaniem na kosmos... Nie sprawdzałem teorii - ktoś to potwierdzi?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Akurat dobrze że są takie pociotki jak ty  bo darmo synowi  35 ha wpadło... 😁😁😁😁Tacy tyz są potrzebni a że rodu nie przedłuża to co mnie to... 🤔

Wiem że nie zrozumiesz ze po to się ma syna żeby mu gospodarkę przekazać... No skąd masz to wiedzieć? 🤔

Powiem ci w tajemnicy ze ja dzieciorobem nie jestem i moje dzieci biedy nie zobaczą.. 😜

to ze jestes od dawna impotentem to nie musisz pisac- to i dobrze dla ludzkosci 

Opublikowano

Nie ma co stękać i beczeć jest gdzie mieszkać głodny nikt nie chodzi spać  a że nie będzie nowego auta w przyszłym roku trudno za dwa kupi się nowocześniejsze -same plusy . Mniej nawozu to więcej ekologii kukurydzy też nie będą suszyć mniejsza emisja i świat uratowany przed globalnym ociepleniem .  

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

lepiej byc kaleka fizycznym niz umyslowym......

twoje komplesy sa wieksze niz twoja gospodarka 🤣

pewnie dzisiaj wiecej zrobilem niz ty i tak prawie codziennie. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, RU68 napisał:

Nie ma co stękać i beczeć jest gdzie mieszkać głodny nikt nie chodzi spać  a że nie będzie nowego auta w przyszłym roku trudno za dwa kupi się nowocześniejsze -same plusy . Mniej nawozu to więcej ekologii kukurydzy też nie będą suszyć mniejsza emisja i świat uratowany przed globalnym ociepleniem .  

Od dzisiaj radzę na trawę przechodzić, mniejszy stres gastroskopijny będzie później.

9 minut temu, jacus napisał:

No nie mów, mendel jaj sprzedałeś i pytasz ile wieś kosztuje?  wiesz ty jak oranżada w ogóle smakuje? :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Od dzisiaj radzę na trawę przechodzić, mniejszy stres gastroskopijny będzie później.

od 3 dni prawie same truskawki powoli się przestawiam 

14 minut temu, jacus napisał:

To do  moi (mła)

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, DTaras napisał:

Właśnie sobie uświadomiłem, że wniosku do ARiMRU nie złożyłem... 

Jak dzisiaj złożysz elektronicznie to tylko 3% w plecy od sumy ogólnej - 1% za każdy dzień zwłoki złożony po terminie. Pierwszego czerwca wysłałem wniosek o dopłatę za wyłączenie użytku rolnego z gospodarowania w projekcie zalesieniowym w latach 2004-2006. Pierwszy raz od tego roku Agencja umożliwiła złożenie wniosku o dopłaty za ten projekt elektronicznie a nie w formie papierowej. Jednak coś tam się dzieje.

https://www.facebook.com/positivemarcin/posts/3016652941991217

282273652_566110955171812_59336634053116

Opublikowano

Właśnie sobie uświadomiłem, że wniosku do ARiMRU nie złożyłem...

Jako usprawiedliwienie podaj zaangażowanie na AF, może nie potrącą🤣

10 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Głupcy wybrali głupcy niech placo.. Ja tam mam zapas po 5,30 za litr do jesieni. 

No to daleko nie uciekniesz, a co dalej?też będziesz płacił jak ci głupcy

Opublikowano

..wsi podkarpackiej...

9 godzin temu, Desperado napisał:

No nie mów, mendel jaj sprzedałeś i pytasz ile wieś kosztuje?  wiesz ty jak oranżada w ogóle smakuje? :P

sean z ogarkiem do kompletu- w sumie nic dziwnego ,az do nastepnego kryzzysu psychicznego i znowu pojawia sie po kuracji w nowej odslonie

9 godzin temu, RU68 napisał:

od 3 dni prawie same truskawki powoli się przestawiam 

To do  moi (mła)

wciales sie miedzy wodke a zakaske..

wicia u ciebie tez zaczelo padac ??

Opublikowano

Ta..

To c*pa 🤭 , za bardzo pochłonięty jestem problemami naszych polityków 😊 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jacus napisał:

No ja 20 ha skoszone i w poniedziałek/wtorek się zawinie jak pogoda pozwoli ... Dziś roztrzepać i tyle... Ile żeś skosił i zrobił tej podscialki baranom? 🤔

Czekasz aż kwiatki zakwitną bo nima co kosić. 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wciales sie miedzy wodke a zakaske

Może uważasz że masz wyłączność na dyskusje w niektórych tematach -więc proponuję pisz na priv tam masz wyłączność  i dowolność do prezentowania przemyśleń .Też potrafię odpowiedzieć w podobny sposób ale sztuką jest powstrzymać się .

10 godzin temu, jacus napisał:

A widzisz nie ma sensu w tym żeby zrobić ale sens w tym żeby zarobić i dopóki nie zmieni się mentalność bambrów to będą horendalne czynsze za dzierżawy i gówno w portfelu i właśnie pozostanie tylko "zrobiłem "-ku chwale ojczyzny w czynie społecznym  czy jaki inny sens  

• Like 1
Opublikowano

jaki czynsz za dzierzawy ??  to tylko mlodzi zdolni,ktorym sie marzy gospodarka a maja inne zrodlo utrzymania cos placa - na przedmiesciach krakowa frajerow ciezko znalezc- krow brak, warzywa z drugiej strony. ale to sa jednostki. robia po nocach w wolne soboty i niedziele-dlugo nie pociagna...

u nas uklad jest taki- wlasciciel pisze o doplaty- nic nie placisz.dzien dobry ci pierwszy powie🤣.

ty podajesz- dajesz polowe podstawowych doplat i wtedy ty mu pierwszy dzien dobry mowisz.

najlepszy jest uklad wlasciciel sie nie interesuje gruntem od x lat,podajesz na doplaty i nic nie placisz.

znajdz tu uzytkownika ktory jest dluzej na forum niz ja - wlasciciel i rood admin, ja mialem numer cos ponad 2500- wiec nikt nie bedzie mnie pouczal co mam robic.........

na priw to tylko w sprawach fachowych pisze...

pary takich jak ogarek czy sean [ wiesz kto to jest w obecnym wcieleniu ?]  pisali z roznymi paniami ,ktore okazaly sie troszke naciaganymi kobietami 🤣🤣🤣

Opublikowano
13 godzin temu, many13 napisał:

Wystarczy przyjrzeć się zyskowi Orlenu! Polska 35,57 a Włochy 1,25. Elity rządzące mają Polaków w głębokim powarzaniu, realizują tylko i wyłącznie dyrektywy z poza naszego kraju.
286006967_169444472155057_19061376276743

Tak tylko że było to okienko po obniżce akcyzy po 5, 25 zł za litr , kto zrobił zapas to zaciera ręce . Zobacz aktualne ceny w Europie jedynie Węgrzy mają tanio reszta drożej jak w Polsce pomijając fakt że mają wyższe zarobki , jeśli dojdzie do 10 zł to już po nas , takiej ceny zwykły zjadacz chleba nie przełknie .

Ulman jednak miał rację pisząc że sankcje i machanie szabelką doprowadzi do zubożenia zwykłych Polaków .

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Tak tylko że było to okienko po obniżce akcyzy po 5, 25 zł za litr , kto zrobił zapas to zaciera ręce . Zobacz aktualne ceny w Europie jedynie Węgrzy mają tanio reszta drożej jak w Polsce pomijając fakt że mają wyższe zarobki , jeśli dojdzie do 10 zł to już po nas , takiej ceny zwykły zjadacz chleba nie przełknie .

Ulman jednak miał rację pisząc że sankcje i machanie szabelką doprowadzi do zubożenia zwykłych Polaków .

Dziwnym trafem w tym zestawieniu nie ma Węgrów - czyżby medialne szykany wczorajszego przyjaciela - dyć mieli razem budować te Międzymorze. Okazuje się, że kto z putinkiem trzyma ten nie musi zaciskać zwieraczy?

• Haha 1
Opublikowano

Już trwają rozmowy by były porty otwarte na morzu czarnym z Rosją świat się dogada z Rosją i Ukrainą tylko ktoś na tym zarobił .

Konwencja PiS ile to teraz 1000 + będzie dziś mieli przedstawić .

Opublikowano
54 minuty temu, galan99 napisał:

Konwencja PiS ile to teraz 1000 + będzie dziś mieli przedstawić .

https://wiadomosci.wp.pl/kaczynski-przemawial-na-konwencji-pis-nie-wszystko-wyszlo-6776139543280192a

"Na koniec przemówienia polityk wystosował krótki apel. - Kończę jednym wezwaniem: naprzód, naprzód i jeszcze raz naprzód - do zwycięstwa - mówił wicepremier, ogłaszając mobilizację PiS i całej Zjednoczonej Prawicy. - Zaczynamy objazd po kraju, to stara, wypróbowana metoda - przekonywał"

A ja cały czas mam wrażenie że to nie konwencja a zlot upośledzonych umysłowo i to głęboko.😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v