Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

jeszcze da się naprawić stare . na ukrainie wzrost oprocentowania  z 10 % na 25 % teraz trzeba by zostawic socjal na nie zmienionym poziomie przez  2 kolejne lata .

no toś miarodajny przykład podał i choć dziś mam dobry humor to dzięki za jeszcze większą jego poprawę
"orłów gospodarności" znalazł xD co im w dekadę coś koło 20%  populacji za chlebem z  kraju spier....ło a z okazji wojny kolejne 10% i jeszcze nie wiadomo ile im ruskie wytłuką tudzież podbiją jak i odsetki bankowe bazowe jawnie sankcjonujące poziomy spadku wartości pieniądza w zakresy definicji grubo ponad hyperinflacyjne

Ukraina to kraj spalonej ziemi, wcześniej rozrabowanej a w przyszłości ... w sumie to sam czort wie ich przyszłość ale gospodarczo to już jest ruina i to nadal jeszcze w trakcie rozwalania.

a dzięki @jarecki za wrzutkę tę niżej bo pierwsze słyszę a takie info ma wymiar jak najbardziej praktyczny zwłaszcza tu u mnie w przyukraińskich rubieżach
Swoją drogą "cło eksportowe" tak trochę towarowo się kojarzy. po dogłębniejszym namyśle i niewolnictwem zalatuje

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, dysydent napisał:

"orłów gospodarności" znalazł xD co im w dekadę coś koło 20%  populacji za chlebem z  kraju spier....ło a z okazji wojny kolejne 10% i jeszcze nie wiadomo ile im ruskie wytłuką tudzież podbiją jak i odsetki bankowe bazowe jawnie sankcjonujące poziomy spadku wartości pieniądza w zakresy definicji grubo ponad hyperinflacyjne

a Czytałeś że Ukraina chce wprowadzić ,, cło eksportowe '' na swoją siłe roboczą  kilka tys . $ za wyjazd mężczyzn 😁https://www.google.com/search?q=ukraina+chce+zapłaty+za+wyjazd+mezczyzn&rlz=1C1GCEA_enPL906PL906&oq=ukraina+chce+zapłaty+za+wyjazd+mezczyzn&aqs=chrome..69i57j0i546.14823j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

FUPbn62WAAArNdd?format=jpg&name=small

ty jako homoseksualista moze tylko pozazdroscic innym-gdzies jeszcze mamy wydruki z usg,kazdego dziecka

od dawna nie jestem w temacie ale to chyba nie jest prawdziwe zdjecie dziecka w 7 tygodniu czy technika tak poszla do przodu ??? jest tu jakis mlody ojciec 

38 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ty się sam ośmieszasz i piszesz trafnie o sobie.... 😜

onuca prawie jak ogarek 😂 , gdzie masz te posty ?? 

3,2,1 start -za chwile walka o ogien pardon wegiel.... ostatnio 4 godziny sie ladowal i kicha, dzisiaj zatrudnilem rodzine ze swiatlowodem i masztem na dachu bloku.

Opublikowano
Denwer napisał:

Następny swój biznes na wojnie robi..

jarecki napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

już mi pozapowiadali kasze, ryże, mąki i inne takie 70% do góry... Mam wrażenie, ze to każdy chce na wojnie zarobić - nawet przedstawiciele ale zobaczymy.

cos mi się wydaje ze będą korekty cen , albo pozostaną na tym poziomie .

Cisną psychologicznie i nic więcej. Podwyżka będzie ale nie taka... A ludziom już zaczyna odpieprzać. Nic tylko szybko się dogadać z fabryką makaronu i palarnią kaszy w mojej mieścinie to i ja może coś ugram. Ale fakt - gryczanej do siewu nie mogę 60 kilo podłapać

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, jacus napisał:

ale to chyba nie jest prawdziwe zdjecie dziecka w 7 tygodniu czy technika tak poszla do przodu ???

deepfake-ów poszła
choć akurat w powyższym przypadku gołym okiem widać że algorytm oświetlenia dobrano tak jak by było bezpośrednie oświetlenie przez transparentną szybę bo albo światło przechodzi przez tkanki i się nie odbija np od palców rąk które jak z wosku wyglądają
albo jeśli jest tak przenikalne przez tkanki matki to tym bardziej tak kontrastowo od delikatniejszych  płodu się nie odbija

tak że nawet jak na deepfake-a to elementarna amatorszczyzna

no chyba że to wizualizacja aborcji drogą cesarskiego cięcia ;)

12 minut temu, DTaras napisał:

Ale fakt - gryczanej do siewu nie mogę 60 kilo podłapać

czeaj czej... co!?
uprawa kaszy z pominięciem kaszarni?

jak Ci kasza zdolność kiełkowania wykazuje to nie masz gdzie może nasion franków szwajcarskich? xD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Widzialeś? Telefon za mniejsze wymyślił. Nie spojrzałem i poszło. Ale skoro jest jeden naród co przedkłada wiarę w telewizor ponad rozsądek to żeby nie embargo to poszłoby tam na nasionach dolara coś zarobić...

jacus napisał:

1 godzinę temu, Denwer napisał:

ty jako homoseksualista moze tylko pozazdroscic innym-gdzies jeszcze mamy wydruki z usg,kazdego dziecka

od dawna nie jestem w temacie ale to chyba nie jest prawdziwe zdjecie dziecka w 7 tygodniu czy technika tak poszla do przodu ??? jest tu jakis mlody ojciec 

38 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ty się sam ośmieszasz i piszesz trafnie o sobie.... 😜

onuca prawie jak ogarek 😂 , gdzie masz te posty ?? 

3,2,1 start -za chwile walka o ogien pardon wegiel.... ostatnio 4 godziny sie ladowal i kicha, dzisiaj zatrudnilem rodzine ze swiatlowodem i masztem na dachu bloku.

Już dawno zebrało się paru cwaniaków co boty do kupowania węgla nadzorują? Sprzedają w kopalniach kęsy i kostkę? Wungel się łatwo kruszy...

• Haha 1
Opublikowano

może by jakie ubezpieczenie wyłudził tak jak ten rolnik co się skarżył że nic mu się na polu nie opłaca
bo właśnie te dolary to jakieś złe nasiona i nie powschodziły
miał posiane buty gumiaki i połowa nawet powschodziła ale same lewe
żarówki setki nawet wszystkie powschodziły i ładnie rosły ale przed samymi żniwami grad wytłukł

Opublikowano (edytowane)

a ile straty na dewaluacji?

bo
całkiem poważnie
po zbilansowaniu obstawiam na liczbę ujemną

to już pewniejszy interes na drugi raz to pole z żarówkami agrowłókniną od gradu przyrzucić byle ta włóknina nie z kredytu

przynajmniej dopłata zostanie bo kontrola nie zobaczy co pod tą włókniną

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a skąd wiesz czy słowo Ukraińca nie jest tyle warte lub mniej niż słowo kacapa?
nawet w obligacje wojenne Ukrainy inwestować to trzeba traktować jako ew darowiznę

tam przetransferowany przez cypryjskie firmy słupy ruski kapitał poinwestowany i tylko ta droga jakieś elementy racjonalizmu wykazuje bo jaakby tę wojnę Ukraińcy wygrali to zawłaszczą ten kapitał i za grosze się będą pozbywać mniej trefnym inwestorom choćby po to aby próbować tę hrywnę ratować

ale to podpowiedź na po wojnie bo na razie sami nawet nie wspominają że głównym inwestorem u nich zagranicznym to kacapy a przecież to wiedzą.
Może trzymają to jako element przetargowy na ew negocjacje pokojowe no ale to już racjonalniejszy pomysł niż lokaty w kraju co wojnę przegrywa i to na swoim terytorium które nikt nie wie jak będzie jeszcze wyniszczone a i czy tę wojnę wygra a nie przepadnie razem ze swymi pchłami i walutami

Opublikowano
53 minuty temu, DTaras napisał:

Już dawno zebrało się paru cwaniaków co boty do kupowania węgla nadzorują?

Boty  to  nie  problem  jesienią ubiegłego roku  szło  kupić  na  spokojnie  później było  coraz   gorzej  a jak  dziennikarze  zaczęli  o tym paplać  to  zrobiła  się  tragedia.  Ale  ja  i tak  przynajmniej 1-2 razy w tygodniu   2-4t  kupuje   we wtorek  4t  udało  się  kupić 

Opublikowano

CZEMU PO oni już  byli 8 lat te same ryje są dalej .

Jak to będzie zmiana NIE MA I NIE BĘDZIE .

ZMIEŃ PRACĘ WEŹ KREDYT .

Woda ma to do siebie że napływa i spływa .

Durny pracuje za 6 tyś .

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, galan99 napisał:

bywa że czysta napływa a spływa zbierając paru topielców
zwłaszcza z tych co posłuchali

ZMIEŃ PRACĘ WEŹ KREDYT

do dziś aktualne czyli rzeczywiście

Jak to będzie zmiana NIE MA I NIE BĘDZIE .

jeśli pieniądze zamieniają się w śmieci to tylko zmiana - miały być ale i tak nie będzie

31 minut temu, Denwer napisał:

Boty  to  nie  problem  jesienią ubiegłego roku  szło  kupić  na  spokojnie  później było  coraz   gorzej  a jak  dziennikarze  zaczęli  o tym paplać  to  zrobiła  się  tragedia.  Ale  ja  i tak  przynajmniej 1-2 razy w tygodniu   2-4t  kupuje   we wtorek  4t  udało  się  kupić 

a po co Ci 104-208t węgla rocznie?
na handel to za mało na opał np szklarni tylko sezonowo no chyba że na drobny handelek obwoźny ale ten już praktycznie wyginął
choć ostatnio... marże bywały kilkusetprocentowe aż to w tych gazetach stosownie skomentowali

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, galan99 napisał:

Kużwa, po takim dictum, w czasie imprezy, natychmiast przestałbym spożywać wszelkie trunki.😂 A może nawet trochę zacząłbym się bać.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, dysydent napisał:

a po co Ci 104-208t węgla rocznie?
na handel to za mało na opał np szklarni tylko sezonowo no chyba że na drobny handelek obwoźny ale ten już praktycznie wyginął
choć ostatnio... marże bywały kilkusetprocentowe aż to w tych gazetach stosownie skomentowali

Ja  zapasu  dla  siebie  mam na 4 lata i  to zrobione   już  dawno.   Teraz  pomagam kupować  sąsiadom  i znajomym  którzy  sobie nie  radzą.

Właśnie  kolejne 2t  pyknięte  hehehe

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
11 minut temu, Denwer napisał:

Ja  zapasu  dla  siebie  mam na 4 lata i  to zrobione   już  dawno.   Teraz  pomagam kupować  sąsiadom  i znajomym  którzy  sobie nie  radzą.

Właśnie  kolejne 2t  pyknięte  hehehe

Po ile na dzień dzisiejszy węgiel ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v