Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

@dysydent, podstawowym błędem jest lekceważenie i niedocenianie przeciwnika

Co starlinki? Co w tym nowego? 

Tesla? Toż to jedynie luksusowy melex. Co w tym nadzwyczajnego? 

jak nie rozumiesz nowosci starlinga to nie bede dyskutował .             jakos nikt inny tego meleksa zbudować nie mógł , nawet niemiecka motoryzacja została troche z tyłu .     

Opublikowano
24 minuty temu, jarecki napisał:

jak nie rozumiesz nowosci starlinga to nie bede dyskutował .             jakos nikt inny tego meleksa zbudować nie mógł , nawet niemiecka motoryzacja została troche z tyłu .     

Ale co w tym starlinki takiego wybitnego bo wydaje mi się że wyjaśnić nie potrafisz i zaczynasz  uciekać od tematu. 

Tesla to żadne odkrycie. Ot luksusowy elektryczny samochód, taka ekstrawagancja dla bogatych. Od strony technologicznej co widzisz w tym nadzwyczajnego?

Niemcy czy francuzi z pewnością nie gorsze  by zrobili tylko oni patrzą na potencjał globalny który był wtedy minimalny a musk myślał lokalnie i akurat się wstrzelił chociaż Tesla jest raczej symbolem jak wielkim koncernem motoryzacyjnym. 

Opublikowano

zawieszenie na nizszej wysokosci daje doskonałe mozliwosci starlinga .   Chyba nie powazny jesteś jak mówisz ze w tesli nie ma nic nadzywyczajnego tam jest wiele systemów chociazby szybkie ładowanie chociazby baterie itd .  

Opublikowano

ale ta tesla nie jest pomyslem radzieckich inzynierow i nie ma trybu smierdzacej onucy wie sie nie liczy🤣

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Jest  bystry i nie musi się zniżać jak ty do wyzwisk aby ci dokopać 😁😜

z ciekawosci podaj mi kilka takich przypadkow gdy mi dokopal- z twojje fchorej wyobrazni sie nie licza tylko twarde posty.

wongiel beda na tauronie sprzedawac ,wiec chwila skupienia, ostatnio byl 2 minuty dostepny

Opublikowano

co ze zdrowych nog gdy glowa szwankuje- jestes tego najlepszym przykladem...

no dawaj pare postow w ktorych onuca mnie osmiesza to dla ciebie chyba nic trudnego ??

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ekonomiści ostrzegają że ropa może osiągnąć 170 dolarów , czyli 12 zł za litr na CPN i co wtedy zrobimy ?

dopiero co mijałem pole kartoflane na którym dwóch jednego konia z obsypnikiem prowadza
znaczy jeden prowadza konia a drugi obsypnik. bym fotkę strzelił ale i tak do publikacji się nie nadaje bo wiadomo...

a i jeszcze nie chciał bym bo to znajomi fajne chłopaki i gdy zapytałem jakim cudem konia uchowali to że stary już ale mądry i kumpla się nie sprzedaje a jako że kartofli niewiele i na niewylotnym polu co ciągnikiem na poprzeczce by stłukł wiele to sobie qń nieco michy odrobi a im droższe paliwo tym więcej przeliczenia na ten obrok wystarczy.

no cóż, dawno było wiadomo że paliwa będą drożały może nie w nieskończoność ale do poziomów gdy opłacalne staną się bardziej odtwarzalne alternatywy
pole do popisu naukowców, wynalazców i wizjonerskich przemysłowców co trafnie pokierują wdrażaniem nowych rozwiązań niekoniecznie nowatorskich odkryć bo i wykorzystać to co już odkryto to świat ludzi można uspraw...
ostatnio uczepiło mnie się jedno słowo - "Implementacja" i wcale nie musi być coś genialne, super nowatorskie bo wystarczy tylko odpowiednio istniejące klocki poukładać aby produkt finalny miał użyteczność nigdy wcześniej niespotykaną
z jednej strony kryzys paliwowy z drugiej nowe możliwości dla kreatywnych
bez kryzysów nie było by postępu
bo by się nie opłacał

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Teraz rozumiem dlaczego POLSKĘ zwą Polin Kilka ciekawostek o NIErządzie Rzytofsko - Amerykańsko - Niemieckim i przekupno Polskim Były poseł mówi jak jest w CYRKU na Wiejskiej w Warszawie..

Polacy nie są głupi tylko nie doinformowani a prawda jest blokowana przez cenzurę prewencyjną.. Ustawione jest tak prawo, ...że Polska jest dojną krową przez Junie Europejską. od 1939 roku nie mamy polskiego wywiadu i kontrwywiadu. Amerykańskie syjonisty nigdy na to nie pozwolą. Duda i Mazowiecki szkodzą Polsce. ABW nie zrobi nic na zawiadomienie o ich przestępstwach na szkodę narodu polskiego. Brak reakcji na doniesienie, że Morawiecki każdemu Polakowi proponuje michę ryżu. Amerykanie i mośki nie pozwalają na funkcjonowanie polskiego wywiadu - mosadowski jest okey i to w naszym rzekomo wolnym i demokratycznym państwie. Brak reakcji na kumanie się opozycji w osobie Schetyny z środowiskiem Makrelki. To jest nie do pomyślenia gdyby w odwrotnej sytuacji opozycja niemiecka kumała się z rządami innych krajów. Wyborca nie ma świadomości, że jest ciągle rolowany - jest drenowany przez podatki, kładzie się mu kłody celowo ogłupiające.  Ludzie się boją i cedują na drugich podniesienie głowy i wyjście na ulicę z słusznym protestem. Patrzy jeden na drugiego kto zrobi pierwszy krok. Dzisiaj szwabskie syny które okradły całą Europę decydują o tym jak ja mam się zachowywać w swoim kraju. Jeżeli nie pójdziesz na układy z żydami to wpiszą Ciebie na listę antysemity - do czego to doszło przy naszym polskim przyzwoleniu. Polacy płacą takie haracze na utrzymanie tego nierządu. Większość osłów w Knesecie na Wiejskiej  myśli li tylko o swoim interesie. Najgorsze jest to, że jak Polakom mówi się prawdę to od razu jesteś onucą. Konstytucja Stolcmana z 1996 r.  Art. 104 konstytucji mówi nam o mandacie wolnym który powinien być mandatem imperatywnym.  Wykupione media polskie przez  syjonistów amerykańskich nigdy nie dopuszczą  Polaka do władzy i przekazu prawdy obiektywnej. Żaden dotychczasowy premier ich nacji nigdy dotąd nie stanął przed Trybunałem Stanu. "Wy nie ruszacie naszych a my waszych" tak postanowiona za Kiszczakowych czasów i cały czas to simę realizuje. Każdy kto  w/g syjonistycznej koncepcji żle wypowiada się o UPAdlinie a dobrze o Rosji jest już na cenzorowanym.

https://www.facebook.com/krzysztof.choina/posts/10228901843194708?__

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

zawieszenie na nizszej wysokosci daje doskonałe mozliwosci starlinga .   Chyba nie powazny jesteś jak mówisz ze w tesli nie ma nic nadzywyczajnego tam jest wiele systemów chociazby szybkie ładowanie chociazby baterie itd .  

Satelitów nie wynalazł, internetu też nie więc co w tym nadzwyczajnego? 

Tesla? Ot samochód na prąd z tabletem 😆 Gdzie tu jakiś wynalazek?  Fakt że odważnie poszedł z tymi projektami ale gdzie masz jakieś przełomowe technologie? 

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Ekonomiści ostrzegają że ropa może osiągnąć 170 dolarów , czyli 12 zł za litr na CPN i co wtedy zrobimy ?

Nic bo to wina Tuska i Putina a nasz rząd jest bezradny. 

A tak na serio to wina głupków nakładających sankcje. 

Opublikowano

na tauronie workowany byl prze  1-2 minuty po 1100 za tone, luzem w big-bagach -albo jeszcze nie bylo albo oswiezylem gdy juz nie bylo..

czemu onuca sie przyczepli do musk-a  ?? i pieprzy glodne kawalki ? taki dostal prikaz- ukraincy dostali od niego dostep i urzadzenia do komunikacji sateliternej

Opublikowano
dysydent napisał:

a to trzeba podnieś ceny piwa

już mi pozapowiadali kasze, ryże, mąki i inne takie 70% do góry... Mam wrażenie, ze to każdy chce na wojnie zarobić - nawet przedstawiciele ale zobaczymy.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

bez kryzysów nie było by postępu
bo by się nie opłacał

Tu się z tobą zgadzam , moja żona nie interesuje się bardzo polityką i już przed pandemią mówiła że świat oszalał i musi dojść do wojny bo wszystko już było i poszło za daleko , no imamy co mamy tylko że co powiedzieć tym ludziom na UA co zginęli ich bliscy a reszta straciła dobytek . Czy może było poddać UA tak jak było poddać Polskę w 1939 było by mniej zniszczeń i ofiar . Ale jak już ktoś to dawno powiedział trzeba zburzyć żeby ponownie odbudować ale to jest oczywista nie prawda bo np. Czeska Praga nie została zniszczona po 2 wojnie i teraz się szczyci zabytkami a Warszawa zrównana z ziemią i co które było lepsze ?

33 minuty temu, DTaras napisał:

już mi pozapowiadali kasze, ryże, mąki i inne takie 70% do góry... Mam wrażenie, ze to każdy chce na wojnie zarobić - nawet przedstawiciele ale zobaczymy.

Konsumenci zaakceptują takie ceny ? bo ja nie .

1 godzinę temu, mirro napisał:

Węgiel po 4 tyś.😂

Pamiętam jak ekonomiści zapowiadali że wszyscy odchodzą od węgla min. UE , USA , węgiel taniał na giełdzie w Roterdamie , wydobycie nieopłacalne , i co mamy ? kto nie wymienił pieca na OZE to zaciera ręce bo drewno w mixie z węglem wróci do łask , chociaż bogatsi zakładają PF i do tego PC i będą grzać no ale ile to kosztuje .

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Konsumenci zaakceptują takie ceny ? bo ja nie .

i co zrobisz?

wojnę?

i masz genezę wojen. brak akceptacji na warunki transakcji gdzie nie ma zakresu w którym obie strony przynajmniej nie tracą na tej transakcji.
Taniej się nie da a na taką cenę klienta nie stać a i tak cena taką będzie.
w inflacji się można nauczyć żyć ale to takie życie jak można powiedzieć że świnie w klatce też żyją, tylko co to za życie

to dla tego gdy wiele lat temu u jakiegoś nawiedzonego PiS-dzielca usłyszałem że kontrolowaną inflacją zamierzają wzrost gospodarczy stymulować od razu zacząłem nawoływać możliwie wprost na ile się dało aby za kraty nie trafić aby wystrzelać takich ekonomistów zanim nie zaczną ginąć niewinne dzieci

no na razie na Ukrainie bo tam jeszcze większe patologie były to wcześniej ich dopadło.

nawet nie zamierzam tu ekonomicznych dysput na cyferki podejmować bo prosta matematyka jest dla większości za mało wiarygodna i jakimiś wydumanymi wskaźnikami zaczną rzucać bo w/g prostaków im bardziej coś skomplikowane tym bardziej wiarygodne.

inflacja jest złodziejstwem czyli ten co ją z góry planuje....
Rosja, Ukraina to mafijno oligarchiczna złodziejnia a Polska socjalno biurokracyjna również do oligarchii zmierzająca

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Gdzie teraz nie ma inflacji na świecie ? ano ze świecą szukać , drogie paliwa - jest popyt , droga energia - jest popyt , drogie nawozy - jest popyt , drogie zboże - są kupujący aby było no i co tu ma jakiś pisdzielec do tego , ja też nieraz czymś handluje jak cały rok nikt po towar nie przychodzi to schodzę z ceny , jeśli jest klient na mój towar i to dużo chętnych , podnoszę cenę ale delikatnie bo pójdzie do konkurencji albo nie kupi ale idioci czyli konsumenci zaakceptowali wysokie ceny i mówią że drogo a kupują .

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

cos mi się wydaje ze będą korekty cen , albo pozostaną na tym poziomie .

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

ale idioci czyli konsumenci zaakceptowali wysokie ceny i mówią że drogo a kupują

no to co masz im do zaoferowania? ale tak w nadmiarze względem popytu w tym i większych handlowców co gdy zbyt zaniżysz ceny to Cię całego wykupią bo rynek to system naczyń połączonych.
Jedynym ograniczeniem dla niewątpliwie (tu zgoda) głupiego klienta niemożności kupowania jest tego klienta finansowe ubóstwo.
Walka z ubóstwem bez kontroli relacji pieniądza względem podaży zbywalnych produktów zawsze skończy się inflacją a gdy dojdzie do tego panika hyperinflacją gdy kupują ponad potrzeby w tym też i na kredyt.
To rozwala ustabilizowane relacje podaż vs racjonalny popyt i nie budujesz podaży pod popyt bo Cię cykl produkcyjny w obliczu inflacji puści z torbami i na prawdę zaczyna znikać podaż a to kolejny dopalacz spirali inflacyjnej aż w końcu rozwali się system finansowy ....

a co ja będę truizmy nie raz przerabiane w praktyce w Historii opisywał?
Było wiadomo jak to się skończy i właśnie się to dzieje a teraz za późno na ratunek.
Musi się zawalić stare ze szczętem aby od podstaw, ozdrowiałych podstaw można było rozpoczynać kolejny raz

kiedy pieniądz szmacieje to barter odżywa i stąd wielu ucieka od nadmiaru pieniądza w towar aby zachować bodaj częś wartości z tego śmiecia ktory za pieniądz stabilny przelicznik wartości uważali

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v