Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

no to czemu ich chwalisz? nie widzisz co się dzieje? robią się gorsi od platwormersów... a niech idą w pis du.

Spokojnie, Francja załatwi sprawę zamiast naszych idiotów, mają coś wprowadzić na temat importu owoców spoza UE, że mają spełniać normy produkcji panujące w UE. Ale to na razie jakieś projekty, bez większych szczegółów. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał:

a sobie wrzucę kamyczek do ogródka . Nie koniecznie ograniczenie socjalu [ zmiejszenie popytu ]  przełoży się na obniżki cen , miejsza sprzedaż = wieksze marżę w celu uzyskania rentownosci . a koszty sprzedaż są dość wysokie 

jak zarżną producenta żywności osłabiając presję cenotwórczą to nie będą mieli czym przed wyborami przekupić elektoratu socjalem niwelując wzrosty cen dopiero wtedy czyli aby "terminy się zgrały" kiedyś te ceny muszą wzrosnąć a im dalej (wcześniej) od wyborów tym lepiej

ale to takie moje czysto teoretyczne spekulacje i zakładające rozumne poczynania władzy czyli.... to może być tylko "economical fiction"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał:

twierdzisz ze gorsi ? czemu ?

bo wiencyj kradnom, a mówili że nie.

zresztą sam potwierdzasz że rozdupcają  wszystko.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

bo wiencyj kradnom, a mówili że nie.

co ?

3 minuty temu, Pafnucy napisał:

zresztą sam potwierdzasz że rozdupcają  wszystko.

rozdupczą ? a było lepiej czy ziemniaki z Malty i wszystko z importu ?

Opublikowano (edytowane)

władza pieniędzy kraść nie musi wszak sama je drukuje

i co prawda gdy za dużo to kradnie ale wartość tych pieniędzy

oceną skali kradzieży władzy może zatem być skala inflacji za kadencji... i pewien czas po

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

piniędze.

przypomnij sobie 2012/11  jak było lepiej a udawali ze nic sie nie dzieje 2500 nawozy paliwo po 6 i co dostałeś ?

Tusk straszy inflacją. Co mówił, kiedy był premierem? "Gdybym miał guzik 'niskie ceny', to bym go naciskał. Tylko takich guzików nie ma"

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

Tusk straszy inflacją

no ale straszyć nie musi. inflacja i to dość duża już jest.

Opublikowano (edytowane)

no ale straszyć nie musi. inflacja i to dość duża już jest.

jak 10 lat temu przypomnij sobie to , a w zamian nic i wygra znowu on to po co to samo co było 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
50 minut temu, DTaras napisał:

a se VAT nie odliczę ode kulek. Ale takiemu np. Mirkowi to pomogli, że Ho Ho.

Ale w czym mi pomogli ? Nawozy  kupione przed końcem roku. Pół bańki do wysiania po polach. 

Właśnie wróciły dwa białoruskie samochody z mrożonką, Stały od 28 grudnia na granicy, Teraz trzeba przetrzymać towar odbiorcy, bo na Białoruś mogą wjechać tylko puste ciężarówki. 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

jak 10 lat temu przypomnij sobie to

no ale co? mniejsza inflacja była wtedy. całkiem mała.

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

czyli w lutym bd o złotówka tańsze paliwo obniżka nawozów to nic ? zerowy wat na artykuły sporzywcz4e 

a byłeś w tym lutym? widziałeś?

dopiero co pisałem

30 minut temu, dysydent napisał:

pewnych tematów nie ma sensu podejmować zbyt wcześnie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał:

a byłeś w tym lutym? widziałeś?

dopiero co pisałem

no właśnie poczekamy pożyjemy 

no ale co? mniejsza inflacja była wtedy. całkiem mała.

Kuźmiukowi (doktor nauk ekonomicznych) wyszło, że za PO inflacja sięgnęła łącznie 21 procent. Policzył wskaźniki od 2008 do 2015 roku.
- Nie słyszałem wtedy histerii, żeby mówiono o jakiejś hiperinflacji - mówił Kuźmiuk w rządowej stacji. Tezę o tym, że obecnie mamy po prostu podwyższoną inflację, eurodeputowany lansuje już od jakiegoś czasu.

pożyjemy zobaczymy 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, agromatik napisał:

To by było okrutne, żeby  wynik wyborów uniemożliwił im wykąpanie sie w szambie które tak zawzięcie kopali i napełniali. Wszak Becia powiedziała że im się po prostu należy.

na rok wczesniej jak PO   wygrało wybory , prezes kaczyński zaproponował głosowanie nad rozwiązaniem sejmu i przedterminowe wybory i .....  platforma nie poparła projektu głosując za utrzymaniem kadencji bo nie była gotowa i wtedy kaczyński dogadał się z samoobroną i stworzył koalicje PIS-LPR- SAMOOBRONA ,  i po roku takiej koalicji znowu zgłosił kaczynski projekt rozwiązania pod głosowanie i tym razem PO  poparło projekt i Platforma obywatelska na 8 lat dostała się do rzadzenia krajem . w tej chwili raczej PO  by nie wygrało jeszcze ale za rok jak tak dalej PIS bedzie rzadzil to kto wie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

Kuźmiukowi (doktor nauk ekonomicznych) wyszło, że za PO inflacja sięgnęła łącznie 21 procent. Policzył wskaźniki od 2008 do 2015 roku.
- Nie słyszałem wtedy histerii, żeby mówiono o jakiejś hiperinflacji - mówił Kuźmiuk w rządowej stacji. Tezę o tym, że obecnie mamy po prostu podwyższoną inflację, eurodeputowany lansuje już od jakiegoś czasu.

Romuś pójdź do sklepu czasami. a zresztą zobaczysz już zaraz ile Twój syrop zdrożeje...

Opublikowano
45 minut temu, DTaras napisał:

A jak dasz mniej to nie urośnie? Kwestia pogody wiosną. Mniejsza o to - oby wyszło jak najlepiej.

A Ty jak nie napchasz brzucha to będziesz miał siłę do roboty 😊

Opublikowano (edytowane)

Romuś pójdź do sklepu czasami. a zresztą zobaczysz już zaraz ile Twój syrop zdrożeje...

po co Czechy i niemcy u nas się zaopatrują ? Holandii szklarnie wygaszają a w Kazachstanie wojna domowa wina pisu ? 

Tusk wygra wybory bd taniej ? czy Krzysztof Kossowski 🇵🇱 on Twitter: "Na wszelki wypadek warto to tu  zostawić. #paliwo https://t.co/6xnV5x3bKL" / Twitter

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

po co Czechy i niemcy u nas się zaopatrują ? Holandii szklarnie wygaszają a w Kazachstanie wojna domowa wina pisu ? 

wiesz co. mnie zbytnio nie interesuje czy jest gdzieś gorzej i dlaczego. mnie interesuje czemu moja kieszeń bardziej dziurawa.

jak chcesz to porównuj się do jeszcze gorzej rządzonych państw. wtedy Twój pis jeszcze lepiej wypadnie. dla mnie to skończona instytucja. czas na coś prawdziwego.,a nie udawanego.

Opublikowano

"Joseph Nitchthauser: – żyd brazylijski, który przeżył wiele lat w Polsce,następnie trafił do Oświęcimia.
Proszę Pana! Polski antysemityzm to jest straszne głupstwo. Ja tu walczę z moimi żydami o to. Ja tu byłem przez osiem lat prezydentem Federacji Żydowskiej i zawsze z nimi walczyłem. Pokolenie które się tutaj urodziło, zostało nauczone przez swoich rodziców, którzy urodzili się w Polsce, że Polak to antysemita.
Chodzi o to, ze myśmy im (nazistom) pomagali. Ja to powiedziałem dla telewizji brazylijskiej. Ja się nie boje nikogo.
Polska była jedynym z siedemnastu krajów, które naziści zajęli, republik, monarchii, który nie dostarczył ani jednego esesmana, ani dobrowolnie, choćby jednego żołnierza do Wehrmachtu.
Wszystkie inne kraje dostarczyły.
Ukraińcy – byli gorsi, jak esesmani niemieccy.
SS holenderskie – było jeszcze gorsze.
Dania – ten piękny kraj, który uratował prawie wszystkich swoich żydów, dostarczał kontyngenty SS.
Francja – była jedynym krajem z krajów okupowanych, w którym żydów francuskich, a było ich 400.000, nie wyaresztowali Niemcy. Zrobiła to policja francuska bez żadnego ponaglania i rozkazu niemieckiego. Znała ona wszystkie adresy i sami ich wyaresztowali. W Paryżu najpierw trzymano ich na welodromie De Wer skąd przewozili ich do Dani a stamtąd francuskie pociągi z francuską obsadą zawoziły ich do Oświęcimia.
To, o czym się nie mówi, chyba jest ważniejsze, niż to, o czym się mówi. A nie mówi się o tym jak myśmy, żydzi pomogli nazistom nas zniszczyć.
Tak samo w gettach! Przecież Gettami administrowali żydzi. Byli tam żydowskie władze, żydowska policja wykonująca polecenia niemieckie. To nie Polacy pomagali Niemcom wyznaczać żydów do transportów – to robili żydzi. To nie Polacy pilnowali niemieckiego porządku w gettach, ale żydzi."

262948772_265138755647612_314873920050101878_n (1).jpg

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

na rok wczesniej jak PO   wygrało wybory , prezes kaczyński zaproponował głosowanie nad rozwiązaniem sejmu i przedterminowe wybory i .....  platforma nie poparła projektu głosując za utrzymaniem kadencji bo nie była gotowa i wtedy kaczyński dogadał się z samoobroną i stworzył koalicje PIS-LPR- SAMOOBRONA ,  i po roku takiej koalicji znowu zgłosił kaczynski projekt rozwiązania pod głosowanie i tym razem PO  poparło projekt i Platforma obywatelska na 8 lat dostała się do rzadzenia krajem . w tej chwili raczej PO  by nie wygrało jeszcze ale za rok jak tak dalej PIS bedzie rzadzil to kto wie .

zagłosowałbyś na PO czy jakich ich pogrobowców?
bo ja nie

znaczy raz zagłosowałem właśnie wtedy co opisujesz i zrobiłem to jako przeciw tym Lepperom Kaczyńskim i innym Giertychom

teraz wolę nie głosować wcale niż przeciw komukolwiek

po ocenie całej polskiej klasy politycznej to raczej małe szanse abym jeszcze kiedykolwiek głosował

Opublikowano
3 minuty temu, many13 napisał:

Ukraińcy – byli gorsi, jak esesmani niemieccy.
SS holenderskie – było jeszcze gorsze.
Dania – ten piękny kraj, który uratował prawie wszystkich swoich żydów, dostarczał kontyngenty SS.
Francja – była jedynym krajem z krajów okupowanych, w którym żydów francuskich, a było ich 400.000, nie wyaresztowali Niemcy. Zrobiła to policja francuska bez żadnego ponaglania i rozkazu niemieckiego. Znała ona wszystkie adresy i sami ich wyaresztowali. W Paryżu najpierw trzymano ich na welodromie De Wer skąd przewozili ich do Dani a stamtąd francuskie pociągi z francuską obsadą zawoziły ich do Oświęcimia.
To, o czym się nie mówi, chyba jest ważniejsze, niż to, o czym się mówi. A nie mówi się o tym jak myśmy, żydzi pomogli nazistom nas zniszczyć.
Tak samo w gettach! Przecież Gettami administrowali żydzi. Byli tam żydowskie władze, żydowska policja wykonująca polecenia niemieckie. To nie Polacy pomagali Niemcom wyznaczać żydów do transportów – to robili żydzi. To nie Polacy pilnowali niemieckiego porządku w gettach, ale żydzi.

nie no.       

wystarczy poczytać co wypisujesz i każdy zauważy że Polacy to kochają Żydów....

Opublikowano
37 minut temu, Pafnucy napisał:

no to czemu ich chwalisz? nie widzisz co się dzieje? robią się gorsi od platwormersów... a niech idą w pis du.

Ale kogo wsadzić na stołki ? 

Musi powstać coś nowego ...

Z Giertychem na czele 😂

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

wiesz co. mnie zbytnio nie interesuje czy jest gdzieś gorzej i dlaczego. mnie interesuje czemu moja kieszeń bardziej dziurawa.

dlatego należy się zainteresować co i przez kogo ... żebyś zetora nie musiał na konia za chwile zamienić ....   zainteresuj się co jeszcze ma unia w zanadrzu żebyś za chwile elektrycznym zetorem po polu nie musiał jeździć  ... sprawdź co to fit for 55 do kiedy ostatni samochód i traktor bd mógł wyjechać na paliwo kopalniane a później patrz na swoją kieszeń myśl do przodu ... uni nawet krowa przeszkadza 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v