Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dysydent napisał:

27 minut temu, mirro napisał:

A co w zamian tego dostaje nasza armia?

no przecież nasza armia już dawno ogłosiła że w razie napaści rosji dostanie wpier..ol.
co - znając wielu żołdaków współczesnej polskiej armii - traktuję tę obietnicę za wiarygodną.

Niemcy o obiecanych czołgach przyznali że te czołgi jeszcze nie wyprodukowane z delikatną sugestią że nawet nie mają na nie stali bo Polska skutecznie forsuje embarga na jej zakup od rosji gdzie Niemcy się zaopatrywali.

to się robi zbyt skomplikowane aby wiarygodnie bez skażenia emocjonalnego skomentować

Ależ u mnie jebło gradem - zimą miałem tyle śniegu... To, że niemcy nie mają tych A siódemek to wszyscy wiedzą chyba oprócz naszych debili. W projekcie jest nowy czołg a ponieważ Włosi mieli mniejsze wymagania to się z konsorcjum odłączyli i cośtam już objeżdżają na testach. Najtozsądniej byłoby wywalić te nasze Leopardy na Ukrainę za kasę, przyspieszyć z amrykancami Abramsa w sensie dostaw sepa 2 i późniejszej jego sukcesywnej wymiany na sepa3. Kolejny krok to przejęcie A5 która u Niemców będzie zastępowana nowym wyrobem lub uczestniczenie w nowym wyrobie.

• Thanks 1
Opublikowano

Orlen zarobił 47 % więcej na nas względem pierwszego kwartału zeszłego roku. Czy mamy pisać listy do Obajtka by się podzielił nadmiernym zyskiem gdy na nas żerował. Jak radził Pinokio w przypadku Norwegów?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

przyspieszyć z amrykancami Abramsa w sensie dostaw sepa 2 i późniejszej jego sukcesywnej wymiany na sepa3. Kolejny krok to przejęcie A5 która u Niemców będzie zastępowana nowym wyrobem lub uczestniczenie w nowym wyrobie.

Plan ambitny ale niemożliwy. Jak nasi wezmą się samodzielnie za modernizację A5 to skończy sie jak teraz. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Ależ u mnie jebło gradem - zimą miałem tyle śniegu... To, że niemcy nie mają tych A siódemek to wszyscy wiedzą chyba oprócz naszych debili. W projekcie jest nowy czołg a ponieważ Włosi mieli mniejsze wymagania to się z konsorcjum odłączyli i cośtam już objeżdżają na testach. Najtozsądniej byłoby wywalić te nasze Leopardy na Ukrainę za kasę, przyspieszyć z amrykancami Abramsa w sensie dostaw sepa 2 i późniejszej jego sukcesywnej wymiany na sepa3. Kolejny krok to przejęcie A5 która u Niemców będzie zastępowana nowym wyrobem lub uczestniczenie w nowym wyrobie.

"Amerykance" abramsów do zbycia też nie mają na stanie. Ich strategia to trzymać wrogów z daleka z wykluczeniem jakichkolwiek działań wojennych na swoim terytorium i koncentrują się na marines i lotniskowcach. parę tam czołgów mają ale na pokaz dla takich jak my napaleńców i też jeszcze muszą uwierzyć w wypłacalność klienta by d.py ruszyli z uruchomieniem linii produkcyjnych.
Tych 500 szt. HIMARS-ów czy jak tam to zwą co nasi zamówili, tego od początku świata tyle jankesi nie naprodukowali tak że ... nie wiem co napisać
Szachowanie wzajemne mocarstw to broń dalekiego zasięgu, dominacja w kosmosie i - niestety - arsenały nuklearne.
Jakieś czołgi haubice a tym bardziej broń piechoty bezpośredniego pola walki to tylko biznes na "planktonie" a wszczynanie lokalnych konfliktów to tylko generowanie popytu.
I tak o dominacji decyduje gospodarka a na ukraińskiej wojnie właśnie dziadzieją kacapy a mało kto się spodziewał że taka nędza jak Ukraina tyle kłopotów .... tak kacapom gospodarczo za skórę zajdzie. Rosja jest w stanie podbić całą Ukrainę i tu się nic nie zmieniło ale czy gospodarczo to jej nie zniszczy ostatecznie że już nigdy nawet do pozycji nawet lokalnego gracza się nie podniesie to już od Ukraińców zależy i mało kogo to co więcej interesuje.
Ten Siewierodonieck mniej wart niż wartość sił użytych do walki o niego. to wojna dwóch idiotów ( no może jednego panika tłumaczy) i tylko jak przekonać naszych kacyków aby nie pchali się na trzeciego?

grad powiadasz? czyli gradowe lato się nam zapowiada? jeszcze tego brakowało

no u mnie popadało ale bardziej mżawki niż ulewy, zimno i wieje ale ... może jak powrzucam nieco fotek to podlinkuję ale pola wyglądają nie na głód
choć tyle dobrego

i dzięki za reakcję bo mnie tu już praktycznie nikt za "swego" nie traktuje no ale tak to już jest gdy obiektywizm jest na drugim miejscu po własnych interesach które chce się na siłę forsować.

ja to nazywam partykularyzm i nawet nie wiem czy takie słowo jest w tzw oficjalnym obiegu ale jakoś tak mi najlepiej pasuje i jako negatywne zjawisko używam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Czy mamy pisać listy do Obajtka by się podzielił nadmiernym zyskiem gdy na nas żerował.

Podzieli  się  ze  mną   w przyszłym roku  gdzieś  w okolicach  lipca/sierpnia    :D  :D  :D .  A ty nadal  będziesz  jak  te  przegrany  życiowo  frustrat  jęczał  :D

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Denwer napisał:

w przyszłym roku  gdzieś  w okolicach  lipca/sierpnia

dlaczego akurat wtedy?

i to nie złośliwe pytanie bo - jak już wiesz - niezbyt skrupulatnie czytam forum ( :D ) i co ma być wskaźnikiem  w podanym okresie?
ciekawość i świadomość niedoinformowania (chcesz to nazwij - ignorancja) powodem tego pytania

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

przyspieszyć z amrykancami Abramsa w sensie dostaw sepa 2 i późniejszej jego sukcesywnej wymiany na sepa3. Kolejny krok to przejęcie A5 która u Niemców będzie zastępowana nowym wyrobem lub uczestniczenie w nowym wyrobie.

Plan ambitny ale niemożliwy. Jak nasi wezmą się samodzielnie za modernizację A5 to skończy sie jak teraz. 

Broń Cię Allach przed dawaniem do modernizowania - przejąć, nie ruszać! Bo zabraknie bejmów aby kupić coś docelowego...

Opublikowano (edytowane)

można i pod koniec lipca, ale jako poplon xD no ew paszę zielonki

plon ziarna raczej żaden lub mizerny z obecnego terminu siewu.
nie mam odpadów fasoli zwyczajnej wczesnych odmian co bym Ci wysłał za koszt przesyłki plus 50zł/100kg bo te do połowy czerwca siane mają szansę na sensowny plon handlowego ziarna ale i to w przypadku trafienia w suchy okres zbioru gdzieś w jesieni.
sąsiad powinien mieć czerwonej odm Wawelska, zapytać?

samo pora na szparagówki pod chłodnię/jesienny zbiór a nawet do ok 20-ego czerwca

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

coś tam urośnie
 @mirro tu lepszy ekspert

doczytaj edycję mojego poprzedniego posta

w zasadzie jeśli nie zamarznięta gleba to zawsze jest jakaś uprawa dla której optymalny termin siewu/sadzenia no ale groch (pisum sativum) ma fotoperiod i koniec maja to ... nno nie bardzo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

"Amerykance" abramsów też nie mają na stanie. Ich strategia to trzymać wrogów z daleka z wykluczeniem jakichkolwiek działań wojennych na swoim terytorium i koncentrują się na marines i lotniskowcach. parę tam czołgów mają ale na pokaz dla takich jak my napaleńców i też jeszcze muszą uwierzyć w wypłacalność klienta by d.py ruszyli z uruchomieniem linii produkcyjnych. Tych 500 szt. HIMARS-ów czy jak tam to zwą co nasi zamówili, tego od początku świata tyle jankesi nie naprodukowali tak że ... nie wiem co napisać Szachowanie wzajemne mocarstw to broń dalekiego zasięgu, dominacja w kosmosie i - niestety - arsenały nuklearne. Jakieś czołgi haubice a tym bardziej broń piechoty bezpośredniego pola walki to tylko biznes a wszczynanie lokalnych konfliktów to tylko generowanie popytu. I tak o dominacji decyduje gospodarka a na ukraińskiej wojnie właśnie dziadzieją kacapy a mało kto się spodziewał że taka nędza jak Ukraina tyle kłopotów .... tak kacapom gospodarczo za skórę zajdzie. Rosja jest w stanie podbić całą Ukrainę i tu się nic nie zmieniło ale czy gospodarczo to jej nie zniszczy ostatecznie że już nigdy nawet do pozycji nawet lokalnego gracza się nie podniesie to już od Ukraińców zależy i mało kogo to co więcej interesuje. Ten Siewierodonieck mniej wart niż wartość sił użytych do walki o niego. to wojna dwóch idiotów i tylko jak przekonać naszych kacyków aby nie pchali się na trzeciego? __________________ grad powiadasz? czyli gradowe lato się nam zapowiada? jeszcze tego brakowało no u mnie popadało ale bardziej mżawki niż ulewy, zimno i wieje ale ... może jak powrzucam nieco fotek to podlinkuję ale pola wyglądają nie na głód choć tyle dobrego i dzięki za reakcję bo mnie tu już praktycznie nikt za "swego" nie traktuje no ale tak to już jest gdy obiektywizm jest na drugim miejscu po własnych interesach które chce się na siłę forsować. ja to nazywam partykularyzm i nawet nie wiem czy takie słowo jest w tzw oficjalnym obiegu ale jakoś tak mi najlepiej pasuje i jako negatywne zjawisko używam

kowboje mają te czołgi - one je tak sprytnie policzyli, że w magazynach to stoją bez gąsienic a powszechnie wiadomo, ze czołg to tylko z gąsienicami. Ruskim problemem jest to, że piechota porusza się tam na oklep na BeWuPach podczas gdy to powinien być sprzęt wspierający. W warunkach jakie tam są piechota ostatnie 5-8 km powinna poruszać się jak sama nazwa wskazuje. Spiechocona piechota manewruje. Teraz ruskie rozmnażają cele za pomocą T62... Choć na karuzeli miałyby one jakiś sens. W siedemdwójce do automatu wchodzi 22 pociski i 22 łuski a czołg może zabrać bodaj 38 sztuk. Wszyscy piszą iż ten automat winien śmierci załóg - to bzdet. Gdy strumień przedostaje się do przedziału załogi może upierdzielić nogę ale generalnie niema tam czego zapalić w sposób intensywny. Gdy przez strop wpadają gorące odłamki jest więcej szkód. Niemniej gdy wyjąć tę całą dodatkową amunicję to automat może nawet nie eksplodować a załoga ma spore szanse. Dlaczego się tak rozpisałem? Bo ruskie dopiero niedawno przestali napychać czołgi amunicją ale dalej ujeżdżają piechotą transportery. Twoje spojrzenie na ów sprzęt jest mocno zamglone przez ruską taktykę - czyli dużo i naprzód po spalonej ziemi... 500 szt HIMARS... To istotnie jest do zrealizowania albo przy przejęciu starszych wyrzutni od USA albo przy produkcji w Polsce lub w dwójnasób. Czyżby czekała nas likwidacja PGZetu? Amerykańce chcieli i chcą mieć ich tysiąc... Wyrzutnia potrzebuje rakiet a rakiety do tego są rozmaite bo zależy to od zamontowanego kontenera. Tłumaczenie iż można tym atakować cele w Rosji to bzdet. Pierwsza rakieta wywalona w tamtym kierunku to koniec dostaw a i można dać Ukraińcom najstarszą amunicję. Kraby, które pojechały na Ukrainę są akurat w takiej liczbie co te pierwsze na podwoziu wg sławnej na cały świat polskiej myśli technicznej. To ja niewiem czy jest za czym biadolić jak to niektórzy tu uskuteczniają. Masz niezaprzeczalnie rację w sprawie zniszczeń. Ruskie tego nie odbudują. Chersonia tak nie rozpizgali i Ukraińcy muszą ich stamtąd sami pognać. Wątpię aby Ruskie chcieli zatrzymać te gruzy. Jak to zrobią to może zdarzyć się tak, iż te śmieszne republiki same przełączą się z Rosji na Ukrainę...

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Podzieli  się  ze  mną   w przyszłym roku  gdzieś  w okolicach  lipca/sierpnia   

Aaaaa to na jakieś emerytury dodatkowe liczysz?😂

12 minut temu, dysydent napisał:

w zasadzie jeśli nie zamarznięta gleba to zawsze jest jakaś uprawa dla której optymalny termin siewu/sadzenia no ale groch (pisum sativum) ma fotoperiod i koniec maja to ... nno nie bardzo

Kurna w ty roku groszki lepiej było siać po świętach bo to co z siewu przełom marca -kwietnia to w pizdu. Poprzesiewane już kilkadziesiąt  hektarów. Wschodził w tym roku 6 tygodni, Fasole zaczynam siać chyba po niedzieli i też wszystko opóźnione. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DTaras napisał:

kowboje mają te czołgi - one je tak sprytnie policzyli, że w magazynach to stoją bez gąsienic a powszechnie wiadomo, ze czołg to tylko z gąsienicami.

no tego to ... skąd mi wiedzieć
znaczy że relatywnie szybko mogą Polsce podesłać i tylko kwestia wpływu kasy na konto?
gąsienice mogą osobnym transportem ew nasi sobie "doklepią"

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

Kraby, które pojechały na Ukrainę są akurat w takiej liczbie co te pierwsze na podwoziu wg sławnej na cały świat polskiej myśli technicznej.

No to jak pojechały te pierwsze, to Ukraina Krabów od nas już nie kupi.😂

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

znaczy że relatywnie szybko mogą Polsce podesłać i tylko kwestia wpływu kasy na konto?

Ani szybko, ani podesłać.😂 

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

no tego to ... skąd mi wiedzieć
gąsienice mogą osobnym transportem ew nasi sobie "doklepią"

Dwa pierwsze liście duże i środka wyrastają następne listki , wiec napisałem że będzie już 6 listków .

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v