Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wykończony dom , wkoło domu  , dwa suwy przed chatą to wg. ciebie co , nie klasa średnia , oczywiście wszystko na kredyt .

No według mnie nie, ich kapitał to w większości ta chata, suwy haha najczęściej ten nowy karton gips od kitajcow dla mnie to nie auto,

No i ta smycz kredytu i często korpo ogólnie ludzie  sterowani na pilota

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

A kto broni rozwoju, ?? Ja miałem inna koncepcje kiedy się opłaciło to rypalem za granicą, zamiast brać kredytow

Wedle mnie to żadne osiągnięcie z kredytować się na dziesiat lat na chatę i kupić kitajskiego suva

Co innego kredyt na inwestycje co będą zarabiać to już lepszy temat

Edytowane przez V12
Opublikowano

Dla jednego osiągnięcie dla innego nie. Wolę takich jak PISowski roszczeniowy lud który tylko łapy po nie swoje wyciąga. Jeśli ludzie którzy pracują i się dorabiają nie zasługują na uznanie to PISowskimi  masami powinno sie wręcz gardzić.

Opublikowano (edytowane)

Mi oni nie ziebia, ni ich życie ich kredyt, ich robota , tyle w moich oczach klasa średnia to to nie jest jak kredyt spłaca ,to jakieś aktywa będą ich, a tak to po drodze dużo zakrętów aby to było ich

Edytowane przez V12
Opublikowano

A że zapytam z innej strony . Mało to rolników jest zakredytowanych jak cholera i nie wiele ma własnej ziemi tylko na dzierżawach robi?  

Moim zdaniem jak aspiruje do klasy średniej, pracuje, rozwija sie to nalezy mu sie duże uznanie. W tym kraju gdzie ceni sie leni i niedojdów rozpieszczając i degenerując ich i tak już zrytą psyche kolejnymi socjalami , kazdy kto chce pracowac i sie z własnej pracy rozwijać powinien być podwójnie szanowany. 

I nie do końca jest tak że oprócz kredytu nic nie mają. Znam wiele osób z dawnych czasów którzy maja chałupe na kredyt ale mają też mieszkanie w wawie którego nie sprzedają bo to ich zabezpieczenie i może będa tam mieszkać dzieciaki.  Niektórzy mają całkiem spore kawałki ziemi które za ok 5 lat moga podwoić wartość a chałupa na kredyt bo tak im sie lepiej kalkuluje. Oczywiście jest częsc takich co za***prza tylko na kredyt ale dla nich tez szacunek bo ciężko pracują a nie wyciągają łapy po darmochę.

Opublikowano

Klasa średnia to stan posiadania netto, a nie to, ile ktoś aktualnie zarabia brutto. Należałoby rozpatrywac klasę średnią poprzez jakis już zgromadzony majątek, a nie "mieszkanie na kredyt na 30 lat" bo to nie definiuje niczego. Tak samo z rolnikami. Jak ktoś ma ziemię na kredyt, to właścicielem jest bank, a nie rolnik.

Cała nienawiść do "klasy średniej" ma u nas podłoże historyczne - wielu jej członków zostało klasą średnią nie dzięki wiedzy i pracy, tylko synekurom w partii , dzięki czemu w odpowiednim momencie położyli łapę na państwowym, prywatyzowanym mieniu. I minie wiele lat, nim się to zmieni, takie postrzeganie. Jak widać, władza też przyjęła taką narrację - jak coś masz, znaczy jesteś złodziej i trzeba ci dowalić domiar - jak za Gomułki.

Opublikowano

Aspirować można, ale stać się klasa średnia to dwie sprawy, nawet kredyty w mln cię nia nie uczynią bo to nie twoje, a jak wspominałem po drodze wiele 10-tek lat usłanych górkami i zakrętami do dojścia od 0 do klasy sredniej

Opublikowano
45 minut temu, Ulman napisał:

Dla jednego osiągnięcie dla innego nie. Wolę takich jak PISowski roszczeniowy lud który tylko łapy po nie swoje wyciąga. Jeśli ludzie którzy pracują i się dorabiają nie zasługują na uznanie to PISowskimi  masami powinno sie wręcz gardzić.

Ulman biedaku , wyborcy pis to ciężko pracowali i pracują na chleb , wiedzą co to praca a wyborcy opozycji to karierowicze z plecami .

• Haha 2
Opublikowano
58 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ja swój majątek wyceniam na 1 milion a nowo bogackie mają chałupę na kredyt na 30 lat wartą góra 400 -600 tysięcy i tyle w temacie .

Wiesz co, znajoma kilkanaście lat temu wywodząca się z totalnej biedy , posiadająca tylko własną wiedzę na starcie i może oszczędności z 2 letniej pracy,  w jakiś sposób załatwiła sobie zakup domu z ogrodem pod Warszawą  na kredyt dosłownie za krocie. 

Po dwóch latach jak już na odsetki nie wyrabiała sprzedała tą chatę z tym kredytem.

Ceny tak poszybowały w tej lokalizacji, że kupiła sobie mieszkanie, spłaciła kredyt i jeszcze jakieś auto na raty w salonie wzięła.

Tak samo te nowobogackie mając chatę w dobrej lokalizacji mogą spieniężyć co mają wciągnąć cię jedną dziurką w nosie i wydmuchnąć drugą.

Jak ktoś ma super chatę i nieźle nowe  auta to raczej w ciemię bity nie jest i wie że może sobie pozwolić na takie życie.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Wiesz co, znajoma kilkanaście lat temu wywodząca się z totalnej biedy , posiadająca tylko własną wiedzę na starcie i może oszczędności z 2 letniej pracy,  w jakiś sposób załatwiła sobie zakup domu z ogrodem pod Warszawą  na kredyt dosłownie za krocie. 

Po dwóch latach jak już na odsetki nie wyrabiała sprzedała tą chatę z tym kredytem.

Ceny tak poszybowały w tej lokalizacji, że kupiła sobie mieszkanie, spłaciła kredyt i jeszcze jakieś auto na raty w salonie wzięła.

Tak samo te nowobogackie mając chatę w dobrej lokalizacji mogą spieniężyć co mają wciągnąć cię jedną dziurką w nosie i wydmuchnąć drugą.

Jak ktoś ma super chatę i nieźle nowe  auta to raczej w ciemię bity nie jest i wie że może sobie pozwolić na takie życie.

Mam takiego znajomego - super chata, co rok inne auto - wszystko dla picu, komornik kończy sprzedawać 150ha ziemi. Jak nie zaglądniesz w księgi, nie wiesz, co pod pazłotkiem siedi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, V12 napisał:

Aspirować można, ale stać się klasa średnia to dwie sprawy, nawet kredyty w mln cię nia nie uczynią bo to nie twoje, a jak wspominałem po drodze wiele 10-tek lat usłanych górkami i zakrętami do dojścia od 0 do klasy sredniej

To za 10 lat będą klasa średnią ale przynajmniej coś robią. Maja jakieś ambicje, dążą do czegoś, chcą coś osiągnąć.  I tak jak pisałem - to ze ma chałupę na kredyt to nie znaczy że nic więcej nie ma. Mam znajomego który prowadzi kilkuosobową działalność. Pracuje na własnym kapitale ale podjął decyzję że bedzie budował nowy dom a obecny da dzieciakom. Wziął kredyt hipoteczny bo bardziej mu się opłacało zrobić tak niż wpompować własną kasę w dom a i brać kredyt na prowadzenie biznesu. I co na to powiesz? 

@jahooo , nie do końca się zgodzę. U nas społeczeństwo jest przede wszystkim lewicowe, zawistne i podłe. Kazdy dziad leń i gamoń  czuje się pokrzywdzony przez los i widzi w tym winę nie swoją ale właśnie przedsiębiorców. Kazdego co cokolwiek ma najchętniej by sprowadzili do swojego dziadowskiego poziomu zamiast brać z niego przykłąd. To jest typowe dla proletariacki ciemnych mas z czasów Lenina. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano

Dlatego napisałem - wyjście z tej sytuacji zajmie kilkadziesiąt lat - jak ci, co pamiętają komune wraz z jej indoktrynacją wymra do końca i pierwsze pokolenie ich dzieci, nasiąknięte jadem rodziców

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Nowo bogackie to tzw. klasa średnia .

Pizło, bo Rząd klasę średnią utworzył z tych co 4 tyś na miesiąc zarabiają.😂 Jak se taka klasę średnią stworzyli, to taki maja sukces. Tzn Oni nie stworzyli tylko wyznaczyli kto ma byc w tej klasie średniej.🤣

Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ulman biedaku , wyborcy pis to ciężko pracowali i pracują na chleb , wiedzą co to praca a wyborcy opozycji to karierowicze z plecami .

Kiedyś już chyba o tym pisałem i być może się powtórzę.

Na studiach miałem fizykę. Na katedrze był profesor który miał dośc oryginalne sposoby nauczania. Otóż kiedyś na egzaminie mówi do studenta - prosze spróbować przepchnąć tę ścianę. StUdenciak napiera , pcha poci się  kilka minut po czym profesor mówi  - stop już wystarczy. No i co panie studencie ? Cały pan spocony, dawno się pan tak nie napracował? Oj tak panie psorze, dawno..... Apsor na to - nie było przesunięcia więc nie została wykonana praca, dwója, won za drzwi, zapraszam we wrześniu.

Tak samo jak z PISowskim ludem . Co z tego że się narobi jak nie ma z tego żadnego efektu?  A w realnym świecie za efekty sie płaci a nie tak jak PIS, który płaci gamoniom za to że w ogóle sa i że na nich głosują.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Kiedyś już chyba o tym pisałem i być może się powtórzę.

Na studiach miałem fizykę. Na katedrze był profesor który miał dośc oryginalne sposoby nauczania. Otóż kiedyś na egzaminie mówi do studenta - prosze spróbować przepchnąć tę ścianę. StUdenciak napiera , pcha poci się  kilka minut po czym profesor mówi  - stop już wystarczy. No i co panie studencie ? Cały pan spocony, dawno się pan tak nie napracował? Oj tak panie psorze, dawno..... Apsor na to - nie było przesunięcia więc nie została wykonana praca, dwója, won za drzwi, zapraszam we wrześniu.

Tak samo jak z PISowskim ludem . Co z tego że się narobi jak nie ma z tego żadnego efektu?  A w realnym świecie za efekty sie płaci a nie tak jak PIS, który płaci gamoniom za to że w ogóle sa i że na nich głosują.

I tu profesor nie miał racji, ponieważ praca zamieniła się w energię - akurat w tym przypadku cieplną u student powinien miec zaliczenie, ale jak był mało kumaty, to się nie obronił

Na całym świecie są transfery społeczne dla uboższej części społeczeństwa, kwestia tylko zachowania równowagi i rozsądku, bo dochodzimy do tego, że każdy pracujący oddaje na dzieńdobry 70% swoich zarobków państwu, czyli jesteśmy o krok od niewolnictwa

Opublikowano

Co z tego że się narobi jak nie ma z tego żadnego efektu?  A w realnym świecie za efekty sie płaci 

Obojętnie w jakim miejscu swiata, tak już że jest wyzysk i się norobisz a nie zarobisz, na drugim biegunie jest pierdzenie w stołek i nic nie wnoszenie do świata a branie za to kolosalnego hajsu, w rolnictwie wyzyskuje nas pogoda narobisz się cały sezon a chwilę przed zbiorem może wsio ro***bac , takie prawa tego swiata

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

A w realnym świecie za efekty sie płaci a nie tak jak PIS, który płaci gamoniom za to że w ogóle sa i że na nich głosują.

Ale to jest być, albo nie być PiSu.😂 Istnienie PiS jest właśnie uzależnione od istnienia gamoni i ich udziału w wyborach.🤣

• Thanks 1
Opublikowano

Jak się mogła praca zamienić w energię skoro pracy nie było bo nie było przesuniecia. Praca = siła x przesunięcie

mogła się zamienić w energię cieplną, ale to już chyba przerosło studenta, sprawnośc zero straty 100%

Opublikowano

Jak się mogła praca zamienić w energię skoro pracy nie było bo nie było przesuniecia. Praca = siła x przesunięcie

Gdyby student odpowiedział że " Narobić to się narobiłem, ale nie napracowałem wcale" to byłoby OK.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v