Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
47 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Gieee prawda... bo to już dawno przerobione i przeinaczone.... Przykładowo szabat to  sobota jako 7 dzien  dzień święty a nie niedziela... Tak było w Dekalogu... 

To jest szczegół, chodzi mi o podstawowe zasady.

Opublikowano
1 godzinę temu, peugeot napisał:

Można i tak , ale najpierw jeśli chcesz należeć do  takiego kościoła musisz założyć go sobie . Katolicki  nie jest tym o którym myślisz .

Nie jest, bo sami ludzie to w zdecydowanej większości udawacze, razem z duchownymi, a po co mi zakładać nowy, wystarczy ta wspólnota która jest, a reszta zależy tylko i wyłącznie od każdego indywidualnie. Ty pod postacią Kościoła Katolickiego widzisz tylko i wyłącznie księży i ich dochody, nie znam powodów dlaczego ziejesz nienawiścią do nich, co ci tam zrobili?  Kościół to nie sami duchowni, no może im się też tak samo wydaje jak i tobie, ale nie wszystkich należy wrzucać do jednego worka.

Opublikowano
7 minut temu, Bogdan_ja napisał:

A za zabijać tyz nakazywał dekalog tylko mordować nie pozwalał.. 🤔😁

Te zasady nie przystają do dzisiejszego świata i tyle.. 

Nie kombinuj po swojemu, "NIE ZABIJAJ? a o mordowaniu nic nie ma.

Opublikowano

Ty czytałeś kiedy dekalog i jaka miał pierwotna wersję? Bóg nakazywał zabijać i karać śmiercią.... 

Więc nie pierdacz głupot jak nie masz, pojęcia co było w Dekalogu? 

"" "" Przykazanie nie zabijaj, niestety ale wiernie jest przetłumaczone tylko w wersji Przekładu Nowego Świata. W oryginale użyte jest słowo mordować. Zabijanie a mordowanie, mimo że są do siebie mocno zbliżone, mają całkowicie odmienne brzmienie w odniesieniu do czynu człowieka. Można kogoś zabić w obronie własnej bądź kogoś, kraju itp. Mordowanie to zabijanie bez litości, tortury, odbieranie życia dla przyjemności, wartości materialny, władzy itp. Mordowanie niesie za sobą zabójstwo, którego nie trzeba było wykonać, bądź zabójstwo wcześniej wymienione ale wykonane w perfidny sposób, np. broniąc kraju torturowaliśmy kogoś aż spowodowaliśmy jego śmierć. Gdyby Bóg zakazał zabijania przeczyłby samemu sobie. W Starym Testamencie, można przeczytać o tym jak Izraelici zabijali, a nie spotykała ich kara. Już samo to powinno świadczyć o tym, że słowo mordować a zabijać ma inne znaczenie."" "" 

Opublikowano

Doczytaj bo widzę że nie masz wiedzy a pouczasz..... To przerobione przykazania nie mają nic wspólnego z pierwotnym Dekalogiem i tyle.... 

Dlaczego kamieniowano za cudzołóstwo... Bo tak nakazywał Bóg... 

Coś 17 razy Bóg nakazywał karać śmiercią 

Więc nie pierdacz że to ponadczasowe.... Bo to śmiech... Przerobione już a i tak nie przystaje do dzisiejszych czasów.. No bo jak? 

Opublikowano
10 minut temu, Desperado napisał:

Nie jest, bo sami ludzie to w zdecydowanej większości udawacze, razem z duchownymi, a po co mi zakładać nowy, wystarczy ta wspólnota która jest, a reszta zależy tylko i wyłącznie od każdego indywidualnie. Ty pod postacią Kościoła Katolickiego widzisz tylko i wyłącznie księży i ich dochody, nie znam powodów dlaczego ziejesz nienawiścią do nich, co ci tam zrobili?  Kościół to nie sami duchowni, no może im się też tak samo wydaje jak i tobie, ale nie wszystkich należy wrzucać do jednego worka.

Ja Ci tylko podpowiadam . Mam pretensję głównie do kleru , ale i szeregowi nie są bez winy ( ciche przyzwolenie i obojętność na łamanie prawa ) . 

Wiesz że kościół katolicki ma też inne zasady i należąc do niego godzisz się na nie , jeśli nie to nie jesteś z automatu katolikiem ( choć oni i tak takiej osoby nie wykreślą z listy obecności ) . A to zionięcie nienawiścią  to daruj sobie . Jeśli chcesz siebie  nazywać mimo wszystko katolikiem to  pamiętaj że ta nazwa jest już zajęta . 

Opublikowano
6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ty czytałeś kiedy dekalog i jaka miał pierwotna wersję? Bóg nakazywał zabijać i karać śmiercią.... 

Więc nie pierdacz głupot jak nie masz, pojęcia co było w Dekalogu? 

"" "" Przykazanie nie zabijaj, niestety ale wiernie jest przetłumaczone tylko w wersji Przekładu Nowego Świata. W oryginale użyte jest słowo mordować. Zabijanie a mordowanie, mimo że są do siebie mocno zbliżone, mają całkowicie odmienne brzmienie w odniesieniu do czynu człowieka. Można kogoś zabić w obronie własnej bądź kogoś, kraju itp. Mordowanie to zabijanie bez litości, tortury, odbieranie życia dla przyjemności, wartości materialny, władzy itp. Mordowanie niesie za sobą zabójstwo, którego nie trzeba było wykonać, bądź zabójstwo wcześniej wymienione ale wykonane w perfidny sposób, np. broniąc kraju torturowaliśmy kogoś aż spowodowaliśmy jego śmierć. Gdyby Bóg zakazał zabijania przeczyłby samemu sobie. W Starym Testamencie, można przeczytać o tym jak Izraelici zabijali, a nie spotykała ich kara. Już samo to powinno świadczyć o tym, że słowo mordować a zabijać ma inne znaczenie."" "" 

Tak Bóg nakazał mordować dla przyjemności?  chyba ten cytat wyjąłeś gdzieś z dekalogu szatana?

A przykazanie "Czcij ojca swego i matkę swoją" to pewnie chodziło o eutanazję wg ciebie, a nie cudzołóż to pewnie o pedałów i lesby? chodziłó

Opublikowano

Bóg nie raz kazał wymordować lub jak wolisz  zabijać całe narody , łącznie z kobietami w ciąży .  Zdarzało się też torturowanie dla sportu , przypomnij sobie co spotkało Hioba .

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, peugeot napisał:

Ja Ci tylko podpowiadam . Mam pretensję głównie do kleru , ale i szeregowi nie są bez winy ( ciche przyzwolenie i obojętność na łamanie prawa ) . 

Wiesz że kościół katolicki ma też inne zasady i należąc do niego godzisz się na nie , jeśli nie to nie jesteś z automatu katolikiem ( choć oni i tak takiej osoby nie wykreślą z listy obecności ) . A to zionięcie nienawiścią  to daruj sobie . Jeśli chcesz siebie  nazywać mimo wszystko katolikiem to  pamiętaj że ta nazwa jest już zajęta . 

Mi się też nie podoba co robi kler, i zgoda że głównie za przyzwoleniem wiernych, a to dlatego że wierni w podświadomości wierzą w księdza.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Czytał kiedy co Bóg ustalił.... 😜

„9 Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią: złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie. 10 Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica. 11 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z żoną swojego ojca, odsłania nagość ojca: będą ukarani śmiercią oboje, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 12 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z synową, będzie razem z nią ukarany śmiercią: popełnili sromotę, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 13 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.” „15 Ktokolwiek obcuje cieleśnie ze zwierzęciem wylewając nasienie, będzie ukarany śmiercią. Zwierzę także zabijecie. 16 Jeśli kobieta zbliży się do jakiegoś zwierzęcia, aby z nim się złączyć, zabijesz i kobietę, i zwierzę. Oboje będą ukarani śmiercią, sami śmierć na siebie ściągnęli. 17 Jeżeli kto weźmie swoją siostrę, córkę swojego ojca albo swojej matki i będzie oglądał jej nagość, a ona będzie oglądać jego nagość, jest to czyn haniebny, oboje będą zgładzeni w obecności synów ich ludu. Ten, kto odsłonił nagość swojej siostry, zaciągnie winę.”

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
2 minuty temu, peugeot napisał:

Bóg nie raz kazał wymordować lub jak wolisz  zabijać całe narody , łącznie z kobietami w ciąży .  Zdarzało się też torturowanie dla sportu , przypomnij sobie co spotkało Hioba .

Przyrównujesz ludzi do Boga? to Bóg kazał a tobie nie wolno, dlatego Bóg jest Bogiem a nie marnym człowieczkiem.

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Czytał kiedy co Bóg ustalił.... 😜

„9 Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią: złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie. 10 Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica. 11 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z żoną swojego ojca, odsłania nagość ojca: będą ukarani śmiercią oboje, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 12 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z synową, będzie razem z nią ukarany śmiercią: popełnili sromotę, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 13 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.” „15 Ktokolwiek obcuje cieleśnie ze zwierzęciem wylewając nasienie, będzie ukarany śmiercią. Zwierzę także zabijecie. 16 Jeśli kobieta zbliży się do jakiegoś zwierzęcia, aby z nim się złączyć, zabijesz i kobietę, i zwierzę. Oboje będą ukarani śmiercią, sami śmierć na siebie ściągnęli. 17 Jeżeli kto weźmie swoją siostrę, córkę swojego ojca albo swojej matki i będzie oglądał jej nagość, a ona będzie oglądać jego nagość, jest to czyn haniebny, oboje będą zgładzeni w obecności synów ich ludu. Ten, kto odsłonił nagość swojej siostry, zaciągnie winę.”

No i co to dowodzi? tylko jaką karę dostaniesz, a nie że masz za to zabijać.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Homoseksualizm wśród księży powinien być karany śmiercią...😁😁😁😁

A wiesz że nie będzie? ale to tylko z woli samego Boga jak już.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, dysydent napisał:

co to jest polityka? czego dotyczy?
Odpowiedz sobie na to pytanie a zrozumiesz że religia dowolna jest tylko jednym z narzędzi polityki i oderwać się nigdy żadnej religii od polityki nie da.
Deklarowana apolityczność religii jest obłudą i nie da się tego zaprzeczyć o ile poprawnie odpowie się na pytania powyższe.
Czy zaś sama polityczność religii musi być z zasady zła? no tutaj jak wszystko w polityce - "to zależy".... i musiałbym litanię wariantów ale tu i teraz nie to jest moim zamiarem a jedynie skłonienie do samodzielnych przemyśleń

Ja tu jestem nowy 🤷🏼‍♀️. Nie znam się , ale to wszystko jest powiązane ze sobą , musimy z tym żyć 😉

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v