Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jarecki napisał:

a widzeisz , co do niemiec do baltic pipe to jest odnoga gazociu niemieckiego , polska z 10-15 lat temu zaczeła planować dywersyfikacje dostaw gazu , to jeszcze chyba pod rządami SLD  były plany budowy baltic pipe czy terminali gazowych w porcie aniemcy przez ostatnie lata oprócz 2 gazociągów z rosji które mają zbudowali kolejne 2 nord streram  , co do wegier ich połozenie geograficzne takie jest ze zbytnio nie mają gdzie i jak kupować a zeby dywerysifikować dostawy gazu to trzeba co najmiej 10 lat .

Ok to wszystko nie zmienia faktu, że Morawiecki jeździ po Europie wytyka innym, że kupują ruskie węglowodory podczas gdy rządzona przez niego Polska robi to samo. Przyznasz, że to jest cynizm i hipokryzja. I nikt go poważnie nie słucha. Bo namawia do rezygnacji z czegoś co jego kraj sam kupuje. Tj węgla ropy i gazu. Stan na dzisiaj jest taki, ze PL i DE kupują ruskie węgiel gaz i ropę. Oczywiście są różnice w ilościach bo kraje i gospodarki się różnią ale kupujemy my i oni. Pis co prawda mówi o zakazie kupowania węgla ale póki co pociągi jadą.

Nie tłumacz też Węgier bo i nasze położenie jest takie. I jakoś sobie kolejne rządy pomału bo pomału próbowały zapewnić inne źródła. A kumpel Putina i Kaczyńskiego - Orban cały czas pcha Węgry w łapy Rosji i Putina. Orban rządzi już chyba 12 lat.

28 minut temu, Denwer napisał:

Masz  łeb   zje*any  propagandą   gorzej  jak  menel  z pod sklepu  od  wódy 

Biedny  ty 

Ha ha nerwy ci puszczają. Co propagandę twoją już coraz mniej durni łyka? Gdzie ten twój szczery dureń co to pisał, że Biden każe UE odblokować kasę na KPO? Gdzie ta kasa trolu? Gdzie ten twój szczery 2015? Co znowu cię twoi w durnia zrobili i się denerwujesz?

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

pinokio se może. nikt go poważnie nie traktuje. zresztą i tak już myślą o Polsce jak o kraju 3ciego świata, gdzie prawo i sprawiedliwość jest może na poziomie Białorusi. 

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Serio? Przecież Glapińśki mówił jesienią, że nie ma inflacji. Ile to oni prognozowali 3 %? Oj coś wam się propaganda rozjeżdża. Dopracujcie lepiej ten przekaz. Bo i ciemny lud jak mawiał Kurski zacznie wam nie wierzyć.

A tak na poważnie za dużą część inflacji w PL odpowiada pis. Transfery socjalne, rozdawanie pieniędzy w tarczach kowidowych i inflacyjnych, dodruk pieniędzy, czy choćby bezzasadne podnoszenie cen paliw. To wszystko dzieło pisu. Porównaj sobie cenę baryłki ropy przed wojną i dziś. Porównaj sobie cenę On na stacji przed wojną i dziś. To zrozumiesz kto odpowiada za duża część inflacji i dlaczego to jest pis.

Na początek, nie jestem zwolennikiem partii rządzącej, ale:

-socjal istnieje też na zachodzie Europy,

- o wspieranie przedsiębiorców, to grzmiała też cała opozycja,

-ceny paliw wzrosły w całej europie- wysoka cena paliw gotowych na giełdach

Co nie zmienia stanu rzeczy, że rządzący w dużej mierze odpowiadają za wysoką inflację, ale jakby stopy procentowe zaczęły rosnąć zgodnie ze wzrostem inflacji ponad rok temu, to dopiero zacząłby się kwik na prawo i lewo.

Opublikowano
Przed chwilą, jacor73 napisał:

Na początek, nie jestem zwolennikiem partii rządzącej, ale:

-socjal istnieje też na zachodzie Europy,

- o wspieranie przedsiębiorców, to grzmiała też cała opozycja,

-ceny paliw wzrosły w całej europie- wysoka cena paliw gotowych na giełdach

Co nie zmienia stanu rzeczy, że rządzący w dużej mierze odpowiadają za wysoką inflację, ale jakby stopy procentowe zaczęły rosnąć zgodnie ze wzrostem inflacji ponad rok temu, to dopiero zacząłby się kwik na prawo i lewo.

- tak istnieje ale nie jest oparty na dodruku pieniędzy o podnoszeniu podatków i cen ale na bogactwie wypracowanym przez tamte społeczeństwa.

- tak grzmiała ale można było to zrobić tak by te pieniądze nie poszły na zakup mieszkań czy samochodów w większości Niemieckich czy na inne wydatki nie związane z firmami. A za konstrukcje prawną odpowiada pis.

- tak paliwo drożeje le polskie rafinerie zanotowały w tym roku rekordowe marże jakich nigdy nie było.  Marca paliwo na stacji kosztowało 6,5 baryłka kosztowała 108 usd. Na początku kwietnia baryła 101 usd paliwo 7,5

Przy okazji grupa Azoty też pochwaliła się dużym zyskiem za zeszły rok. A ponoć wszystkie składniki produkcji nawozów w tym gaz tak mocno podrożały. To powinna straty mieć a tu zyski duże. Łupią nas w końcu rolnik tez musi zacząć płacić za wszystkie plusy i dodatkowe emerytury.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hubertuss napisał:

- tak istnieje ale nie jest oparty na dodruku pieniędzy o podnoszeniu podatków i cen ale na bogactwie wypracowanym przez tamte społeczeństwa.

A ja tam myślę, że to bogactwo krajów zachodnich to jest wypracowywane przez społeczeństwa ale krajów "kolonialnych" takich jak Polska

6 minut temu, hubertuss napisał:

Przy okazji grupa Azoty też pochwaliła się dużym zyskiem za zeszły rok. A ponoć wszystkie składniki produkcji nawozów w tym gaz tak mocno podrożały. To powinna straty mieć a tu zyski duże. Łupią nas w końcu rolnik tez musi zacząć płacić za wszystkie plusy i dodatkowe emerytury.

To weź mi wytłumacz dlaczego w tym roku są znikome ilości nawozów z importu, gdzie się podział ten węgierski saletrzak, albo nawozy z yar'y, gdzie podział się glifosat ?

Po prostu cała Europa to jedno wielkie bagno, cieszyli się upychając przemysł w Azji a teraz Chiny pokazują środkowego palca i jest to co jest.

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://wpolityce.pl/polityka/593409-nasz-sondaz-efekt-flagi-13-punktow-przewagi-pis-nad-ko

59 minut temu, hubertuss napisał:

- tak paliwo drożeje le polskie rafinerie zanotowały w tym roku rekordowe marże jakich nigdy nie było.  Marca paliwo na stacji kosztowało 6,5 baryłka kosztowała 108 usd. Na początku kwietnia baryła 101 usd paliwo 7,5

Paliwo jest za drogie , tu zgoda , nawozy też .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nie tłumacz też Węgier bo i nasze położenie jest takie. I jakoś sobie kolejne rządy pomału bo pomału próbowały zapewnić inne źródła. A kumpel Putina i Kaczyńskiego - Orban cały czas pcha Węgry w łapy Rosji i Putina. Orban rządzi już chyba 12 lat.

jedynie wegry mogą rozważać gazociąg z kazachstanu o ile rosja by pozwoliła , nie mają dostępu do morza , polska ma bałtyk więc mozemy statkami importować dodatkowo graniczymy z norwegią więc mozliwosci mamy wiele wieksze niz wegry .

59 minut temu, jacor73 napisał:

A ja tam myślę, że to bogactwo krajów zachodnich to jest wypracowywane przez społeczeństwa ale krajów "kolonialnych" takich jak Polska

dlatego potrzebujemy ukrainców  , zeby oni budowali nasz dobrobyt  .

Opublikowano
53 minuty temu, jacor73 napisał:

To weź mi wytłumacz dlaczego w tym roku są znikome ilości nawozów z importu, gdzie się podział ten węgierski saletrzak, albo nawozy z yar'y, gdzie podział się glifosat ?

Po prostu cała Europa to jedno wielkie bagno, cieszyli się upychając przemysł w Azji a teraz Chiny pokazują środkowego palca i jest to co jest.

Nie ważne mogli im to Marsjanie wypracować. Ważne, ze wypracowane a nie dodrukowane.

Co do nawozów z importu słaby złoty sprawił, że podrożały. Np Węgrom mającym równie słabego forinta opłaca się lepiej sprzedawać za Euro niż za słabego złotego.. 

Naprawdę nie wiem czego ty tutaj nie rozumiesz. Grupa Azoty sama chwali się rekordowymi zyskami za zeszły rok gdzie mocno drożały nawozy. Chyba wiesz, ze zyski to różnica między tym co dostałeś za sprzedany towar a tym co wydałeś na jego produkcję. Skoro wszystkie składniki drożały a zysk rósł. To chyba rozumiesz, ze Grupa Azoty więcej kasowała rolnika.

3 minuty temu, jarecki napisał:

jedynie wegry mogą rozważać gazociąg z kazachstanu o ile rosja by pozwoliła , nie mają dostępu do morza , polska ma bałtyk więc mozemy statkami importować dodatkowo graniczymy z norwegią więc mozliwosci mamy wiele wieksze niz wegry .

Na tej samej zasadzie Polacy mogli by powiedzieć mamy dostęp tylko do ruskich nie mamy skąd nie mamy jak. A jednak jak chcieli to mogli. Węgry mogły by sprowadzać gaz zachodu poprzez np rurociągi z Austrii. Naprawdę nie usprawiedliwiajcie Węgrów i Orbana bo nie ma ku temu powodów. Jak by chcieli to by się uzależnili. Ale jak może się uzależnić kraj w którym połowa programów tv jest po rusku. A w hotelach pełno ruskich było.

18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Sondaże pisu są różne. A i nawet w tym pisowskim opozycja razem ma więcej niż pis.

Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

Masz  łeb   zje*any  propagandą   gorzej  jak  menel  z pod sklepu  od  wódy 

Biedny  ty 

Mądrze, rzeczowo i na temat............ Pogratulować tylko...... 

Opublikowano

Nie ważne mogli im to Marsjanie wypracować. Ważne, ze wypracowane a nie dodrukowane.

Co do nawozów z importu słaby złoty sprawił, że podrożały. Np Węgrom mającym równie słabego forinta opłaca się lepiej sprzedawać za Euro niż za słabego złotego.. 

Naprawdę nie wiem czego ty tutaj nie rozumiesz. Grupa Azoty sama chwali się rekordowymi zyskami za zeszły rok gdzie mocno drożały nawozy. Chyba wiesz, ze zyski to różnica między tym co dostałeś za sprzedany towar a tym co wydałeś na jego produkcję. Skoro wszystkie składniki drożały a zysk rósł. To chyba rozumiesz, ze Grupa Azoty więcej kasowała rolnika.

Na tej samej zasadzie Polacy mogli by powiedzieć mamy dostęp tylko do ruskich nie mamy skąd nie mamy jak. A jednak jak chcieli to mogli. Węgry mogły by sprowadzać gaz zachodu poprzez np rurociągi z Austrii. Naprawdę nie usprawiedliwiajcie Węgrów i Orbana bo nie ma ku temu powodów. Jak by chcieli to by się uzależnili. Ale jak może się uzależnić kraj w którym połowa programów tv jest po rusku. A w hotelach pełno ruskich było.

Sondaże pisu są różne. A i nawet w tym pisowskim opozycja razem ma więcej niż pis.

Już kilka lat pocieszasz się tym że jak podliczysz opozycję to mają więcej ale wygrywa ten kto ma najwięcej głosów .

Opublikowano

słucham wystąpienia jaszczembia. 

trzyma inflację za mordę i nad nią panuje, jest super bo gdzieś tam jest podobnie źle 🤣

ropa podskoczyła o 10 %na giełdach co skutkowało 28%  podwyżki. 

wszystko wojna i opozycja 🤣

Opublikowano
Agrest napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Zobacz sobie jak się oblicza emeryturę w Polsce. Jeżeli przepracował te 19.5 roku u siebie to ZUS może przejąć obowiązek wypłaty ale na zasadzie zobowiązania między systemami. Tak samo jak dla Niemca, Greka i Polaka, który tyrał na kontraktach.

Dlatego proszę o weryfikację kogoś kto ma z tym do czynienia, bo ja prosty chłop krusowski.

Mi wydaje się to mocno nieuczciwe dla nas, ale przepisów nie znam 

Tym zarządza ZUS w Radomiu bodaj.

jarecki napisał:

tak sobie na szybko przeleciałem OLX I jest wyrazny wzrost ofert pracy , nawet jest wiecej ofert niz przed najazdem ruskich na ukraine , wiem ze pora roku sezonowość ale jakoś tych ukrainców którzy rzekomo mieli zabierać miewjsca pracy polakom nie widac .

Pojechali zbierać skalpy i zrobiły się wakaty.

mirro napisał:

CLS.

Nie "S" tylko 63 albo choć 55

hubertb napisał:

2 minuty temu, jarecki napisał:

tak sobie na szybko przeleciałem OLX I jest wyrazny wzrost ofert pracy , nawet jest wiecej ofert niz przed najazdem ruskich na ukraine , wiem ze pora roku sezonowość ale jakoś tych ukrainców którzy rzekomo mieli zabierać miewjsca pracy polakom nie widac .

Pracy dla kobiet jest u nas dalszym ciągu dość mało. 

13 minut temu, mirro napisał:

Tylko Mercedes. Żadnej Insygni. Raz w niej siedziałem jak płaciłem mandat.

I to klasy E bo C klasa to nie Mercedes. 

Wolę 270 koni w C niż w E.

Opublikowano
mirro napisał:

Ja chce normalny. Te dwa to nie dla mnie.😂 Ja skromny chłop ze wsi a nie celebryta.

Lepiej, że ze wsi bo na wsi wiesz do czego jest maszyna i jak jej użyć. Jest gwarancja prawidlowego zastosowania.... Gradem u mnie wali, z auta nie wysiadam. Biedny rzepak, tak fajnie wyglądał...

Opublikowano

U nas na razie chmurki i słoneczko, Ale pewnie front przywali i do nas.

3 minuty temu, HF86 napisał:

kolejny jeździec apokalipsy "Inflacjos "

Tylko zamiast szkapiny okrakiem na palecie gotówki by siedział.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

słucham wystąpienia jaszczembia. 

trzyma inflację za mordę i nad nią panuje, jest super bo gdzieś tam jest podobnie źle 🤣

ropa podskoczyła o 10 %na giełdach co skutkowało 28%  podwyżki. 

wszystko wojna i opozycja 🤣

Czytałem jego wypowiedź o tym że 5% inflacji to wina wojny. Myślę o tym i nie mogę zrozumieć.

Wojna jest od miesiąca a inflacja osiągnęła 10% już wcześniej więc raczej 5% nie może być skutkiem wojny której jeszcze nie było. Druga możliwość jest taka że te 5% inflacji dopiero do nas przyjdzie i uzyskamy 15%. Trzecia mozliwość jest taka ze inflacja wiedziała o wojnie już rok temu ale nic Glapińskiemu nie mówiła a potem go zdradziecko zaskoczyła.🤣 

Kolejny wybitny mysliciel powiedział  Panie prezydencie Macron, ile razy negocjował pan z Putinem, co pan osiągnął? Czy powstrzymał pan którekolwiek z tych działań, które miały miejsce? -

Takie pytanie  u każdego nawet niespecjalnie inteligentnego człowieka powinno budzić śmiech ale też wstyd z powodu niewydolności intelektualnej szefa rządu kraju który je najmondzejszy we całyj europie. Rządzą nami kretyni a głupie społeczeństwo nawet tego nie widzi.

Opublikowano
26 minut temu, DTaras napisał:

yyyy Pieskow miałczy o stratach i zakończeniu operacji w kilka dni... Mi do głowy przyszło iż oprócz strategicznej broni jądrowej jest jeszcze, tfu, taktyczna.

Pokazały się filmy gdzie bodaj Gruzini walczący po stronie Ukrainy, rozwalają jeńców rosyjskich. Czyli mamy faze druga konfliktu. Teraz nie ma przeproś. A na takie dictum  chyba Rosjanie przygotowani nie byli.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Już kilka lat pocieszasz się tym że jak podliczysz opozycję to mają więcej ale wygrywa ten kto ma najwięcej głosów .

ja się niczym nie pocieszam. Pisze co mówi matematyka tego sondażu.

Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

on się popisuje na swój durny sposób. Tej tam Lepy niespecjalnie polecam jako głowy Francuzów a ów błyskotliwy Premier najwyraźniej odwrotnie...

Jeszcze j**ańcy kolejne konflikty i pyskówki zaczynają bo im sie ubzdurało że tylko oni wiedzą jak trzeba Rosję pogrążyć. Oczywiscie kupują dalej od ruskich gaz i ropę ale od innych wymagają by natychmiast tego zaprzestali. Boje się że to sie dla nas źle skończy. Ci co niewiele znaczą a najwiecej podskakują najczęściej dostają po ryju w pierwszej kolejności

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v