Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja żona pracowała z Ukraińcem w tamtym roku przechodził na emeryturę w Polsce. Pracowało chłopisko u nas 15 lat. Dostał jakaś minimalna emeryturę u nas i cieszył się jak dziecko. Teraz dorabia sobie na emeryturze jako stróż.

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

A może to już nie Polska ? .

To już dawno wiadomo , po 89 się zaczęło , wcześniej to chociaż komuniści z Moskwą rządzili , a teraz to UJ wie , Żydzi , USA , i cholera wie kto 

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Zobacz sobie jak się oblicza emeryturę w Polsce. Jeżeli przepracował te 19.5 roku u siebie to ZUS może przejąć obowiązek wypłaty ale na zasadzie zobowiązania między systemami. Tak samo jak dla Niemca, Greka i Polaka, który tyrał na kontraktach.

Dlatego proszę o weryfikację kogoś kto ma z tym do czynienia, bo ja prosty chłop krusowski.

Mi wydaje się to mocno nieuczciwe dla nas, ale przepisów nie znam 

Opublikowano

tak sobie na szybko przeleciałem OLX I jest wyrazny wzrost ofert pracy , nawet jest wiecej ofert niz przed najazdem ruskich na ukraine , wiem ze pora roku sezonowość ale jakoś tych ukrainców którzy rzekomo mieli zabierać miewjsca pracy polakom nie widac .

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

tak sobie na szybko przeleciałem OLX I jest wyrazny wzrost ofert pracy , nawet jest wiecej ofert niz przed najazdem ruskich na ukraine , wiem ze pora roku sezonowość ale jakoś tych ukrainców którzy rzekomo mieli zabierać miewjsca pracy polakom nie widac .

Pracy dla kobiet jest u nas dalszym ciągu dość mało. 

13 minut temu, mirro napisał:

Tylko Mercedes. Żadnej Insygni. Raz w niej siedziałem jak płaciłem mandat.

I to klasy E bo C klasa to nie Mercedes. 

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

Słyszdluścid o emeryturach dla ukraińcòw?

Ponoć po przepracowaniu u siebie 20 lat mogą się ubiegać o emeryturę.

Ale mogą u siebie 19,5 roku plus np 0,5 roku u nas. No i logiczne że za legalną pracę u nas mogą mieć dodatek.

Ale ponoć wystarczy że złożą wniosek że chce pobierać u nas emeryturę i dostają z automatu najniższą naszą która jest 4x wyższa jak u nich. Ale już w 100% z naszego budżetu.

Ktoś zweryfikuje???

Jeśli tak to ... Noż urwa nie wytrzymie🤦‍♂️

3 lata temu już tak było. konfederaci o tym gadali. ale partia 4ga głośno krzyczy że ruska onuca. 

ech nie pasuje im ten piąty ul i to bardzo 🙂

Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał:

Tylko Mercedes. Żadnej Insygni. Raz w niej siedziałem jak płaciłem mandat.

Mercedes to dla bogatych ... i proboszcza 

Normalna biedota jak ja  to tylko Opel , samochód dla biednych 👍

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał:

No, to choć do kościoła pojechać pasuje.😂

Jakoś nigdy nie fascynowały mnie drogie czy luksusowe samochody  🤷🏼‍♀️

Mirek tym  👇robię lepsze zainteresowanie niż nowym mercem 😊

IMG20210523161350.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, nie napisał:

ruskie już w lipcu 2021 przykręciły kurki z gazem co wywołało panikę na rynku i mocny skok cen gazu, ropy i węgla, nakręcając inflację

Zdjęcie

dodatkowo  w chinach wprowadzane są kolejne lokdałny, liczba statków oczekujących na załadunek/rozładunek w porcie w szanghaju wzrosła trzykrotnie, co spowoduje kolejne opóźnienia w dostawach i dalsze wzrosty cen

Serio? Przecież Glapińśki mówił jesienią, że nie ma inflacji. Ile to oni prognozowali 3 %? Oj coś wam się propaganda rozjeżdża. Dopracujcie lepiej ten przekaz. Bo i ciemny lud jak mawiał Kurski zacznie wam nie wierzyć.

A tak na poważnie za dużą część inflacji w PL odpowiada pis. Transfery socjalne, rozdawanie pieniędzy w tarczach kowidowych i inflacyjnych, dodruk pieniędzy, czy choćby bezzasadne podnoszenie cen paliw. To wszystko dzieło pisu. Porównaj sobie cenę baryłki ropy przed wojną i dziś. Porównaj sobie cenę On na stacji przed wojną i dziś. To zrozumiesz kto odpowiada za duża część inflacji i dlaczego to jest pis.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Słyszdluścid o emeryturach dla ukraińcòw?

Ponoć po przepracowaniu u siebie 20 lat mogą się ubiegać o emeryturę.

Ale mogą u siebie 19,5 roku plus np 0,5 roku u nas. No i logiczne że za legalną pracę u nas mogą mieć dodatek.

Ale ponoć wystarczy że złożą wniosek że chce pobierać u nas emeryturę i dostają z automatu najniższą naszą która jest 4x wyższa jak u nich. Ale już w 100% z naszego budżetu.

Ktoś zweryfikuje???

Jeśli tak to ... Noż urwa nie wytrzymie🤦‍♂️

To coś mi umnkęło w wiadomościach, o anschluss-ie Ukrainy przez Polskę ??

Opublikowano

a tak mi na myśl przyszło. 

ciekawsza by była polityka gdyby tak Zbigniew Stonoga dostał immunitet posła, czy senatora 🤭

Opublikowano

Czytam i nie dowierzam ale staje się to realne Unia co poczyni .

Europarlament chce pełnego embarga m.in. na import rosyjskiej ropy i gazu

Parlament Europejski w przyjętej w czwartek rezolucji domaga się pełnego embarga na rosyjski import ropy, węgla, paliwa jądrowego i gazu.

W rezolucji przyjętej podczas sesji plenarnej w Strasburgu 513 głosami za, przy 22 przeciw i 19 wstrzymujących się, europosłowie wzywają do dalszych sankcji na Rosję, w tym – natychmiastowego wprowadzenia pełnego embarga na rosyjski import ropy, węgla, paliwa jądrowego i gazu".

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/parlament-europejski-chce-pelnego-embarga-na-import-ropy-i-gazu-z-rosji/1rr074s,79cfc278

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertuss napisał:

A tak na poważnie za dużą część inflacji w PL odpowiada pis. Transfery socjalne, rozdawanie pieniędzy w tarczach kowidowych i inflacyjnych, dodruk pieniędzy, czy choćby bezzasadne podnoszenie cen paliw. To wszystko dzieło pisu. Porównaj sobie cenę baryłki ropy przed wojną i dziś. Porównaj sobie cenę On na stacji przed wojną i dziś. To zrozumiesz kto odpowiada za duża część inflacji i dlaczego to jest pis.

Masz  łeb   zje*any  propagandą   gorzej  jak  menel  z pod sklepu  od  wódy 

Biedny  ty 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

Wmawia się ludziom, że inne media kłamią bo są niemieckie czy żydowskie. Wielu ludzi nie umie lub nie chce szukać na własną rękę niezależnych informacji. I tak to się dzieje. Obejrzą wiadomości w szczujni i tvp info i wszystko wiedzą.

Tvp robi dla pisu potężną robotę. Bez nich poparcie było by już ze 20 % Tam jest zakłamywana cała rzeczywistość. Jedne fakty są pomijane inne zmyślane wszystko wg potrzeb partii rządzącej. Przykładem sankcje na ruskie węglowodory. Kupujemy u ruskich węgiel gaz i ropę. Ale w tvp tylko Niemcy to robią. O Orbanie co z Putinem na gaz umowę na 15 lat podpisał też ani słowa. A przyciśnięty Morawiecki mówi, że Orban musi. A Niemcy to nie musza. My też musimy. Tak się tam manipuluje ludźmi. Wszyscy kupują ruskie węglowodory. Ale w tvp tylko Niemcy i Francja są źli. I tylko oni nie chcą sankcji.

a widzeisz , co do niemiec do baltic pipe to jest odnoga gazociu niemieckiego , polska z 10-15 lat temu zaczeła planować dywersyfikacje dostaw gazu , to jeszcze chyba pod rządami SLD  były plany budowy baltic pipe czy terminali gazowych w porcie aniemcy przez ostatnie lata oprócz 2 gazociągów z rosji które mają zbudowali kolejne 2 nord streram  , co do wegier ich połozenie geograficzne takie jest ze zbytnio nie mają gdzie i jak kupować a zeby dywerysifikować dostawy gazu to trzeba co najmiej 10 lat .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v