Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Wielu na Zachodzie ma nadzieję, że rosyjscy generałowie i elity władzy, wsparci ulicznymi protestami, usuną Putina siłą

Uliczne protesty tam nic nie dadzą. Ci żołnierze ginący na Ukrainie, mają swoich odpowiedników w służbach policyjnych w samej Rosji. To biedni ludzie których jakiś status społeczny nadaje im tylko mundur który mają na sobie i władza która im płaci jakieś dieńgi. Pójdą lać każdego wskazanego, bo innej alternatywy nie mają ani nie znają.

Jedynie szybkie siłowe przejęcie władzy i okrzyk "umarł król, niech żyje król". Inaczej wojna murowana.

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Nie handlujemy naszym terytorium, nie zgodzimy się na naruszenie integralności terytorialnej Ukrainy i nie zaakceptujemy niczego poza zwycięstwem – powiedział ukraiński prezydent Wołodymyr Zełenski w wywiadzie dla amerykańskiej stacji Fox News.

No i teraz zachód będzie miał problem.😂 

Przed chwilą, galan99 napisał:

Tylko czy ten nowy po Putinie nie będzie Gorszy od Putina ? .

A czy Ci po PiSie nie będą gorsi od PiSu?😂

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Shaun napisał:

Oj, oj ależ miałem czelność z takim brudem wyjechać.

BTW nie mierz wszystkich swoją miarą.

Brud brudem , ale mi chodziło o coś innego

Opublikowano

Wiem o co Ci chodziło. Tak jak sam pisałeś - to tacy sami ludzie ze słabościami jak my, laicy. Jednak jestem przeciw stawianiu kleru na piedestale, traktowania ich jak "lepszych ludzi". 

Opublikowano

Jak Finlandia przygotowana jest na wojnę. Ma szczegółowy plan ewentualnej inwazji

Od dziesiątek lat Finlandia wykorzystuje całe społeczeństwo, by przygotować się na możliwość konfliktu z Rosją. Jeśli wojna w Ukrainie rozprzestrzeni się na innych sąsiadów Rosji, Finlandia będzie gotowa - opisuje "Financial Times".

Finlandia ma armię, która według oficjalnych danych w czasie wojny może wystawić 280 tys. żołnierzy, a oprócz tego 900 tys. przeszkolonych rezerwistów

W Finlandii istnieje szczegółowy plan dotyczący ewentualnej inwazji, uwzględniający rozmieszczenie myśliwców na odległych drogach w całym kraju czy zaminowanie kluczowych szlaków żeglugowych

Finlandia koncentruje się nie tylko na groźbie inwazji, ale także na innych formach ataku: czy to lokalnych, takich jak zatrucie źródła wody lub zatrzymanie pracy elektrowni, czy też ogólnokrajowych, takich jak cyberataki .

Serbia może zostać przyjęta do Unii .

Stosunki Serbii z Unią Europejską – Serbia oficjalnie przystąpiła do unijnego procesu stabilizacji i stowarzyszenia Bałkanów Zachodnich 23 grudnia 2009 roku, kiedy to serbski prezydent Boris Tadić złożył w Sztokholmie oficjalny wniosek o członkostwo w Unii Europejskiej.

Opublikowano
3 minuty temu, Shaun napisał:

Jednak jestem przeciw stawianiu kleru na piedestale, traktowania ich jak "lepszych ludzi". 

A kto ich stawia na piedestale? Sami się tam umieścili. Zbudowali sobie klatkę i teraz trochę im przeszkadza. Traktować ich normalnie.  Ja tam oporów nie mam. Spiłem kiedyś kapelana i jak trza to gotów jestem powtórzyć tę słabość.😂

Opublikowano
13 minut temu, Shaun napisał:

Wiem o co Ci chodziło. Tak jak sam pisałeś - to tacy sami ludzie ze słabościami jak my, laicy. Jednak jestem przeciw stawianiu kleru na piedestale, traktowania ich jak "lepszych ludzi". 

A kto ich tak stawia?  , bo ja do kościoła chodzę dla siebie a nie na pokaz albo żeby się księdzu kłaniać w pas 

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Jak Finlandia przygotowana jest na wojnę. Ma szczegółowy plan ewentualnej inwazji

Od dziesiątek lat Finlandia wykorzystuje całe społeczeństwo, by przygotować się na możliwość konfliktu z Rosją. Jeśli wojna w Ukrainie rozprzestrzeni się na innych sąsiadów Rosji, Finlandia będzie gotowa - opisuje "Financial Times".

Finlandia ma armię, która według oficjalnych danych w czasie wojny może wystawić 280 tys. żołnierzy, a oprócz tego 900 tys. przeszkolonych rezerwistów

W Finlandii istnieje szczegółowy plan dotyczący ewentualnej inwazji, uwzględniający rozmieszczenie myśliwców na odległych drogach w całym kraju czy zaminowanie kluczowych szlaków żeglugowych

Finlandia koncentruje się nie tylko na groźbie inwazji, ale także na innych formach ataku: czy to lokalnych, takich jak zatrucie źródła wody lub zatrzymanie pracy elektrowni, czy też ogólnokrajowych, takich jak cyberataki .

Serbia może zostać przyjęta do Unii .

Stosunki Serbii z Unią Europejską – Serbia oficjalnie przystąpiła do unijnego procesu stabilizacji i stowarzyszenia Bałkanów Zachodnich 23 grudnia 2009 roku, kiedy to serbski prezydent Boris Tadić złożył w Sztokholmie oficjalny wniosek o członkostwo w Unii Europejskiej.

No i co z tego niby wynika? Jakie to ma znaczenie? 

Opublikowano

Skrajni katolicy. Jak jednej takiej (wiek około 30 lat) opowiadałem, jak jeden ksieciunio ładował proszek w nos, jeździł na dziwki, często gęsto był w stanie "po spożyciu" na mszy albo został zatrzymany gdy nie trzeźwy prowadził pojazd to powiedziała, " chyba żartujesz". Właśnie tacy zaślepieni wiarą i nieomylnoscia księży też dokładają cegiełkę do tego fałszywego wizerunku.

Opublikowano
20 godzin temu, Ulman napisał:

Wracając do filmu o bogactwach Ukrainy.  Mają wszystko a nie robią z tego zadnego pożytku i nie znaczą nic. Właśnie dlatego ukrainy nigdy nie było. Oni muszą być zarządzani przez kogoś innego bo sami nie zrobią nic. 

Sam pisałeś chyba o korupcji która tam panuje. Może za duży jest tort do podziału. Brutalnie mówiąc, wojna to biznes. Odbudowa kraju po wojnie jeszcze większy. Nie chce mi się wierzyć, że USA czy kraje UE bezinteresownie dają darowizny Ukrainie czy broń. Pisać jaśniej ? Nawiasem mówiąc, przekazanie broni przez USA, Anglię czy inne kraje nie wywołało kolejnej wojny ale przekazanie Migów przez Polskę mogło wywołać. Dziwne to wszystko.

9 godzin temu, RU68 napisał:

I dla tego jest tak jak jest rolnictwo nie wymaga wyższych studiów ale nie zwalnia z myślenia .Trzeba być odważnym i i próbować nowe rozwiązania .Pamiętam lata 80-te wyciąłem w nowej przyczepie D47 dziurę do zsypu zboża  (widziałem w zachodnich )u nas nie było dostałem joby od ojca ale koniec z machaniem łopatą .Lata 90 na zachodzie nie pielili chwastów tylko oprysk dawki dzielone (pośmiewisko w całej gmine że idiota ) Kilka lat tamu Strip Till podobnie  -Były i wtopy ale bez strat nie ma postępu

ch*jem też możesz -Jak potrafisz

Tylko widzisz, maszynę można poprawić po kilku godzinach lub dniach. Natomiast eksperymentując w zasiewach, poprawkę mamy dopiero w następnym roku. Sam teraz eksperymentuje i jadę na minusie 😛.

8 godzin temu, Ulman napisał:

Twoje urojenia i brak podstawowej  wiedzy o świecie są dramatyczne. Rosja istnieje od ponad tysiąca lat i będzie istnieć jeszcze pewnie kolejny tysiąc. Ukraina nie istniała nigdy i istnieć nie będzie. Ot taki jest porządek świata.

Czyli według Ciebie to ZSRR utrzymywała Ukrainę i inne republiki w minionym wieku ?

8 godzin temu, RU68 napisał:

Dopłaty są po to by nie było ograniczania produkcji żywności a żywność była dostępna dla człowieka . Większość historycznych konfliktów zaczynała się od niedoborów żywności lub ich wysokich cen i to sens subwencji a przy okazji zdalne sterowanie decyzjami dotyczące zagospodarowania nadmiaru produkcji . A żywność to strategiczny towar przed paliwami i zbrojeniami 

No to mamy chyba początek konfliktu bo ceny żywności i utrzymania rosną w górę a pensje "stoją" w miejscu.

7 godzin temu, Pafnucy napisał:

to nie jest zaleta.

Czyli lepiej komuś obrabiać d*pę za plecami, czy mówić mu o tym wprost co się myśli o nim ?

Dnia 30.03.2022 o 21:57, Ulman napisał:

Koszty energii wzrastaja wszędzie. Różnica jest taka że pomimo tej drożyzny , my fundujemy sobie jeszcze dodatkowy wzrost bo nam sie wydaje że osłabimy Rosję. 🤣 Nic im nie zrobimy a sami sobie damy po d*pie. To masochizm czyli odstępstwo od normy

Tylko że Europa sama postawiła się pod ścianą, wchodząc w układ z putinem, nie zostawiając sobie żadnej alternatywy a teraz obudziła się z ręką w nocniku, jakby można było potocznie powiedzieć. Polska za późno zaczęła się z tego układu/monopolu wycofywać. Rosję można jedynie osłabić poprzez wstrzymanie importu gazu i ropy.

Opublikowano
11 minut temu, dsbh napisał:

Polska za późno zaczęła się z tego układu/monopolu wycofywać.

Polska za późno, to się zaczęła dozbrajać. A ostatnie lata, to już apogeum głupoty.

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Czyli według Ciebie to ZSRR utrzymywała Ukrainę i inne republiki w minionym wieku ?

Nie tylko republiki ale i wszystkie kraje demoludów, propaganda w zsrr tłumaczyła że jak nie ma na coś pieniędzy to dlatego że oddają na masło dla Polaków. W PL były natomiast dowcipy o naszej przyjaźni: My dajemy im lokomotywy a oni w zamian zabierają nam węgiel. My ich kochamy za-wzięcie a oni nas za-żarcie.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, dsbh napisał:

1.Sam pisałeś chyba o korupcji która tam panuje. Może za duży jest tort do podziału. Brutalnie mówiąc, wojna to biznes. Odbudowa kraju po wojnie jeszcze większy. Nie chce mi się wierzyć, że USA czy kraje UE bezinteresownie dają darowizny Ukrainie czy broń. Pisać jaśniej ? Nawiasem mówiąc, przekazanie broni przez USA, Anglię czy inne kraje nie wywołało kolejnej wojny ale przekazanie Migów przez Polskę mogło wywołać. Dziwne to wszystko.

2. Czyli według Ciebie to ZSRR utrzymywała Ukrainę i inne republiki w minionym wieku ?

3. Tylko że Europa sama postawiła się pod ścianą, wchodząc w układ z putinem, nie zostawiając sobie żadnej alternatywy a teraz obudziła się z ręką w nocniku, jakby można było potocznie powiedzieć. Polska za późno zaczęła się z tego układu/monopolu wycofywać. Rosję można jedynie osłabić poprzez wstrzymanie importu gazu i ropy.

1. Korupcja jest tez w Rosji czy Białorusi ale potrafią zagospodarować zasoby i je eksploatować. Ukraina jest na to po prostu za głupia. 

Co do samolotów to nikt takiej broni na UPAine nie przekazuje bo to mocno by zaogniło sytuację. A swoja drogą - nasi kretyni nie maja oporów by eskalować konflikt,  się w niego angażować  i drażnic Rosje jak tylko sie da. Jeśli chca ustalić nowe wzorce debilizmu to są na pozycji lidera. Takich ujadających na wszystkich wkoło mądralów nikt nie traktuje serio  a z pewnościa nie będzie za nich karku nadstawiał. Czy nasza dzielna armia zastanawiała się ze gdy odda ukrom 10 z 30 samoltów to sama już kompletnie nie będzie miała sie czym bronić? 

2. Jak ty takie wnioski wyciągnąłeś z mojego wpisu?  Jak ZSRR mogła utrzymywać inne republiki kiedy to własnie ZSRR był tymi republikami? 

3.  Europa jest na Rosje skazana czy tego chcesz czy nie i to jeszcze na długo. Jak nie ropa to gaz a jak nie to węgiel stal albo choćby nawozy PK. Właśnie dlatego należy sie dogadywać i robić biznes a nie ujadać i robić sobie wrogów. Niemcy Francuzi, Słowacy Węgrzy i Czesi to doskonale wiedzą . Nasi zidiociali  paranoicy  nigdy nie pojmą. Najgorsze że ciemny lud wytresowali by tak samo myślał (a raczej nie myślał) i jest niemal pewne że rusofobiczni kretyni wybiorą podobnych im kretynów. 

Wczoraj  była ciekawa audycja w radiu. Jeden z amerykańskich think - tanków oszacował że natychmiastowe odcięcie sie europy od gazu i ropy z Rosji oznaczało by w ciągu pół roku, straty dla gospodarki UE większe niż całe zawirowania Covidowe. 

I tą zacną myśl wszystkim niemotom prącym do natychmiastowego zakręcenia kurków, niniejszym dedykuje. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

Korupcja jest tez w Rosji czy Białorusi ale potrafią zagospodarować zasoby i je eksploatować. Ukraina jest na to po prostu za głupia. 

Nom  od  ponad  miesiąca    widzimy  jak  Wielka  inteligentna Rosyja   nie  potrafi  podbić  ,, głupiej  Ukrainy,,

Wszyscy  widzimy  jak  zachowują  się  ci  dzielni  wojacy  z rosyji  gwałcą  mordują   kradną  jak  ich  przodkowie  100 lat  temu    nic  tam  się  widać  nie  zmieniło.

FPb6YFbWYAgaPhr?format=jpg&name=small

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Czyli lepiej komuś obrabiać d*pę za plecami, czy mówić mu o tym wprost co się myśli o nim ?

Nie o tym ja. 

Powiesz choremu ze bardzo źle wyglada i jutro umrze? 

Trzeba być delikatnym, a nie do bólu szczerym. Czasami lepiej coś przemilczeć. 

po prostu. czasami mówienie czegoś wprost jest chamstwem, a nie sama prawdą. to dokładnie na myśli miałem.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

smord onuc roznosi sie po portalu, na szczescie nikt normalny sie na niego nie nabiera..

10 godzin temu, RU68 napisał:

uprawiam wyłącznie QQ i nie mam uzupełniających zazielenienie

i wali mnie to -teraz jasne?

od ilu lat masz monokulture i ile lat jeszcze bedzie cos roslo???? poczytaj o sukcesach amerykanow w tym temacie.

9 godzin temu, RU68 napisał:

Napiszę ci jeszcze raz bo nie doczytałeś raz napisałem za ile kupiłem nawozu a co niektórzy słysząc kwotę większą jak kilka tyśięcy latają jak z pęcherzem i mają z tego tytułu ból a jak się okaże że jeszcze można to było przy lekkiej inewencji i pomysłowości pomnożyć to już konieczny krem na hemoroidy . A pisałem w lipcu i sierpniu  nie kupiłem bo przeliczyłem się i przespałem a RSM trudno osiągalny a akurat miałem usługi na głowie .Ale dla osłody nakupiłem chemii na 5 lat i to właśnie w trakcie koszenia zamawiałem .A teraz mogą podnosić wszystko nawet do poziomu zmieniając tylko walutę  zł na euro  mam to gdzieś 

A przyczepa waży tyle ile z prawej strony na tabliczce a do wagi złomu nie przywiązuję uwagi 

ktore srodki ochrony maja waznosc 5 lat ?? 

Opublikowano

. Korupcja jest tez w Rosji czy Białorusi ale potrafią zagospodarować zasoby i je eksploatować. Ukraina jest na to po prostu za głupia. 

Rus potrafi zagospodarować kurna koń by się uśmiał .

Tak zagospodarować ale oligarchowie .

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy koń by sie usmiał ale debil z pewnością. 

Kasa idzie do budżetu ale jako głupek tego nie rozumiesz. Pisałem ci juz dziś że jesteś jednostką upośledzoną poznawczo 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A jesteś pewien że celem Rosji jest zajecie UPAiny? 

Oczywiście ich celem jest oszukanie świata, aby myślał, że ich armia utknęła gdzieś w połowie lat 80 ubiegłego wieku. Potem niepostrzeżenie odepchną NATO za granicę Renu. 👍 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v