Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

jeśli ten człowiek miałby być nowminatem władzy politycznej to ... podchwytliwie i znacząco ;) .... zapytam -  czym ię będzie różnił od definicji oligrchy jeli równie będzie zainteresowany wynikiem finansowym jak i obrony władzy która go nominowała?
Od niego będzie zleżeć czy kupi od Ciebie czy kogo innego czyli i Ty staniesz się elementem tej oligarchii (być może już jesteś wnioskując z przechwałek jakie to miałeś za co i wiedziałeś kiedy zapasy porobić. Może nieświadomie ale popierając pomysły Sasinów stajesz się współbudowniczym systemu jaki właśnie putin ukończył i ten system kończy teraz rosję

Przepraszam że na Twoim przykładzie pokazuję to co w Pol... z Polski PiS próbuje zrobić i nawet nie jest to wyrzut z mojej strony a ostrzeżenie dla wszystkich by nie współuczestniczyli w budowie czegoś czego wszyscy możemy stać się ofiarami. Nawet niekoniecznie wyborczo przeciw PiS ale pokazując - widzimy co robicie i wiemy do czego dążycie. Poprawcie się bo.... guma ;)

Nie oceniajmy bo w sferze gospodarki makro i zależności jesteśmy raczej cieńcy .A pisałem aby mieć sukces trzeba próbować i trzeba niekiedy tracić ja napisałem jak ja bym to prowadził -jako stabilizację rynku .To że będzie w najbliższych latach susza -pewne więc kupujemy  w latach suszy sprzedajemy (pomijam obecną sytuację )  A np do eksportu zbóż jest potrzebne państwowe nabrzeże bo prywatnie każdego to przerasta -ale kierowane z głową a nie nachapać się i następny

3 minuty temu, Pafnucy napisał:

szczerość oki, do bólu , to już nie.

szczerość to ból- wiem bo boli

Opublikowano
3 minuty temu, RU68 napisał:

szczerość to ból- wiem bo boli

jednak nie zawsze wypada być szczerym, bo ten ból nie do zniesienia może być.

Opublikowano
5 minut temu, tomek222 napisał:

No nie wiem kto ma większe urojenia on czy ty wychwalający Rosję pod niebiosa. Druga armia świata która nie może sobie dać rady z jak to stwierdziłeś " nieistniejącym państwem". Przeprowadzająca inwazję na częściowo starych złomach i na trochę nowszym sprzęcie który o ironio jest wyposażony w systemy ze "zgniłego zachodu" bo sami nie potrafią takowego stworzyć. 

W Rosji jedyne co się zmienia to portret wodza w sławojce, wystarczy trochę dalej od Moskwy odjechać by się przekonać że pomimo tak wielkich zasobów naturalnych dalej na prowincjach i wioskach jest syf i bieda, dobrej infrastruktury czy nie dziurawego asfaltu to tam próżno szukać...

Kiedy ja wychwalałem Rosje pod niebiosa? Zacytuj jesli możesz

Zapewne nic nie znajdziesz ale jesteś zaprogramowany na opinię że jeśli sie nie mówi o Rosji w najgorszy mozliwy sposób to sie ja popiera. 

Ja przede wszystkim twierdzę że Rosji nie należy lekceważyć i uważać za słabą. Wiara w to że ruscy odnoszą same straty a upaińcy wyłącznie sukcesy jest tak samo głupia jak wiara Marecka w PIS i winę Tuska. Fajne jest TVPis które pokazuje rozpierniczone miasta i wioski a za chwile mówi że ruscy ponoszą same klęski🤣

Nie wiem czemu wszyscy uważają że Putin chce zająć całą Ukrainę . Jesteś pewny że to jest cel? 

A że asfalt dziurawy....... Popatrz na wielkość kraju i wyobraź sobie ile maja tam dróg do utrzymania😆

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, RU68 napisał:

A np do eksportu zbóż jest potrzebne państwowe nabrzeże bo prywatnie każdego to przerasta -ale kierowane z głową a nie nachapać się i następny

i tu się różnimy
Ty wierzysz że cokolwiek państwowego może być " z głowa" kierowane a ja mimo poszukiwań precedensów czy to na przestrzeni współczesności planety czy Historii nie znajduję niczego co by w Wiedzę tę wiarę można zamienić.

nie przerasta nie przerasta. ale to już inny temat dość wspomnieć że koncerny,  firmy prywatne mają większe obroty jak rządy państw na terenie których działają. Oczywiście tych  najsilniejszych, "najzdrowszych" państw.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Dopłaty są po to by nie było ograniczania produkcji żywności a żywność była dostępna dla człowieka .

Dopłaty i KRUS są po to, aby wieś siedziała na wsi i napieprzała w polu. Zlikwiduj dopłaty albo KRUS i zobaczysz co się stanie.😂 Wprowadź podatek dochodowy w rolnictwie a zobaczysz prawdziwy jego obraz.🤣

1 godzinę temu, Denwer napisał:

FPXiCCbXIAUYqsE?format=jpg&name=small

@Denwer wróciłem właśnie z kościoła, gdzie wspomniałem o Tobie w modlitwie.😂

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

i tu się różnimy
Ty wierzysz że cokolwiek państwowego może być " z głowa" kierowane a ja mimo poszukiwań precedensów czy to na przestrzeni współczesności planety czy Historii nie znajduję niczego co by w Wiedzę tę wiarę można zamienić.

A stadnina w Janowie 🤔

🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

czy ew powodzenie budowy grupy żywnościowej przez Sasina sprawi że Cię będą dopłaty bardziej "walić", mniej, czy nie wiesz? w sumie proste pytanie

Może trochę nie na temat, ale tak mi przyszło do głowy, że jakbym załapał się do roboty, do tej Grupy Żywnościowej( jakiś marny kierowniczyna jakiegoś referatu), to przestałbym cokolwiek uprawiać i cokolwiek mrozić. Na samym obrocie fakturami za skladowanie towaru żyłbym lepiej.😂

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

Ty wierzysz że cokolwiek państwowego może być " z głowa" kierowane

Może, tylko złe kierowanie powinno być karane właśnie głową i byłoby na pewno kierowane z "głową"

Opublikowano (edytowane)

u ruskich nawet to wprowadzili
i pomogło?

za złe kierowanie bankructwo wystarczy a jako że  państwowe nie może zbankrutować pierwej niż państwo to co komu po czyjej głowie gdy może to być co najwyżej niewczesną i nazbyt drastyczną zemstą

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, RU68 napisał:

A np do eksportu zbóż jest potrzebne państwowe nabrzeże bo prywatnie każdego to przerasta -ale kierowane z głową a nie nachapać się i następny

w tej chwili chyba jest na brzeze zbozowe prywatne i jakos daje rade

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Desperado napisał:

Tam kradną wszyscy, im wyżej tym więcej.

bo se zły system zbudowali nie dla tego że ruskie

uczmy się na cudzych błędach a nie je powielajmy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

z tego co wiem, to obecnie żadnych nie popełniamy. :ph34r:

Opublikowano

bo se zły system zbudowali

W zasadzie to trudno teraz stwierdzić czy kradną bo się Putina boją, czy boją się że jak nie będą kradli to Putin uzna ich za nieudaczników, no chyba że boją się powiedzieć Putinowi iż można by kraść mniej, bo to już przesada.😂

Opublikowano

7 minut temu, dysydent napisał:

bo se zły system zbudowali nie dla tego że ruskie

W socjalizmie kradną wszyscy, tylko w mniejszych ilościach, aczkolwiek latami, a w kapitalizmie tylko wybrani, krótko, za to na masową skalę.

Znasz inny lepszy system?

Opublikowano

To jest system wywodzący się wprost ze zwyczajów wschodnich - tatarskich, mongolskich i chińskich. Władca przymyka oko na łapówki, pod warunkiem , że sam dostaje odpowiedni odsyp. Tak się dzieje w Rosji od setek lat, a takie zwyczaje przyjęto od tatarów, którym Rosja przez setki lat podlegała jako wasal.

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

W socjalizmie kradną wszyscy, tylko w mniejszych ilościach, aczkolwiek latami, a w kapitalizmie tylko wybrani, krótko, za to na masową skalę.

Znasz inny lepszy system?

teokracja ale tylko w sensie - inny bo czy lepszy to niech Bóg broni

Opublikowano (edytowane)

Ktoś zapytał Kadyrowa -skąd bierze kasę na samolot, swoje posiadłości itp. Facet odpowiedział ( jako gorliwy muzułmanin) że nie wie skąd ta kasa, bo się nie zastanawia, ale podejrzewa że Allach mu ją zsyła, więc żeby nie obrazić to bierze.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Dyskutujcie sobie tutaj oligarchowie 🙋

Ja wchodzę do kościoła na 12 , pomodlić się za siebie żebyście mnie z równowagi nie wyprowadzali 🙂

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał:

takie zwyczaje przyjęto od tatarów

a gdzie tam
od Mongołów
Oni są tak głupią nacją że wszytko musieli wymuszać siłą i tylko tego się nauczyli  reszta to tylko już ich spadkobiercy a że trochę mądrzejsi to Mon.gołom d*pom zostało ... to co zostało Tam nawet ruski nie chcieli podbijać :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a gdzie tam
od Mongołów
Oni są tak głupią nacją że wszytko musieli wymuszać siłą i tylko tego się nauczyli  reszta to tylko już ich spadkobiercy a że trochę mądrzejsi to Mon.gołom zostało  to co zostało Tam nawet ruski nie chcieli podbijać :D

a skad się wzięli tatarzy ? mongołowie to w zasadzie mieszanka różnych plemion, która siłą podbiła ogromne tereny, ale utrzymała dzięki metodom przejętym od podbitych narodów, bo siła nie wystarczy,  żeby takie ziemie utrzymać przez setki lat

Opublikowano (edytowane)

żywot jednego tyrana i po imperium i seria wojen domowych i od nowa z następnym.... w zasadzie los wszystkich tyranii

plotka głosi że putin ma raka, im bardziej złośliwego tym prędzej.... ;)

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v