Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Wiesz dobrze że co napisałem w cenach nawozów , i nadal to podtrzymuje nie cierpię takiego obnoszenia się na lewo i prawo 

Na prawdę myślisz że mam taki łeb żeby pamiętać gdzie i kto mi dowala czy się naśmiewa ?Przeceniasz twą lotność i wpływ na moje przemyślenia ja myślę i piszę niektórzy piszą i nie myślą 

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

to już prawie truizm a nawet nie prawie
 to pytanie?

Dla mnie fakty -Kto przez lata uprawiał by buraki bez dopłat soję i strączkowe -przecież to dopłaty łudzą bambrów że to się opłaca  .Mleko i wołowina chwilowo jest samonapędzająca i dochodowa ale jak długo ? Choć biorąc kalkulację robocizny 40zł wszystko bierze w łeb

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Słyszałeś Tusk chce podnieść pensję o 20 % parlamentarzystom mało to oni nie zarabiają .

Parlamentarzyści w większości to debile wybrani przez debili i z tego punktu widzenia zarabiaja o wiele za dużo. Z drugiej strony patrząc to pensja na tym urzędzie jest  śmiesznie mała biorąc pod uwagę odpowiedzialność i prestiż sprawowanej funkcji. Za obecne pieniądze nikt nawet średnio kumaty i o średnich kwalifikacjach nie będzie chciał być posłem bo to jest bardziej niż smieszne. Dlatego garną się do sejmu Sasiny, Macierewicze, Suski Pawłowicz czy Kaczyński. To są ludzie nienormalni którzy nie potrafią nic i do niczego w zyciu nie doszli. Niewielki procent posłów sprawdziło się w biznesie i poszli do sejmu bo....... no właśnie, po jaka cholerę? Żeby sie z tą swołoczą użerać? Nie rozumiem tego  

Opublikowano
3 minuty temu, RU68 napisał:

Na prawdę myślisz że mam taki łeb żeby pamiętać gdzie i kto mi dowala czy się naśmiewa ?Przeceniasz twą lotność i wpływ na moje przemyślenia ja myślę i piszę niektórzy piszą i nie myślą 

Nikt nie naśmiewa czy dowala , zadałem wtedy proste pytanie dlaczego nie kupiłeś normalnego nawozu w korzystnej cenie ,bo co chwile piszesz jakimi to milionami obracasz 🙂 , ale już nie odpowiadają 🤷🏼‍♀️tu mam nowe pytanko ile waży taka przyczepa👇 ?

https://m.olx.pl/d/oferta/przyczepa-objetosciowa-t-088-fortschritt-skorupa-tandem-rozrzutnik-CID757-IDMEa9r.html

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, RU68 napisał:

Dla mnie fakty -Kto przez lata uprawiał by buraki bez dopłat soję i strączkowe -przecież to dopłaty łudzą bambrów że to się opłaca  .Mleko i wołowina chwilowo jest samonapędzająca i dochodowa ale jak długo ? Choć biorąc kalkulację robocizny 40zł wszystko bierze w łeb

dobra, trzeci raz nie będę pytał
jak bym z Dudą lub Morawieckim rozmawiał, wszystko i godzinami ale nic na temat pytania a mnie chodziło tylko o jedno słowo - "tak" lub - "nie", nno dopuszczalne dwa - "nie wiem"

( xD )

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

dobra, trzeci raz nie będę pytł
jak bym z Dudą lub Morawieckim rozmawiał, wszystko i godzinami ale nic na temat

Albo pytasz nie zrozumiale albo odpowiedzi cię nie satysfakcjonują a jest różnorodność postrzegania niektórych zagadnień i różne poglądy .Wali mnie item i poprzedni rząd ale niestety to kiedyś historia oceni poszczególne działania tak jest było i będzie dziś możemy gdybać i przypuszczać takie to już losy świata  

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, RU68 napisał:

Albo pytasz nie zrozumiale albo odpowiedzi cię nie satysfakcjonują a jest różnorodność postrzegania niektórych zagadnień i różne poglądy .Wali mnie item i poprzedni rząd ale niestety to kiedyś historia oceni poszczególne działania tak jest było i będzie dziś możemy gdybać i przypuszczać takie to już losy świata  

czy ew powodzenie budowy grupy żywnościowej przez Sasina sprawi że Cię będą dopłaty bardziej "walić", mniej, czy nie wiesz? w sumie proste pytanie

w zasadzie odpowiedzią jest jej brak czyli - nie wiesz

ja twierdzę że każde wtrącanie się urzędasow    państwowych w biznes podraża koszty produktu tego biznesu obniża jakość i należy unikać państwowego gdzie to tylko możliwe. Co innego subwencje byle nie oparte na deficycie bo państwowy biznes to kolejny stopień do socjalistycznej gospodarki a tę w/g mnie ii historycznej praktyki oby trafił szlag razem z jej twórcami

amen
bo widzę nie ma już po co do tego tematu wracać uznajac za wyczerpany

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Nikt nie naśmiewa czy dowala , zadałem wtedy proste pytanie dlaczego nie kupiłeś normalnego nawozu w korzystnej cenie ,bo co chwile piszesz jakimi to milionami obracasz 🙂 , ale już nie odpowiadają 🤷🏼‍♀️tu mam nowe pytanko ile waży taka przyczepa👇

Napiszę ci jeszcze raz bo nie doczytałeś raz napisałem za ile kupiłem nawozu a co niektórzy słysząc kwotę większą jak kilka tyśięcy latają jak z pęcherzem i mają z tego tytułu ból a jak się okaże że jeszcze można to było przy lekkiej inewencji i pomysłowości pomnożyć to już konieczny krem na hemoroidy . A pisałem w lipcu i sierpniu  nie kupiłem bo przeliczyłem się i przespałem a RSM trudno osiągalny a akurat miałem usługi na głowie .Ale dla osłody nakupiłem chemii na 5 lat i to właśnie w trakcie koszenia zamawiałem .A teraz mogą podnosić wszystko nawet do poziomu zmieniając tylko walutę  zł na euro  mam to gdzieś 

A przyczepa waży tyle ile z prawej strony na tabliczce a do wagi złomu nie przywiązuję uwagi 

Opublikowano

@RU68 no to wreszcie coś wyjaśniłeś 👏 , więcej pytań nie mam , i co złego to nie ja 🙂

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

czy ew powodzenie budowy grupy żywnościowej przez Sasina sprawi że cię będą dopłaty bardziej "walić", mniej, czy nie wiesz? w sumie proste pytaniie

w zasadzie odpowiedzią jest jej brak czyli - nie wiesz

ja twierdzę że każde wtrącanie się urzędasow    państwowych w biznes podraża koszty produktu tego biznesu obniża jakość i należy unikać państwowego gdzie to tylko możliwe. Co innego subwencje byle nie oparte na deficycie bo państwowy biznes to kolejny stopień do socjalistycznej gospodarki a tę w/g mnie ii historycznej praktyki oby trafił szlag rzem z jej twórcami

amen
bo widzę nie ma już po co do tego tematu wracać uznajac za wyczerpany

Widać wali mnie ta grupa bo mam swoich wieloletnich kontrahentów i towar wyceniamy według wydajności grysu i czystości .A na cenę grysu ma wpływ cena jaką proponują kontrahenci z Maroka .Z tą interwencją państwa to zrobiona z głową  (zakupy gdy tanio a sprzedaż gdy drogo) mogła by mieć powodzenie gdyby to prowadził człowiek wynagradzany stricte za efekty finansowe.  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, dysydent napisał:

ja twierdzę że każde wtrącanie się urzędasow    państwowych w biznes podraża koszty produktu tego biznesu obniża jakość i należy unikać państwowego gdzie to tylko możliwe. Co innego subwencje byle nie oparte na deficycie bo państwowy biznes to kolejny stopień do socjalistycznej gospodarki a tę w/g mnie ii historycznej praktyki oby trafił szlag razem z jej twórcami

ok a czy jest sens dotować bydło miesne , z ktorego mieso jedzieza granice tak plus minus dotacja do jednego ubitego bydlaka to około 2,5 tys zł , przecież korzysc dla gospodarki Polski jest nizsza niz koszt dotacji nawet wliczając miejsca pracy w ubojni i kierowcy co to bydle do ubojni dowiezie i wywiezie za granice .       KILKA LAT TEMU PIS wprowadził dopłate do krów i efekt taki że pogłowie krów spadło w ciągu roku o 5 % dane z GUS wczoraj sprawdzałem

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

@RU68 no to wreszcie coś wyjaśniłeś 👏 , więcej pytań nie mam , i co złego to nie ja 🙂

A cofnij się już to raz pisałem a że nie doczytałeś to nie moja wina i na prawdę mniej agresji nieżyczliwości i żyje się lepiej ja też nikim nie pogardzam i staram się nie zaczepiać nie sprowokowany ale sprowokowany ???

7 minut temu, jarecki napisał:

ok a czy jest sens dotować bydło miesne , z ktorego mieso jedzieza granice tak plus minus dotacja do jednego ubitego bydlaka to około 2,5 tys zł , przecież korzysc dla gospodarki Polski jest nizsza niz koszt dotacji nawet wliczając miejsca pracy w ubojni i kierowcy co to bydle do ubojni dowiezie i wywiezie za granice 

Sensu części rozwiązań nie zrozumiemy można zapytać   Jaki sens utrzymywać emerytów,  niepełnosprawnych, zwierzęta w zoo itd z tym bydłem może po to żeby dać pracę zamiast utrzymywać pasożytów może sposób na zagospodarowanie łąk nie wiem .A po co dotowali górnictwo dziś rozumiemy jak węgiel po 2000 .Po co moja składka zdrowotna na dentystę ?Możemy pytać w każdej dziedzinie setki pytań 

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Marecek, czemu  PISowskie podwyżki dla nauczycieli nie pokrywają PISowskiej  inflacji? 

nauczycieli? chyba nit na + nie wychodzi.    no może w spółkach pisowskich.

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Marecek, czemu  PISowskie podwyżki dla nauczycieli nie pokrywają PISowskiej  inflacji? 

Bo dla pisu potrzeba tumanów i nauczyciele to raczej wróg niż potrzebny zawód. Tumanami łatwiej rządzić. A nauczyciele tylko przeszkadzają. Zobacz jakie durnoty @Denwer wkleja. Kto mądry w to uwierzy.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, RU68 napisał:

Widać wali mnie ta grupa bo mam swoich wieloletnich kontrahentów i towar wyceniamy według wydajności grysu i czystości .A na cenę grysu ma wpływ cena jaką proponują kontrahenci z Maroka .Z tą interwencją państwa to zrobiona z głową  (zakupy gdy tanio a sprzedaż gdy drogo) mogła by mieć powodzenie gdyby to prowadził człowiek wynagradzany stricte za efekty finansowe.  

jeśli ten człowiek miałby być nominatem władzy politycznej to ... podchwytliwie i znacząco ;) .... zapytam -  czym się będzie różnił od definicji oligarchy jeśli równie będzie zainteresowany wynikiem finansowym jak i obrony władzy która go nominowała?
Od niego będzie zleżeć czy kupi od Ciebie czy kogo innego czyli i Ty staniesz się elementem tej oligarchii (być może już jesteś wnioskując z przechwałek jakie to miałeś za co i wiedziałeś kiedy zapasy porobić. Może nieświadomie ale popierając pomysły Sasinów stajesz się współbudowniczym systemu jaki właśnie putin ukończył i ten system kończy teraz rosję a przy okazji Ukrainę

Przepraszam że na Twoim przykładzie pokazuję to co w Pol... z Polski PiS próbuje zrobić i nawet nie jest to wyrzut z mojej strony a ostrzeżenie dla wszystkich by nie współuczestniczyli w budowie czegoś czego wszyscy możemy stać się ofiarami. Nawet niekoniecznie wyborczo przeciw PiS ale pokazując - widzimy co robicie i wiemy do czego dążycie. Poprawcie się bo.... guma ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

nauczycieli? chyba nit na + nie wychodzi.    no może w spółkach pisowskich.

Nit? Ostatnio ledwie wczoraj mi jedną literkę jako błąd wypomniałeś. Widzisz jak krótko trolu musiałem czekać by się odpłacić. Widzisz jak to jest jak literek się czepiasz bo inaczej nie umiesdz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Twoje urojenia i brak podstawowej  wiedzy o świecie są dramatyczne. Rosja istnieje od ponad tysiąca lat i będzie istnieć jeszcze pewnie kolejny tysiąc. Ukraina nie istniała nigdy i istnieć nie będzie. Ot taki jest porządek świata.

No nie wiem kto ma większe urojenia on czy ty wychwalający Rosję pod niebiosa. Druga armia świata która nie może sobie dać rady z jak to stwierdziłeś " nieistniejącym państwem". Przeprowadzająca inwazję na częściowo starych złomach i na trochę nowszym sprzęcie który o ironio jest wyposażony w systemy ze "zgniłego zachodu" bo sami nie potrafią takowego stworzyć. 

W Rosji jedyne co się zmienia to portret wodza w sławojce, wystarczy trochę dalej od Moskwy odjechać by się przekonać że pomimo tak wielkich zasobów naturalnych dalej na prowincjach i wioskach jest syf i bieda, dobrej infrastruktury czy nie dziurawego asfaltu to tam próżno szukać...

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, RU68 napisał:

A cofnij się już to raz pisałem a że nie doczytałeś to nie moja wina i na prawdę mniej agresji nieżyczliwości i żyje się lepiej ja też nikim nie pogardzam i staram się nie zaczepiać nie sprowokowany ale sprowokowany ???

No może i nie doczytałem ... biję się w pierś 😉

Ja nie jestem agresywny , tylko szczery do bólu 😊

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

tylko szczery do bólu

to nie jest zaleta.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

to nie jest zaleta.

Wiem niestety 😌 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v