Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@racyl umiał byś umiał ale paliwa szkoda jeździć bo efektu między sianym a nie sianym dawką poniżej 200kg saletry bez laboratorium gołym okiem nie zobaczy

pod fasolę 100kilo nie raz rozsiewałem startówki i wychodziło +- 5 kilo

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, racyl napisał:

poli to prawda 300kg starcza ale saletry to sypię 300kg na jedną dawkę. dasz 2x po 300kg +poli i już masz 900kg . Nie tak trudno wysiać więcej po te 30kg na każdym razie i już zrobi się tona.

Po te 150kg /ha saletry na 1ha to nie umiałbym nawet tego rozsiać

To na jesienne zasiewy szykuj dużo kasy na nawozy .

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Korn-Kali , Siarczan magnezu jak rozsiewasz jak nie umiesz po 150 kg rozsiać ? .

Nie sieję. magnez tylko zawarty w nawozach i odżywkach

pytanie czy kupić teraz te wieloskładniki czy czekać

5 minut temu, dysydent napisał:

@racyl umiał byś umiał ale paliwa szkoda jeździć bo efektu między sianym a nie sianym dawką poniżej 200kg saletry bez laboratorium gołym okiem nie zobaczy

pod fasolę 100kilo nie raz rozsiewałem startówki i wychodziło +- 5 kilo

może i umiałbym 😄 kwestia przestawienia dźwigni 😄

200kg to jak kot napłakał 😄. wszystko zależy też od klasy gleby jak wiem że mogę wyciągnąć 10 ton to daję tyle ile trzeba na taką ilość

Na mojej gliniastej ziemi to nawet kreda nie przynosi skutku przy uprawie warzyw i trzeba tlenek sypać. A ten ostatnio przez ceny gazu używanego jego produkcji skoczył sporo. widać to po wapnie budowlanym 😄

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

To na jesienne zasiewy szykuj dużo kasy na nawozy .

wielu o ile nie większość płodozmian zmieni o ile ta panika na azotowe się nie skończy
kpina jakaś - pszenica podrożała o 100% a nawozy o 600 w analogicznym okresie
dzisiaj 10tys zł w nawet małym gospodarstwie to drobne w wydatkach a bariera w dochodach
Nawet sobie większość pospólstwa nie zdaje sprawy do czego to zmierza; pół biedy ale rząd wręcz odpycha myśl że zdało by się jakieś sensowne analizy...

ja sam popatruję po sąsiedzkich polach czy jakie żyto, pszenżyto co by spod kombajna chycić na siew na jesień zamiast pszenicy (w razie dożyję - oczywiście )

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Morion napisał:

głównym udziałowcem w firmie Strabag jest rosyjski oligarcha, ale o tym cicho sza 

A co to kogo obchodzi że ruscy mają u nas interesy czy jakieś firmy mają swoje biznesy u ruskich 🤣

To jest jakaś głupia mania prześladowcza że wszystko co ruskie od razu jest złe

Nie można spokojnie u ruskich mieć firmy bo zaraz cię  hejtują, paranoja 😄

Opublikowano (edytowane)

Firmy zmusza się to wycofywania z ruskiego rynku, to jest normalne ?

wszedł w życie specjalny podatek w polsce że kto się nie wycofa zapłaci ten podatek ? z tego co czytałem to były takie pomysły

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Morion napisał:

https://nczas.com/2022/03/31/zalewska-z-pis-chce-rzucic-klody-pod-nogi-polskiej-firmie-sommer-i-warzecha-komentuja/

A oglądając Komentarz Tygodnia pana Gadowskiego można dowiedzieć się że głównym udziałowcem w firmie Strabag jest rosyjski oligarcha, ale o tym cicho sza 

Witold Gadowski, powiem cenię go jako dziennikarza , jest obiektywny ale w tym wywiadzie trochę za ostro pojechał , przyjechało ponad 2 miliony Ukraińców ale jak na razie żaden mi nie zawadza ani przeszkadza , wydaje mi się że historia oceni czy dobrze rząd i Polacy robią pomagając uchodźcom aczkolwiek dużo racji jest w tym co mówi .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

@racyl nawet importu węgla nie zakazali bo musi Bruksela dla całej unii jednolite przepisy i jedynie państwowe polskie nie będą kupować ruskiego a firmy prywatne podlegają prawu unijnemu
dużo by jeszcze o rozmijaniu propagandy z rzeczywistością ale nie warto bo zbyt dynamiczne zmiany aby nadążyć pisać

nie pamiętam kto... czy nie @Ulman sugerował inwestować w ruble miesiąc temu? no to ten co posłuchał ma podwójne przebicie dzisiaj
Jankesi właśnie ogłosili że wypychają ropę ze dwa lata temu za grosze skupioną z chyba pięciokrotnym przebiciem a patrz ilu głupków szczerze i serdecznie Im za to jeszcze dziękuje

to co teraz gra rosja aby za ruble.... albo nie bo to jeszcze ma wartość i tak za darmochę to nawet domysłów poskąpię

co tam chińsko unijny szczyt dzisiaj uchwalił?

Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

@racyl nawet importu węgla nie zakazali bo musi Bruksela dla całej unii jednolite przepisy i jedynie państwowe polskie nie będą kupować ruskiego a firmy prywatne podlegają prawu unijnemu
dużo by jeszcze o rozmijaniu propagandy z rzeczywistością ale nie warto bo zbyt dynamiczne zmiany aby nadążyć pisać

A to ciekawe? To polskie firmy państwowe podlegają unijnemu prawu a polskie sądy już nie.😂

Opublikowano
25 minut temu, dysydent napisał:

nie pamiętam kto... czy nie @Ulman sugerował inwestować w ruble miesiąc temu? no to ten co posłuchał ma podwójne przebicie dzisiaj
Jankesi właśnie ogłosili że wypychają ropę ze dwa lata temu za grosze skupioną z chyba pięciokrotnym przebiciem a patrz ilu głupków szczerze i serdecznie Im za to jeszcze dziękuje

to co teraz gra rosja aby za ruble.... albo nie bo to jeszcze ma wartość i tak za darmochę to nawet domysłów poskąpię

co tam chińsko unijny szczyt dzisiaj uchwalił?

Jak by nie ogłosili że ropę z rezerw odsprzedadzą to na giełdzie by była już ze 140 dol . a co za tym idzie w CPN 8 zł by było .

Opublikowano
41 minut temu, Morion napisał:

https://nczas.com/2022/03/31/zalewska-z-pis-chce-rzucic-klody-pod-nogi-polskiej-firmie-sommer-i-warzecha-komentuja/

A oglądając Komentarz Tygodnia pana Gadowskiego można dowiedzieć się że głównym udziałowcem w firmie Strabag jest rosyjski oligarcha, ale o tym cicho sza 

Ciężko polemizować z facetem, który nie potrafi zrozumieć iż przyjmując uchodźców nie "posuwamy sie robiąc miejsce" tylko ratujemy im życie. Ratując życie uciekającym nie wyrzekamy się polskości, nie ograniczamy swoich praw tylko działamy w obliczu zagrożenia.Niestety z pozycji Pana Gadowskiego, który nigdy wojny nie widział, to może tak wyglądać. 

A tak między nami, to facet chyba trąci Konradem z "Wielkiej Improwizacji" . Chce cierpieć za cały Naród, tzn bierze cierpienie Narodu na swe bark i chwali się tym cierpieniem. Ale nie rozumie to ni ciula nie jest ofiara, bo sam jest pełen pychy i wiary w swą nieomylność.😂

Tak że Panie Gadowski, więcej pokory i meliskę na wieczór.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Ciężko polemizować z facetem, który nie potrafi zrozumieć iż przyjmując uchodźców nie "posuwamy sie robiąc miejsce" tylko ratujemy im życie. Ratując życie uciekającym nie wyrzekamy się polskości, nie ograniczamy swoich praw tylko działamy w obliczu zagrożenia.Niestety z pozycji Pana Gadowskiego, który nigdy wojny nie widział, to może tak wyglądać. 

A tak między nami, to facet chyba trąci Konradem z "Wielkiej Improwizacji" . Chce cierpieć za cały Naród, tzn bierze cierpienie Narodu na swe bark i chwali się tym cierpieniem. Ale nie rozumie to ni ciula nie jest ofiara, bo sam jest pełen pychy i wiary w swą nieomylność.😂

Tak że Panie Gadowski, więcej pokory i meliskę na wieczór.

Rząd atakujesz a gdy Gadowski też atakuje rządzących ty go nie popierasz ? 

Opublikowano

To jest tylko moja ocena wystąpienia Pana Gadowskiego. Gdyby skupił się tylko na problemach związanych z uchodźcami, mógłbym podyskutować. Nie sprawia mi radości jechanie po rządzących tylko dlatego że muszę popierać kogoś, kto właśnie po nich jedzie. Przy różnych okazjach oglądałem wystąpienia Pana Gadowskiego, ale pozwolę sobie zaprezentować zdanie odrębne.

Opublikowano
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jak by nie ogłosili że ropę z rezerw odsprzedadzą to na giełdzie by była już ze 140 dol . a co za tym idzie w CPN 8 zł by było .

A kiedy to ogłosili ? ropa zdaje się wcześniej staniała

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

A to ciekawe? To polskie firmy państwowe podlegają unijnemu prawu a polskie sądy już nie.😂

no właśnie państwo polskie jako właściciel majątku prawem każdego właściciela może sobie kupować lub nie na tych samych zasadach jak każdy inny wewn unii np kartofle czy ropę, gaz etc ale oni sobie między kartofle i prawo wsadzili no to im Bruksela wyceniła ten "towar" co śmieszniejsze - wg cennika który sami zaklepali. Nie ważne jakie prawo bo i do życia też? by się chciało zapytać i tutaj wszystkim odj..bało bo i unii też jeśli sama gra w tę brudną grę.

Kolejna sprawa to zmiany Konstytucji i wszystkie argumenty zewsząd słyszę ale ani razu że skoro pakiet akcesyjny do unii wymaga spełnienia określonych warunków to każda zmiana lokalnych konstytucji wymaga z logiki prawa renegocjacji pakietu akcesyjnego a wręcz jego ponownej pełnej procedury.
Mało to pocieszające że w PE siedzą podobnej skali głupki jak w Warszawie bo my qwa musimy w ty syfie realnie żyć i spójrz jak wielu do szczętu w tym się pogubiło

to się nie może dobrze skończyć i już żadne przestrogi nie pomogą

nie tylko rosja jest chora i procesy... a tak, nie raz już pisałem

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

w takim razie na coś ta UE się przydaje 😁 Nasze PGG też chcę więcej za swój węgiel a co za tym idzie i prąd jeszcze bardziej zdrożeje

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

prawem każdego właściciela może sobie kupować lub nie na tych samych zasadach jak każdy inny wewn unii np kartofle czy ropę, gaz etc ale oni sobie między kartofle i prawo wsadzili no to im Bruksela wyceniła ten "towar" co śmieszniejsze - wg cennika który sami zaklepali.

No i to wszystko nie budzi u naszych rządzących żadnej refleksji? Choćby takiej. że zabrnęli w takie rejony, gdzie robią z siebie idiotów na kazdym kroku.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Morion napisał:

No tak, ale My interesów to już robić tam nie możemy tak?

Robimy szczególnie w rolno-spożywczym tylko jako współudziałowcy w zachodnich spółkach[ sąsiednia firma posiada 150 tys ha dzierżaw w Rosji]

Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał:

Ziemniaki po 0,80zł-1zł/kg a nawóz azotowy 4,5tys/tona , olej napędowy 7,80zł/litr

za***iste te rządy PIS 🤣

Zawsze  możesz  jechać  kupić  saletrzak  do  Niemiec    skoro  unas  przez  PiS  drogi  to  tam na pewno  tańszy   tak  samo  jak  ON   ;)

8 godzin temu, Ursus932 napisał:

Pewnie się pyta " to bataty czy pastewne " ? 😛

Raczej   kmini  czy  to  kartofle   czy  ziemniaki   :D  :D

Opublikowano
36 minut temu, Denwer napisał:

Zawsze  możesz  jechać  kupić  saletrzak  do  Niemiec    skoro  unas  przez  PiS  drogi  to  tam na pewno  tańszy   tak  samo  jak  ON   ;)

Po to wybieraliśmy PIS żeby jechać do niemiec ? 🤣

Tak naprawdę zawsze był tam droższy więc co ci się zmieniło takiego 😁

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v