Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Szczerze w to wątpię. Żyje sobie na podkarpaciu jeszcze przed wojną było ich sporo. Praktycznie żadna nie była zainteresowana Polakiem. 

Podkarpacie to Pisowskie, pobożne i bidne rejony więc tam ich może nie być. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

To widoczne kasy miał dużo , innego wytłumaczenia nie widzę 

Tu akurat byś się zdziwił nie miał dużo kasy. Biedakiem nie był. Pracował normalnie miał 5 letniego passata itd. Drugi to samo. To byli a właściciel są normalni kolesie.

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Pewnie z kilkudziesięcioma  a może i z ponad setką

Żonę wybierałeś 🤔

Przed chwilą, hubertuss napisał:

Tu akurat byś się zdziwił nie miał dużo kasy. Biedakiem nie był. Pracował normalnie miał 5 letniego passata itd. Drugi to samo. To byli a właściciel są normalni kolesie.

No to druga opcja , dobry ogier był ☺️

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Podkarpacie to Pisowskie, pobożne i bidne rejony więc tam ich może nie być.

No nie w moich okolicach, 12km od Rzeszowa. Tutaj domy za ponad milion zł to normalna sprawa. 

Opublikowano

Za milion i na kredyt na 30 lat😁 A tak na serio to za milion niczego ciekawego teraz nie zbudujesz. 

Mam znajomych w naszej branży niemal w całej Polsce i temat chętnych Ukrainek jest niemal wszędzie. Oczywiście Podkarpacie od tego odbiega bo tam wszystko jest inaczej.😄

Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

No nie w moich okolicach, 12km od Rzeszowa. Tutaj domy za ponad milion zł to normalna sprawa. 

Powiedz że pracują po zagranicami Polski jak nie 1 osoba to we 2 i domy są budowane .

Opublikowano

Słowo klucz to 12km od miasta. Na obrzeżach takich jak Boguchwała czy Głogów jest pełno domów ludzi dobrze zarabiających. To inny świat, jedziesz odrobinę dalej i sytuacja jest zupełnie inna.

Ukrainki są, tu od zawsze, sporo studiuje i te są bardzo bogate. 

Opublikowano (edytowane)

Świat drży przed wirusem Nipah. Jest bardziej śmiertelny od koronawirusa

Wirus Nipah uderza w człowieka błyskawicznie — atakuje płuca, uniemożliwiając swobodne oddychanie oraz mózg, powodując jego stan zapalny i obrzęk. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia potwierdzają, że Nipah ma groźny potencjał pandemiczny i jest wyjątkowo zabójczy.

Jesienią 2021 r. w indyjskim stanie Kerala wykryto kilka przypadków wirusa Nipah. Jego ofiarą stał się 12-letnie chłopiec, który zmarł wkrótce po zakażeniu

W ostatnich dziesięciu latach obecność Nipah potwierdzono także w Chinach i Bangladeszu, gdzie zarejestrowano 11 ognisk choroby

Ofiarami wirusa Nipah byli hodowcy świń i ludzie zatrudnieni przy przetwarzaniu i handlu mięsem tych zwierząt. Rezerwuarem wirusów są nietoperze zwane "latającymi lisami"

Wirus Nipah znajduje się na liście WHO jako jeden z najgroźniejszych patogenów na świecie. Uważa się, że ma potencjał pandemiczny

Mowa o Nipah – groźnym wirusie, który powoduje między innymi zapalenie mózgu. I choć Nipah nie jest nowością w świecie nauki – po raz pierwszy pojawił się w 1998 r. – to zrozumiały niepokój wywołuje fakt, że kilka miesięcy temu w indyjskim stanie Kerala wykryto kilka przypadków wirusa. Nipah od dawna znajduje się na liście najgroźniejszych patogenów o potencjale pandemicznym Światowej Organizacji Zdrowia.

Wojna trwa na Ukrainie , Polski rząd jak piszą planuje pracę za miskę ryżu .

A światowi planują inną pandemię co to k**wa jest gdzie ten świat zmierza , jak to było pięknie do roku 2020 a ludzie narzekali że źle to tera jak jest ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Co ty pierdzielisz..... Ukrainki sa pierwsze chętne żeby się dobrze ustawić przy polskim chłopie . Oczywiście nie przy kompletnym gołodupcu ale średnio sytuowany to dla większości w zupełności wystarczający argument. Masz masę młodych kobitek które tu przyjechały bez chłopów i chętnie zostały by tu na dłużej w jak najlepszych warunkach. Nie umiesz sobie tego poskładać w całość?

Oczywiście.

Uważasz inaczej czy po prostu nie zgadza sie to z tym co ci w TV mówią? 

To jest kwientesencja głupoty .

j.w

Ty sobie uświadom ze europa nie jest pępkiem świata i traci na znaczeniu w skali globalnej. Są inne rynki na surowce i produkty z Rosji niż europa i one się będą szybciej rozwijać. W europie 750 mln ludzi i stagnacja w Chinach i Indiach 2,7 mld ludzi i sie rozwijają. Ich gospodarki będą potrzebować więcej i wiecej energii i surowców a to im moze w dużej mierze zapewnić Rosja. Europa Rosji nie zadusi tylko sama na tym straci.

po pierwsze to już nie jednego polaczka ukrainka pusciła z torbami . A PO  DRUGIE TO ROSJA razem z ukrainą stworzyła by monopol na zbożą nawet ostatnio te cła rosyjskie  na zboza kulały przez konkurencje z ukrainy dodatkowo rosja z ukrainą bedą wielkjim producentem stali jesli sie tobie wydaje ze rolnicy wiecej zarobia to jestes w błedzie bo o swoje upomną sie inne branze kooperujace z rolnictwem 

48 minut temu, jacor73 napisał:

Akurat tutaj się z Tobą nie zgodzę, pracuję w stolicy i jak to GUS podaje w sektorze przedsiębiorstw i u nas płace nawet nie wzrosły o to co podaje ten GUS

W korporacji nie masz płacy zależnej od zysku, firma może wypłacać tysiące dywidendy a Ty podwyżki nie dostaniesz, w mniejszych gdzie właścicielem jest osoba prywatna a nie jakaś spółka, pewnie tak.

korporacje działają na zasadach premi , jest sprzedaż jest premia nawet w bankach tak to działa sprzedaż więcej instrumentów to wieksza wypłata .

Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

po pierwsze to już nie jednego polaczka ukrainka pusciła z torbami . A PO  DRUGIE TO ROSJA razem z ukrainą stworzyła by monopol na zbożą nawet ostatnio te cła rosyjskie  na zboza kulały przez konkurencje z ukrainy dodatkowo rosja z ukrainą bedą wielkjim producentem stali jesli sie tobie wydaje ze rolnicy wiecej zarobia to jestes w błedzie bo o swoje upomną sie inne branze kooperujace z rolnictwem 

korporacje działają na zasadach premi , jest sprzedaż jest premia nawet w bankach tak to działa sprzedaż więcej instrumentów to wieksza wypłata .

u mnie nie ma żadnej premii - dwa lata temu zabrali, i co zrobisz ? nic, związki siedzą w kieszeni u prezesa a pracowników mają w d....

Opublikowano
31 minut temu, jarecki napisał:

Nie każda korporacja zajmuje się sprzedażą towarów czy usług. Mój kombinat jest korporacją i zajmuje się produkcją i tu nie ma powiązania pensja- wyniki firmy, premi też brak, czysta wypłata, a coroczna podwyżka powiązana z oceną pracy.

9 minut temu, hubertb napisał:

A kierownik/brygadzista co mówi? Pytacie w ogóle? 

U mnie kierownik to inny poziom, brygadzista to samo jak robotnik, pensja powiązana od oceny pracy, podwyżki dużo poniżej średniej GUS.

Opublikowano
6 minut temu, jacor73 napisał:

U mnie kierownik to inny poziom, brygadzista to samo jak robotnik, pensja powiązana od oceny pracy

Kużwa , chyba se przyznam podwyżkę bo aż wstyd że nikt o mnie nie dba.😂

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, mirro napisał:

Jak stracisz motywację do działania to poproś szefa o premię motywacyjną albo idź w politykę🤭

No jeszcze opcja odwieszenia emerytury😁

Opublikowano
41 minut temu, mirro napisał:

Pazerny jesteś , powinieneś to oddać do wspólnej kasy w ministerstwie finansów 🤭

Opublikowano

Lepiej weź kilometrówki. Przebieg fendtów też wlicz.

Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał:

Chyba jako "punisher".😂

O widzisz, takich nam potrzeba👍

I z zawodem połączone. Czego chcieć więcej😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v