Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak ludziom wmówiono że pracownik ma tyle zarabiać co pracodawca to się niestety przekłada na opłacalność i dorżnięcie ludzi przedsiębiorczych

Edytowane przez racyl
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

Jak ludziom wmówiono że pracownik ma tyle zarabiać co pracodawca to się niestety przekłada na opłacalność i dorżnięcie ludzi przedsiębiorczych

Tylko, że już tak jest, na pracowników z Ukrainy wydaję prawie tyle, ile zostaje mi "na czysto" z ich pracy.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, racyl napisał:

No to weź wydaj na Polaków po rządach PIS 😂

Zapraszam, jak są chętni xD Pensja nawet do 7tys zł na rękę miesięcznie, tylko godzin około 220-250 w miesiącu wyjdzie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tak właśnie działa inflacja ... Muszę sobie nowego portfela poszukać, grubszego ... Chyba, że wprowadzą 1000zł z Jarosławem Zawsze Dziewicą...

Borówka też ostatnimi laty była droga, i zarobek był niezły, do tego roku ... I chyba w następnych latach lepiej nie będzie, patrząc ile jest nowych, jeszcze nie owocujących w pełni nasadzeń, chyba, że będą jakieś susze albo przymrozki, to w takich latach cena może być ciut lepsza.

Tak nasadzeń jest wiele ale to nie taka prosta sprawa borówka nie ma korzenia jak zwykły krzew to jest trudna uprawa i potrzebuje w h*j wody .

Opublikowano

nikt nic nie wmawia , wycena pracy jeszcze pójdzie w górę w ciagu 2-3 lat co o 50 % , są braki pracownika juz nawet mc donalds podniósł oferte na 4,5 tys brutto niemalżę każda firma mogła by zatrudnić tylko nie ma kogo , tak jest przynajmiej w moim okregu 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Tak nasadzeń jest wiele ale to nie taka prosta sprawa borówka nie ma korzenia jak zwykły krzew to jest trudna uprawa i potrzebuje w h*j wody .

Jak ktoś miał tego 100ha i zasadził w ostatnich 2 latach kolejne 100ha to nie mów mi, że się nie zna ...

Opublikowano

borówka to jedna z łatwiejszych upraw

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, jarecki napisał:

Oj, nieee ;) Sam o tym myślałem, ale trochę mnie przerosło ;) Z 3-4 lata wstecz chciałem zasadzić z 1ha, ale bez porządnej wiedzy, i chłodni nie ma nawet co zaczynać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał:

🤣🤣🤣🤣

Powodzenia

Zamień łatwiejsza na smaczniejsza, to się zgodzę🤭🤭🤭

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

nikt nic nie wmawia , wycena pracy jeszcze pójdzie w górę w ciagu 2-3 lat co o 50 % , są braki pracownika juz nawet mc donalds podniósł oferte na 4,5 tys brutto niemalżę każda firma mogła by zatrudnić tylko nie ma kogo , tak jest przynajmiej w moim okregu 

Jaka to jest wycena ? jak z góry narzuca się pracodawcy minimalne wynagrodzenie

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak ktoś miał tego 100ha i zasadził w ostatnich 2 latach kolejne 100ha to nie mów mi, że się nie zna ...

Tak dobrze powiadasz ale to wszystko jedzie zagranicę nie na rynek krajowy jak już co .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Zapraszam, jak są chętni xD Pensja nawet do 7tys zł na rękę miesięcznie, tylko godzin około 200-220 w miesiącu wyjdzie.

przyczym ta praca ?                      serio ta borówka tak trudna , puki co jeszcze tak nie choruje w naszym kraju a wuj ma  kilka krzaków to ładnie rodzi .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał:

przyczym ta praca ?

Zbiór truskawki, słońce, piasek, woda, prawie jak wakacje xD 

Tak dobrze powiadasz ale to wszystko jedzie zagranicę nie na rynek krajowy jak już co .

Tylko większość brały brytusy, a teraz export do tego kraju wygląda jak wygląda ... Export się zablokował, więcej ląduje na rynku krajowym i są efekty. Export w tym roku w dołku był nawet po 6,5zł/kg za 1 klasę, gdzie sam UA podobno chce 4zł za zbiór kilograma xD 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko, że już tak jest, na pracowników z Ukrainy wydaję prawie tyle, ile zostaje mi "na czysto" z ich pracy.

Może porozmawiajcie z Czarnkiem i nauczycieli wyśle do zbierania waszych owocków  🤭

Opublikowano
Ulman napisał:

Po prostu piekarnia zawsze była wyzyskiwana i teraz nie odnalazła się w dobrobycie.

Się śmiej ale patrząc po nazwie to rząd organizuje rynek po swojemu....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v