Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

w ten sposób jak zaczniesz  podchodzić do tego to wyjdzie  że mamy się cieszyć bo to co teraz jest zdaje sie po 4,5 tys jest taniochą 😄

a poważnie to nie śledzę i mnie to nie obchodzi po ile jest za granicą

Tak jest to idiotyczne 

Ale wszyscy patrzą ile kosztuje pszenica, rzepak itd na giełdach światowych 

To czemu nie patrzeć na nawozy.🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

zapytaj tuska

toż to PIS teraz rządzi i chcę na siłę jeszcze bardziej drastycznych podwyżek za które my zapłacimy

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Zanim zrobisz z siebie większego kretyna niż planowałeś informuję że sprawdziłem. Taki nawyk.😂

Nie ładnie tak do kolegi "kretynie" i mówi to bogaty wykształcony emeryt wojskowy 🤷 , wstyd 

Opublikowano

Spotkałem się dziś z takim dzierżawca co bierze wszystko co jest w okolicy to mówił że już zboża w dół nawozy w górę. Mówi że będzie rezygnować jsk się nic nie poprawi z tych słabszych kawałków

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Tak jest to idiotyczne 

Ale wszyscy patrzą ile kosztuje pszenica, rzepak itd na giełdach światowych 

To czemu nie patrzeć na nawozy.🤔

dzisiaj pszenica po 1500zł była skupowana i podobno staniała o 50zł. Nie ma jakiś mega drogiego zboża. taka cena była pod koniec listopada gdzie nie było żadnej wojny.

U nas 5 tys za nawóz to wywraca komletnie produkcję a tym bardziej na gorszych ziemiach

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

dzisiaj pszenica po 1500zł była skupowana i podobno staniała o 50zł. Nie ma jakiś mega drogiego zboża. taka cena była pod koniec listopada gdzie nie było żadnej wojny.

U nas 5 tys za nawóz to wywraca komletnie produkcję a tym bardziej na gorszych ziemiach

To zależy gdzie i jaka firma ale dużo więcej idzie dostać na dzisiaj, śledzę temat cen pszenicy tu na forum 

Opublikowano (edytowane)

165kgN to 500kg saletry to jest 1500zł 

jak pszenica będzie po 1000zł to jest 1,5T pszenicy na sam azot!

bezpieczniej może być ugorować :) , zwłaszcza na słabych ziemiach

Edytowane przez nie
Opublikowano

Jak się zadba to i na gorszej ziemi żyto i ziemniaki urosną. Tylko kwestia kosztów. Myślę że teraz będzie dobry moment aby kupić słaba ziemię.  Za kilka lat sprzeda się na działki 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galan99 napisał:

To dobrze czy źle będą tylko  obrabiane dobre ziemie .

a ten co ma złe  to co ma zrobic, jesli do tego zainwestował wczesniej w rozwój ??

Zaciagnąc sie na budowe, za smieszne grosze i byc popychanym z taczką xD ?? 

O ile wógóle w naszym kraju  jakas robota sie znajdzie, bo na rynku pracy moga byc nie oczekiwane zmiany dla Polaków 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, cinek1808 napisał:

Jak się zadba to i na gorszej ziemi żyto i ziemniaki urosną. 

o ile choć troche, sie rzuci organicznego 

A kto bedzie bydło  trzymał ?? 

Raz ze opłacalność słaba w stosunku do roboty , dwa że takie pokolenie 30-latków to pierdzieli w tym babrać 

Edytowane przez V12
Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

To zależy gdzie i jaka firma ale dużo więcej idzie dostać na dzisiaj, śledzę temat cen pszenicy tu na forum 

to jest moja okolica, bełżyce tak płaciły. chętnych było mnóstwo

co z tego że Ty śledzisz a żyjesz tak jak i ja w swoich realnych możliwościach sprzedaży

Nie wszędzie są jakieś mega gospodarstwa

Opublikowano
15 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie ładnie tak do kolegi "kretynie" i mówi to bogaty wykształcony emeryt wojskowy 🤷 , wstyd 

Ani bogaty, ani wykształcony, ani do końca emeryt. No i nie powiedziałem "kretynie".

Opublikowano

Wojna na Ukrainie przekształca się w wojnę najemników jak po jednej  stronie tak i po drugiej , staje się to bardzo nie bezpieczne .

Putin chce zaangażować w wojnę tysiące najemników z Bliskiego Wschodu. Prezydent Rosji dał "zielone światło"

Prezydent Rosji Władimir Putin dał w piątek "zielone światło" dla zaangażowania w wojnę w Ukrainie 16 tys. ochotników z Bliskiego Wschodu — informuje Reuters. Posunięcie to pozwoli Rosji na wysłanie zaprawionych w bojach (np. w Syrii) najemników, bez ryzyka dodatkowych ofiar ze strony rosyjskiego wojska, o których kremlowska propaganda niechętnie wspomina.

Na posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Rosji minister obrony Siergiej Szojgu powiedział, że na Bliskim Wschodzie jest 16 tys. ochotników, którzy są gotowi przyjechać, by walczyć u boku sił wspieranych przez Rosję

Opublikowano
6 minut temu, V12 napisał:

o ile choć troche, sie rzuci organicznego 

A kto bedzie bydło  trzymał ?? 

Ja kupiłem 8 lat temu takie piachy 4i 5 klasa. Wapno , obornik i ziemniaki rosną jak wściekłe. Trochę swojego trochę kupię. 

Opublikowano
6 minut temu, cinek1808 napisał:

Podobno zwalniają Polaków z Ukraińców zatrudniają. O ile męskie stanowiska nie będą zagrożone to kobiet już tak. Dużo też Ukraińców wyjechalo na wojnę

pierdolca już dostali na punkcie tej ukrainy.  Polską to już się w ogóle nie zajmują

Nawet lekarze onkolodzy poznajdowali się do leczenia w każdym województwie dla pacjentów z ukrainy

jeszcze trochę to napad na ukrainę będzie równożnaczny z holokaustem żydów

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, cinek1808 napisał:

, obornik  trochę kupię. 

słowo klucz,

tylko własnie że ze  swoim wielu ma problem, nakręca popyt na kupię 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Jak dasz gnój to się nic nie bój ☺️

Trza trzymać bydło bo z nich jest nawóz i kasa 🤭

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Ursus932 napisał:

dlaczego nie zwróciłeś takiej uwagi za ten post? był wcześniej

56 minut temu, nie napisał:

UWAGA

zanim więcej osób zrobi z siebie kretynów, to ogłaszam, że to co wkleiłem to powiedział premier,

tzn. były premier: tusk :D :D :D 

co więcej nawet napisałeś że "dobre"

może masz rację iż lepiej że się nie znamy
jak ja ciebie za podobną tę hipokryzję powinienem nazwać?!
------------------------
 Tusk to już coraz dawniejszy prominent i wpływ tego co mówił, mówi czy robi jest marginalny lub żaden na stan obecny i powoływanie się na cokolwiek tuskowego jest prowokacyjną retoryką bezradności argumentów
-----------------
u "Nie" rozpoznaję cechy bota lub najemnego wklejacza gotowych szablonów ale nie czas ni ochot mi zgłębiać.... ;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

szczerze to ogrom ropy wypala sie niepotrzebnie wiec ten rowerek jak najbardzjej wskazany

TU masz rację ,dokąd chłopy końmi w polu robili to traktorzyści i kierowcy ropę do rowów wylewali.Ogłaszam akcję ,powracamy do koni!

Opublikowano

Były szpieg przewiduje następne kroki Putina. Mówi też, kiedy elity spróbują go usunąć .

Były brytyjski szpieg Christopher Steele, który w latach 2006-2009 kierował działem ds. Rosji w centrali MI6 w Londynie, twierdzi, że wojna w Ukrainie doprowadzi do upadku Władimira Putina. Mówi także, kiedy elity spróbują go "usunąć".

Kiedy elity spróbują usunąć Putina?

Ostrzegł przy tym, że powolny ruch wojsk rosyjskich może spowodować, że Putin nakaże dowódcom, by byli bardziej brutalni, nasili bombardowania, dopuszczali się rzezi ludności lub wyda rozkaz użycia broni chemicznej.

Gdy poziom życia ludzi zacznie spadać, na ulicach Moskwy, Sankt Petersburga i innych miast pojawią się nasilone protesty. I myślę, że to będzie miało wpływ na próby usunięcia Putina przez elity we właściwym czasie .

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Ogłaszam akcję ,powracamy do koni!

daj przykład.

Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

słowo klucz,

tylko własnie że ze  swoim wielu ma problem, nakręca popyt na kupię 

zamiast gnoju siej polony, np rzodkiew oleista szybko rośnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v