Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Siadło żarcie. Sprzedaż idzie tak sobie i sprzedający zarabiają raczej na wysokim kursie Euro niz ilości i cenach. 

Czyli może być gorzej jak źle?

Okupią się u siebie, trochę na Bałkanach , a Polska niech zupy owocowe ukraińcom gotuje.

Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

tak jak przewidzialem miliardy wydane na przekop mierzei poszly w pis-du, bo chyba wegla z rosji juz nie bedziemy sprowadzac ??

Ale niemieccy emeryci popłyną kajakami na Mazury. Może nawet się rozczulą i łza w oku im się zakręci.:lol:

Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał:

Co się stanie?

Ukraina już wie że n unię NATO i ogólnie chrześcijańską część Europy liczyć nie może ....
na razie szkoda klawiatury dywagować i tyle -sądzę - musi wystarczyć
najbliższe dni albo utwierdzą mnie w obawach albo je wyciszą ale nigdy do końca nie rozwieją

Opublikowano

Ech, a już kilka ton mocznika i soli poszło. 

Sadzonka na nasadzenia rośnie ale chyba będzie na handel lub ognisko.

I 100% pola ornego pod pszenicą za rok

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Sadzonka na nasadzenia rośnie ale chyba będzie na handel lub ognisko.

Nie sr** żarem. ( z całym szacunkiem) Rób swoje. Jeszcze wszystko może sie zdarzyć, przynajmniej tak twierdzą moje źródła.:lol:

Ja musze np  w tym roku wrócić do ziemniaka, tylko że kostka i mrożona.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano

czepianie się sensu czy bezsensu "rowka mierzejsko-wiślanego" demaskuje stronniczość polityczną aż nadto stąd zwracam po raz pierwszy n to uwagę
oby ostatni

to tylko jeszcze jeden rów melioracyjny tylko trochę większy ale nie wiele na tyle by strzępić ... nie wiem... klawisze

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Nie sr** żarem. ( z całym szacunkiem) Rób swoje. Jeszcze wszystko może sie zdarzyć, przynajmniej tak twierdzą moje źródła.:lol:

Nie no do jesieni mam czas.

Tylko co raz mniej mi się chce. 😁

Opublikowano

@dysydentJa juz nawet politycznie się tego nie czepiam, bo szkoda zdrowia. Ale do śmichu to zawsze będzie.:lol::lol:

2 minuty temu, Agrest napisał:

Tylko co raz mniej mi się chce. 😁

To rób z obrzydzeniem. Ale rób.:lol:

Opublikowano

Tak robię😁 Ale wiśniom w tym roku już nie daruję.

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Padła  propozycja że strony USA że  wezmą migi ale za f16 trzeba zapłacić 🙆‍♂️

Proponuję leasing, długoterminowy.

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

Ukraina już wie że n unię NATO i ogólnie chrześcijańską część Europy liczyć nie może ....
na razie szkoda klawiatury dywagować i tyle -sądzę - musi wystarczyć
najbliższe dni albo utwierdzą mnie w obawach albo je wyciszą ale nigdy do końca nie rozwieją

Panie dysydencie dawaj tu i teraz te przemyślenia  

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Budowlanka pierdolnie i to szybko .

Uzyskanie kredytu na 500 tys. zł przez trzyosobową rodzinę może oznaczać łączne miesięczne dochody małżonków w wysokości 18 tys. zł brutto .

Na wynajem będą budować. Ludzie muszą gdzieś mieszkać.

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Sądzić wiecej  kartofelków?

No nie wiem czy na świeży rynek więcej. Ale mrożona kostka idzie.

Kuźwa koniec spowiedzi, bo forum stanie się najlepszą wywiadownią.:lol:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Mówisz będzie zapotrzebowanie na wszystko 🤔 Sądzić wiecej  kartofelków?

nie więcej niż zwykle no chyba że na pewny kontrakt hurtowy z zaufanymi firmami

czyli nadal - jak zwykle

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

No nie wszystkich, ale że tam ludzi mnogo, to jednak trza pilnować.

1 minutę temu, jarecki napisał:

to tak mniej wiecej jak by euro było dziś po 8 zł dla polskiego obywatela . 

Przespaliśmy wejście do strefy Euro i teraz będzie bolało.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jarecki napisał:

tylko czy rosjan bedzie stać na te mrożonki , puki co rubel mocno spadł , to tak mniej wiecej jak by euro było dziś po 8 zł dla polskiego obywatela . 

najbardziej kartoflany kraj "na łebka" chyb nawet na całej planecie to Białoruś tak że blokada rosji razem z... raczej podaż kartofli w Polsce powinno ograniczyć
zakładając szczelność tej blokady a z tym różnie może być, stąd j.w.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Te urwy brukselskie debatują nad ukaraniem nas za niewpuszczenie uchodźców początkiem roku.

A te nasze urwy nie potrafią otwarcie się postawić, zarządać wielokrotnie większej kasy tak żeby i za Turów się zwróciło. 

Erdogan swego czasu szybko pieniądze wymusił 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Przed wojną zapowiadało się na piękny sezon na porzeczkę malinę i wiśnie.

Teraz jesteśmy krajem wysokiego ryzyka. Do tego olbrzymi rynek odbiorcy rosyjskiego poszedł się ebać.  I może być bardzo ciulowo.

@mirro coś o tym temacie?

Zainteresowanie ponoć siadło?

A co kupowali ci ruscy jeszcze od nas ? wszędzie gadano że z ruskimi to już dawno zadarliśmy, np Kołodziejczak

Opublikowano

Wszystko. Mrożonki to olbrzymi rynek. To że kupili od Holendra czy Niemca nie znaczy że nie jedli polskiego towaru

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v