Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

To po jaki h*j były te przewroty w 81? .

Szkoda tych ofiar , ale co zrobić jak przeciwnik potężny 

18 minut temu, mirro napisał:

Skorzystałbyś na tym jak obecni Rosjanie za Putina.😂

Mi to nie potrzebne , życia za to nie kupie 

17 minut temu, Ulman napisał:

Znajdź mi post w którym to napisałem.

No jakoś nie słyszę żebyś miał pomysł jak zatrzymać ruska 

13 minut temu, V12 napisał:

a jaka masz pewnosc ze u nas by sie cos działo??

chłodne analizy sa takie że nikt nie miał zamiaru w nas wjeżdzać... 

Za bardzo nasi noska tam pchają i denerwują niedźwiedzia 

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jak widać sankcje wiele nie zmieniły  w planie Władimira także można je w d...e wsadzić.

wszystkie większe wojny poprzedzone były sankcjami czyli wynika z tego że na pewno żadnej nie zapobiegły a najpewniej przynajmniej do niektórych doprowadziły.

ta sentencja broni się sama historycznymi przykładami a cała reszta to zbędne tonięcie w szczegółach rzekomej nieporównywalności poszczególnych przypadków.

Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Wierzysz że on ustąpi? Rozmowy już  były, napewno znasz szczegóły. Ten człowiek  nie cofnie się, odciąć to się też trzeba od chorych przepisów UE.

Nie ustąpi. Przynajmniej na razie. Ale jak się zacznie sypać w Rosji jak straty na froncie zaczną się powiększać. Jak ruscy nie będą mieli czym naprawiać mercedesów czy samolotów. Jak zachód zabierze im wille pałace i jachty to kto wie. Dajmy zadziałać już nałożonym sankcjom. Zamiast na łapu capu wymyślać nowe, które dowalą nam przy okazji.

15 minut temu, mirro napisał:

Dziś np okazuje się (to tak z pogaduch przez telefon) że dużo polskich firm z branży spożywczej opierało swój eksport o Białoruś, Rosję i Ukrainę. Niektórzy nawet 80% produkcji tam wysyłali. Część tych firm nie chce podpisywać umów kontraktacyjnych z rolnikami, Co będzie dalej? Ano pizdiec.

Wyślemy im "Dobrą Zmianę" i plan Polski Ład. Po czymś takim i tak będą musieli zaczynać od nowa.😂

No właśnie nasza gospodarka mocno dostanie po d przez już nałożone sankcje. Więc pytam po co Morawiecki chce dobić pozostałych wychodząc przed szereg z tym zakręcaniem gazu i ropy od ruskich tak natychmiast bez źródeł alternatywnych. Mieszkam na wschodzie u nas dużo ludzi ma tiry co jeżdżą do Rosji. Oni też dostaną po tyłku. Jak cała masa innych firm. A Pinokio jeszcze nam wszystkim dowala bo chce być liderem w nakładaniu sankcji.

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Zatrzymać przed czym?

Przed atakiem następny kraj , jak rozpieprzą Ukrainę to coraz częściej pada słowo Mołdawia następna 

Opublikowano

Wtedy będzie inna sytuacja ale robić sobie krzywdę ze względu na Ukrainę i Mołdawię? 

Zachód też nas miał w d*pie podczas II wojny i najlepiej na tym wyszli. 

Opublikowano
22 minuty temu, mirro napisał:

Dziś np okazuje się (to tak z pogaduch przez telefon) że dużo polskich firm z branży spożywczej opierało swój eksport o Białoruś, Rosję i Ukrainę. Niektórzy nawet 80% produkcji tam wysyłali. Część tych firm nie chce podpisywać umów kontraktacyjnych z rolnikami, Co będzie dalej? Ano pizdiec.

a kto na tym bardziej straci ? polska czy rosyjscy konsumenci i ile osób przezto straci prace 1 tys ?  po drugie to jest zbawienie , przeciez wszyscy narzekają ze uprawa warzyw jest nie opłacalna to po co mają się męczyć i prąd do mrożęnia drogi . Dobra wiem wiem nieraz przez tą rosje trzeba tylko przejachać tranzytem tylko .

• Confused 2
Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Przed atakiem następny kraj , jak rozpieprzą Ukrainę to coraz częściej pada słowo Mołdawia następna 

Poczekajmy na to. Bo na razie z Ukrainą ciężko idzie. Nie mówię, że nie dadzą rady. Ale nie wiem ile ich to będzie kosztować ile ich będą kosztować sankcje itd.

Przed chwilą, jarecki napisał:

a kto na tym bardziej straci ? polska czy rosyjscy konsumenci i ile osób przezto straci prace 1 tys ?  po drugie to jest zbawienie , przeciez wszyscy narzekają ze uprawa warzyw jest nie opłacalna to po co mają się męczyć i prąd do mrożęnia drogi . Dobra wiem wiem nieraz przez tą rosje trzeba tylko przejachać tranzytem tylko .

Obie strony stracą. To nie tylko uprawa i produkcja to transport logistyka itd.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Obie strony stracą. To nie tylko uprawa i produkcja to transport logistyka itd.

a to ciekawe , w sumie nie chodzi o to dokładnie odniesienie tylko o swiatowy wolny handel i o WTO 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

A myślisz że jesteśmy sami na świecie? Kupią sobie od kogoś innego kto głupich sankcji nie nakłada. 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Wtedy będzie inna sytuacja ale robić sobie krzywdę ze względu na Ukrainę i Mołdawię? 

Większość Polaków jest za sankcjami na putina i za wzmocnieniem armii a ty jak zwykle w mniejszości .

Opublikowano

Holendrzy bardzo cenią biznes bo to naród handlowy więc znajdą ścieżkę. Dostarczą im Węgrzy albo Serbia a jak nie to jakies Maroko, Turcja albo Uzbekistan. Nie jesteśmy sami na świecie i zrobimy sobie wiekszą krzywdę niż im. To debilizm.

Opublikowano (edytowane)

"Duduś" podobno od "józia"usłyszał "do nogi!"

niech nas Bóg broni aby "józio" przekonał polskie władze do arbitralnej pomocy Ukrainie ponad strukturami NATO

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

były krowiarz .  Co do zbioru 7 dni to znowu nie rozumierz jest wiele zawodów gdzie praca jest 7 dni w tygodniu tylko większość odbiera sobie wolne w dzień powszedni a polaczek chciałby pracownika 7 dni bez wolnego w tygodniu , zreztą kończe te dyskusje bo one nie mają sensu 

Już się tak nie wybielaj przywołałeś konkretną prące przy truskawkach.

nie ma takiej roboty żeby ktoś wymagał dyspozycyjność przez cały rok 7dni w tygodniu

Opublikowano

Z tym że teraz  to embarga mogą pilnować Polscy poranicznicy 

1 minutę temu, hubertuss napisał:

Od kogoś kupią. Zawsze ktoś sprzeda. To tak jak z jabłkami było embargo to znajomy tirem do ruskich dżem z jabłek woził.

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Holendrzy bardzo cenią biznes bo to naród handlowy więc znajdą ścieżkę. Dostarczą im Węgrzy albo Serbia a jak nie to jakies Maroko, Turcja albo Uzbekistan. Nie jesteśmy sami na świecie i zrobimy sobie wiekszą krzywdę niż im. To debilizm.

Daj spokój , najwieksze swiatowe firmy wycofują się z interesów w rosji gdzie tracą grube mln . $ zainwestowane 

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

No ja też na następny sezon ,2 tony wtedy były i teraz 5 ma dowieść 

Solówkę saletrzaku dziś zamówiłem na N1 2023 🤨

A jednak,  obstawiasz że na norweskim gazie nie będzie taniego nawozu ;)

Jakoś h*j o d*pę strzelił te tankowce z początku roku co miały kluczową rolę odegrać w produkcji nawozu

Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Może pora odrobić lekcje z przeszłości  i pomyśleć przed czasem . Zresztą takie pierdolenie i patrzenie do tyłu że zachód nam nie pomógł to my teraz możemy sobie też popatrzeć  .... A jak przyjdzie putek to się pomyśli 

5 minut temu, dysydent napisał:

"Duduś" podobno od "józia"usłyszał "do nogi!"

niech nas Bóg broni aby "józio" przekonał polskie władze do arbitralnej pomocy Ukrainie ponad strukturami NATO

Który to ten Józio 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v