Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:
4 minuty temu, Krzak napisał:

Coś przeczuwam że węgiel i drzewo znowu wróci do łask.

Już wraca.

narazie  to bedzie problem , bo to drzewo to importowaliśmy z białorusi , rosji i ukrainy 

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

to że nie które gminy w Polsce wprowadziły strefy wolne od lgbt tez nie oznacza żę  ludzie tam mieszkający to popierają wszyscy , napewno polityka polski co do Ukrainy była błedna znaczy to nie była polityka tylko lizanie im tyłka przez pis ale teraz  powinismy pomagać 

poczytaj dokładnie o tym rokiem UPA że chcieli aby w całej ukrainie był a nawet stadion chcieli nazwać im Bandery

Opublikowano
1 minutę temu, Krzak napisał:

Może kopalnie na powrót otworzą

Nie otworzą,raz że nie po to zamykali by teraz otwierać ,a dwa że w Polsce nie opłaca się wydobywać.Taniej z Australii przywieźć🤣

Opublikowano
2 minuty temu, V12 napisał:

Jak by wspołczesnemu rolnikowi przyszło ręcznie sie borykać z młoceniem choć 1ha zboża , to by sie nastroje zmieniły...

bo narazie to sie niektórzy jarają ze zapas po 5 zł zrobili xD

Młocka to może nie ale obawiam się że może być kłopot z tymi nowymi technologiami na naszej polskiej wsi przez to kupowanie czy potrzebne czy nie i sprzedawanie może leciwych ale sprawdzonych konstrukcji. Baniak ropy zawsze jakoś skombinujesz a te ad blue,dpf i inne ciekawostki z tym już może być problem. I faktycznie koniki mogą wrócić.

Opublikowano
4 minuty temu, V12 napisał:

Jak by wspołczesnemu rolnikowi przyszło ręcznie sie borykać z młoceniem choć 1ha zboża , to by sie nastroje zmieniły...

bo narazie to sie niektórzy jarają ze zapas po 5 zł zrobili xD

Panie Vałku no tak , ale co zrobią będą zabijać za paliwo 🤔

Opublikowano

Racyl  ja moge dalej dodać niedawną blokade pociągów  przez strone ukraiśką i pewniejeszcze sporo by się znalazło haczyków anty- ukraińskich  alew chwilowo trzeba to odłożyć na bok i może wruci wolna Ukraina gdzie bedzie trzeba powrucić do tematu 

Opublikowano
3 minuty temu, Krzak napisał:

Jakie cele,jak w chałupie zimno to nikt nie będzie patrzył na unijnych biurokratów czy innych światłych mózgów.

Ja nie popieram ale przeglądam portale i w tym tonie piszą że trzeba przyspieszyć. z resztą wszystko teraz szaleje

Opublikowano (edytowane)

@witejus No nie opłaca się bo narobili spółek i spółeczek na obsadzali swoimi i się nie opłaca. W Czechach czy Niemczech kopalnie prywatne są i się opłaca. A u nas w państwowych na oblepianych swojakami się nie opłaca.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzak napisał:

Młocka to może nie 

Gratuluje zdrowia i kondycji, :) oraz chęci  i sensu pracy w takich warunkach 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Panie Vałku no tak , ale co zrobią będą zabijać za paliwo 🤔

trzeba wypracować jakieś rozwiązanie, brak ropy na ta chwile  to głód no chyba ze jakis cudowny naped uwolnią

nie ma ludzi co sie cofną o 50lat  i pójdą w taka hardcorowa robote, zdrowia i kondycji im nie starczy 

Edytowane przez V12
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Pustki bo ludzie wybrali na ura jak w stacjach paliw. Transport nie nadąża. Poza tym pytanie czy ten z hałdy ludzie kupią. Jak brałem nawozy to koleś mówił, że jak się inwazja zaczęła to po 4 tony brali plac wylizany. Tak jak z paliwem.

Problemy z dostępnością i kolejka na polski były już rok temu przed inwazją 

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Na opał?ja nie muszę nic importować,mam dość swojego.

U mnie dwie meblościanki w kolejce pod piłe czekają. Las też jakiś jest,dawno tam nie byłem,może jeszcze nie wycieli. Jak patrzę na stan okolicznych lasów to dżungla się zrobiła,nikt już tak drzewa nie wozi jak kiedyś się woziło.

Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

trzeba wypracować jakie rozwiązanie 

To jest pomysł 

No dobrze to wy się tu gryźcie 🤭 a ja idę oprzątać i zarobić grosza 🙋

Żeby jutro było lepsze 

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

Racyl  ja moge dalej dodać niedawną blokade pociągów  przez strone ukraiśką i pewniejeszcze sporo by się znalazło haczyków anty- ukraińskich  alew chwilowo trzeba to odłożyć na bok i może wruci wolna Ukraina gdzie bedzie trzeba powrucić do tematu 

no widzisz oni nie zrezygnują ze swoich poglądów bo nagle polaki im pomogły. ja nie jestem anty ale w końcu przyjdzie kres wydolności pomocy od polski.

ludzie musieli żebrać o pieniądze na cholernie drogie leki dla swoich dzieci a teraz ukraińców za darmo będą leczyć i im dzieciom dawać pełen socjal więc coś tu jest nie tak i została przekroczona pewna granica

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Ja nie popieram ale przeglądam portale i w tym tonie piszą że trzeba przyspieszyć. z resztą wszystko teraz szaleje

I co samochody na prąd będą jeździły? To może się sprawdzi w Warszawie czy większych miastach ale nie na wsi. To jest szmelc,nawet maszyny tak samo-szmelc. Wiem coś o tym bo mam do czynienia z tym na co dzień.

Opublikowano (edytowane)

Taki silnik elektryczny do kombajnu to by była piekna sprawa, ale weź w czym energie zmagazynować i żeby to było bezawaryjne 

koszt samych baterii był by kosmiczny 

czyli ogólem koszty koszty koszty 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Niech ci tam jaki dron dym z komina powącha ,to się z portfelem nie poznasz😂

To ekologiczne szaleństwo się skończy niebawem coś czuję podobnie jak i świat jaki znamy.  Kończy się już lelum polelum i trzeba będzie zmierzyć się z rzeczywistością. Ja ogród sobie założyłem,z głodu nie umrę.

1 minutę temu, V12 napisał:

Taki silnik elektryczny do kombajnu to by była piekna sprawa, ale weź w czym energie zmagazynować i żeby to było bezawaryjne 

koszt samych baterii był by kosmiczny 

Kto ci kupi taką zabawkę.

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

ja mam ponad 3 ha lasu swojego i na dzisiaj kończę tematy energetyczne he he. Nara.

tak się nie ciesz że masz bo możesz nic nie wyciąć bo zabronią i co zrobisz a jak wytniesz to cię wsadzą na 5 lat .

Opublikowano (edytowane)

przyniósł wiadro prądu

o to potem byliście weseli %B|

Edytowane przez V12
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

tak się nie ciesz że masz bo możesz nic nie wyciąć bo zabronią i co zrobisz a jak wytniesz to cię wsadzą na 5 lat .

to już nie będzie miał przez 5 lat problemów z ogrzewaniem domu

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v