Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

na zgliszczach robi się dobre interesy. 

Tylko kto te interesy zrobi,jak znam życie to Polska taki interes zrobi jak zrobiła w Iraku.Dotychczas ,,dobry interes" na Ukrainie zrobił niejaki Nowak.

Opublikowano

Jest już kilka promieni słońca że wojna się zaraz zakończy , Rada przy Putinie apeluje o natychmiastowe zakończenie wojny przez Putina . Koszta są zbyt wysokie , Chiny tez się włączają do negocjatora o zakończeniu wojny .

Opublikowano

Co byście powiedzieli na atak sił NATO na cele wojskowe w Białorusi i Kaliningradzie czy to by powstrzymało putina ? czy lepiej cofnąć wojska ukraińskie ,dozbroić i utworzyć strefę fortyfikacji na wzór z 1 wojny światowej .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Co byście powiedzieli na atak sił NATO na cele wojskowe w Białorusi i Kaliningradzie czy to by powstrzymało putina ? czy lepiej cofnąć wojska ukraińskie ,dozbroić i utworzyć strefę fortyfikacji na wzór z 1 wojny światowej .

I do czego takie rozmyślania? 

Opublikowano (edytowane)

Widać koledze wrażen brakuje w życiu, ze takie rozkminy snuje.

Choć były by to być może ostatnie wrażenia...

5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Edytowane przez V12
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Cofać nie trzeba.

Opublikowano
11 minut temu, Pafnucy napisał:

I do czego takie rozmyślania? 

A ty jak byś rozwiązał  sytuację z putinem jego atak jest szaleńczy , zabija niewinnych ludzi , niszczy infrastrukturę wolnego państwa .

24 minuty temu, V12 napisał:

Widać koledze wrażen brakuje w życiu, ze takie rozkminy snuje.

Choć były by to być może ostatnie wrażenia...

Miał zająć wchód Ukrainy a lokowanie wojsk to manewry miały być , jak Ukraina padnie wojska rosyjskie mogą pozostać tam czyli przy naszej granicy , na Białorusi już są 

Pewnie nie wierzysz w inwazję na Polskę dla tego naśmiewasz się z moich przemyśleń .

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Pewnie nie wierzysz w inwazję na Polskę dla tego naśmiewasz się z moich przemyśleń .

Dlaczego naśmiewam ?? Przedstawiam zdanie do czego by to mogło doprowadzić  u nas w kraju szczególnie ale pewnie nie tylko u nas .

wierze ?? to złe określenie postrzegania rzeczywistosci 

Ocena faktów mi tak podpowiada. a daj choc sensowny powód dlaczego miał by wkroczyć (oczywiście bez naszego wtrącania  ) 

u nas juz nie potrzeba aby cos pierd... patrzać na sytuacje ekonomicza być moze w jakości życia cofniemy sie o ... dekady to mnie przeraża bo i tak na tym naszym padole sie zbyt dostatnio nie żyło wzgledem do nakladow i czasu pracy'

Edytowane przez V12
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

taa, i co jeszcze? zobaczmy czy NATO zamknie przestrzeń powietrzną nad Ukrainą. jeśli zamknie to każdy jeden samolot Władka spadnie na ziemię, a możemy być pewni że Władek będzie miał to gdzieś i dalej będzie robił swoje. idąc dalej jeśli NATO zestrzeli chociaż jeden samolot Federacji Putin uzna to wtedy za wypowiedzenie wojny przez NATO... i co na to powiecie chłopaki?

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Mariusz2903 napisał:

taa, i co jeszcze? zobaczmy czy NATO zamknie przestrzeń powietrzną nad Ukrainą. jeśli zamknie to każdy jeden samolot Władka spadnie na ziemię, a możemy być pewni że Władek będzie miał to gdzieś i dalej będzie robił swoje. idąc dalej jeśli NATO zestrzeli chociaż jeden samolot Federacji Putin uzna to wtedy za wypowiedzenie wojny przez NATO... i co na to powiecie chłopaki?

Nic nie mówić, robić swoje...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, V12 napisał:

Dlaczego naśmiewam ?? Przedstawiam zdanie do czego by to mogło doprowadzić  u nas w kraju szczególnie ale pewnie nie tylko u nas .

wierze ?? to złe określenie postrzegania rzeczywistosci 

Ocena faktów mi tak podpowiada. a daj choc sensowny powód dlaczego miał by wkroczyć (oczywiście bez naszego wtrącania  ) 

u nas juz nie potrzeba aby cos pierd... patrzać na sytuacje ekonomicza być moze w jakości życia cofniemy sie o ... dekady to mnie przeraża bo i tak na tym naszym padole sie zbyt dostatnio nie żyło wzgledem do nakladow i czasu pracy'

Są za duże zawirowania na rynkach rolnych i towarowych a to nie służy produkcji , trzeba jak najwcześniej przerwać wojnę 

Krach złotego , drożeją metale , ropa , gaz to bardzo źle dla rolników , pszenica 50 % do góry jedyny plus tej wojny dla siejących zboża który i tak odbije się czkawką idąc do sklepu po chleb , bułki , makaron , kasze .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Panie Mariuszu a po cholerę drażnić niedźwiedzia , siedzieć cicho i może najwyżej wejdzie , przejdzie i pójdzie w cholere , bo co tu będzie robił na tych naszych "piochach" węgiel też za komuny co lepsze już wywiózł, tylko inny rząd będzie 

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Panie Mariuszu a po cholerę drażnić niedźwiedzia , siedzieć cicho i może najwyżej wejdzie , przejdzie i pójdzie w cholere , bo co tu będzie robił na tych naszych "piochach" węgiel też za komuny co lepsze już wywiózł, tylko inny rząd będzie 

Czyli rzucić mu Ukrainę na pożarcie i czekać , tak dokładnie było po 39 roku , zachód nie pomógł Polsce w imię własnego spokoju a co dalej było to każdy wie .

• Like 1
Opublikowano

REGION: ZUS oferuje wsparcie dla firm, które tracą przez wojnę w Ukrainie

Zakład Ubezpieczeń Społecznych zachęca do kontaktu przedsiębiorców, którzy z powodu wojny toczącej się w Ukrainie mają trudności z opłaceniem składek na ubezpieczenia. Przypomina o ulgach dla firm.

Wojna w Ukrainie może odbić się na sytuacji finansowej wielu polskich biznesów, m.in. dlatego, ze ustała wymiana handlowa i współpraca gospodarcza. Część nie będzie w stanie opłacić na bieżąco składek na ubezpieczenia za siebie i swoich pracowników. Zakład Ubezpieczeń Społecznych przypomina, że w takim przypadku warto skontaktować się z nim w sprawie ulg.

O wsparcie można zwrócić się do doradcy ds. ulg i umorzeń, który udzieli wszelkich informacji o ulgach. Pomoże wypełnić wniosek i skompletować niezbędne dokumenty. Z doradcą można porozmawiać telefonicznie lub umówić się na e-wizytę przez internet.

Kontakt do doradców w woj. lubelskim:

w Oddziale ZUS w Lublinie: 81 535 75 92, 81 535 76 77, 81 535 76 92 i 502 006354
w Oddziale ZUS w Biłgoraju: 84 688 14 68, 84 688 14 67 i 84 688 14 53.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Denwer napisał:

Bzdury  to  piszesz  ty   nawet  nie  miałeś  bladego  pojęcia    odnośnie  tego  czy  Polak może  jechać  walczyć  w innej armii i jak to  wygląda .

Pisanie  bzdur  że  ja  cywil  ma jechać  walczyć   na ukrainę   pokazuje  jak niski  jest  twój  poziom intelektualny.  

Jedynie  pomoc   wojskowa   na  ukrainie  ma  sens   a  nie   jeden  niewyszkolony cywil.

Tylko  takie  głupki   jak  ty  łudzą  się  że  Putin  zatrzyma  się   na Ukrainie   on  za chwilę  przyjdzie  do  nas   więc  lepiej   pomóc  ukraińcą  go  pokonać  jak  walczyć   unas   samodzielnie   bo     z  ukrainą  mamy  jakąś  szansę   jak  pokona  ukrainę     my  sami  tak   samo   szans  nie  będziemy  mieli   stawić  mu  czoła. 

Tak  właśnie  pisze    ruski  Troll   straszyć    Polaków    kobietami  z dziećmi  uciekającymi   przed   wojną.   I do tego  głupek   chce  się  chować  za  armią   przed  kobietami  z  dziećmi   😂 typowy  człowiek  pi*da  

Rzad  Pisowski   akurat  jest  chwalony  na całym świecie    A Prezydent  i  Pani  Prezydentowa  jest  chwalona  przez  samego  Prezydenta  Ukrainy   już  sobie  wyobrażam jak takie głupol  jak  ty   wścieka  się  jak  Prezydent  Ukrainy  tak  chwali  Prezydenta  Andrzeja  Dudę 

Oczywiście, że może jechać walczyć w innej armii zwłaszcza na Ukrainie i masa ludzi z Polski pojechało np do Legi Cudzoziemskiej i włos z głowy nie spada. Nie napisałem ci też nigdzie, że masz to robić nielegalnie.

Pisanie, że ty jako cywil masz jechać na Ukrainę pokazuje jedynie twoje tchórzostwo i chęć chowania się za plecami innych. Chciał byś tam posłać nasze wojsko jako sojusznika zachodu ale sam t już nie. Jak by napadli ruscy na Polskę za te pomoc to też byś powiedział, że jesteś nie przeszkolony cywil. Taki pisowski patriotyzm widać u ciebie.

Jeśli uważasz, że Putin nie skończy na Ukrainie to tym bardziej zgłoś się do MSW o pozwolenie wyjazdu na wojnę. Jeśli się martwisz, że jesteś niewyszkolony to tam cię przeszkolą. Jeśli nie chcesz a wysyłasz tam innych to jesteś zwykłym tchórzem, który się chowa za plecami innych,

Nie pisz do mnie, że chce się chować za plecami innych bo sam to robisz.

Co do chwalenia Dudy to ok chwalą go za różne rzeczy. Ale prawda jest taka, że rząd polski robi niewiele by dać lokum uchodźcom. Dają je prywatne firmy ludzie i samorządy i taka jest prawda.

PS ja tu nikogo nie straszę uchodźcami. To jest taktyka Putina o której pisałem. A której ty i te niedojdy z pisu jeszcze nie rozumieją. Kraj nasz zaleją jeszcze większe ilości uchodźców z Ukrainy bo Putin robi wszystko by ich tu przepędzić. A ty i niedojdy z pisu jeszcze tego nie widzicie. Ale zobaczycie i zrozumiecie. Przyjdzie na to czas. I już rząd pisu nie będzie mógł migać się od udzielania miejsc pobytu wypierając się prywatnymi firmami i osobami czy samorządami bo one nie dadzą rady. Prywatne mieszkania czy hotele gdzie właściciele myślą, że to na miesiąc czy dwa będą musiały być zwolnione i zobaczymy wtedy niedojdy jak se poradzicie. Pojedziecie skamleć na zachód o casch. A mam nadzieje, że wtedy wam wypomną jak żeście pluli nie chcąc pomagać krajom południa. I mam nadzieje ze jednak dadzą.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

według Polskiego prawa prznależosc  dla armi najemnej lub obcej jest nie legalna jak pamietam , z drugiej strony nikt o to nie sciga poza małymi wyjątkami jak wcielenie do wojsk państwa islamskiego  no i pewnie po stronie rosyjskiej tez było by karane 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No i dokładnie o to chodzi. Nikt nie wnika, że ktoś był w legii za Ukrainę też by nie karali. Ale @Denwernie chodziło o jego wyjazd. On tam chciał wysłać innych Polaków. Jako członków koalicji zachodniej która miała by rozpętać wojnę światową z Rosją. Dobrze, że w pisie nie aż takie głupki jak @Denwer Bo jak o nie wojskowy i tak musiał by bronić naszego kraju. Przed czym widać tchórzy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v