Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

art. 141 § 1 kodeksu karnego: "Kto, będąc obywatelem polskim, przyjmuje bez zgody właściwego organu obowiązki wojskowe w obcym wojsku lub w obcej organizacji wojskowej, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

Obowiązujące przepisy nie pozwalają Polakom podjąć służby w obcym wojsku bez zgody ministra spraw wewnętrznych lub ministra obrony. Zgoda taka jest wydawana na wniosek zainteresowanej osoby, ale jej zdobycie nie jest proste. Oprócz szeregu załączników, które dołącza się do wniosku, musi być spełnionych wiele warunków.

Ale o czym Ty do mnie rozmawiasz? Przecież napisałem że to czy facet załatwi sobie zgodę we własnym kraju, to już inna kwestia. Zgoda Ukrainy na służbę w jej armii jest.

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Nigdzie już nie ma bo zakaz spredaży. 😔

do putina się poskarż. 9_9

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Nigdzie już nie ma bo zakaz spredaży. 😔

Chłopie przez całą jesień i zimę importerzy nie nawiezli  , to co Ty chcesz 

Opublikowano
mirro napisał:

Przed chwilą, DTaras napisał:

Ale do płuczek.

Taka zwykła płuczka do warzyw. przenośniki azurowe, wszystko pracuje w wodzie. Brak możliwości uszczelnienia łożysk, albo to pracuje np w soku podczas drylowania wiśni. Spożywka, smaru nie dasz a zwykłe metalowe zaraz poleci.

No właśnie o ten brak uszczelnienia mi chodzi... Mniejsza o to.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

do putina się poskarż. 9_9

A co ma putek do tego jak nasi z łunionistami wprowadzili łembargo na wszystko co ruskie. 

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Chłopie przez całą jesień i zimę importerzy nie nawiezli  , to co Ty chcesz 

Jakby nawieźl to by był na stanie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie co sądzicie o całkowitym zakazie importu ropy , gazu i węgla z rosji przez UE . Na tą chwilę to jedyny sposób na zatrzymanie putina .

za***isty sposób 😄 tylko kto za to zapłaci jak nie my wszyscy ? już my wszyscy polacy płacimy za pomoc ukrainie w postaci 7zł za litr ON

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Przecież napisałem że to czy facet załatwi sobie zgodę we własnym kraju, to już inna kwestia

To nie jest  inna  kwestia   tylko  najważniejsza kwestia.

A  zgoda  ukrainy  nie ma  żadnej  mocy  prawnej  w  Polsce   to  jest  tylko  możliwość  jaką stworzyła  ukraina  obywatelom  innych  państw. 

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

A  zgoda  ukrainy  nie ma  żadnej  mocy  prawnej  w  Polsce 

Ma w Polsce i w całej Europie i nie tylko. To kwestia np konwencji o jeńcach i uczestnikach konfliktów.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PRIMO napisał:

A co ma putek do tego jak nasi z łunionistami wprowadzili łembargo na wszystko co ruskie. 

Zamiast nakładać embargo na Ruska trzeba  było go zapychać towarem by nie myślał o własnej gospodarce a tak wyszła h*ja dla unii  .

Teraz trzeba zatrzymać czerwonych .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Denwer napisał:

2 minuty temu, mirro napisał:

Przecież napisałem że to czy facet załatwi sobie zgodę we własnym kraju, to już inna kwestia

To nie jest  inna  kwestia   tylko  najważniejsza kwestia.

A  zgoda  ukrainy  nie ma  żadnej  mocy  prawnej  w  Polsce   to  jest  tylko  możliwość  jaką stworzyła  ukraina  obywatelom  innych  państw. 

To jest taka sama kwestia jak brali do ochrony statków i u arabów. Normalne obowiązki wojskowe mało to ludzi poginęło w świecie? Jak rodzina chciała to prochy dostawali od kolegi.

Opublikowano

To dlaczego nie nawiezli tego taniego , skora było tyle czasu 

Opublikowano
galan99 napisał:

Zamiast nakładać embargo na Ruska trzeba  było go zapychać towarem by nie myślał o własnej gospodarce a tak wyszła h*ja dla unii  .

Teraz trzeba zatrzymać czerwonych .

Następny co myśli iż jak Ruski to się na niczym nie zna.

• Haha 1
Opublikowano

3 minuty temu, galan99 napisał:

Zamiast nakładać embargo na Ruska trzeba  było go zapychać towarem by nie myślał o własnej gospodarce a tak wyszła h*ja dla unii wyszło .

Jak durny lud wybrał rzadzących idiotów to się nie dziw że rynek rosyjski przegraliśmy

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał:

Ma w Polsce i w całej Europie i nie tylko. To kwestia np konwencji o jeńcach i uczestnikach konfliktów.

Nie  ma  więc  poco  bredzisz 

W  Polsce  obowiązuje Polskie prawo  nie  Ukraińskie.  I  aby  Polak  mógł  wyjechać  walczyć  na  Ukrainę  musi  mieć  zgodę  MSWiA  lub  MON   takie  jest  prawo  w  Polsce.

art. 141 § 1 kodeksu karnego: "Kto, będąc obywatelem polskim, przyjmuje bez zgody właściwego organu obowiązki wojskowe w obcym wojsku lub w obcej organizacji wojskowej, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

A to przypadkiem nie jest dobry moment żeby prokuratura coś zrobiła ze śledztwem smoleńskim. Bo chyba do końca świata na pomoc prawną Rosji raczej liczyć nie mogą? 

Opublikowano

W związku z osłabieniem pozycji Rosji to Chiny stają się głównym przeciwnikiem Zachodu

Siła militarna znowu zyskuje na znaczeniu w światowej geopolityce

Europa stoi przed alternatywą stania się globalnym mocarstwem lub zlepkiem państw wasalnych ,

W czasach zimnej wojny w świecie panowały wyraźny porządek i hierarchia. Inaczej jednak niż dziś, był on podzielony na dwa obszary gospodarcze, z których jeden był bogatszy. W gospodarce światowej XXI w. USA i Chiny konkurują ze sobą na skalę globalną, ale są ze sobą gospodarczo powiązane. Może to być zachętą do zawarcia pokoju, bo jest on bardziej lukratywny niż wojna.

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Nie  ma  więc  poco  bredzisz 

W  Polsce  obowiązuje Polskie prawo  nie  Ukraińskie.  I  aby  Polak  mógł  wyjechać  walczyć  na  Ukrainę  musi  mieć  zgodę  MSWiA  lub  MON   takie  jest  prawo  w  Polsce.

Do k**wy nędzy, starałem się wytłumaczyć Ci , że zgoda Ukrainy jest tak samo ważna jak zgoda kraju ojczystego np Polski.  Z tym że oczywistym jest że facet jadąc tam musi spełnić wymogi prawne swojego kraju( z tym nie dyskutuję) a gdyby nie było zgody Ukrainy to byłby tam zwierzyną łowną w razie czego to każdy mógłby go utłuc .

Opublikowano
20 minut temu, DTaras napisał:

Turbomolekularne zdaje się w piecach hartowniczych są. Kręci to jak odrzutowiec.

Moja kręciła 75tys obr/min. Od prędkości 0 do pełnych obrotów rozkręcała się minutę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

A jak myślicie wołowinka będzie w cenie 🤔  bo to mnie bardziej interesuje niż porzeczki 😉

Ponoć w ramach pomocy ukrainie mają powrócić obowiązkowe dostawy. W zamian dostaniesz talon na ruski węgiel

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

W jaki sposób się Lech Władkowi przeciwstawił?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v