Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

Za byka i 10 prosiąt w sąsiedniej wsi spłacił kredyt na 330 w 89r

To ja z 6 ha porzeczki w 2011 kupiłem w kolejnym roku dwa nowe traktory🤭.  Chciałbym tak co roku🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

No to się w końcu zdecyduj czy wtedy było bardzo dobrze czy też nic się nie opłacało bo w przeciągu pół godziny napisałeś dwie sprzeczne rzeczy. 

To i tak lepiej bo niejaki Wałęsa w jednym zdaniu powiedział że jest za, a nawet przeciw🤣

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galan99 napisał:

Tak w tedy było bardzo dobrze nawet mega dobrze .

Za pewne już tak nie będzie choć można mieć nadzieję .

No popatrz jak to się zmienia😳 Pół godziny temu było za darmo🤣

Że tak nie będzie to jest pewne bo to był chory ustrój i sztuczna ekonomia ale wielu za tym  nie raz łezkę uroni. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galan99 napisał:

@Agrest będą w tym roku ceny na owoce jak Porzeczki , Maliny , Wiśnie ? .

Nie wiem.

Malina ponoć poniżej 10 nie spadnie. Porzeczka może chwilę 3 zł kosztować by za chwilę pikować w dół. Wszystko zima i wiosną pokaże.

Wiśnia kiedyś musi się odbić tylko kiedy?

Ogólnie pytaj Mirka. On wie, ale czy powie?😜

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

@Agrest będą w tym roku ceny na owoce jak Porzeczki , Maliny , Wiśnie ? .

Przed świętami był przedstawiciel z mojej miejscowej przetwórni. Magazyny dawno puste, nie ma zapasu. Jeszcze na marchew namawiał, niby za 0,4zl/kg. Pomidor będzie dochodzić do 0,6zl/kg.

Opublikowano
26 minut temu, galan99 napisał:

Tak w tedy było bardzo dobrze nawet mega dobrze .

Za pewne już tak nie będzie choć można mieć nadzieję .

dobrze będzie jak Europa zmądrzeje bo jak na razie idzie na dno ,kraje które nie narzuciły sobie drakońskiej polityki klimatycznej wygrają a my padniemy na kolana .  

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Wiśnia kiedyś musi się odbić tylko kiedy?

Ogólnie pytaj Mirka. On wie, ale czy powie?😜

Na wiśnie bym nie liczył.

11 minut temu, damian303 napisał:

Jeszcze na marchew namawiał, niby za 0,4zl/kg

W tej cenie marchew Tobie się jeszcze nie opłaci a im juz się nie opłaci. 

Opublikowano

Dziadzia mróz jest najlepszym ekonomistą w Europie od dziesiątek lat.

Nawet i tu wschód rządzi i karty rozdaje😁

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Może ten nowy ład światowy i Polski ograniczy produkcję owoców i ceny będą mega dobre .

Taaaa, i co jeszcze wymyśliłeś? Po co ty masz takie głupie nadzieje , potem sie rozczarowujesz, frustrujesz i paranoja cie dopada. Po co ci to?  

21 minut temu, galan99 napisał:

Pisałem że Państwo Polskie sprzedawało za marny grosz do Rosji czytaj dobrze a ludziom płacili dobrze .

Kto i z czego do interesu dokładał przez 40 lat?

Opublikowano

A ja bym liczył na wiśnie, patrząc na zeszły rok i ilość towaru, to wystarczy, że będą trochę większe zawirowania pogodowe i wiśnia na chłodno będzie po 4 zł.

A co do marchwi, nie jest to jakaś skomplikowana produkcja, żeby nie wiadomo ile mieli za to płacić. 0,4 zł to i tak dużo.

2 minuty temu, galan99 napisał:

Może ten nowy ład światowy i Polski ograniczy produkcję owoców i ceny będą mega dobre .

Trochę produkcję owocu ogranicza cena zbóż. A cena jest dobra, bo się zrobiło ogromne parcie na owoce, a produkcja znacząco się nie zmieniła. Trzeci rok z rzędu zakłady do nowego roku są puste na magazynach.

Opublikowano

Tylko znowu te puste magazyny to w jakimś stopniu przewidywanie/spekulacja i robienie zapasów, podobnie jak chiny ze zbożem.

Tak jak rolnik który wiosną kupił tani nawóz teraz uśmiecha się na wysoką cenę i olewa temat, tak i część podmiotów z zabezpieczonym towarem na sezon do przodu może wstrzymywać się z zakupem i grać na zniżkę

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Posiać marchew "to trza jednak umić" a raczej wiedzieć co się robi. Mozna skończyć z połowa obsady.

Wszystko co sadzisz to trzeba wiedzieć co się robi. Zboże też można łatwo spipszyc. Ale porównując trudność uprawy marchwi do pomidorów, czy drzew to niebo a ziemia.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

ylko znowu te puste magazyny to w jakimś stopniu przewidywanie/spekulacja i robienie zapasów, podobnie jak chiny ze zbożem.

Puste magazyny mają ci, co w ubiegłym roku podpisali kontrakty po cenach konkurencyjnych. Teraz mają już po towarze, choć zarobku z tego nie widac. 

Opublikowano

A jak rynek mrożonek, podobnie zareagował jak rynek zbóż? Czyli +60 do 70% względem okresu zbiorów?

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Tylko znowu te puste magazyny to w jakimś stopniu przewidywanie/spekulacja i robienie zapasów, podobnie jak chiny ze zbożem.

Tak jak rolnik który wiosną kupił tani nawóz teraz uśmiecha się na wysoką cenę i olewa temat, tak i część podmiotów z zabezpieczonym towarem na sezon do przodu może wstrzymywać się z zakupem i grać na zniżkę

No właśnie tych zapasów nie mogą zrobić, bo wszystko idzie na bieżące kontrakty i jeszcze nie wyrabiają. A pogoda ostatnimi laty raczej rozpieszczała, nie było większych Armagedonie pogodowych. Podejrzewam że w tym roku mróz może trochę zawirowac.

P.s jakiś czas temu ubezpieczyłem trochę na mrozy. Realna stawka wynosi ok 13%.

Przed chwilą, mirro napisał:

Puste magazyny mają ci, co w ubiegłym roku podpisali kontrakty po cenach konkurencyjnych. Teraz mają już po towarze, choć zarobku z tego nie widac. 

W owocach kontrakty są podpisane do końca lutego.

Opublikowano

A jak rynek mrożonek, podobnie zareagował jak rynek zbóż? Czyli +60 do 70% względem okresu zbiorów?

Tu rynek w ogóle nje zareagował. Nikt nie chce płacić dopóki nie musi. Jedynie brokuł poszedł w górę, ale to z powodu iz nikt nie chce tego robić. Ceny groszku zaniża gospodarstwo z okolic Elbląga ale może w końcu jak im zbraknie kasy to otrzeźwieją. Choć jako kontrahent Iglotexu pewnie będą robili wszystko aby utrzymać się , nawet kosztem robienia za darmo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v