Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Wiesz z jakiego powodu najczęściej wybuchały i wybuchają wojny/konflikty zbrojne?

Przez babe? 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

Przez babe? 

Mówisz że Załęski zbałamucił Putinowi gimnastyczkę 🤔

Przed chwilą, Strongman napisał:

Ropa gaz złoża naturalne.

A 100 czy 200 lat temu?

Opublikowano
45 minut temu, dysydent napisał:

to nie jest jaka tam wojna o ropę czy inne przepychanki o majatek
to wojna cywilizacji, sposobu ich organizacji i miejsca jednostki w hierarchii wartości
czy jednoistka ma być podmiotem jak jeszcze jest na tzw zachodzie czy przedmiotem jak jest u chnoli czy u kacapów

gów..o mnie nawet moje życie by obchodziło gdybym miał go całe spędzić w niewoli bez prawa do decydowania co robię co np tutaj piszę i wyboru kto mną rządzi z prawem do krytyki rządzących co robię zawodowo i czy wogóle cokolwiek

Tak się składa że Ukraińcy walczą o moje wartości a kacapy przeciw i o ile dotychczas pisałem - nie l;ubię ruskich ale Ukraińców bardziej to kacvapy awansowali zrównując się prawie a im dłuzej trwa ta wojna tym bliżej im do zdetronizowania Niemców w tym moim rankingu ( choć szkopy usilnie pracują aby nie dać się dogonić )

jedno pytanie
- widzisz putina tych ławrowów i resztę tej mafii włacznie z generałami i resztą co wyższych trepów w takiej roli gdyby to Moskwa padała pod jakimś najeźdźcą? czy spier ..li by już dawno z pola walki?
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28157419,ukraina-zelenski-mial-powiedziec-przywodcom-panstw-ue-to-moze.html#s=amtp_pnHP_related

Zieliński jest nowym typem wspólczesnym najbardziej jak się da przywódcy autentycznego a nie satrapy co siłą i stadami goryli sie broni przed własnymi poddanymi

tu już nawet nie ma relacji władca/poddany po prostu pracownik na stanowisku pracy takim samym jak każdy inny na każdym innym stanowisku

Niektórym odpowiada proste życie; sa kraje, które z rozrzewnieniem obecnie wspominaja silne rzady, określane przez tzw. opozycjonistów zachodu bezwzględnymi i dyktatorskimi, które zostały wysadzone.. czego efektem jest chaos, terror, niepewność, naloty, fala emigracji. Maj dość takiej demokracji.

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Mówisz że Załęski zbałamucił Putinowi gimnastyczkę 🤔

Nie wiem, ale gdzieś tak przeczytałem że to przez kobiety. :ph34r:

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ulman napisał:

Przecież wojny są najczęściej właśnie na tle ekonomicznym.

11 minut temu, soltys48 napisał:

Wiesz z jakiego powodu najczęściej wybuchały i wybuchają wojny/konflikty zbrojne?

Tak, o zasoby i wpływy. Jednak od pewnego czasu w tym rejonie czołgami ich nie prowadzono bo za dużo właśnie strat ekonomicznych powodowały. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

czy aby na pewno ruszony, skarżony mech tyle by oddał do atmosfery?

a dużo te skażenie wzrosło? Ja słyszałem, że nieznacznie. 

Opublikowano (edytowane)

Czytałam kiedyś ksiazkę rosyjskiego autora i ponadprzeciętny umysł, który sie wypowiadał twierdził, że ludzkość uwsteczniła się do tego stopnia, że uzywa juz tylko ok. 10% swego umysłu i możliwości. Pamiętam, że zadane było pytanie, co zrobić, aby nie było wojen, odpowiedź była taka, że kobiety na całym świecie powinny wziać sprawy w swoje ręce\ bezwzględnie się zjednoczyć i postawić facetom ultimatum...

Edytowane przez Ywa
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Na liczniku paranoi i obsesji jaki wynik? 8/10 już masz? 

paranoika to w lustrze zobaczysz-kogos rownie oderwanego od rzeczywstosci niz ty zdrajco to trudno spotkac

38 minut temu, Leszy napisał:

@Ulman partner handlowy musi być przewidywalny. 

ulman to biznesmen - 😂. w fabryce troli w petersburgu za kierownika zmiany pracuje..

podpuszcza was jakimis chorymi rojeniami o robieniu biznesu w rosji , a wy to lykacie jak pelikany .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Leszy napisał:

Tak, o zasoby i wpływy. Jednak od pewnego czasu w tym rejonie czołgami ich nie prowadzono bo za dużo właśnie strat ekonomicznych powodowały. 

Ale o czym ty piszesz?  Do koni mają wrócić?  

@jacus, co ty możesz widzieć o biznesie? Nie miałeś i nie masz o tym pojecia  więc jesteś tu gdzie jesteś i masz taką a nie inną paranoję. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tak się wszyscy krajowi rolnicy wzbogacili na handlu ze wschodem w latach 90, że aż ursus, fmż i wiele innych fabryk związanych z rolnictwem zaczęło upadać akurat w tym okresie. 

Gdzie te pieniędze zarobione na  handlu z ruskimi  się podziały? W poduszkę wszyscy rolnicy zaszyli i maszyn nie chcieli kupować?

Opublikowano
31 minut temu, Ulman napisał:

Siła nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się tylko korzyść z relacji biznesowej.  Każdy kto jest nastawiony na biznes a nie jak nasi kretyni , nie chce żadnych wojen handlowych bo wtedy nikt nie zyskuje.  M.in. za plucie ujadanie i ciagłe szczucie na Rosję nałożyli embargo ale jest to wina wyłącznie naszych rządzących debili i ich głupich poprzedników. Oprócz Polski reszta europy chce współpracować więc moga nas na bok odstawić. Nic ich to nie kosztuje a nas dużo. Takie to własnie jest odzyskiwanie podmiotowości i wstawanie z kolan.

Tylko Rosja ma w tyłku biznesy jak ma możliwości zagarnąć dany temat dla siebie i czerpać korzyści bez pośredników. Przecież mogli by robić interesy z Białorusią czy Ukraina. A widzimy jak to wygląda. Oni muszą mieć na papierku że to ich i świat musi to widzieć .  Niemcy są bardziej cywilizowani i ogarniają nas bez wojny. A Ruski są za głupi na to . Miejmy nadzieję że ruski w przyszłości nas nie będą najeżdżać bo jesteśmy pod wpływami Niemiec ale kto wie 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Wędrowycz85 napisał:

Tak się wszyscy krajowi rolnicy wzbogacili na handlu ze wschodem w latach 90, że aż ursus, fmż i wiele innych fabryk związanych z rolnictwem zaczęło upadać akurat w tym okresie. 

Gdzie te pieniędze zarobione na  handlu z ruskimi  się podziały? W poduszkę wszyscy rolnicy zaszyli i maszyn nie chcieli kupować?

A po co mieli kupować dziadostwo jak zachodnie zrobiło się dostępne? 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Ywa napisał:

Niektórym odpowiada proste życie; sa kraje, które z rozrzewnieniem obecnie wspominaja silne rzady, określane przez tzw. opozycjonistów zachodu bezwzględnymi i dyktatorskimi, które zostały wysadzone.. czego efektem jest chaos, terror, niepewność, naloty, fala emigracji. Maj dość takiej demokracji.

a pisaliśmy już wcześniej sorry bo zapomniałem z kim gdzie konkluzją było  - " patologiczne wychowanie"

i zgoda - można wychować człowieka na zwolennika najróżniejszych systemów społecznych tylko że jak na razie najefektywniejsze są społeczeństwa demokratyczne czy tzw demokratyczne bo ich organizacja najbardziej przypomina naturę, pierwotny ekosystem

w interesie swojego kraju w dowolnej przyszłości w oparciu o takie rozumienie cywilizacji (już pomijając czy słuszne) oczywistym jest  że chcę aby mój kraj był zorganizowany w sposób może mniej dla obywateli konformistyczny ale dający szansę na większą siłę wobec innych

Ukrainie bliżej do tych zasad niż rosji i ... a tak zaczynam się powtarzać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Tylko Rosja ma w tyłku biznesy jak ma możliwości zagarnąć dany temat dla siebie i czerpać korzyści bez pośredników. Przecież mogli by robić interesy z Białorusią czy Ukraina. A widzimy jak to wygląda. Oni muszą mieć na papierku że to ich i świat musi to widzieć .  Niemcy są bardziej cywilizowani i ogarniają nas bez wojny. A Ruski są za głupi na to . Miejmy nadzieję że ruski w przyszłości nas nie będą najeżdżać bo jesteśmy pod wpływami Niemiec ale kto wie 

Weź przestań . Aparat państwowy przejmie handel owocami?  

Co Białoruś i Ukraina ma do zaoferowania Rosji?  

Zgodnie z twoja teorią to ruscy mogą napaść na Turcję bo wtedy będą mieli swoje plaże nad ciepłym morzem. 

Jesteś kolejną osobą która ma jakieś lęki i emocjonalne a nie racjonalne podejście do Rosji. Ty nawet jakbyś miał warunki do binesu z Rosją to byś na to nie poszedł - za dużo zabobonów i uprzedzeń.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Weź przestań . Aparat państwowy przejmie handel owocami?  

Co Białoruś i Ukraina ma do zaoferowania Rosji?  

Zgodnie z twoja teorią to ruscy mogą napaść na Turcję bo wtedy będą mieli swoje plaże nad ciepłym morzem. 

Jesteś kolejną osobą która ma jakieś lęki i emocjonalne a nie racjonalne podejście do Rosji. Ty nawet jakbyś miał warunki do binesu z Rosją to byś na to nie poszedł - za dużo zabobonów i uprzedzeń.

Ty poważny jesteś ze pytasz się co ma Ukraina że jest warta zawładnięcia? Dwie najważniejsze rzeczy. Jedwabny szlak który łączy Chiny z Europa i 1/4 całych zasobów czarnoziemu świata ( jakbyś nie wiedzial najbardziej urodzajne gleby na świecie). Po co płacić komuś za pszenicę i towary jak można to mieć na własność i to sprzedawać a nie kupować. Zero myślenia 

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Po co płacić komuś za pszenicę i towary jak można to mieć na własność i to sprzedawać a nie kupować. Zero myślenia 

Gdybyś nie wiedział to rusacze są pierwszym eksportem pszenicy na świecie a ukry 4

Opublikowano
11 minut temu, Strongman napisał:

Za prl był handel w latach 90 już nie.

I dlatego rolnik sprzedał świniaka na skupie, jaruzelski wysłał do Moskwy transport mięsa a w Polsce ocet i puste haki w mięsnych?  

No rzeczywiście - kwitnący okres współpracy. 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Gdybyś nie wiedział to rusacze są pierwszym eksportem pszenicy na świecie a ukry 4

Bo ukry nie mają czym gospodarzyć. Byłeś na Ukrainie? Ja byłem i to niby w tej lepszej części czyli od nas. Tam bieda biedę bieda pogania. Ukraińcy mieszkają w lepiankach i obrabiaja albo końmi abo starymi MTZ ami i nie sypią wcale nawozów a ziemia rodzi a za wisokami są pałace oligarchów i rolników z zachodu którzy wożą się johnderami Fendtami i innym claasami po 300-400 km z horshami czy innymi lemkenami. Tak tam rolnictwo wygląda 

• Haha 1
Opublikowano

ulman -biznesmen 😂 w urojeniach ruskiego trolla chyba -jaki ten biznes masz oprocz pisania calymi dniami ?? calymi godzinami, po nocach ??

z twoich rojen widac ze nigdy nie miales do czynienia z produkcja czy handlem,nawet na mala skale jak ja.........

wyjedz do rosji tam swoje talenty bedziesz mogl w pelni rozwinac-to kraj ktory spelnia twoje marzenia , tam biznes na rynkowych warunkach bedziesz mogl prowadzic ,

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v