Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Ty rozumiesz co ja piszę? Ja ci pisze jak pis rombie ludzi na paliwie. Jak podnosili cenę by ja finalnie obniżyć jak najmniej. A ty z jakimiś Niemcami wyjeżdżasz. Tylko Niemcy i Niemcy i Tusk. A to jak miało być po 5 zł a jest po 5,35 to już cię otumanili. Bo Niemcy.

ON - 5 ,19 zł w Zamościu i Chełmie można za taką cenę zatankować .

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „Okradli nas Û jak okradli Afrykę" Witold Kieżun "(...) 90 % sprzedanych polskich przedsiębiorstw zostało wycenionych przez zagranicznych ekspertów, grubo opłacanych. Wyceny były, jak już powiedziałem, takie jak W Afryce: 15 % realnej wartości. A zwykli Polacy byli jak dzieci, nic nie rozumieli, na wszystko się zgadzali. Nie było żadnego planu, żadnej myśli". fb.com/OjczyznaMojaPolska”

Edytowane przez galan99
Opublikowano

5 zl marzenie , ja mam obawy czy na jesien 7 nie zobacze 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Ty rozumiesz co ja piszę? Ja ci pisze jak pis rombie ludzi na paliwie. Jak podnosili cenę by ja finalnie obniżyć jak najmniej. A ty z jakimiś Niemcami wyjeżdżasz. Tylko Niemcy i Niemcy i Tusk. A to jak miało być po 5 zł a jest po 5,35 to już cię otumanili. Bo Niemcy.

Kuźwa było nie spać 🤷, tylko kupować , mi się udało po 4,99 brutto we wtorek zakupić ... 

A Ty cały czas tylko pier**lisz o tej baryłce 

Opublikowano (edytowane)

No i co, ze ci się udało. Na całe życie nakupiłeś? Tu nie chodzi, że ja mam żal, że nie kupiłem. Bo kupuje dużo taniej niż po 5. Tu chodzi o to, że oszukują ludzi. Podnoszą cenę w styczniu by mieć z czego obniżać w lutym.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

O! jaki pożyteczny idiota
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-lukaszenka-zanim-sie-obroca-bedziemy-stali-przy-kanale-la-ma,nId,5816956

"Morda kosztuje" a w tym przypadku trudno przecenić przysługę jaką ten satrapa zrobił zachodowi bo i dał sens dalszemu istnieniu NATO i wytrącił wiele argumentów zwolennikom zachodnim traktowania WNP jako cywilizowany związek z którym można układać się inaczej jak z pozycji siły.

Dobrze, dobrze pajacu - szczekaj dalej to tym łatwiej będzie skonsolidować zachód do obrony przed dzikusami ze wschodu bo wielu zaczynało wierzyć że okres dziczy wschód ma już za sobą.
 Istnieje co prawda ryzyko że tam na miejscu zrobią z nim porządek
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-ukraina-rosyjscy-oficerowie-do-putina-wojna-zagrozi-istnieniu-rosji/xd55flv

tak czy inaczej w mocy sens utrzyma zwrot - morda kosztuje

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

ON - 5 ,19 zł w Zamościu i Chełmie można za taką cenę zatankować .

A jak z pracą w Zamościu? Lipa pewnie

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, hubertuss napisał:

Kupuje taniej niż po 5. Pisze tylko jak ludzi pis robi w balona. Podnoszą cenę w styczniu by mieć z czego obniżyć w lutym.

No co zrobić trzeba to przeczekać , ale jest nadzieja bo będą wybory i już nie długo wybierzecie 👍, to ludziom będzie się żyło jak w raju , paliwo po 2 zł , litr mleka po 3 🙂 

Itd.😛

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Krzak napisał:

A jak z pracą w Zamościu? Lipa pewnie

a czymże Zamość inny od reszty kraju? tak samo - deficyt dobrych pracowników i dobrych gospodarzy. Dopiero fala upadłości po tym nowym "polskim bajzlu" (kiedy polaczyny coś po ładzie potrafili odkąd liberum veto wynaleźli?) może nieco rynek pracy ożywić, rozruszać

Ci co zostali jako niezatrudnieni to albo do pracy się nie nadają, albo stać ich i nie  chcą pracować albo pracują tam gdzie na prawdę płacą a tutaj tylko sobie na wakacje zjeżdżają i ci nawet najpożyteczniejsi bo zwożą i wydają pieniądze których to tałatajstwo co w Polsce rządzi nigdy by nie zobaczyło.

Region doskonale się dostosował do deficytu dobrych gospodarzy w tym kraju i kto wie czy nie ma szansy stać się inkubatorem takowych przynajmniej w skali regionalnej le to już kolejny temat i nie zamierzam zbytnio nigdzie go rozwijać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, Ursus932 napisał:

No co zrobić trzeba to przeczekać , ale jest nadzieja bo będą wybory i już nie długo wybierzecie 👍, to ludziom będzie się żyło jak w raju , paliwo po 2 zł , litr mleka po 3 🙂 

Itd.😛

Tak dobrze to już było że litra paliwa kosztował tyle co litr mleka. A tak z ciekawości po ile teraz oddajecie mleko,jaka cena za litr?

Opublikowano

Media trąbią o fali "upadłości" - zamykaniu działalności gospodarczej. Tymczasem jak sie lepiej przyjrzeć, to masa "samozatrudnionych" przechodzi na etat , bo przepisy się zmieniły i trudniej uzasadnić B2B. Sporo osób, co sobie robiło na boku "koszty" do PIT rezygnuje z działalności, bo w nowej rzeczywistości się to nie opłaca.

Drugie dno jest takie - cytując klasykę , akurat z PO : jak ktoś nie potrafi wyjść w biznesie na swoje, niech się za to nie bierze, tylko idiota pracuje za mniej niż 6k na rękę

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Ursus932 napisał:

Itd.😛

Niestety tak dobrze nie będzie. Pis narobił tyle długów, tyle rozkradziono i przejedzono, że tak fajnie nie będzie.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzak napisał:

Tak dobrze to już było że litra paliwa kosztował tyle co litr mleka. A tak z ciekawości po ile teraz oddajecie mleko,jaka cena za litr?

Jak dobrze pójdzie z tym Nowym Ładem i ZIelonym Ładem UE, to niedługo cena mleka zrówna się z ceną ON na stacjach, tylko nie wiem, czy to będzie dobrze. A kotlet mięsny będziemy mogli zjeść tylko w najważniejsze święta , jak za pańszczyzny.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Jak dobrze pójdzie z tym Nowym Ładem i ZIelonym Ładem UE, to niedługo cena mleka zrówna się z ceną ON na stacjach, tylko nie wiem, czy to będzie dobrze. A kotlet mięsny będziemy mogli zjeść tylko w najważniejsze święta , jak za pańszczyzny.

Ale chodzi mi o cenę mleka w skupie. Jak byś oddawał mleko po 5-6 zł to chyba dobrze by miał rolnik nie?

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

Ale chodzi mi o cenę mleka w skupie. Jak byś oddawał mleko po 5-6 zł to chyba dobrze by miał rolnik nie?

masz przykład pszenicy - dobrze jest ? mleko może być po 6zł w skupie, tylko reszta też pójdzie w górę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v