Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Roman176 napisał:

łotwie litwie przesyłamy gaz ... zdrajcy 

Tu nie o gazie mowa.

Czy ty rozumiesz moje pytanie?

Wg twojej teorii nasz rząd działą na szkodę naszego kraju bo pozwala by nasz węgiel trafiał za granicę a u nas były niedobory i wysokie ceny. Czemu rząd Morawetzkego działa na szkodę państwa? Zdrajcy ? Niemieccy agenci?

Emerytury będą coraz mniejsze bo lewacki rząd PIS obniżył wiek emerytalny.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Aaa to o lewicowych zz. To oczywiście racja.

Jednak mnie interesuje aspekt sprzecznego z interesem narodowym wysyłania wungla na eksport przez nasze państwowe kopalnie podczas gdy zagląda nam w oczy widmo kryzysu energetycznego. Toż to  sabotaż naszej ojczyzny przez państwowe podmioty! Hańba!!! Zdrada!!!

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Wg twojej teorii nasz rząd działą na szkodę naszego kraju bo pozwala by nasz węgiel trafiał za granicę a u nas były niedobory i wysokie ceny. Czemu rząd Morawetzkego działa na szkodę państwa? Zdrajcy ? Niemieccy agenci?

na końcu było napisane zdrajcy 

6 minut temu, DTaras napisał:

Przyblokować towar aby wywołać kryzys i szantażem uzyskać korzyść.

tylko agrounia planuje też blokować zeby więcej zostało u nas 

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Jednak mnie interesuje aspekt sprzecznego z interesem narodowym wysyłania wungla na eksport przez nasze państwowe kopalnie podczas gdy zagląda nam w oczy widmo kryzysu energetycznego. Toż to  sabotaż naszej ojczyzny przez państwowe podmioty! Hańba!!! Zdrada!!!

jak hańba ? chciałeś ruski to bierz 

https://silesia24.pl/wiadomosci/szczegoly/agrounia-wesprze-gornikow-w-blokadzie-dostaw-wegla-33618

11 minut temu, Ulman napisał:
  17 minut temu, Roman176 napisał:

łotwie litwie przesyłamy gaz ... zdrajcy 

Opublikowano (edytowane)

Biorę ruski jak jest w lepszej cenie. Nie o to chodzi.

Twierdzisz że zz muszą blokować  wywózkę  węgla na eksport bo nasz rząd nie panuje nad polityką podmiotów (czyli kopalń) które nadzoruje. Czy to potwierdzasz?  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Biorę ruski jak jest w lepszej cenie. Nie o to chodzi.

to bierz czemu nie bierzesz gdzie jest wegiel ruski ? 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Twierdzisz że zz muszą blokować  wywózkę  węgla na eksport bo nasz rząd nie panuje nad polityką podmiotów (czyli kopalń) które nadzoruje. Czy to potwierdzasz?  

oni nie panują ? panują i właśnie panują i wywożą 

Opublikowano

Roman, wiem że jesteś nienormalny więc powtórze jeszcze raz.

Twierdzisz że zz blokuja wywózkę wegla. Kopalnie są państwowe. Wywózka węgla to zubażanie rynku krajowego na którym są niedobory i wysokie ceny. 

Czemu rząd pozwala na wysyłkę węgla na eksport a tym samym działanie na szkodę kraju poprzez ograniczanie podaży dobra będącego w niedoborze.

Rozumiesz o co pytam czy trzeba ci to powtórzyć jeszcze 10 razy?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Twierdzisz że zz blokuja wywózkę wegla. Kopalnie są państwowe. Wywózka węgla to zubażanie rynku krajowego na którym są niedobory i wysokie ceny. 

jesteś wykształconą osobą .. zadałem ci pytanie ....   gdzie ruski ? co sie stało my sprowadzaliśmy wegiel ruski bo naszego brakuje .. i z każdym rokiem coraz bardziej ... my importowaliśmy bo taszy a nasz mocniejszy to szedł na eksport .... a kontrakty podpisane ... z Niemcami itp i co mamy im nie posyłać ?

Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał:

jesteś wykształconą osobą .. zadałem ci pytanie ....   gdzie ruski ? co sie stało my sprowadzaliśmy wegiel ruski bo naszego brakuje .. i z każdym rokiem coraz bardziej ... my importowaliśmy bo taszy a nasz mocniejszy to szedł na eksport .... a kontrakty podpisane ... z Niemcami itp i co mamy im nie posyłać ?

Czyli reasumując twierdzisz że ważniejsze jest wysyłanie wungla znienawidzonym niemcom niz zapewnienie wystarczających ilości na rynek krajowy? To jest polityka patriotycznego rządu PIS?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

czyli chcesz powiedzieć że więcej posyłamy niż te kontrakty ?. No niezły ten patriotyzm w wydaniu PIS

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Czyli reasumując twierdzisz że ważniejsze jest wysyłanie wungla znienawidzonym niemcom niz zapewnienie wystarczających ilości na rynek krajowy? To jest polityka patriotycznego rządu PIS?

podpisali kontrakty na lata to muszą się wywiązywać tak czy nie ? ty chciałeś zamykać a transport leży teraz palił byś słomą 🤣

Opublikowano (edytowane)

no to kiedy podpisali te kontrakty ?

Węgla brakuje więc albo się wam nie chcę fedrować albo szmuglują więcej od tego roku

Edytowane przez racyl
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

podpisali kontrakty na lata to muszą się wywiązywać tak czy nie ? ty chciałeś zamykać a transport leży teraz palił byś słomą 🤣

No to w takim razie zz robią sabotaż bo uniemożliwiają wysyłkę kontraktowanego wungla i narażają kraj na kary z tytułu nie zrealizowania kontraktów.

Który rząd podpisał te kontrakty węglowe  z Niemcami ? 

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

no to kiedy podpisali te kontrakty ?

rok temu 2 lata 3 lata kontrakty średnio na 6 lat 

4 minuty temu, racyl napisał:

Węgla brakuje więc albo się wam nie chcę fedrować albo szmuglują więcej od tego roku

a wiesz gdzie są zapasy ? fedrują 24/7  brakuje niedzielnej zmiany konserwacyjnej  bo niema czasu 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

No to w takim razie zz robią sabotaż bo uniemożliwiają wysyłkę kontraktowanego wungla i narażają kraj na kary z tytułu nie zrealizowania kontraktów.

nikt nie gada ze się nie wywiążą mają dużo czasu wiec nie bujaj w obłokach 

1 minutę temu, racyl napisał:

Tak sabotują węgiel  jak te nawozy co wywozili jesienią na Ukraine 😂

możliwe 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

kontrakty średnio na 6 lat . fedrują 24/7  brakuje niedzielnej zmiany konserwacyjnej  bo niema czasu 

problem z dostępnością zaczął się dopiero w 2021

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

nikt nie gada ze się nie wywiążą mają dużo czasu wiec nie bujaj w obłokach 

Skoro tak to co daje zz blokada eksportu wegla?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v