Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Socjalista nie zrozumie normalnego człowieka. To jest oczywiste. Powiedz Roman czemu się tak samozaorałeś z tym BP? Czytać nie potrafisz czy ci na stykach coś nie łączy?

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

ok a bijesz zonę ? 

Pomyśl najpierw czy jakaś by chciała takie coś 🤔

Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

Nie , po prostu jest wiele osób z którymi sie zgadzam w mniejszej lub wiekszej części.

PIS to komuniści. Dziś jakiś sk***ysyn zaczął dywagacje na temat tego że mieszkania i stawki najmu sa za wysokie i państwo ma projekt jak temu zapobiegać. A won szmaciarzu od cudzej własności. Moje i mogę wyceniać jak mi sie podoba i żaden komunista PISowki mi nie będzie mi nakazywał ile mogę brać. Jak tak bardzo chcą gamoniom zrobic dobrze to niech sami nabudują i wynajmują po kosztach. Oj zajeżyli mnie j**ańcy. 

Jak w Zamościu widzisz w ciul kasy to jesteś dziad jakich mało.

6400 na 4 osoby przy obecnych cenach to faktycznie wypas jak cholera. Czynszu i opłat z 1000, samochód zatankują  2x to 700. Zostanie 4700 na 4 osoby czyli prawie 1200 pln/ głowę na 30 dni co daje 40 pln/dziennie. Prawdziwy dobrobyt. 

Nie może cie ten wujo zatrudnić? Jeździsz po 100 tys rocznie to byłbyś w swoim żywiole. Zobaczyłbyś jak sie zyje w normalniejszych krajach, nie musiałbyś ryć pod ziemią - same plusy.  Wiesz już za co BP płaci Orlenowi 6 mld rocznie?  Może za paliwo które od nich kupują?  

Jak w Zamościu widzisz w ciul kasy to jesteś dziad jakich mało.

Sam jesteś dziad .

Ja na Zamość i okolice nie ma przemysłu , tylko stacje paliw i markety . jak by ludzie nie mieli naprawdę kasy to by na parkingach , przed marketami były pustki .

Bywasz w Zamościu , Twierdza godzina 14 zapchany parking i tak do 21 ludzi wyganiają z marketu , to samo Eklerek , Mrówka i wiele innych .

Ludzi stać na opłaty rachunków i maja kasę na zakupy i na paliwo pomimo , że wszystko drogie jest .

Godzina 14 ,15 korki w Zamościu to , świadczy o biednych ludziach .

@Ulman ile razy jesteś w mieście Zamość ? .

Opublikowano

To, że spędzanie czasu w galerii stało się modą dla ludzi, którzy w tym miescie nie znajdą innych rozrywek, albo inaczej, poziom wykształcenia i światopoglądy sa dopasowane do "lansowania się w galerii" , nie oznacza, że Zamość i okolice to bogaci ludzie.

Masa mieszkańców wyjeżdża pracować okresowo za granicę  a zarobiona kasa idzie wyłącznie na konsumpcję w kraju. Tatuś i mamusia robią u bauera w Niemczech a synowie i córeczki wydają kasę w galeriach. To jest zjawisko typowe dla społeczności o niskim poziomie wykształcenia, i ne należy tu mylić wykształcenia na papierze, czyli studia, zazwyczaj zaoczne, w prywatnych, płatnych uczelniach, z wykształceniem ogólnym, poziomem wiedzy i ogólnie szerszą perspektywą patrzenia na świat.

To, co obserwujesz, to typowa zaściankowość, ograniczanie się do swojego mikrokosmosu w ramach gminy czy powiatu. Większość z tych osób nigdy nie była nigdzie dalej, a nawet jak wyjadą gdzies na wakacje , to nie potrafią się odnieść do zauważonych odmienności kulturowych, a jedyną reakcją jest krytyka czy śmiech.

Moim zdaniem to, co obserwujesz, to raczej relikt kultury folwarcznej - bywanie na jarmarku i w kościele, zachowywanie pozorów, bo "co pleban i ludzie powiedzą". To się niestety odbija na pracę w firmach. Jak znajdziesz pracę w Lublinie na przykład, masz szanse być doceniony za wiedzę , zaangażowanie i wysiłek. Pracując w Zamościu, jesteś tak lokalny, że jak pochodzisz z miejscowości X, której szef nie lubi, bo kiedys dostał tam mandat od drogówki, to całe życie będziesz na straconej pozycji.

• Like 1
Opublikowano

@galan99 Rolnictwo na wschodzie rozwijało się za poprzedników. To się tam udało ogarnąć. Na zachód od Wisły wygląda to różnie. Jadąc ostatnio do Barcina od Włocławka przez Inowrocław to średnio okolica wygada szczerze powiedziawszy.  

Opublikowano

to samo co za wisla-patrze przez okno i drzew takie same jak z drugiej strony 😂.

no dobra -oglad zaburza to ze u nas wisla plynie z zachodu na wschod.. no i nie ma wschod-zachod tylko polnoc-poludnie. ja na kazdej mapie na ktorej jest wisla moge spokojnie zlokalizowac swoj dom. 

12 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

miałem dziecko na kolanach i położyło rękę na alt F4 .... i pooooszłooo...

znasz takie bajki? 😄

romanowi dziecko tez po klawiaturze raczkowalo.. 

13 godzin temu, gregor1284 napisał:

konfa to stan umyslu...

12 godzin temu, Ulman napisał:

ja pier........ Czy to się dzieje naprawdę? O.o

no to pier**l a nie siedz na af, za pare lat sam we wsi zostaniesz..

13 minut temu, galan99 napisał:

Tak jest po Wisłę za Wisłą inny świat każdy to wie .

A czyja to zasługa rządów komunistycznych i wszystkich obecnych , choć te ostatnie pozwolili na rozwój na wschodzie .

no wlasnie-u nas byla bieda jakiej wy na wschodzie nie znacie a pozniej cos sie zmienilo.

Opublikowano

Na wschodzie jest tak, jak jest, bo ludzie tu mieszkają ciągle ci sami z dziada pradziada od czasu folwarków. Jak dziadek coś robił, to tak samo robi i postępuje wnuczek i prawnuki. Jak ktoś się wychyli z czymś nowym, zaraz jest pokazywany palcami, a jak mu się nie daj Boże nie uda, to łatka za nim się będzie ciągnąć do końca życia.

A przeciez postęp polega na tym, że na 100 prób , 99 jest nieudanych, a ta jedna, która wypali, posuwa wszystko do przodu. Tylko jak to ciemnym ludziom wytłumaczyć ?  Jak oni żyją nadal jak w "Konopielce". W niedzielę do kościoła, plebanowi się na oczy pokazac i posłuchac nowych plotek, w środę na targ, kupić nowe szmaty babie, kilo gwoździ, szynkę na promocji w Stokrotce (z niemiec, ale co tam, ważne, że tania), zapłacić rachunki na poczcie, poplotkować z kumoszkami. Ponarzekać, jak to źle i ciężko, dac w łapę w opiece społecznej w gminie za wypełnienie kolejnego wniosku o kolejny zasiłek. I tak miesiąc do miesiąca, rok do roku.

• Like 1
Opublikowano

faktycznie luksusowe zakupy w biedronce, czy obiad wykwintny w macu toto synonim luksusu i prestiżu bogola Janusza w pl 🤣

I na święta ten lepsiejszy papier 3warstwowy do d*py, i to bez promocji. a niech goście widzą i czują pieniądz 😂

Opublikowano

ale ci ludzie na zachodzie w w wiekszosci pochadza ze wschodu 😂.

zreszta mirro ma racje- ja znam tereny zachodniego pomorza- nad morzem to jest zachod ale pare kilometrow dalej to juz wschod, poniemieckie domy nie remontowane od 45 r. pgr-y w ruinie.

dopiero od pandemii zaczeli domy remontowac,widac ze cos sie zaczyna dziac, nowe stawiaja. chyba juz doszli do wniosku ze niemcy nie wroca.

to bardziej kwestia zaborow- wystarczy wyjechac  zkrakowa  7 na kielce i po parunastu kilometrach widac  golym okiem gdzie byla granica zaborow.

u nas ziemie przewaznie kiepska, gory,lasy , gospodarstwa male- nie ma mowy zeby wyzyc z gospodarki trzeba dorabiac. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v