Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Było o szklarniach a nie kurnikach to raz a dwa to zanim odpiszesz mógłbyś nieco pomyśleć czy czasem się kogoś o temat nie zapytać...

ja pisałem o tym i szklarniach wiec nie jestem nostradamusem co masz na myśli ... z drugiej strony to dalej nagrzewnica którą i tak musisz podpiąć pod źródło ciepła wiec nie wiem co ty masz na myśli  

Zdjęcie

Grabiec to ja też sprawdzam ...

4 stycznia 2023 roku wynosi 6,57 złotego za litr.

Z kolei w Czechach to już 7,17 zł, na Słowacji 6,98 zł, a w Niemczech 8,31zł.

W Grecji to już 8,64 zł, w Holandii 8,88 zł, w Irlandii 7,35 zł. Na Węgrzech to 7,49 złotego.

W zestawieniu, które przedstawił Jan Grabiec, Austria ma był państwem z najniższą ceną paliwa. Okazuje się, że realnie w tym kraju płaci się 7,24 zł za litr.

chyba ktoś was w konia robi 

CENY PALIW ZA GRANICĄ

Ceny z dnia 26.12.2022
Nazwa kraju 95 ON
Flaga Austria Austria 6,75 PLN 7,68 PLN
Flaga Belgia Belgia 7,59 PLN 8,06 PLN
Flaga Bułgaria Bułgaria 5,98 PLN 7,08 PLN
Flaga Chorwacja Chorwacja 6,18 PLN 7,40 PLN
Flaga Cypr Cypr 6,66 PLN 7,72 PLN
Flaga Czechy Czechy 6,94 PLN 7,24 PLN
Flaga Dania Dania 8,47 PLN 8,41 PLN
Flaga Estonia Estonia 7,94 PLN 7,95 PLN
Flaga Finlandia Finlandia 8,59 PLN 9,21 PLN
Flaga Francja Francja 7,68 PLN 8,12 PLN
Flaga Grecja Grecja 8,48 PLN 8,31 PLN
Flaga Hiszpania Hiszpania 7,27 PLN 7,63 PLN
Flaga Holandia Holandia 8,16 PLN 8,14 PLN
Flaga Irlandia Irlandia 7,28 PLN 7,86 PLN
Flaga Litwa Litwa 6,93 PLN 7,68 PLN
Flaga Luksemburg Luksemburg 6,89 PLN 7,41 PLN
Flaga Łotwa Łotwa 7,42 PLN 7,63 PLN
Flaga Malta Malta 6,22 PLN 5,62 PLN
Flaga Niemcy Niemcy 8,11 PLN 8,44 PLN
Flaga Polska Polska 6,54 PLN 7,67 PLN
Flaga Portugalia Portugalia 7,43 PLN 7,46 PLN
Flaga Rumunia Rumunia 6,02 PLN 7,12 PLN
Flaga Słowacja Słowacja 6,90 PLN 7,50 PLN
Flaga Słowenia Słowenia 6,12 PLN 7,17 PLN
Flaga Szwecja Szwecja 7,87 PLN 9,83 PLN
Flaga Węgry Węgry 7,27 PLN 8,26 PLN
Flaga Włochy Włochy 7,54 PLN 7,84 PLN
8 godzin temu, tracker napisał:

Onet nie jest czasem niemiecki? I to nie na tym portalu pisano o polskich karabinach że to szmelc, a że niemieckie to som gut?

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/szokujacy-raport-o-karabinku-grot-ujawnia-pelen-zakres-jego-wad/0yent0v

a tymczasem karabinek grot to hit eksportowy :D

albo ten artykuł o smutnych świętach żołnierzy Wermahtu ... może jeszcze cosik o dziadku Donalda napiszom:D

ja gut polisz beee Jetzt klingelt es bei mir! Donald to sprzeda to Niemce to naprawią 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Roman176 napisał:

Zdjęcie

Grabiec to ja też sprawdzam ...

4 stycznia 2023 roku wynosi 6,57 złotego za litr.

Z kolei w Czechach to już 7,17 zł, na Słowacji 6,98 zł, a w Niemczech 8,31zł.

W Grecji to już 8,64 zł, w Holandii 8,88 zł, w Irlandii 7,35 zł. Na Węgrzech to 7,49 złotego.

W zestawieniu, które przedstawił Jan Grabiec, Austria ma był państwem z najniższą ceną paliwa. Okazuje się, że realnie w tym kraju płaci się 7,24 zł za litr.

chyba ktoś was w konia robi 

Jaśnie Pan Roman z kopolni to niech się czytać nauczy, bo oczy ma chyba jeszcze węglem zapylone xD Na wykresie wyraźnie napisane jest, że to ceny detaliczne w euro, bez podatków.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Na wykresie wyraźnie napisane jest, że to ceny detaliczne w euro, bez podatków.

czyli sprawdzałeś na orlenie ceny ?

Zupełnie inaczej wygląda to wtedy, kiedy popatrzymy na ceny netto. Pod tym względem z ceną 0,99 euro za litr jesteśmy w środku Europy. Najtaniej jest na Węgrzech (0,76 euro), a najdrożej w Niemczech (1,13 euro). Porównywalne ceny netto z naszymi mają zarówno kraje wschodnie, jak Estonia czy Łotwa, ale także zachodnie, jak Francja czy Belgia. Taniej netto benzyna kosztuje np. w Austrii, ale różnice są symboliczne. Realnie taniej jest, poza Węgrami, również na Chorwacji, w Słowenii, na Cyprze, Malcie czy Słowacji

https://autokult.pl/polska-w-czolowce-cen-paliw-glownie-za-sprawa-podatkow,6807688789124737a

Jeśli chodzi o VAT, to różnica pomiędzy Polską a pozostałymi państwami jest ogromna. U nas wynosi on 0,10 euro na litr paliwa, kiedy na Malcie, drugim państwie pod względem ceny, VAT jest to aż 0,22 euro. Podobny VAT jest na Cyprze (0,23 euro), ale już na Węgrzech, gdzie jest tańsze paliwo niż u nas, wynosi on 0,27 euro. Aż w 16 państwach Unii płaci się powyżej 0,30 euro, z czego w pięciu — powyżej 0,40 euro. Najwięcej płacą Duńczycy, Finowie i Szwedzi.

Akcyza to kolejne obciążenie, które u nas jest bardzo niskie. W litrze benzyny jest to u nas koszt 0,35 euro i tylko na Węgrzech jest mniej – 0,25 euro. Jak widzicie, jest to większe obciążenie niż VAT, stąd najtańsze paliwa u naszych południowych "bratanków". Jednak prawdziwym obciążeniem jest w państwach zachodnich.

Przykładowo Holendrzy płacą aż 0,83 euro podatku akcyzowego w litrze benzyny i jest to kwota zdecydowanie wyróżniająca się na tle innych państw. Finowie płacą 0,72 euro, Grecy 0,71 euro, a Francuzi 0,69 euro. W większości krajów Unii są to kwoty powyżej 0,40 euro.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Roman176 napisał:

Artykuł z kwietnia 2022r, a przedstawione wcześniej wykresy dotyczą grudnia 2022r, czyli znowu twoje argumenty i porównania są krótko mówiąc do d*py ;) To tak jak by mówić, że inflacja jest w Polsce niska i powoływać się na dane sprzed 2 lat i porównywać to z wskaźnikiem inflacji w Niemczech w listopadzie 2022 ...

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jaśnie Pan Roman z kopolni to niech się czytać nauczy, bo oczy ma chyba jeszcze węglem zapylone xD

ja oczy umyłem ty już rozumu nie nabierzesz 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Artykuł z kwietnia 2022r, a wykresy dotyczą grudnia 2022r, czyli znowu twoje argumenty i porównania są krótko mówiąc do d*py ;) To tak jak by mówić, że inflacja jest w Polsce niska i powoływać się na dane sprzed 2 lat i porównywać to z wskaźnikiem inflacji w Niemczech w listopadzie 2022 ...

no no wkleiłem to samo dalej ci nie pasuje 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

no no wkleiłem to samo dalej ci nie pasuje 

Za to my mieliśmy jedno bardzo duże obciązenie w grudniu 2022r, tzw. podatek Obsrajmajtkowy, który wg niektórych szacunków mógł wynosić 0,2 euro na litrze ... Ale ty dalej broń tych złodziei i mów, że u nas jest tanio ...

Opublikowano (edytowane)

Grabiec pisze ze mamy 😂 najdrożej  wiec ? 

widziałeś Niemcy mają 2,2euro za tusia mieliśmy drożej jak u Niemca ....  czyli u nas po 10 bd lepiej 😂

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Roman176 napisał:

Jeśli chodzi o VAT, to różnica pomiędzy Polską a pozostałymi państwami jest ogromna. U nas wynosi on 0,10 euro na litr paliwa, kiedy na Malcie, drugim państwie pod względem ceny, VAT jest to aż 0,22 euro. Podobny VAT jest na Cyprze (0,23 euro), ale już na Węgrzech, gdzie jest tańsze paliwo niż u nas, wynosi on 0,27 euro. Aż w 16 państwach Unii płaci się powyżej 0,30 euro, z czego w pięciu — powyżej 0,40 euro. Najwięcej płacą Duńczycy, Finowie i Szwedzi.

0,1 euro VAT-u i 0,2 euro tzw. podatku wyrównawczego(Obsrajmajtkowego) ...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał:

rozmawiamy o Grąbcu prawda to czy nie ? 

Myślałem, że o Grabcu, ale ty już tyle wypiłeś, że jakiegoś Grąbca już widzisz xD 

A wykres Grabca jest w porządku, bo dotyczy ceny paliw BEZ PODATKÓW, a tą pod koniec grudnia 2022 mieliśmy jedną z najwyższych w Europie, tak nas doił patriotyczny ORLEN i jego prezes BezMajtek ...

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

tak tak pamiętaj co kiedyś powiedział ten nie wiem jak go nazwać paniczka ... to nie były i nigdy nie bd wasze pieniądze ... 

A rząd PiS-u zabrał sobie resztę tych nie naszych pieniędzy, a niektórzy im jeszcze przy tym przyklaskiwali ...

Opublikowano

Choć rząd zrezygnował z faktycznej likwidacji OFE, czyli przeniesienia zgromadzonych w nich aktywów do ZUS lub na nowe indywidualne konta emerytalne, to i tak ich los jest przesądzony, systematycznie będą gasnąć. To się już dzieje, z czasem nabierze tempa.

3 minuty temu, Ulman napisał:

Daj spokój, żeby nie wiem jak byli ruchani to i tak będą to popierać bo pińcet dostanom.

ty namiot miałeś rozbity przed urzędem jak 500 mieli płacić 

Opublikowano (edytowane)

uuu
polskie media pozareżimowe idą na winę ze szczujnią
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-krrit-wszczyna-postepowanie-po-reportazu-tvn-publikujemy-mat,nId,6514185

tak usilnie wszędzie wrogów pis szukał że chyba już im ani jeden przyjaciel nie został

oby się powiedzenie o wojowaniu "mieczem "nie sparafrazowało na "grobem"

a zaraz, a Polsat też umieścił gdziekolwiek u siebie ten reportaż czy nie śmiał?
google niby nic nie znalazło
https://www.google.com/search?q=siła+kłamstwa+polsat&client=firefox-b-d&sxsrf=ALiCzsbnMfM_LQ78hw-xItQ8miSMRrOXDw:1672857050968&ei=2sW1Y4ncOvH2qwGmv4yIDg&start=0&sa=N&ved=2ahUKEwiJsaGSxq78AhVx-yoKHaYfA-E4ChDy0wN6BAgZEAQ&biw=1920&bih=955&dpr=1

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, dysydent napisał:

W zasadzie to na wojnę wybrał sie Maciarewicz. Mógł wybrać milczenie, ale wybrał hańbę. 🤣 Ale też chce ud***ć nadawcę, nie autorów. Czyli wybrał trochę inny kontekst. Ale i tak się przeliczył. Przyjdzie pora to, to ambasador USA przyniesie odpowiednie pismo i znowu mu każą wleźć do szafy.🤣

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
Roman176 napisał:

Grabiec pisze ze mamy 😂 najdrożej  wiec ? 

widziałeś Niemcy mają 2,2euro za tusia mieliśmy drożej jak u Niemca ....  czyli u nas po 10 bd lepiej 😂

Aaaa jak długo było drożej, o ile i czy na wszystkich paliwach i stacjach?

mirro napisał:

W zasadzie to na wojnę wybrał sie Maciarewicz. Mógł wybrać milczenie, ale wybrał hańbę. 🤣 Ale też chce ud***ć nadawcę, nie autorów. Czyli wybrał trochę inny kontekst. Ale i tak się przeliczył. Przyjdzie pora to, to ambasador USA przyniesie odpowiednie pismo i znowu mi każą wleźć do szafy.🤣

A Tobie za co? Za Irak?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

W zasadzie to na wojnę wybrał sie Maciarewicz. Mógł wybrać milczenie, ale wybrał hańbę. 🤣 Ale też chce ud***ć nadawcę, nie autorów. Czyli wybrał trochę inny kontekst. Ale i tak się przeliczył. Przyjdzie pora to, to ambasador USA przyniesie odpowiednie pismo i znowu mu każą wleźć do szafy.🤣

ciekawe czy sam Macierewicz bierze pod uwagę że pisowi stare groby nadto już zwietrzały żeby można było na nich do władzy dojechać i... nie wiem, pisać dalej?
może lepiej nie w interesie wszystkich a najbardziej Macierewicza bo jeszcze kto podchwyci i... no dobra, miałem nie pisać

Opublikowano (edytowane)

załóżmy że napisałem a w razie by się spełniło to się wyprę że to moje proroctwo wszak.. nie napisałem

o i fajnie wyszło bo czytelnik tego posta nic a nic nie pojmie o ile nie cofnie się o stronę z pożytkiem przynajmniej dla klikalności af :P

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v