Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

"Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski, przemawiając 6 października przez łącze wideo w Lowy Institute w Australii, powiedział, że NATO powinno "wykluczyć możliwość użycia przez Rosję broni jądrowej". — Przeprowadzić uderzenia wyprzedzające, żeby wiedzieli, co się z nimi stanie, jeśli jej użyją. Nie odwrotnie — czekając na uderzenia nuklearne Rosji — powiedział Zełenski.

Rosja odziedziczyła po ZSRR tzw ,,system martwej ręki'' tylko idiota mógłby pierwszy uderzyć   i liczyć że mu sie uda . W przypadku fizycznej eliminacji naczelnych władz politycznych i wojskowych system automatycznie odpala wszystkie nadające sie rakiety z terenu Rosji, czyli mamy zwyczajny koniec obecnego świata[podobny system ponoc jest też w USA

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

największe szanse wyrąbać sobie tam władzę mają typy pokroju prigożyna albo jeszcze gorszych

Dlatego zrzucenie im na łby wagonów trotylu może przynieść efekt odwrotny od oczekiwanego. Choć czasami mam tez i takie marzenia.🤣

Opublikowano

tylko w kwestii technicznej @ws71 cytuje część mojego posta i wyrwane z kontekstu może być odebrane jako moje zdanie gdy to cytat z onetu i użyty w dowodzie że Ukraińcy nie mniej niebezpieczni mogą być od kacapów

Opublikowano

@dysydentPo takiej wypowiedzi to należałoby umieścić Putina i Zełeńskiego w tym samym zakładzie obydwoje zaczynają mieć bardzo niebezpieczne pomysły, jeżeli te słowa Ukraińca są prawdziwe to jeszcze bardziej odleciał niż Putin

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no wiem @ws71 i akurat mnie do tego przekonywać nie musisz

tak mi się przypomniało
niech mi kto wytłumaczy symbolikę że Ukraina atakowana przez rosję za faszyzm a Zelensky paraduje przez pół świata w ciuchach na zgniłozielono farbowanych i jeszcze wpuszczają Go w tych ciuchach na jankeskie salony jako symbol obrońcy demokracji

nie wiem czy Ukraińcy pojęli przekaz a jeśli to jak bo ja zrozumiałem że On tam wystąpił jako zbrojne umundurowane ramię tej demokracji, ramię od brudnej roboty i tylko ja się pytam co zrobi ramię gdy w końcu dojdzie do zwolnienia z misji a zwłaszcza jeśli misji nadspodziewanie pomyślnej tzn odbicia całej Ukrainy ruskim

czyżby zanosiło się na syndrom afgański? każda zadyma dzieląca kontynent euroazjatycki jest jankesom na rękę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

chyba nie pojąłeś sedna sprawy

gdyby rosjanie zajęli Ukrainę, to jako konsorcjum z Chinami najpierw zmonopolizowaliby handel  Chiny-Europa- Bliski Wschód- Afryka, potem zaczęli rozrabiac dalej militarnie

mając jako sojusznika Iran przekabaciliby w końcu Turcję i USA spadłoby z piedestału

Tworząc koalicję państw antyrosyjskich, przy okazji USA psuje interes Chinom, które zaczęto postrzegać jako dyktature podobną do rosyjskiej, chociaz wcześniej Niemcy czy Francja starały się ukrywać skrzętnie ten fakt przed światem, symulując proces "demokracja za pieniądze", co tak naprawdę nie miało nigdy miejsca

oni owszem, chętnie biorą kasę - na rozwój swojej utopijnej wizji totalitaryzmu

Opublikowano (edytowane)

w sumie to samo wyszło wszak w sam najazd ruskich niebawem rok temu sami jankesi nie wierzyli w skuteczną obronę Ukrainy i przecież dopuszczali że dziś by już Ukrainy nie było
a że kacapy konszachtują z chinolami? tym gorzej dla chinoli bo kto kiedy dobrze wyszedł na zadawaniu się z rosją?  nawet takich zapobiegliwych szkopów kacapy oszwabili zostawiając ich na surowcowym lodziexD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wierzysz że zostawili Francję,Niemcy na lodzie?Osobiście dla mnie pozostaje zagadką dlaczego Rosjanie uderzyli obecnie a nie poczekali kilka lat co było tego powodem,chyba że ktoś wystawił Putina na odstrzał i chyba ten plan do końca się nie udał pomimo blamażu na Ukrainie. Ciekawie to wygląda też z punkty wojskowego ,jeżeli jest prawdą że 80% rosyjskich sił na Ukrainie to Rossgwardia + Wagnerowcy to co dzieje się w reszcie ich armii  i za kim w razie W ona sie opowie.

Opublikowano

Świat jaki był do roku 2020 już nie istnieje .

Obecnie na naszych oczach zmienia się , wszystko czyli , NOWY PODZIAŁ ŚWIATA .

Żyjemy w Unii Europejskiej na "wyspie szczęścia", ale jednocześnie jesteśmy otoczeni brutalnym światem. Ta wojna oznacza koniec naszej naiwności — mówi francuski historyk Pierre Servent

I dodaje: — Wojna zmusza nas do opuszczenia naszego bajkowego świata pluszowych misiów, w którym wyobrażaliśmy sobie, że jeśli my będziemy mili, to inni też będą dla nas mili

Servent ostro krytykuje także naiwność europejskich przywódców: — Podczas rozmów telefonicznych Macron wykłada Putinowi prawo międzynarodowe, zapominając, że rozmawia z zabójcą

— Putin śmieje się do rozpuku z wykładów Macrona. Ta wojna to nie wpadka, ale lekcja. W brutalny sposób oznacza punkt zwrotny i początek nowego świata — twierdzi znany francuski historyk .

Trudno być optymistą w dzisiejszych czasach. Jeden szok następuje po drugim, a kryzys goni kryzys. O tym, co czeka nas w najbliższych latach, o naiwności europejskich przywódców i tyranach, którzy podnoszą głowę, mówi francuski historyk Pierre Servent. "Jestem ostrożny. Ale rzeczywiście w powietrzu unosi się zapach lat 30. Strach powraca i wielu ludzi zwraca się do tyranów, którzy postępują niczym zbawiciele".

Opublikowano
9 godzin temu, mirro napisał:

Dlatego zrzucenie im na łby wagonów trotylu może przynieść efekt odwrotny od oczekiwanego. Choć czasami mam tez i takie marzenia.🤣

trzeba rosje przyzwyczaić i coraz dalej z trotylem wjezdzać w głąb rosji , tak pojedynczymi rakietami 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

trzeba rosje przyzwyczaić i coraz dalej z trotylem wjezdzać w głąb rosji , tak pojedynczymi rakietami 

Niech UPAina odbierze co swoje, a w terytorium Rosji lepiej niech nie wchodzą, bo wtedy Putin może na rakietki zamontować takie głowice, że jedna rakietka zburzy całe miasto i stworzy ładnego grzybka... 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ws71 napisał:

Wierzysz że zostawili Francję,Niemcy na lodzie?Osobiście dla mnie pozostaje zagadką dlaczego Rosjanie uderzyli obecnie a nie poczekali kilka lat co było tego powodem,chyba że ktoś wystawił Putina na odstrzał i chyba ten plan do końca się nie udał pomimo blamażu na Ukrainie. Ciekawie to wygląda też z punkty wojskowego ,jeżeli jest prawdą że 80% rosyjskich sił na Ukrainie to Rossgwardia + Wagnerowcy to co dzieje się w reszcie ich armii  i za kim w razie W ona sie opowie.

rosja ma 130 mln ludzi z tego pewnie 50 mln biednych i to z tych 50 mln  biednych trzeba tą armie skleić , na ukrainie wzieło udział okolo 300 tys rosyjkskich zołnierzy  to ilu mogło zostać w rosji ?  Widać  to po ostatniej mobilizacji  kto trafia na ukraine .   przypomniał mi sie tekst Pazury z chłopaki nie placzą z kąt murzyni trafili do USA to tak samo z ruskim żołnierzami , kto nie zdążył sp***dolić albo matka za paczke fajek go sprzedała                           Tomek , bomba atomowa na ukrainie zburzyła by caly porządek juz nie tej czesci europy a porządek swiata 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ws71 napisał:

kacapom zaczęła siadać gospodarka bo jednak kleptokracja zawsze do tego prowadzi z resztą dla tego Sycylia śmierdzi brudem niemytych mafijnych goryli a nie bogactwem z resztą jak większość makaroniarzy. kacapy dobrze rozumieli że u nich będzie tylko gorzej co zauważono już kilka lat temu i nawet ja o tym kilka lat temu chyba nawet na tym forum też pisałem. Przecież te jachty i miliardy na kontach zagranicznych tych bandziorów którzy karabinami sobie pozycje w rosji wywalczyli (kto bacznie obserwował rosję pojelcynowską ten rozumie) otóż może u nas za dużo socjalu ale tam ten nie wypłacony socjal to właśnie te fortuny co zachód poblokował czy nie poblokował ale do rosji co prawda te fortuny nie wrócą to mimowolnie zachód przerwał drenaż rosji stąd tak nikłe efekty sankcji i jedno w czym z @Denwerem się zawsze zgadzałem że sankcje krzywdy za wielkiej rosji nie zrobią a mogą wręcz być przysługą a do tego potrzebna była wojna choć putinowi nie poszła tak jak planował to nadal nic nie wiadomo bo właśnie ta padalcza polityka szwabów i żabojadów co od zawsze z rosją w europie łupy dzielili i nadal mają taką nadzieję.
dość na tym że ani kacapy już mieli czas czekać ani jeszcze wszystkich atutów nie odkryli choć po tym co te kreatury wypisują ostatnio odnoszę wrażenie że zaczynają się autentycznie bać może nawet nie tego co im Ukraina zrobi ale narastającej nienawiści do tej nacji w coraz szerszych kręgach całej planety i dopiero teraz zobaczymy czy to totalna dzicz czy jakieś resztki człowieczeństwa w rosji pozostały. zaczęło do nich docierać jak mała jest obecna rosja wobec reszty planety i teraz już jest taki poziom że im ostrzej będą sobie poczynać na Ukrainie tym większe nie strach a wściekłość, zwykłą fanatyczną wściekłość i coraz jawniejsze obrzydzenie u ościennych wzbudzą

cywilizacja tej planety zbyt nikczemna ale ja mimo to nawołuję do zegnania rosji z oceanów a ukry całkiem na temat właśnie usiłują wyrzucić kacapowo z ONZ ,nikłe szanse na powodzenie już teraz ale kropla drąży skałę
Nie jestem przyjacielem ukrów ale tu im dobrze życzę bo walczą już teraz o życie bo po tym wszystkich jak kacapy ich zmogą to i eksterminują  no i walczą o możliwość służby zachodowi a już od zachodu zależy czy zastąpi partactwo ukraińskie w zarządzaniu tą krainą.

ta wojna miała być ozdrowieńcza dla rosji i częściowo jest a czy potrafią to przekuć na trwałe to dopiero czas pokaże

kawa gotowa czyli na ten czas ode mnie bedzie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jarecki napisał:

Tomek , bomba atomowa na ukrainie zburzyła by caly porządek juz nie tej czesci europy a porządek swiata 

A nie o to chodzi Putinowi, żeby zmienić porządek tego świata?? Póki wojna trwa w Ukrainie, to Putin nie użyje atomu, ale niech UPAince wejdą na jego terytorium, to różnie może zacząć działać... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

Przecież te jachty i miliardy na kontach zagranicznych tych bandziorów którzy karabinami sobie pozycje w rosji wywalczyli (kto bacznie obserwował rosję pojelcynowską ten rozumie) otóż może u nas za dużo socjalu ale tam ten nie wypłacony socjal to właśnie te fortuny co zachód poblokował czy nie poblokował ale do rosji co prawda te fortuny nie wrócą to mimowolnie zachód przerwał drenaż rosji stąd tak nikłe efekty sankcji i jedno w czym z @Denwerem się zawsze zgadzałem że sankcje krzywdy za wielkiej rosji nie zrobią a mogą wręcz być przysługą a do tego potrzebna była wojna choć putinowi nie poszła tak jak planował to nadal nic nie wiadomo bo właśnie ta padalcza polityka szwabów i żabojadów co od zawsze z rosją w europie łupy dzielili i

te jachty to za pieniądze zachodu a nie rosji , 50 % rosyjskiego budzetu pochodzi ze sprzedazy ropy i gazu , teraz rosja sprzedaje rope po 50 dolarów za tyle to zabraknie kasy na nowe odwierty to działa dopóki jest infrastruktura pozostawiona przez zachodnie koncerny naftowe  rosja sama nic nie jest w stanie stworzyć poza sprzetem wojskowym 

Opublikowano (edytowane)

eee, jednak komuś się chciało czytać
ropa była rosyjska to i zapłata za ropę rosyjska tak jak arabusy norwegowie, jankesi czy kto tam surowce sprzedaje tego pieniądze z zapłaty i tutaj zachód akurat więcej wypracował z tych surowców niż rosja dostała i akurat ruskie surowce zawsze były najtańsze no może nie dla Polski ale tu barany od zawsze rządzą tak że... no

a propos baranów polskiego biznesu to już nahandlowali, drogo nakupili a teraz trza bedzie taniej sprzedawać albo wołki zjedzą bo to pew... na pewno takie barany że i jeszcze tej plagi się nie ustrzegą
https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/izba-zbozowo-paszowa-nie-ma-popytu-na-drogie-zboze,126680.html

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czytałem ze przy tak drogim gazie i ewolucji w wydobywaniu gazu z łupków przez ostatnie 10 lat jest pomysł do powrotu wydobywania gazu z łupków w Polsce , tylko na przeszkodzie stoi  wprowadzony podatek przez PO  na gaz łupkowy .  Ciekawe , gdyby wtedy gaz łupkowy w Polsce dał się  wydobyć to i rosja miała by mniejsze wpływy .

Opublikowano (edytowane)

akurat taki klient jak cała Polska rosji zwisa czego już wcześniej nie ukrywała i miewaliśmy hurtowe ceny gazu od kacapów wyższe od niemieckich w detalu w Niemczech
a gaz łupkowy w Polsce? człowieku, nie widziałeś tych protestów jakie u mnie w okolicy były, naobstawiali się świętymi obrazami landszawtami z papieżem Polakiem i nawet chłopów na pole z traktorami na drogę do odwiertu niechętnie wpuszczali
no i polskie złoża ciut za głęboko jak na nawet ceny z piku tegorocznego tak że jeszcze dużo wody upłynie.... choć sięgnięcie i do polskich złóż to tylko kwestia czasu ale to jeszcze nie ten kryzys nie ta wojna a może i pokolenie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

tylko na przeszkodzie stoi  wprowadzony podatek przez PO  na gaz łupkowy .

Yyyyy no i PiS tego podatku nie zlikwidował jako szkodliwy? 🤣 Jakoś nie słyszałem aby z entuzjazmem chcieli ruszyć w te łupki. 😂

Opublikowano
57 minut temu, Tomasz0611 napisał:

wtedy Putin może na rakietki zamontować takie głowice, że jedna rakietka zburzy całe miasto i stworzy ładnego grzybka... 

Putin pewnie już by to zrobił ,tylko jedno a właściwie jeden go powstrzymuje przed tym ... chińczyk, psi dzi coś tam.

Opublikowano

mnie bardziej ciekawi, za czyje pieniądze były te protesty, znaczy, raczej wiem, ale można by to głębiej zbadać

dla amerykanów zrobiło się "za glęboko na odwierty" jak Niemcy kazali PO podnieść podatki od eksploatacji, żeby ruskim nie psuc biznesu z gazem

tego gazu z łupków byłoby w kraju tyle, że musielibyśmy go eksportować, aby nie psuc złóż, czyli bylibyśmy konkurencją dla rosjan, kolegów pani Merkel

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

mnie bardziej ciekawi, za czyje pieniądze były te protesty,

Jak były święte obrazy na protestach no to pewnie baby z kółka różańcowego sponsorowały.🤣

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał:

mnie bardziej ciekawi, za czyje pieniądze były te protesty,

nie trzeba było żadnych pieniędzy, za darmochę przyszli i z własnymi kanapkami , sam widziałem

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v