Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

Warzywa i owoce można sprzedawać z gospodarstwa tylko trzeba , czasu by pozyskać  klienta .

Jak mi sprzedasz 2-3 tony truskawki albo 2t bobu dziennie z gospodarstwa to zapraszam, bo taka jest u mnie produkcja dzienna ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Warzywa i owoce można sprzedawać z gospodarstwa tylko trzeba , czasu by pozyskać  klienta .

najbardziej chodliwe są te, które rozdajesz za darmo.😂

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

To masz problem i będzie się pogłębiał , jak większość zacznie sprzedawać z gospodarstwa .

No myślę że tak, bo jak sąsiad co robi 3-4 tony dziennie zacznie sprzedawać z gospodarstwa, to rynek za mocno się nasyci xD Innych producentów truskawki deserowej w mojej miejscowości tak jak mówiłem nie ma. 

Powiem ci tyle, na razie się tego nie boję, bo jak rano o 7 wychodzę na pole, to towar najczęściej mam już sprzedany xD tylko na to trzeba było sobie zapracować i przez kilka lat zrobić sieć kontaktów. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

Ceną się nasyci czym więcej sprzedających tym nisz cena .

Pier o szopenie, prezes i minister wam wcisnął jaki to RHD jest wspaniały i tacy jak ty w to wierzą. 

A ja wolę robić to na czym najlepiej się znam, czyli wyprodukować towar dobrej jakości, a handlować niech sobie tym handluje ktoś kto się na tym zna. 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

To masz problem i będzie się pogłębiał , jak większość zacznie sprzedawać z gospodarstwa .

Yyyyyy a to Ty o działkach budowlanych mówisz?🤣

Opublikowano
mirro napisał:

17 minut temu, ws71 napisał:

że w razie nie dostarczenia rozwiążą umowę z dniem 01.01.2023[ sama dzierżawa to 300kg/pszenicy za ha]

Ło matko .To jak taka dzierżawa, to dawac mi z 500 hektarów to jeszcze na środku jaki tunel mrożniczy się postawi i będzie szła robota.😂

Musialbyś się z jakim kurnikiem jeszcze dogadać. Dżdżownic do pogłowia raczej nie doliczą...

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, galan99 napisał:

Rolnictwo widać że stało się  jak giełda, kiedy kupić i kiedy sprzedać w odpowiednim. czasie by zyskać a nie stracić .

Spożywka siadła i to jest widoczne po odbiorze zakontraktowanego towaru. Spożywka siądzie jeszcze i będzie to widać lepiej wiosną, kiedy przewali sie fala upadłości. Rolnictwo to nie giełda. a że giełda ładuje sie w rolnictwo, to inna sprawa.

Ciiiichoo kurcze...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@galan99 Czytałeś założenia tych programów ?? Bo ja tak. Więc czy jesteś gotów podpisać w tak niepewnych czasach cyrograf, że przez 5 lat będziesz utrzymywał produkcję o 30% większą niż w roku bazowym(początkowym) ??

Nie wiem jeszcze rok 2023 pokaże na co go stać , Wszyscy Ekonomiści powiadają że rok 2023 jakoś będzie najgorzej zapowiada się rok 2024 .

Nie przez 5 lat tylko 2 lata raczej ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

że przez 5 lat będziesz utrzymywał produkcję o 30% większą niż w roku bazowym(początkowym) ??

No to podkręci tylko obroty kurom, żeby 30% więcej jaj niosły i gotowe.😂 Ciekawe czy nie wystarczyłoby jednego koguta do zagrody dorzucić?🤣

Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

patologią jest dzierżawa ziemi  a potem ubieganie się o zwolnienie z czynszu , dopóki top farms płaci podatki i czynsz to po co to zmieniać .

oni też bd płacić podatki  tak pozyskali ziemie 

Postanowiliśmy dołączyć do rolników w Głubczycach, bo łączą nas wspólne cele i problemy. Być może wkrótce sami również takiego wsparcia będziemy potrzebować - mówi Łukasz Mura. - Chcieliśmy również, by zauważono rolników z powiatu raciborskiego, bo mamy świadomość, że bez nagłośnienia naszych postulatów nie zostaniemy wysłuchani – dodaje. – Tak było w latach 90., kiedy podejmowano decyzję o przyszłości Kombinatu Racibórz. Ziemię oddano w dzierżawę prywatnej spółce, a potem jeszcze sprzedano jej część gruntów po cenach GUS – mówi przewodniczący komitetu. – Śląska Izba Rolnicza opiniowała tę decyzję, ale nie zareagowała. Rolnicy nie mieli pojęcia o zapadających decyzjach i nie dano im możliwości zakupu, ani dzierżawy – zaznacza.

@ulman sie śmieje bo on mieszka gdzie diabeł mówi dobranoc  

4 godziny temu, ws71 napisał:

Sprzedaży czy dzierżawy bo jedna z większych  firm mająca ok 13tys ha na Pomorzu rezygnuje z działalności i przenosi się na Ukrainę i do Rosji.

na piachach gospodarzą ?

Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie czy taki układ jeśli się sprawdzi , będzie dobry dla Polaki w trudnych czasach .

Najwięcej ankietowanych — 26,5 proc. — wyraziło sympatię do rządu koalicyjnego partii opozycyjnych, który stworzyłyby KO, Polska 2050, PSL i Nowa Lewica.   Polska 2050, PSL i Nowa Lewica I Po - DOGADAJĄ SIĘ WE WSZYSTKICH SPRAWACH , BY PRZEGŁOSOWAĆ JAKO WIĘKSZOŚĆ W SEJMIE .

Za większościowym rządem KO opowiedziało się 11,7 proc. respondentów.

Trzecie miejsce przypadło większościowemu rządowi PiS. Taki gabinet jako najkorzystniejszy wskazało 10,7 proc. badanych.

Polska 2050, PSL i Nowa Lewica I Po - DOGADAJĄ SIĘ WE WSZYSTKICH SPRAWACH , BY PRZEGŁOSOWAĆ JAKO WIĘKSZOŚĆ W SEJMIE .

POLSKA POD TAKIMI RZĄDAMI BĘDZIE DOBRZE SIĘ ŻYŁO ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galan99 napisał:

Jak myślicie czy taki układ jeśli się sprawdzi , będzie dobry dla Polaki w trudnych czasach .

Polacy i tak mamy przej.bane. Może dla kraju i jakiegoś  podejscia konsyliacyjnego to byłoby i dobrze. Tylko im mniej ideolo, tym lepiej dla kraju.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

a kiedys nie mielismy przejebane ???

nie narzekajcie na pewno bedzie gorzej- 7 tlustych lat juz sie skonczylo..

3 godziny temu, DTaras napisał:

Na pomorzu nie przeważa produkcja zwierzęca czasem? Jakby ktoś urzędowo chciał tę strukturę zachować...

zalezy gdzie-zachodnie to raczej swin niewiele , jakie krowy widac. teraz sporo nieuzytkow sie pokazalo, nieliczac pasa nadmorskiego to szucho jak wszedzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v