Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tez wam zycze  wesolych wakacji grudniowych [zeby czasami nikogo nie urazic]poki moge,bo za chwile sie zacznie gotowanie.

robot podloge myje, dywany wytrzepane,stara w pracy,swinie odpasione,,wiec za chwile trzeba bedzie sie brac do garow.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, mirro napisał:

Jak szczerze, to i niech wesołe będą.🤣

trudno dzisiaj szczerze wesołości życzyć kiedy niepewne jutro aby samemu w tę szczerość uwierzyć.
no ale może ja tylko tak mam jako już zdeklarowany małej wiary,
spokojnych świąt i przyszłości to już dużo na co mi moja szczerość obecnie pozwala

wesołość niech se kołuie każdy we własnym zakresie bo coraz trudniej utrafić i co jednych rozśmieszy u innych ... nie dziś pisać co wywoła

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

trudno dzisiaj szczerze wesołości życzyć kiedy niepewne jutro aby samemu w tę szczerość uwierzyć.

A co mi tam. Płyta na zawalony dach dopiero w połowie stycznia przyjedzie, to co mi pozostało? Ano w dobrym humorze doczekać naprawy.🤣

A że niepewne? Rozpoznanie nigdy nierobi planów na dłużej niż jutro.😂

Opublikowano
Dublin napisał:

Życzę wam chamy aby siedząc jutro przy suto zakrapianych stołach z kałdunami wypchanymu 12 potrawani, na które mimo trudnych czasów i szerzących się wszem kataklizmów dzięki mądrze prowadzącej polityce pro rodzinnej przez Pana Jarosława Kaczyńskiego możemy sobie w tym roku pozwolić aby odbiły się wam czkawką przy następnej wilii już pod rządami ryżego.

Ale jak to ładnie można pierdnąć, rzygnąć i beknąć... no no.

Agrest napisał:

12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Zwolennicy PiS-u nawet w święta dzielą się miłością do bliźniego... 

Nie traktuj tego czegoś jako zwolennika kogo kolwiek.

To jest troll , gówno wpadające w wentylator, mające na celu ubabranie wszystkich i wszystkiego wokół.

Ja jedynie chciałbym wiedzieć czyje to multikonto.

Ale poco Ci to? Poza tym to wygląda na hodowlę.

Opublikowano

Panowie Szlachta, 

Rodzinnych, spędzonych w miłej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia. Niech te kilka dni upłynie wam radośnie i  beztrosko  ale trzymajcie dyscyplinę przy stole coby nam kilogramów obywateli za nadto nie przybyło 😉

• Like 1
Opublikowano

zaczelo lac wiec sie ewakuowalem do domu. 

u was snieg jest ? u mnie tyle spadlo ze nawet pare dni ciepla i teraz deszcznie dal rady

2 godziny temu, dysydent napisał:

no ale może ja tylko tak mam jako już zdeklarowany małej wiary,
spokojnych świąt i przyszłości to już dużo na co mi moja szczerość obecnie pozwala

wesołość niech se kołuie każdy we własnym zakresie bo coraz trudniej utrafić i co jednych rozśmieszy u innych ... nie dziś pisać co wywoła

jesli uwazasz ze to sa zle czasy to slaba masz pamiec albo wyobraznie 😂, jak dla mnie lepszych nie trzeba,choc wiem ze gorsze nadchodza.

te zyczenia to nie do nas -my sa chamy....

Opublikowano

Wszystkiego Najlepszego wszystkim , by się wiodło i stale chciało i tak było przez następny cały rok , niczego nie zabrakło a jeno przybyło . 

Dla przypomnienia 150 lat temu tak było tak jak poniżej .

W porównaniu z obecnym czasem to zwykły chłop jest WIELKI PAN ZAMOŻNY JAK , DAWNIEJ WIELKI DZIEDZIC .

Polscy chłopi 150 lat temu jedli ten produkt sześć razy w roku. To był luksus

Obecnie średnie roczne spożycie mięsa w Polsce wynosi ponad 73 kg na głowę mieszkańca. Jesteśmy pod tym względem jednym z liderów w Europie. Pod koniec XIX w. sytuacja wyglądała jednak zupełnie inaczej. Mięso stanowiło prawdziwy rarytas na chłopskich stołach. Dotyczyło to w szczególności Galicji i Lodomerii, nie bez przyczyny zwanej Golicją i Głodomerią.

Uboga wieś galicyjska na początku XX wieku.

Opublikowano

Twoi dziadkowie widzę biedy nie mieli jeśli na fotografa stać ich było😜

Masz aktualne zdjęcie, dużo się zmieniło?😉

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Twoi dziadkowie widzę biedy nie mieli jeśli na fotografa stać ich było😜

mam aktualne zdjęcia moich okolic i te z 1917 roku, tak chcesz, to moge gdzieś udostępnić, sam mam problemy z rozpoznaniem niektórych miejsc

panorama na kilkanaście km wzdłuż rzeki

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

U mnie tyle zostało z 40cm śniegu.

Dziś 7mm deszczu i teraz mgła , widoczność 100m

Dnia 24.12.2022 o 14:57, jahooo napisał:

mam aktualne zdjęcia moich okolic i te z 1917 roku, tak chcesz, to moge gdzieś udostępnić, sam mam problemy z rozpoznaniem niektórych miejsc

panorama na kilkanaście km wzdłuż rzeki

Bardziej w formie żartu pisałem

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Aż się boję myśleć co w tej pogodzie jeszcze się może zdarzyć. 

20 minut temu, Agrest napisał:

Chałupy dostały eternit?🤣

Opublikowano

Długoterminowa choć nieprecyzyjna to trend określą, i na 45 dni do przodu stała temperatura w granicach 0-4⁰.

Kto sieje owies to pora myśleć o nim.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Na 20 marca mam zaplanowane sianie groszku.😂

Na nasiona 8 lutego siałem na nowej działce. -8 przez kilka dni z wiatrem przeżył tylko piasek goniony wiatrem trochę go pociął.

Niektórzy w listopadzie posiali.

Opublikowano

Jakbyś chciał się pobawić to wywrotka gliny za wywrotkę piachu. Transport Twój. Obaj zyskamy😁

Opublikowano

Mam i piach ale tam kamienie. Zbierać mi sie nie chce a Ploegery serii 500 mają po trzy dodatkowe wały domłacające oprócz  głównego cepa. To mogłaby być masakra jakby tam kamienie poszły.

Opublikowano

Ano. Taniej wyjdzie przewieźć. Tylko nie glinę z fundamentów. Tej nie chcę. Wystarczy z pierwszych 15 cm😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v