Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

Raczej dla jaj.

Nie możliwe żeby ktoś naprawdę był tak popieprzony.😄

Też mam takie rozterki. Jednak wsród wyznawców PIS niczego nie da się wykluczyć. To są ludzie którzy uwierzą we wszystko jak to kiedyś Kurski dosadnie ujął.

Opublikowano
6 godzin temu, Pafnucy napisał:

Raczej dla jaj.

Nie możliwe żeby ktoś naprawdę był tak popieprzony.😄

Jeśli to konto samego Jarosłąwa Kaczyńskiego to jest to możliwe.🤣

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Agrest napisał:

Obsrajtek to największy łupieżca. Udowodnił cenami paliw że 2+2 zawsze jest większe niż 4.  Zdolny chłop.

orlen 35 % ON importuje mniej wiecej po cenie po jakiej sprzedaje  swoje paliwa to jakbyś to rozwiązał cenowo ? ON jest mniej wiecej podobny cenowo w orlen bez podatkow w całej europie .            

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

a czy ktoś ma odwagę podać po ile paliwa w rosji czy na białorusi? ale to tak na marginesie i oby ci z Orlenu nie byli aż takimi frajerami aby stamtąd nie kupowali bo tu chodzi o wielokrotność wszelkich jałmużn z Brukseli z KPO na czele lub włącznie

choć i tak było/jest wiadome że surowce kopalne będą tylko drożeć i co robić gdy przekroczą progi akceptowalne do używania ich w masowej produkcji?
weźmy ten węgiel te wolnorynkowy. Cena to wielokrotność cen zbóż i w zasadzie tylko kwestią czasu jest korelacja w praktyce czyli pewnie jeszcze więcej zbóż na cele energetyczne i wzrost ich cen choćby z tego powodu jak i niedostatku nawożenia i spadku produkcji.
Tam gdzieś wcześniej @galan99 linka wrzucił co unia planuje .. te kamienie milowe. Nawet Mu nie podziękowałem bodaj za fatygę że wyszukał ale jakoś tam "zbilansujemy"

wracając do tych mrzonek unijnych to sporo z nich jest - już widać - nierealna bo szybciej lub później ale nieuchronnie nastąpi zagrożenie przeżywalności coraz większej części populacji z prozaicznego powodu niedostępności żywności. A czy o będzie bariera cenowa czy fizyczne braki zależnie od liberalizmu gospodarczego to tylko kwestie techniczne którędy pójdzie erupcja buntów społecznych.
Jednym postem nie ujmę nawet wszystkich problemów pod rozwagę a tym bardziej się jej nie podejmę no ale warto by odróżnić co nieuchronne a co wydumane z zagrożeń przyszłości i na czym się koncentrować aby na najwłaściwszym

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Przekroczenie bariery 8 zł za paliwo i utrzymanie takiej ceny to również trumna dla PIS .

Ale wg twojego rozumowania, jeżeli paliwo w niemczech 2euro to u nas 2pln. Więc skąd 8pln?

Opublikowano (edytowane)

Dysydent  , spekulacje na rynku mogą być grozniejsze od zamiarów UE , wchodzac w struktury UE W 2005 R miała zostać zlikwidowana hodowla a pola lezeć odlogiem a stało się odwrotnie 8 lat temu wraz z zielonym ładem UE tez miała zlikwidować rolnictwo poprzez zazielenienie  a  stało sie odwrotnie teraz znowu chłopy boją sie o przyszłosc , tylko kto ten zament sieje  ma w tym cel czy to zwyczajna głupota chodzi mi o dezinformacje , mi sie podoba nowość , jest troche głupie ale no cóż jak chcą  za przyoranie obornika płacić czy za pozostawienie słomy na polu to trzeba to wykorzystać .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

a czy ja w poprzednim poscie coś o zamęcie? On zawsze będzie bo wynika z niewiedzy i niech tam sobie będzie a robić i ta trzeba swoje tylko tzeba wyłuskać co a nawet wymyślić jeśli w tym całym zamęcie tego nie ma.

nawet więcej - nie dorzucać swoich teorii do tego zamętu a zweryfikować w praktyce. Najlepszą ochroną patentową jest niedostępność schematu ;)

z innej beczki ale pokrewne
https://tvn24.pl/swiat/ukraina-rosja-nyt-ukraina-probowala-zlikwidowac-szefa-rosyjskiego-sztabu-usa-probowaly-temu-zapobiec-6511431

rzecz miała miejsce w kwietniu i dopiero... dlaczego dopiero teraz jankesi to wyciągnęli?
Pomijając dywagacje to jedna z nich - nie wolno usuwać kretyna u przeciwnika bo najprawdodobniej następny na jego miejscu będzie skuteczniejszy od niego.
No popatrz w te oblicza, czy widać w nich bodaj cień jakiegokolwiek intelektu?
LANDSCAPE_840

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Ale mi ze spekulacją chodziło o dostepność żywnosci 😅

1 godzinę temu, dysydent napisał:

wracając do tych mrzonek unijnych to sporo z nich jest - już widać - nierealna bo szybciej lub później ale nieuchronnie nastąpi zagrożenie przeżywalności coraz większej części populacji z prozaicznego powodu niedostępności żywności. A czy o będzie bariera cenowa czy fizyczne braki zależnie od liberalizmu gospodarczego to tylko kwestie techniczne którędy pójdzie erupcja buntów społecznych.

Ostatni sezon i wysokie ceny zbóz to nie wina nie urodzaju a spekulacji na rynku , 

Opublikowano

bzdura

podatność na tzw spekulacje zawsze są wskaźnikiem choroby tego rynku i wręcz są próbą tego rynku samouzdrowienia

wracając jeszcze do tych kacapskich "intelektualistów"
Gdyby tam na prawdę jakiś intelekt rządził to tej wojny by nie było a Ukraina była b sama zainteresowana unią z rosją a sama rosja była by potęgą gospodarczą proporcjonalną o swych zasobów naturalnych

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, jacek1296 napisał:

Ale wg twojego rozumowania, jeżeli paliwo w niemczech 2euro to u nas 2pln. Więc skąd 8pln?

Dla przykładu podaje ceny chleba , paliwa importujemy , dla mnie cena 4,00 zł to cena na kieszeń przeciętnego Polaka dla paliw .

Jeśli ceny nośników energii , chleba , paliw będą tak wysokie na jakie się zanosi płaca minimalna powinna być 4000 zł .

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Jeśli to konto samego Jarosłąwa Kaczyńskiego to jest to możliwe.🤣

yyy, o tym nie pomyślałem...

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy napisał:

yyy, o tym nie pomyślałem...

a tak poważniej to takie osobniki są pośród nas i spotykałem... każdy spotyka jednocześnie bezdennie uczciwych i głupich. Można ich społecznie zagospodarować ku korzyści ogólnej lub - jak w tym przypadku - na koszt ogółu

czy muszę coś więcej?

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

bzdura

podatność na tzw spekulacje zawsze są wskaźnikiem choroby tego rynku i wręcz są próbą tego rynku samouzdrowienia

to ze są chorobą to wiadomo ale wpływ mają , po to działają giełdy towarowe  a rosjanie chcieli by narzucić swoje warunki nawet maja czy mieli zamiar stworzyć własną giełde złota wraz z kilkoma krajami 

Opublikowano

zauważyłem już.

1 minutę temu, dysydent napisał:

a tak poważniej to takie osobniki są pośród nas i spotykałem... każdy spotyka jednocześnie bezdennie uczciwych i głupich. Można ich społecznie zagospodarować ku korzyści ogólnej lub - jak w tym przypadku - na koszt ogółu

czy muszę coś więcej?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Doskonale to widać po naszym prezesie i ludźmi w jego otoczeniu typu Sasin, Suski czy Terlecki ...

O czym ty do mnie rozmawiasz?wyzywacie go tu od niedorajdów , nieudaczników i innych najgorszych a teraz to satrapa?🤣, jakby on był satrapą rzeczywistym a nie wydumanym przez was, tak jak Putin czy Erdogan to żadnego z was już by tu dawno nie było.

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@witejus przede wszystkim to nie było by tego/takiego forum

8 minut temu, jarecki napisał:

to ze są chorobą to wiadomo ale wpływ mają , po to działają giełdy towarowe  a rosjanie chcieli by narzucić swoje warunki nawet maja czy mieli zamiar stworzyć własną giełde złota wraz z kilkoma krajami 

to że rosja chce dbać o własne interesy to nic złego a czy jej się to uda to kwestia metod jakie wybierze
Ostatnio wybiera siłową konfrontację i łamanie wszelkich zasad tak że ktoś w końcu złamie zasady wobec niej jeszcze bardziej niż ona. To słabe państwo i w końcu ktoś się wqrwi a ja obstawiam Chiny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
25 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jeśli ceny nośników energii , chleba , paliw będą tak wysokie na jakie się zanosi płaca minimalna powinna być 4000 zł .

A co tak nagle sprawi że praca największych gamoni tak silnie zyska na wartości?

Opublikowano
41 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Dla przykładu podaje ceny chleba , paliwa importujemy , dla mnie cena 4,00 zł to cena na kieszeń przeciętnego Polaka dla paliw .

Powiedz mi co lepsze, minimalna 1000zł i bochenek chleba po 1zł czy minimalna 4000zł i bochenek chleba po 4zł ? Widzisz jakąś różnicę w poziomie życia tego zarabiającego minimalną ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v