Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

tęsknie. nadzwyczaj dobre lata były. 

chiba najlepsze. 

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Tęsknisz za 2015 rokiem ? zobacz ile miałeś wtedy a ile masz dziś , jesteś biedniejszy ? raczej nie , więc w czym problem .

Ale co cie obchodzi ile ja miałem wtedy i teraz? 

Ja się pytam ile ten dług publiczny wynosi obecnie w pln a ile wynosił 7 lat temu. 

Opublikowano

to dopiero się okaże po wyborach, jeśli jarek spadnie z tronu. 

Grecy też dopiero po wyborach się dowiadywali że skarbiec pusty i komornicy u bram. 

oj się jarek chyba tam uczył 🤔

Opublikowano
23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

https://wpolityce.pl/gospodarka/626072-dobre-wiesci-dlug-publiczny-nizszy-niz-w-2015 roku .

Za PIS to nawet zadłużenie spada a czytałem że zadłużyli rozdawnictwem na wieki .

2015 rok - dług 51,3% PKB (477,8 mld $) = 245 mld $

2022 rok - dług 50,3% PKB (674 mld $) = 339 mld $    (PKB wziąłem z 2021 r , bo za 2022 jeszcze nie ma ale na pewno będzie wyższe niż w 2021)

To zadłużenie spada czy rośnie ?

Opublikowano

jednak prawdę jarek, z pinokiem gadał. 

młodzi wracają z zagranicy. 

co prawda na święta i krótki urlop, ale jednak 🤣

Opublikowano

Zdjęcie

dług sektora finansów publicznych w polsce

2007 - 44,5 proc. pkb

2015 - 51,3 proc. pkb (należało by jeszcze doliczyć pieniądze zajumane z ofe)

3q22 - 50,3 proc. pkb

Zmiany zadłużenia: 
rządy PO-PSL: +6,8 pproc. PKB 

rządy PiS jak dotąd: -1 pproc. PKB

Opublikowano
23 minuty temu, nie napisał:

Zmiany zadłużenia: 

rządy PO-PSL: +6,8 pproc. PKB 

rządy PiS jak dotąd: -1 pproc. PKB

To kreatywna księgowość. Prawdy to my długo nie poznamy Według niektórych wyliczeń dług ukryty wynosi 212,4% PKB.  

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Ulman napisał:

Ten dług spłacają w pln czy w pkb?

a pkb to pewnie jest liczony w ziarnach kukurydzy znawco ekonomii 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, barney napisał:

2022 rok - dług 50,3% PKB (674 mld $) = 339 mld $    (PKB wziąłem z 2021 r , bo za 2022 jeszcze nie ma ale na pewno będzie wyższe niż w 2021)

w/g tych cyferek (nawet tych bo @Leszy mnie wyżej wyręczył) jak najbardziej dług rośnie i to pomimo rosnącego PKB
już bardziej miarodajne było by zestawienie po sile nabywczej dolara tzn z uwzględnieniem inflacji tegoż dolara i nawet jestem takich danych ciekaw bo nie znam.

kolejne dwie partie rządzące ostatnio chełpią się tym że im PKB rosło a jednocześnie nie mogą zatrzymać wzrostu zadłużenia choć miały ku temu sprzyjające warunki czyli nie widzę większej różnicy w ocenie pętaków jednych i drugich akurat na polu gospodarczym i jedyne co się zmieniło po okresie ich rządów to trend wzrostowy PKB bo musiało się to tak (kiedyś) skończyć. Najgorsze w tym że w/g sondaży zanosi się na kontynuację rządów którejś akurat z tych dwu frakcji nieudaczników i nie ja a sama matematyka pokazuje iż do lepszego nie idzie bez względu na wynik najbliższych wyborów.

mieć wzrost przychodów i mimo to zwiększać zadłużenie? to co będzie gdy wzrost PKB się bodaj zatrzyma? a właśnie się to dzieje (i co z tego że w sporej mierze z przyczyn zewn?)

porównywanie się do jeszcze większych pętaków gdzieś po innych krajach (w kolejnych tego typu zestawieniach wątpliwej wartości) tylko potwierdza przynależność do tej kategorii

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Mam dziwne wrażenie że Pan Minister albo nie wie co mówi, albo nie wie jak jest

https://portal.abczdrowie.pl/mz-zapowiada-zmiany-od-stycznia-to-jeden-z-najpowazniejszych-problemow

"- Przeładowane SOR-y to jeden z najpoważniejszych problemów w systemie opieki zdrowotnej od wielu lat – powiedział minister zdrowia Adam Niedzielski. Jak dodał, od 2023 roku przy każdym SOR-ze będzie działać nocna i świąteczna opieka medyczna. Oznacza to, że część pacjentów, która zgłasza się na SOR będzie wówczas kierowana właśnie do NiŚOZ. - Będziemy robili wszystko, aby tak się zadziało – zapewnił minister."

"Zapytany, czy wystarczy kadry medycznej do obsługi nowego systemu opieki przy SOR-ach, Niedzielski zapewnił, że zostaną wprowadzone "różne rozwiązania".

- Będą podpisane umowy bądź to z lekarzami, którzy pracowali do tej pory w nocnej i świątecznej pomocy lekarskiej, pewnie czasami również z lekarzami rodzinnymi, więc tutaj jest cała gama rozwiązań."🤣

Bo tam przed bramą czeka całe stado lekarzy i Pan Minister chce ich zagospodarować🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

a skąd wiesz że nie np 248 mld 127mln 589tyz 642 zł i 31gr tego ukrytego albo ponad pół biliona skoro ukryty? odkryli akurat przed Tobą? no ciekawe i masz szczęście że w to nie wierzę bo bym se jeszcze co o Tobie pomyślał ;)

a ten oficjalny tzn odkryty sie podaje bo sie podaje bo tak władza podaje aby im słupki lepiej w ekscellach wyglądały. Dług jest dług i najlepszym porównaniem jest porównywanie w czasie do długu bo jeśli za standard uznać    że do PKB to tylko oznacza że ile byśmy nie wyrobili to władza i tak to przepi..oli iiii jeszcze ługów narobi stachanowce pier..one bo im więcej się natyrasz to ci tylko normy podniosą aż w końcu nie nadążysz
a że najprostsze jest najgenialniejsze to moje wręcz prostackie wytłumaczenie potwierdza sama praktyka bo ... no nie nadążamy i już nam robotników zbrakło

kawa mi podstygła to nie napiszę co zrobić z taką władzą tylko dziwi mnie że wszyscy na świecie wiedzą a i tak większość planety jedzie na długach budżetowych (nie mylić z długiem fiducjarnym bo to dwie różne .... fiducjarny ma pokrycie realne i bieżące a budżetowy jedynie prognostyczne żeby nie nazwać spekulatywne)

a że mamy premiera bankstera to ten potrafił większość publicznego długu przenieść na fiducjarny ale to temat na odrębnego pos..., ba; powieść pt - jak się socjalizm utopijny buduje metodami wolnorynkowymi

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, dysydent napisał:

a skąd wiesz że nie np 248 mld 127mln 589tyz 642 zł i 31gr tego ukrytego albo ponad pół biliona skoro ukryty? odkryli akurat przed Tobą? no ciekawe i masz szczęście że w to nie wierzę bo bym se jeszcze co o Tobie pomyślał ;)

Kwotę około 250 mld zł podało zrudło rządowe wiec jest wiarygodne ,dokładnie nie pamietam ale 10 mld zł w jedną czy drugą strone ............

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, jarecki napisał:

zrudło rządowe wiec jest wiarygodne

przeczytaj sam siebie jeszcze raz a na pewno się uśmiechniesz i nie chodzi mi o to" zrudło" (no chyba że się w memach zrudło Tuskowi choć i tak poprawniej - zrudziało xD )
wiarygodność polityków wyśmiewają nawet oni sami a Ten mi tu takie coś xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Dług publiczny zawsze podaje się w stosunku do PKB bo inaczej nic nie znaczy , do długu oficjalnego podanego w postach wyzej trzeba doliczyć 250 mld zł długu ukrytego .

Dług publiczny w %pkb, bo złotówki nic nie znaczą.

Wszelkie nakłady, wydatki w złotówkach, bo %pkb nic nie znaczy.

Schizofrenia? Nie. Tak lepiej wygląda. Dług nominalnie rośnie, więc jest pokazywany w %pkb, bo w ten cudowny sposób maleje. W wydatkach na odwrót: nominalnie rosną, ale w %pkb maleją, więc pokazujemy to pierwsze. Klasyczny pr.

Przykład dla "pisowskich matematyków": bierzesz kredyt, inwestujesz, twoje "pkb" rośnie. Czy do spłaty masz mniej?

Opublikowano

dlug ukryt znajduje sie w roznych panstwowych bankach,fundusza ktore znajduja sie poza budzetem bo na to pozwala prawo.

bank gospodarstwa krajowego-bank  jak bank pozycza kase panstwowa ale to nie jest w budzecie choc  suma jego kredytow to zadluzenie panstwa. a to idzie w setki miliardow.

11 godzin temu, HF86 napisał:

to dopiero się okaże po wyborach, jeśli jarek spadnie z tronu. 

Grecy też dopiero po wyborach się dowiadywali że skarbiec pusty i komornicy u bram. 

oj się jarek chyba tam uczył 🤔

dwoch z greckich premierow mialo w czesci polskie pochodzenie-najbardziej "zasluzony " i rzadzacy wiele lat dla grecji premier andreas papandreu byl wnukiem polki.

10 godzin temu, barney napisał:

a to co wzrosloto sie schowalo  i nie widac🤣

Opublikowano

Dług publiczny w % PKB to tylko pokazanie czy jest trochę ch*jowo czy już bardzo ch*jowo.  Zadłużenie zwiększone o 300 mld daje jednoznaczną odpowiedź że jest mega ch*jowo. Wzrost  PKB  a'la PIS opieral się na genialnej strategii przeżerania rozdanej kasy, i jak zwykle by się powiódł gdyby nie Putin UE i oczywiście Tusk.🤣

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, HF86 napisał:

tęsknie. nadzwyczaj dobre lata były. 

chiba najlepsze. 

Ja już nie pamiętam co wtedy było , pewnie ceny towarów i usług były niższe i więcej zostawało , więc wtedy było inwestować i teraz liczyć zyski , wszystko co dobre się szybko kończy i to dotyczy każdego .

11 godzin temu, Ulman napisał:

Problem właśnie w tym ze on się matematyki i ekonomii chyba nigdy nie uczył. Marksista który nie umie liczyć to pewna katastrofa.

Skoro kiedyś był dług mniejszy to dla czego w budżecie brakowało pieniędzy i Tusk okradł Polaków zabierając pieniądze z OFE .

• Haha 1
Opublikowano

taka katolicka wladzaanie zna opowiesci o7 wolach chudych i tlustych..nic ich ona nie nauczyla ?? nie potrafili sie przygotowac na chude lata, zamiast zaoszczedzic to wydawali jeszcze wiecej

Opublikowano (edytowane)

Mi tam czy za PiS czy za PO jest podobnie, jedynie za PO oszczędzałem na zakupie nowego portfela, bo ten stary się tak szybko nie niszczył i nie wypychał od nic nie wartego stosu banknotów ;)

Za PO kilogram truskawek kosztował 4zł/kg, pracownik brał 75gr/kg, pozostałe koszty były 2zł/kg, a nowy ciągnik około 100KM kosztował 100 tys netto.

Za PiS kilogram truskawki kosztował 8zł/kg, ale pracownik bierze 1,5zł/kg, pozostałe koszty to 4zł/kg, a nowy ciągnik około 100KM to koszt około 200 tys netto

Jak widać żadnej różnicy pomiędzy tymi rządami dla mnie nie ma, oprócz tego, że za PiS musiałem zainwestować w większy portfel na większy stos banknotów xD 

A nie, przepraszam, za PO łatwiej było znaleźć pracownika bo patologia nie dostawała socjalu za bujanie się na huśtawce ...

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Skoro kiedyś był dług mniejszy to dla czego w budżecie brakowało pieniędzy i Tusk okradł Polaków zabierając pieniądze z OFE .

A po co teraz PiS wprowadza książeczki mieszkaniowe 2.0 ?? Zbiorą kasę od ludzi, wydadzą na 13 i 14, a jak będzie trzeba oddać te pieniądze to już będzie się tym martwić inna władza ...

Zresztą, jak Tusk wziął połowę z OFE to był lament, ale jak PiS przytulił do budżetu to co pozostało po OFE to już było OK ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Ulman napisał:

Dług publiczny w % PKB to tylko pokazanie czy jest trochę ch*jowo czy już bardzo ch*jowo.  Zadłużenie zwiększone o 300 mld daje jednoznaczną odpowiedź że jest mega ch*jowo. Wzrost  PKB  a'la PIS opieral się na genialnej strategii przeżerania rozdanej kasy, i jak zwykle by się powiódł gdyby nie Putin UE i oczywiście Tusk.🤣

czyli co ,  bank moze udzielic taki sam kredyt temu co zarabia 5 tys na miesiąc i temu co 20 tys ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v