Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

może by jakoś pomógł przeżyć zimę jastrzębiom.... większej ich ilości

Ursus gołębie pocztowe zaoferuje. Tylko zamiast plastikowych obrączek założyć im muterki 10, żeby Jastrząb za dużo energii na łowy nie tracił😁

Opublikowano
jarecki napisał:

5 minut temu, dysydent napisał:

tia  ,    matka kurkom zagrodziła pod drzewkami i się jastrząb nauczył i kilka sztuk zabił ale to ten wielki typ kurzej 

To była samica chłopaku...

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

u mnie z gołębimi dzikimi - dawniej tego plaga była - nieco porządek zrobiły jastrzębie co się ich na chomikach namnożyło. Zimą chomiki pod ziemią i ... ostatnio gołębi mniej i pewnie przez to jastrzębi mniej zimę przeżyje i od nowa się zacznie.
W kapuście masowe szkody gołębie robią, chomiki z reszt też gdy młodym sadzonkom liście szczytowe zżerają i przypomnieliście mi. 

Józek jak w kapuście mogą gołębie zrobić masowe szkody , chyba że tak srają 🤭

Opublikowano

1 minutę temu, DTaras napisał:

To była samica chłopaku...

a nie wiem , i nigdy się zastanawiałem o co chodzi bo wszyscy rozróżniali jastrzebia gołębiarza i kurzeja 

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Jastrzębia ciężko dokarmić bo to łowca. Ale jak zranisz gołębia i nie odleci z ziemi a się rusza to weźmie, porwie i oskubie w krzakach. Wiem bo patrzyłem przez lornetkę.

Ty sadysto .... 

Oj Ziobro weźmie się za takich 😅

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Józek jak w kapuście mogą gołębie zrobić masowe szkody , chyba że tak srają 🤭

Potrafią wyrywać sadzonki a jak kapusta starsza to dziobia liscie

Opublikowano

Gołąb to wredny sk.rwiel. Wiosną wycinają z ogrodu pierwsze krokusy i przebiśniegi. To co najbardziej oko cieszy to taka łajza w chwilę zniszczy

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

Dysydent , to Józiek? czy o co chodzi?

No bo wiesz wszyscy jesteśmy tu po imieniu , a @dysydent nie chce się przyznać , to dostał takie tymczasowe 🤭

Opublikowano

Tam wcześniej wydedukował takie przezwisko. Chce dysydenta wqwić nawiązaniem do gruzina chyba...

Do kogo 🤦‍♂️

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Jastrzębia ciężko dokarmić bo to łowca. Ale jak zranisz gołębia i nie odleci z ziemi a się rusza to weźmie, porwie i oskubie w krzakach. Wiem bo patrzyłem przez lornetkę.

Ty sadysto .... 

Oj Ziobro weźmie się za takich 😅

A nie Spurek? Ta jakaś koszmarniejsza się wydaje...

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Gołąb to wredny sk.rwiel. Wiosną wycinają z ogrodu pierwsze krokusy i przebiśniegi. To co najbardziej oko cieszy to taka łajza w chwilę zniszczy

Pszenicy im posyp 😛

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Tam wcześniej wydedukował takie przezwisko. Chce dysydenta wqwić nawiązaniem do gruzina chyba...

Do kogo 🤦‍♂️

Niewiem bo żartu nie zajarzyłem.

Ursus932 napisał:

1 minutę temu, Agrest napisał:

Pszenicy im posyp 😛

Zaprawione wpieprzają tylko się czasem który zerzyga jak podlane chloropiryfosem i dalej żre. Wiatrówka najlepsza.

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Pszenicy im posyp 😛

Wystarczająco mnie rujnują. Ile to potrafi zboża zmarnować to szok

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Agrest napisał:

Czyli klasyczny przykład gradacji.

Rośnie baza pokarmowa , stopniowo namnaża się drapieżnik. Ze wzrostem  populacji drapieżnika maleje podaż pokarmu i populacja drapieżnika maleje.

No i zaczynamy zabawę od nowa.

jest  co pierwszy raz w życiu widzę, otóż u mnie w okolicy wróble zostały wyparte przez kosy. z rok wróbla nie widziałem gdy jeszcze trzy lata temu plaga i teraz kurom nasypaną pszenicę wyjadają kosy, na wsi wylewa się resztki z posiłków nie do szamba a gdzieś na zewn np dla kur jeśli kto ma to gdy z wiadrem wyjdę lecą za mną jak oswojone. pewnie mądrzejsze od wróbli no i tutaj trudniej o cykliczność bo rozum jak raz weźmie górę to ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ale co?

spurkową  zamiast rady Ursus932  sobie interes przestrzelić to niech by spurkowa poszarpała  ,                                                                                                                                    H Hiszpania wysyła okręt wojenny na morze czarne , ciekwie się robi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v