Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra trza iść odpalić kombajn do brukselki, bo niestety w tym roku już trza zebrać.😂 Kużwa a myślałem że zdechnie z tego upału, ale chyba za blisko łąki była.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

skuteczność polskiej obrony przeciwlotniczej na dziś = 0%
skuteczność ataków rakietowych na Polskę = 100%

Noooo to argument nie do odparcia. Ja bym dodał że skuteczność NATO OPL.🤣

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

co to miało być

licentia poetica

10 minut temu, dysydent napisał:

skuteczność polskiej obrony przeciwlotniczej na dziś = 0%
skuteczność ataków rakietowych na Polskę = 100%

no comment

• Thanks 1
Opublikowano
dysydent napisał:

1 godzinę temu, Ulman napisał:

nie mam na polu ani jednego kamyczka😁

a to by było ciekawe gdyby w glebach nawiewowych (bo do takich lessy należą) były jakieś kamienie. Cóż to za wiatry by musiały być? xD

to ja tu trzymam "mordę w kuble" żeby za dużo nie powiedzieć w kwestii Przewodowa a Ten tak pełnym tekstem i to na jednym z najoglądalniejszych kanałów

Aaa tam. Można mieć wątpliwości ale nie wrzucać takich szczegółów. Nic ciekawego w sumie nie powiedział, żadnych wątpliwości nie rozwiał i tak to trzeba czytać. Jeszcze nikt nie określił typu rakiety ale jak jest to S400 którą na Bialorusi widziano to z Brześcia nie jest to dla niej wcale tak daleko a programuje się tor lotu z góry z manewrami w przypadku ataku celu naziemnego lub morskiego aby uniknąć znanych miejsc obrony OPL. Można? Można. Tylko poco we łbach mieszać? Niech niuchaja i póki nic więcej nie leci w naszym kierunku to był incydent wymagający przemyślenia tematu zatłoczonego ostatnio Ukraińskiego nieba.

https://youtu.be/ExN18KQRz_4 Daję w szyję całąąą nooc tatararararara

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, DTaras napisał:

póki nic więcej nie leci w naszym kierunku

dasz gwarancję? czy zalecasz czekać?

złośliwe te moje pytania, wiem

nie mniej po to aby wskazać co za istotniejsze uznaję od Skrzypczaka (w dalszej wypowiedzi) - wskazał na kretyńskość tłumaczenia "nic nie można (było) zrobić"

to po jaką cholerę bodaj jednego żołdaka utrzymujemy? żeby szlajali się po wojnach z których nic nam nie przywieźli po za koniecznością utrzymania ich d*p na długi okres emerytalny? bo w sumie to co polski żołnierz dla Polski wywalczył w minionych tak gdzieś stu latach? bodaj ktoś usłyszy "przepraszam" choćby rodziny z Przewodowa że mamy armię niezdolną bodaj próbować bronić granic przed podobnymi przecież w dzisiejszych czasach najbardziej prawdopodobnymi incydentami.

tak, pluję w twarz każdemu polskiemu żołnierzowi współczesnemu
śmiem twierdzić że gdyby rosja zaatakowała Polskę a nie Ukrainę to jeśli bym front przeżył mój łamany ruski byłby mi teraz bardzo przydatny.

a tak - koniec lizania się po ....
pora na kubeł zimnej wody i poustawianie się każdy na właściwym miejscu
choć jak znam ofermy społeczne co obecnie podpięły się do polskiego tzw wojska to pewnie jeszcze trzeba będzie samemu im to miejsce wskazać a co niektóre i dostarczyć bo samodzielnie nie trafią

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

to po jaką cholerę bodaj jednego żołdaka utrzymujemy? żeby szlajali się po wojnach z których nic nam nie przywieźli po za koniecznością utrzymania ich d*p na długi okres emerytalny? bo w sumie to co polski żołnierz dla Polski wywalczył w minionych tak gdzieś stu latach? bodaj ktoś usłyszy "przepraszam" choćby rodziny z Przewodowa że mamy armię niezdolną bodaj próbować bronić granic przed podobnymi przecież w dzisiejszych czasach najbardziej prawdopodobnymi incydentami.

nie ma takiego państwa, które posiada OPL zdolną powstrzymać każdą rakietę, penetrującą jej terytorium na głębokość aż 6km, bo po pierwsze, ta obrona musiałaby stać 10km od granicy, co jest bezsensem ze względów strategicznych, po drugie, ze względu na koszta nie broni się pól i wiosek, nawet małych miast, jeśli niema tam obiektów strategicznych, jak duże zakłady przemysłowe itp, więc rościsz sobie pretensje o coś, co nigdy w historii nie miało miejsca, no może poza 1939, gdy z powodu błędów polityczno-strategicznych broniliśmy całej linii granicy z niemcami , i wiadomo, jak to wyszło

Opublikowano

Nie dam gwarancji a i przewiduję że im więcej syfu zza horyzontu przyleci tym więcej takich zdarzeń. Aby atak ostatni mógł się wydarzyć trzeba ze dwa tygodnie przygotowań. Wojsko wiedziało. Rakiety spadały przy granicy - jest monitoring, wiedzieli. Zestrzelić taką szybką rakietę w tej odległości - start z Polski gruz na Ukrainie plus kilka... naście (od biedy) baterii wzdłuż granicy - coś nasze asy załatwiają? Bo wojsko nigdy nie miało tego w planach. A i tak to nie jest łatwe trafić. Nawet Iron Dome nie jest skuteczna na stówe. Wojny nie prowadzi się przeciw cywilom po prostu a tymczasem w ruskiej telewizji same horsmany of apocalypse. Nowy naród wybrany waich mać, zara po nas...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał:

ta obrona musiałaby stać 10km od granicy, co jest bezsensem ze względów strategicznych

Skrzypczak jest innego zdania jak i okoliczności są jednoznaczne  a kolejny nadal twierdzi że nie ma potrzeby szczególnie pilnować granicy tuż za którą jest wojna i rakiety latają w te i we wte

zdjęty już masz mózg ze sznura po tym praniu co nam wszystkim zrobili czy jeszcze nie wysechł? to ostrzegam - mróz idzie i mokry zakładaj :P

o masz
a ta q... niżej znów swoje zaczyna
no jak nic aż się ciśnie wezwanie - wojny!

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jahooo napisał:

jeśli niema tam obiektów strategicznych,

Aale tu był, przyjmował właśnie składnik na spiryt...

dysydent napisał:

6 minut temu, jahooo napisał:

ta obrona musiałaby stać 10km od granicy, co jest bezsensem ze względów strategicznych

Skrzypczak jest innego zdania jak i okoliczności są jednoznaczne  a kolejny nadal twierdzi że nie ma potrzeby szczególnie pilnować granicy tuż za którą jest wojna i rakiety latają w te i we wte

zdjęty już masz mózg ze sznura po tym praniu co nam wszystkim zrobili czy jeszcze nie wysechł? to ostrzegam - mróz idzie i mokry zakładaj :P

Pan generał już się nadowodził i można poedzieć że teraz przyznał się do własnego dziecka albo ciut zagalopował.

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Skrzypczak to już nieraz pier.... głupoty, za które mu ktoś zapłacił. On powie wszystko na zamówienie, taki specjalista od wszystkiego.

Opublikowano

Poniższe indywiduum powinno oberwać w ten pusty baniak po prostu. Ot co. To do @Dysydent a

dysydent napisał:

jak by przyebało w skład fasoli kpiłbyś że w arsenał?

Gazogenerator...

Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

o masz
a ta q... niżej znów swoje zaczyna
no jak nic aż się ciśnie wezwanie - wojny!

ile czasu rakieta była w Polskiej przestrzeni i czy była by mozliwość zestrzelenia ?

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Skrzypczak to już nieraz pier.... głupoty, za które mu ktoś zapłacił. On powie wszystko na zamówienie, taki specjalista od wszystkiego.

akurat nie dla tego się zgadzam że Skrzypczak ale dla tego że się zgadzam
Jankeska baza pod Zamościem m in po to była ale się zwinęli bo ile będą siedzieć jeśli polaczki sami się swoim terytorium nie martwią tylko o stołki im w sejmach własnych ważniejsze

Opublikowano

Śledzona była w sposób wystarczający tylko chłopina wyszedł z radara, zrobił ratatata plus odgłos przeładowania paszczą i nie pomogło. Ale gdyby weszła jeszcze parę kilometrów coś by się zaczęło dziać.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Poniższe indywiduum powinno oberwać w ten pusty baniak po prostu. Ot co. To do @Dysydent a

jeszcze nic straconego
kacapy pewnie nie raz ukrow będą rakietami okładać a ci się bronić tak że ... nic straconego byle opatrzność z wprawy w kpinach nie wyszła to ... da się zrobić ;)

Opublikowano
dysydent napisał:

. akurat nie dla tego się zgadzam że Skrzypczak ale dla tego że się zgadzam Jankeska baza pod Zamościem m in po to była ale się zwinęli bo ile będą siedzieć jeśli polaczki sami się swoim terytorium nie martwią tylko o stołki im w sejmach własnych ważniejsze

Czyli nasze specjalisty nic nie załatwiają...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v