Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ulman napisał:

12 godzin temu, Rogas71 napisał:

Ubywa i będzie ubywało bo truskawki to sama chemią i ludzie w trosce o zdrowie przestaną kupować truskawki

Nie wiesz o czym piszesz. Ty w ogóle cos uprawiasz że takie bzdury wypisujesz?

12 godzin temu, Rogas71 napisał:

Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.1 dzień temu

Nie wykrywa sie pestycydów tylko substancje.

W pszenicy np u mnie w 2021 pewnie znaleźliby następujące rzeczy

tribenuron, 

fluroksypyr, 

pinoksaden, 

boskalid,

epoksykonazol, 

fenpropidyna,

protiokonazol, 

azoksystrobina,

metkonazol, 

tebukonazol, 

cyhalotryna,

esfenwalerat,

i już mamy 12 pozostałości a roslina niby taka prosta. 

Sprawa druga - nie liczba substancji a ich poziomy i toksyczność jest ważniejsza. Po trzecie, obstawiam że w truskawce nie ma aż tyle substancji zarejestrowanych.  To co napisałeś pasuje do targowego jełopa a nie świadomego producenta.

Ty i świadomość wiadomo że zboża pazerne chłopki 20 razy pryszcza bo musi być 10 ton tak samo to truje tyle że okres od opryski do zbioru jest dłuższy ciemnotę to możesz wciskać swoim dzieciom nie mnie bolkut

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rogas71 napisał:

Ty i świadomość wiadomo że zboża pazerne chłopki 20 razy pryszcza bo musi być 10 ton tak samo to truje tyle że okres od opryski do zbioru jest dłuższy

A znasz chociaż połowę tych substancji ? 🤣 widziałeś po ile substancji jest w jednym środku ? 🤣

Nawet zaprawa do zboża to już na jednej substancji się nie opiera a tym bardziej środki od grzyba, na samo skracanie to 2-3 substancje zdarza się. od chwastu to najbiedniej 2

to wcale nie znaczy że on pryska aż tak dużo

Edytowane przez racyl
Opublikowano
4 godziny temu, Rogas71 napisał:

Ta jasne to jest sprawa dla prokuratury publiczne sianie nienawiści

ty chyba wolisz zeby cie pis jebal, loda bedziesz robil prezesowi ??

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@jacus

A ja myślałem Jacuś że w tym wieku to tylko gromnica i za piecem się pomodlić 😄

3 godziny temu, galan99 napisał:

Pszenicę będziemy sprzedawać na drugi rok po 800 zł nasypią teraz nawozów drogich i będą ryczeć do rządu ratunku bo bida .

załóż sobie hodowlę ślimaków i nie będziesz musiał kupować drogiego nawozu 🤣🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano
15 godzin temu, DTaras napisał:

Umie. Zawsze umiał przynajmniej. Choć czasem zbyt natarczywie postępuje. Roman, sam nawalałeś czcionkami z kosmosu i to w rozmaitych kolorach. Te kolory w zasadzie podnosiły wartość posta. Nie mniej @racyl jak na relefonie wywala mi słowo podzielone na trzy i jeszcze nie mieści się ono na ekranie to przewijam z braku komfortu czytania - ot takie lenistwo.

tylko połowa ma z trollowych stron co drugie kłamstwo i ukradzione zdjęcie .....

14 godzin temu, Ulman napisał:

No to jak ci bardziej chodziło to bardziej wytłumacz. Nie wiem co mój zachwyt Bułgaria ma tu do rzeczy. Rozmawiamy o generalnych zasadach i logice co jest skutkiem a co przyczyną. Tak czy owak będę wdzięczny za Twoje wytłumaczenie. 

to czemu nie wyprowadzisz się na ukrainne ? 

Opublikowano
1 minutę temu, Rogas71 napisał:

Ty i świadomość wiadomo że zboża pazerne chłopki 20 razy pryszcza bo musi być 10 ton tak samo to truje tyle że okres od opryski do zbioru jest dłuższy ciemnotę to możesz wciskać swoim dzieciom nie mnie bolkut

Po treści twoich postów od razu widać że się na tym zupełnie nie znasz. Nie trzeba pryszczeć 20 razy bo to są standardowe substancje z 3 zabiegów fungi + herbicyd. Zapomniałem jeszcze o skraacaniu więc doszłoby kolejne 1-3 substancje. Gadanie o truciu bo znaleziono 20 substancji to hasło niemoty która z rolnictwem nie ma nic wspólnego lub nie ma podstawowej wiedzy. Jak pryskane to źle ale jak sie nażre zagrzybiałego z mykotoksynami to już zdrowe😆

Opublikowano
14 godzin temu, racyl napisał:

byle jakiego starego mema ktoś wstawiłby o Tusku to już TY, @Ursus932 @galan99 @witejus @Rogas71 i kilku jeszcze pisiorów daje lajki

Jak nisko trzeba upaść żeby cieszyć się ze starych memów z tuskiem który już niczym nie rządzi od prawie 7 lat 🤣 ?

tu masz i poszukaj sobie wypowiedzi tej pani co powiedziała ... czy zawetujecie pan oszalał ......... 😆  a teraz memy wklejasz 

Zdjęcie

Opublikowano
5 godzin temu, Rogas71 napisał:

Ta jasne to jest sprawa dla prokuratury publiczne sianie nienawiści

Nie podniecać się tak 🤣 Gorsze rzeczy były za Tuska kiedy przyjechał do lublina. szedł i wsiadał do samochodu a ludzie krzyczeli Donald matole twój rząd roz...dolą kibole 🤣. Prosto w oczy a tu nie ma z czego robić afery

4 minuty temu, Roman176 napisał:

tu masz i poszukaj sobie wypowiedzi tej pani co powiedziała ... czy zawetujecie pan oszalał ......... 😆  a teraz memy wklejasz

masz drogą energię i masz zaakceptowane przez morawieckiego zmniejszenie redukcji, zamknięcie kopalń więc czego oczekujesz ?

To się dzieje nadal, jest kontynuacja polityki PO a szum się zrobił bo energia podrożała ostatnimi laty

Opublikowano

chłopie nic nie jest klepnięte zgodził się ze unia da 50 mld na to a unia zostawiła to bez odp sprawdź 

. W 2019 r. nakłady inwestycyjne wszystkich przedsiębiorstw województwa śląskiego wyniosły 26 mld zł, to znaczy, że tyle przynajmniej należałoby nadal inwestować co roku, aby województwo utrzymywało się na drugiej pozycji w Polsce (538 mld zł produkcji globalnej, ponad dwukrotnie więcej od średniej krajowej oraz więcej niż pięć ostatnich województw łącznie). O tak wysokiej pozycji regionu w 25 proc. przesądzają inwestycje spółek górniczych (w 30-35 proc. po doliczeniu firm okołogórniczych).

Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał:

to czemu nie wyprowadzisz się na ukrainne ? 

Z tych  samych powodów dla których ty nie wyprowadzasz się do Czech gdzie płacą w ciul socjalu za  wszystko a byle  górnik zarabia 15 tys. Z resztą ja ukrainę widzę z piętra więc na cholerą mi tam jechać? Jak się rozleci to chętnie dokupię tam kilka ha😆

Fajnie widzieć jak znowu majaczysz i nieudolnie próbujesz odejść od niewygodnego tematu. Wróćmy zatem do naszej dyskusji. Twierdzisz że obnizka podatków jest dobra mimo że zawsze byłeś zdania że tam gdzie niskie podatki tam jest bieda. 

I tu dochodzimy do sedna problemu i trzeba określić co jest przyczyną a co skutkiem.

Czy biedę powodują niskie podatki czy też bieda powoduje że muszą być one niskie.  Zakładam że tak prosty temat przyczynowo skutkowy rozumiesz i masz jakiekolwiek własne przemyślenia na ten temat.

Opublikowano

Czego brakuje w polskiej polityce klimatycznej? • Daty wyjścia z węgla - odchodzenie od węgla, nawet w tempie wstępnie opisanym w PEP2040, nie jest zoperacjonalizowane w żadnym dokumencie

• Planu transformacji energetycznej w kierunku zeroemisyjnym

• Planu Sprawiedliwej Transformacji regionów węglowych

• Ambitnych działań w zakresie poprawy efektywności energetycznej

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Z tych  samych powodów dla których ty nie wyprowadzasz się do Czech gdzie płacą w ciul socjalu za  wszystko a byle  górnik zarabia 15 tys. Z resztą ja ukrainę widzę z piętra więc na cholerą mi tam jechać? Jak się rozleci to chętnie dokupię tam kilka ha😆

kiedyś mi napisałeś ze nie jestem kreatywny i mobilny @Ulman  wzajemnie

4 minuty temu, Ulman napisał:

Fajnie widzieć jak znowu majaczysz i nieudolnie próbujesz odejść od niewygodnego tematu. Wróćmy zatem do naszej dyskusji. Twierdzisz że obnizka podatków jest dobra mimo że zawsze byłeś zdania że tam gdzie niskie podatki tam jest bieda. 

dziękuje ja tylko gadam sprawdzam 

5 minut temu, Ulman napisał:

zech gdzie płacą w ciul socjalu za  wszystko a byle  górnik zarabia 15 tys

ostatnio wklejałem jak wygląda praca w czechach  z pewną stroną co jest napisane ile jak chcesz pracować czy bez weekendów itp czy na zmiany itp .... wiec odchodzisz do lamusa 

3 minuty temu, racyl napisał:

czas leci a koszty uprawnień emisji będą jeszcze droższe a nie mamy nic

zobaczysz ka kilka lat jak drogi będzie prąd

jak wprowadzą for fit 55 to raczej skoczysz z mobilnością i hejtowaniem  w Internecie ... morze sobie rumaka kupisz ...  

Opublikowano

Co gadasz i sprawdzasz? Po prostu się chłopie zagoniłeś w narożnik i próbujesz zmienić temat. Nie zachowuj sie jak głupek i miej na tyle przyzwoitości i rozumu by odpowiedzieć na bardzo proste pytanie "Czy biedę powodują niskie podatki czy też bieda powoduje że muszą być one niskie." Tyle darłeś łacha z niskich podatków a teraz co? Nie umiesz wytłumaczyć podstaw? Nie masz żadnej własnej opinii, zdania, przmyśleń?  Jak cie można traktować poważnie jak albo kłamiesz albo nie wiesz o czym piszesz?

Opublikowano
14 minut temu, Roman176 napisał:

jak wprowadzą for fit 55 to raczej skoczysz z mobilnością i hejtowaniem  w Internecie ... morze sobie rumaka kupisz ...  

socjal Roman się skończy wtedy na dobre bo nie  będzie z czego na niego brać. gospodarki wyhamują i będziesz mógł opowiadać wnukom jakie to były kiedyś złote czasy 😄

Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

"Czy biedę powodują niskie podatki czy też bieda powoduje że muszą być one niskie." Tyle darłeś łacha z niskich podatków a teraz co?

nie bieda nie powoduje niskich podatków 

4 minuty temu, witejus napisał:

Jprdl !jeszcze nie doszliście do konsensusu?drugi dzień mielicie temat🤦‍♂️

bo zabiłem ulmana jego teoriami 

• Haha 1
Opublikowano

chyba łatwiej zapłacić niski podatek niż robić sztuczki żeby obejść wysoki 😄

po za wysokością jest jeszcze wpływów a tego w Nowym wale nie ma

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Roman176 napisał:

nie bieda nie powoduje niskich podatków 

bo zabiłem ulmana jego teoriami 

W takim razie to musi oznaczać że niskie podatki powodują biedę? Zgadzasz się?

Z twoja bystrością to ty możesz zabić co najwyżej muchę w kiblu.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

W takim razie to musi oznaczać że niskie podatki powodują biedę? Zgadzasz się?

nie

7 minut temu, Ulman napisał:

Z twoja bystrością to ty możesz zabić co najwyżej muchę w kiblu.

a dziękuje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v