Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

1 godzinę temu, agromatik napisał:

Trzy lata temu dałem 5dych za auto, wczoraj z ciekawości przeglądałem olXa i ten rocznik i model kosztuje 5dych. Czyli mogę sobie kupić takie samo auto za te same pieniądze😁 tylko że o trzy lata starsze😭.  

na przełomie roku zawsze były w sprzedaży samochody z ubiegłego roku a w tym roku ich nie ma , nie ma nowych a zapowiadane  podwyżki na ten rok około 20 %  , ale nie jest zle polska jest na 4 miejscu w  UE  jesli chodzi o posiadanie samochodu na 1 tys . mieszkanców  chyba 600 samochodów .

• Luksemburg – 781 samochodów na 1000 mieszkańców.
  • Polska – 747 samochodów.
  • Włochy – 742 samochody.
  • Estonia – 703 samochody.
  • Francja – 671 samochodów.
  • Słowenia – 660 samochodów.
  • Czechy – 637 samochodów.
  • Portugalia – 631 samochodów.
  • Austria, Hiszpania – 628 samochodów.
  • Niemcy – 622 samochody.
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

Tylko kto w tedy by nam w tym sejmie został , bo chyba nie będziesz chciał komuś kitu wcisnąć że poprzednicy byli lepsi i nie kradli , bo jeśli byś tak twierdził to ktoś ci może zarzucić że masz tak samo mózg wyprany przez tuska , tak jak ty innym zarzucasz że mają mózg wyprany przez kaczyńskiego . Tak że odrobina pokory , niedługo wybory , wybierzemy lepszych i będziemy ich wielbić .

Może ty bedziesz wiedział czemu za złodziejstwo ich do paki nie wsadził. Pytam o to kilka lat i nikt nie umie odpowiedzieć.

Opublikowano

Mój z Luksemburga przyjechał. Ciekawe która statystyka go złapała🤭

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Oto nasze realia . Rząd w budzecie założył 3 proc inflacji a NBP ponad 7%. Burdel to mało powiedziane.

Inflacja w 2022 r. wyniesie średnio 7,4 proc. - ankieta NBP (businessinsider.com.pl)

to to cwane posuniecie , do ludzi idzie przekaz o niskiej inflacji a po drugie przy założeniach inflacji pow . 4;8 % trzeba 2 razy w roku waloryzować emerytury i renty według prawa 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Może ty bedziesz wiedział czemu za złodziejstwo ich do paki nie wsadził. Pytam o to kilka lat i nikt nie umie odpowiedzieć.

A temu żeby teraz ich nie wsadzili.

Mają dżentelmeńską niepisaną umowę🤣

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

to to cwane posuniecie , do ludzi idzie przekaz o niskiej inflacji a po drugie przy założeniach inflacji pow . 4;8 % trzeba 2 razy w roku waloryzować emerytury i renty według prawa 

Czyli kłamią ?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Mój z Luksemburga przyjechał. Ciekawe która statystyka go złapała🤭

o jak z luksemburga to ful wypas .  i układa się w całość jak z luksemburga to pewnie ferrari i taki to może co 5 lat na nowszy model wymieniać żone  🤔

1 minutę temu, Ulman napisał:

Czyli kłamią ?

no . 

Opublikowano

1.Do 2019 Polska płaciła za rosyjski gaz ceny uśrednione.
2. W 2020 PiS doprowadził do zmiany cen kontraktu na bieżące.
3. W 2021 Putin zmniejszył dostawy gazu do Europy i podbił jego ceny bieżące.
4. Około 60 % gazu Polska importuje z Rosji na podstawie kontraktu jamalskiego (1996-2022)
5. Ceny gazu jamalskiego były ustalane na podstawie kilkumiesięcznych średnich cen produktów ropopochodnych.
6. Średnia zapewniała złagodzenie bieżących wahań giełdowych cen gazu.
7. W 2016 PiS podał rosyjski Gazprom do Trybunał Arbitrażowego w Sztokholmie żądając zmiany cen gazu na formułę z cenami bieżącymi.
8. W 2020 Trybunał Arbitrażowy zmienił formułę cen gazu zgodnie z żądaniem PiS.
9. Jacek Sasin uznał to za olbrzymi sukces.
10. W lipcu 2020 Gazprom przelał na konto PGNiG 1,6 mld dolarów za nadpłacone przez Polskę ceny gazu w czasie sporu.
11. PiS nie dokonał zabezpieczeń instrumentami pochodnymi ewentualnej podwyżki bieżących cen gazu na giełdzie.
12. PiS przejadł 1,6 mld dolarów od Gazpromu.
13. W 2021 Putin ograniczył dostawy gazu do Europy.
14. Giełdowe ceny bieżące gazu w Europie drastycznie wzrosły.
15. Zgodnie z nową PiSowską formułą na ceny gazu jamalskiego drastycznie wzrosła cena importowanego gazu.
16. PiS przerzuca podwyższone ceny importowanego gazu na konsumentów, a przede wszystkim na przedsiębiorców (podwyżki kilkukrotne).
17. Putin odbija właśnie sobie z nawiązką 1,6 mld dolarów zapłacone PGNiG w 2020. Więc podziękujmy PiSowi za to, że mamy tak drogi gaz.

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

A co w tym takiego tajemniczego że nie siedzą . Tamci nie siedzą i ci siedzieć nie będą , a jak uważasz inaczej , toś naiwny . A rzeczywistość jest taka że POLITYK , KSIĄDZ I ZŁODZIEJ   NA JEDNYM JADĄ WOZIE , i jeśli by zamknęli jednego to by się musieli nawzajem zamykać 

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

pisiorki nie wsadzili pełowców i tak samo teraz opozycja krzyczy że pozamyka pisowców , a jak dojdą do władzy to nikomu włos z głowy nie spadnie 

Taka to już zabawa w kotka i myszkę w polityce 🙂 a ludzie to lubią co widać po was na tym forum ...

Opublikowano

Na dziś pięknie, ale nikt nie wspomina ani słowem, jak będzie wyglądało roczne rozliczenie za 2022 r. Czyżby tez wg przepisów obowiązujących w 2021 r.? Śmiem wątpić. Dopiero skarbówka będzie miała żniwo, a Pani Prezes chyba rozstanie się z posadką.

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

A co w tym takiego tajemniczego że nie siedzą . Tamci nie siedzą i ci siedzieć nie będą , a jak uważasz inaczej , toś naiwny . A rzeczywistość jest taka że POLITYK , KSIĄDZ I ZŁODZIEJ   NA JEDNYM JADĄ WOZIE , i jeśli by zamknęli jednego to by się musieli nawzajem zamykać 

To po cholerę krzyczą o złodziejstwie skoro mogą im naskoczyć? Przecież to głupie i bez sensu.

Opublikowano

Komisja w sprawie inwigilacji Pegasusem dzisiaj rozpoczęła śledztwo i po wysłuchaniu stwierdzam że wielu w to zamieszanych (z władz pisu) pójdzie siedzieć. Mam nadzieję że kolejna partia która przejmie w Polsce władzę anuluje wałek wprowadzony przez Morawieckiego a winnych nielegalnych działań obciąży finansowo i karą pozbawienia wolności.

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

to już przyzwyczajenie czy tak dobrze gotuje ?:D

Żonę już 16 lat legalnie męczę.

Na tym etapie wymiana jest nieopłacalna dla żadnej ze stron🤭

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

To po cholerę krzyczą o złodziejstwie skoro mogą im naskoczyć? Przecież to głupie i bez sensu.

A co to za polityka by była gdyby nie krzyczeli jeden na drugiego ? Lud by pomyślał że trzeba wybrać innych , skoro tu nic się nie dzieje , a tak to jeden na drugiego i w koło wojtuś , a kto większego pajaca z siebie robi tym lepiej to lud odbiera 

Opublikowano

Od zawsze pisałem że to jedna i to sama swołocz tyle że jedni złodzieje a drudzy głupki i paranoicy. Najfajniejsze jest że lud PIS nadal wierzy w rozliczenie Tuska🤣

Opublikowano

tylko jeden korwin sprawiedliwy- tylko na jego bajki nikt sie nie nabiera.

corka w pracy dostala informacje o pit-2 na pocztku napisano "w zwiazku z polskim {nie} ladem" -mysalem ze padne ze smiechu ,powazna firma w oficjalnym pismie do dziesiatek pracownikow.

nie wiem czy wiecie ale prezes mial takze ojca i ten tez calkiem niedawno umarl..

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

na przełomie roku zawsze były w sprzedaży samochody z ubiegłego roku a w tym roku ich nie ma , nie ma nowych a zapowiadane  podwyżki na ten rok około 20 %  , ale nie jest zle polska jest na 4 miejscu w  UE  jesli chodzi o posiadanie samochodu na 1 tys . mieszkanców  chyba 600 samochodów .

bidy nie wróży tylko dobrobyt 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Okłamują cie, ty o tym wiesz , kłamstwo akceptujesz i popierasz. Nie wiem jak to nazwać🤒

Konfederacja on Twitter: "@RepublikaTV @TomaszSakiewicz Kilka faktów, by  rozbić tę fałszywą narrację. https://t.co/A9sVor7obv" / Twitter

oni też kłamią o peło ? 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Od zawsze pisałem że to jedna i to sama swołocz tyle że jedni złodzieje a drudzy głupki i paranoicy. Najfajniejsze jest że lud PIS nadal wierzy w rozliczenie Tuska🤣

Konfederacja O tym opozycja totalna z PO i Lewicy Wam nie... - Konfederacja

image.jpeg.24fe071eb4b63b1e8b0c9aa2bd7fc603.jpeg

chyba nie tylko pis uważa ze tusk nie był złodziejem 

Konfederacja on Twitter: "D. Tusk ogłosił, że nie będzie kandydował na  Prezydenta i powiedział: „Dziękuję wszystkim, którzy rozumieją moją  decyzję, przepraszam wszystkich nią zawiedzionych.” Przeprosić to Pan  powinien wszystkich Polaków! Nie za

2 godziny temu, racyl napisał:

1.Do 2019 Polska płaciła za rosyjski gaz ceny uśrednione.
2. W 2020 PiS doprowadził do zmiany cen kontraktu na bieżące.
3. W 2021 Putin zmniejszył dostawy gazu do Europy i podbił jego ceny bieżące.
4. Około 60 % gazu Polska importuje z Rosji na podstawie kontraktu jamalskiego (1996-2022)
5. Ceny gazu jamalskiego były ustalane na podstawie kilkumiesięcznych średnich cen produktów ropopochodnych.
6. Średnia zapewniała złagodzenie bieżących wahań giełdowych cen gazu.
7. W 2016 PiS podał rosyjski Gazprom do Trybunał Arbitrażowego w Sztokholmie żądając zmiany cen gazu na formułę z cenami bieżącymi.
8. W 2020 Trybunał Arbitrażowy zmienił formułę cen gazu zgodnie z żądaniem PiS.
9. Jacek Sasin uznał to za olbrzymi sukces.
10. W lipcu 2020 Gazprom przelał na konto PGNiG 1,6 mld dolarów za nadpłacone przez Polskę ceny gazu w czasie sporu.
11. PiS nie dokonał zabezpieczeń instrumentami pochodnymi ewentualnej podwyżki bieżących cen gazu na giełdzie.
12. PiS przejadł 1,6 mld dolarów od Gazpromu.
13. W 2021 Putin ograniczył dostawy gazu do Europy.
14. Giełdowe ceny bieżące gazu w Europie drastycznie wzrosły.
15. Zgodnie z nową PiSowską formułą na ceny gazu jamalskiego drastycznie wzrosła cena importowanego gazu.
16. PiS przerzuca podwyższone ceny importowanego gazu na konsumentów, a przede wszystkim na przedsiębiorców (podwyżki kilkukrotne).
17. Putin odbija właśnie sobie z nawiązką 1,6 mld dolarów zapłacone PGNiG w 2020. Więc podziękujmy PiSowi za to, że mamy tak drogi gaz.

Jak oceniają to eksperci?

Ekspert: to nie jest sprawa Tusk-Kaczyński

Krytycznie do takich doniesień i wpisów internetowych odniósł się Wojciech Jakóbik, analityk sektora energetycznego, a także m.in. współzałożyciel i redaktor naczelny BiznesAlert.pl.

Opublikowano

A ch*j tam z Trzaskowskim. To sprawa warszawiaków ze go wybrali. Widocznie uznali że Jaki to jeszcze większy głupek.

No ale Romanek wrócmy do tematu . Zawsze głosiłeś że niskie podatki sa złe bo powodują biedę. Czemu w takim razie popierasz obniżenie podatków przez PIS? Czy nie spowoduje to ubóstwa w Polsce?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v