Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

nigdy nie jest ani za późno ani za wcześnie na inwestycje kwestia tylko oceny czy sensowne. Kto ma dochód przekraczający jego potrzeby egzystencjalne i ma dochod w niszczonej inflacją walucie ten wręcz powinien ratować ile się da z wartości nawet bez zbędnego wnikania w cyferki.

Właściwie to tylko tacy mają teraz nadpłynność finansową. tzn którzy dawniej tak robili.

też nie chce mi się rozpisywać w szczegóły

jak tak słucham, czytam obserwuję... nie warto

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak ludzie pójdą po oszczędności to plajta banków murowana. Ruszy lawina . I ludzie bez oszczędności. I wątpię czy fundusz gwarancyjny zadziała

W niektórych placówkach ponoć gotówkę większą na kilka dni do przodu trzeba zamawiać 

Opublikowano

Oby nie, ale jak były pierwsze obostrzenia covidowe to niewiele brakowało by panika poszła. U mnie zapisy i kolejki po gotówkę były

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Agrest napisał:

Ja też gościowi w lustrze radziłem - idź poszukaj jakiej działki rolnej. A ten mi odpowiedział że był szukał i ni hu hu nikt nie sprzedaje.

I co mi teraz doradzisz?🤭

To zależy czy myślisz długofalowo czy szukasz oferty last minute , zakup dzisiaj działki rolnej inaczej pola ornego wg. mnie jest nie trafiony po pierwsze ceny za wysokie , przy ostatnich podwyżkach śor i nawozów plus nadchodzące ekoschematy opłacalność produkcji znacząco spadnie . Działki budowlane tak bo można to dać na małe domy do 70 M2 będzie na to bum na bank . Pole orne , mniejsze działki na owoce miękkie , krzewy tak cena do 50 000 zł , na zboża tylko działki od 2ha w jednym kawałku od 4 klasy w górę cena poniżej 50 000 zł . Tak widzę inwestycje na dzień dzisiejszy , wyższe stawki to już szaleństwo a gotówka w domu też potrzebna bo czasy nie pewne. można zachorować a wtedy zapłacisz za zdrowie każdą cenę .

Jak u ciebie nie ma co kupić szukaj po sąsiednich miejscowościach u mnie tak robią , ale najlepiej tak do 15 km.

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

dobrze żę jest zakopane to troche kasy zciągnie z rynku , siostra chciała z rodzinką wczoraj na skoki  narciarske isc to za rodzinke 4 osobową coś mówiła 700 zł by musiała zapłacić i to na zadupiu by stali 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

To zależy czy myślisz długofalowo czy szukasz oferty last minute , zakup dzisiaj działki rolnej inaczej pola ornego wg. mnie jest nie trafiony po pierwsze ceny za wysokie , przy ostatnich podwyżkach śor i nawozów plus nadchodzące ekoschematy opłacalność produkcji znacząco spadnie . Działki budowlane tak bo można to dać na małe domy do 70 M2 będzie na to bum na bank . Pole orne , mniejsze działki na owoce miękkie , krzewy tak cena do 50 000 zł , na zboża tylko działki od 2ha w jednym kawałku od 4 klasy w górę cena poniżej 50 000 zł . Tak widzę inwestycje na dzień dzisiejszy , wyższe stawki to już szaleństwo a gotówka w domu też potrzebna bo czasy nie pewne można zachorować a wtedy zapłacisz za zdrowie każdą cenę .

Czy mi rolnikowi żyjącemu w 100% z ziemi odradzasz kupno tejże ziemi?🤣

To co, iść w nowoczesność- piętrowa uprawa wertykalna?🤭

Opublikowano
V12 napisał:

5 minut temu, Agrest napisał:

Miałem ciągnik brać ale jakoś mi przeszło , zwłaszcza z tą ekologią i zmniejszaniem pojemności.

No co ty nie wierzysz , nauce i postępowi cywilizacji ??B|

Przecież to dla naszego dobra xDxDxD

Niczego innego nie kupi a może się wyszczać na ekologię i zalać silnik normalnie, bez eko. Po drugie to jakoś ta ekologia jednak funkcjonuje.

jarecki napisał:

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A ty zainwestował byś w tym czasie wolne środki czy byś poczekał ? nie trzeba patrzeć na szaleńców co kupują np. działki bo będzie drożej dla takich ludzi bym miał pewną radę , jak teraz w mieście działka kosztuje 100 tys. to bym nie kupował a kupił bym 60 km. od miasta za 50 tys . Jest lokata jest i jeszcze 50 tys. w kieszeni .

i na paliwo dojężdzając do pracy w miescie czy bilet w ciągu 5 lat wydał 50 tys zł ,.         teraz to już za puzno na inwestycje , jak to napisał Agrest  rynek nieruchomosci  jest przegrzany 

4 minuty temu, dysydent napisał:

chę?
żeby już nie cytować sprzed kilkunastu stron bo raz to wierutna durnota a dwa zbyt obnażający cytat by to był ;)

a ja dopytam co jest powodem takich wzrostów cen działek ? czy nie ucieczka z gotówką w inwestycje ? nawet dzisiaj czytałem żę z lokat bankowych znikają oszczednosci a ludzie inwestują w nieruchomosci ,i cos tam jeszcze było 

a ja Ci odpowiadam - o od leżenia w banku pieniądz marnieje i dzieje się to od 2017 roku.

Opublikowano

Funkcjonuje, ale prawda jest taka że optymalnie by było mieć takie zaplecze finansowe żeby po max 5 latach zmieniać na nowszy model.

Opublikowano
Agrest napisał:

70 m

Weź... Jak to sprzedać? Jaki bum...

Agrest napisał:

Funkcjonuje, ale prawda jest taka że optymalnie by było mieć takie zaplecze finansowe żeby po max 5 latach zmieniać na nowszy model.

A to ze wszystkim tak jest...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

prawda jest taka że optymalnie by było mieć takie zaplecze finansowe żeby po max 5 latach zmieniać na nowszy model.

Bo o to w tym chodzi , silniki sa oplecione osprzętem który ma sie jebać , a uzytkownik zostawiać hajs w serwisie 

@DTaras

Ja zdążyłem zauważyć że Ty fan gadzetów :)

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Weź... Jak to sprzedać? Jaki bum.

dziad którego stać na budowę tylko czegoś takiego żadnym klientem na działki nie jest i to udogodnienie adresowane jest do już posiadających działki co  nie maja za co nic innego...

• Thanks 1
Opublikowano
V12 napisał:

Bo o to w tym chodzi , silniki sa oplecione osprzętem który ma sie jebać , a uzytkownik zostawiać hajs w serwisie

Kohler z tier III bez tego osprzętu nie wypalił to raczej niebo to chodzi.

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Czy mi rolnikowi żyjącemu w 100% z ziemi odradzasz kupno tejże ziemi?🤣

To co, iść w nowoczesność- piętrowa uprawa wertykalna?🤭

Zależy ile za ha  chcesz dać , pewnie 30 000 zł byś dał ale nie ma , weź pod uwagę jak wydasz np. 50 tys kiedy to się wróci ?

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

Kohler z tier III bez tego osprzętu nie wypalił to raczej niebo to chodzi.

Ooo, a rozpatrywałem min landini mistral .

Tam kohler 1,9 tylko  norma IVa

No ale między kabiną a przednim kołem takiego garba z dpf mu wwalili że aż wstyd😁

Opublikowano
32 minuty temu, dysydent napisał:

nigdy nie jest ani za późno ani za wcześnie na inwestycje kwestia tylko oceny czy sensowne. Kto ma dochód przekraczający jego potrzeby egzystencjalne i ma dochod w niszczonej inflacją walucie ten wręcz powinien ratować ile się da z wartości nawet bez zbędnego wnikania w cyferki.

Właściwie to tylko tacy mają teraz nadpłynność finansową. tzn którzy dawniej tak robili.

też nie chce mi się rozpisywać w szczegóły

jak tak słucham, czytam obserwuję... nie warto

Panie to inwestować w taką cycepe 👇 , bo kase na koncie paruje 🤨

https://m.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-CID757-IDNoMDD.html

A może ma kto tu cyklopa na sprzedaż ? 

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

dziad którego stać na budowę tylko czegoś takiego żadnym klientem na działki nie jest i to udogodnienie adresowane jest do już posiadających działki co  nie maja za co nic innego...

Sam pomysł budowy takiego domu jest dobry , bo ile młodych się gnieździ w kawalerkach tylko teraz ruszyć jak stal , pustak ,styropian drzewo i blacha ceny nie do przyjęcia jak dla mnie . 

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Zależy ile za ha  chcesz dać , pewnie 30 000 zł byś dał ale nie ma , weź pod uwagę jak wydasz np. 50 tys kiedy to się wróci ?

Ostatnie 6,8ha po 63 średnio wyszło i w dwa lata 70% się spłaciło. Ale to se ne vrati😉

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, DTaras napisał:

tier III 

To mi jest zbędne aby korzystać z przeznaczenia silnika spalinowego , który to ma zamieniac ,spalanie  na moment obrotowy ,

powtórze juz którys raz wiekszośc swiata ma w tyłku tą całe EKO , a my musimy jako zabawiciele ,  za to cierpieć utrudnianiem zycia i drenowaniem kieszeni 

to że z nowych nie kupisz to juz bodaj od paru lat ,

te wynalazki zniszczą , w przyszłości małych i średnich , ostaną sie najwięksi  co stac ich na serwis i wymianę sprzetu  jak wyżej było napisane co 5 lat , 

aa i nie tylko silnik jest problemem , udziwnione skrzynie , elektronika , hydraulika , z celowo "słabymi ogniwami" i ujowa jakoscią 

z tym już sobie nie radza mniejsze i średnie gospodarstwa co za pomoca kredytu kilka lat temu rzucili sie na nowe 

znajomy 2 tyg temu pogonił 5 latka z marki premium ( około 100 km , pojemnosc nie za duza 4 gary )  , po tym jak sie miarka przebrała (dodając do tego mase innych awarii)  i ni z d*py ukręcił sie wałek rozrządu , teraz znów wraca do zetora z lat 90 . Zrobił ten silnik i od razu to w świat popchnoł...

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Ostatnie 6,8ha po 63 średnio wyszło i w dwa lata 70% się spłaciło. Ale to se ne vrati😉

A nakład w te 6, 8 ha jaki był ? i co to za uprawa jak taka dochodowa - malina , borówka truskawki 

Opublikowano

@dysydent a sześćdziesiątke sprzedawać za 30 tyś czy czekać 🤔 miejsce zajmuje . Ale może jeszcze będą droższe 😊

Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Sam pomysł budowy takiego domu jest dobry , bo ile młodych się gnieździ w kawalerkach tylko teraz ruszyć jak stal , pustak ,styropian drzewo i blacha ceny nie do przyjęcia jak dla mnie . 

działka , przyłącze prądu , scieki , piec i wychodzi ponad 200 tys . kawalerka ma swoje uroki też niczym sie nie martwisz adom jaki by nie był to już rodzina 

Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A nakład w te 6, 8 ha jaki był ? i co to za uprawa jak taka dochodowa - malina , borówka truskawki 

Już odliczony. Ciornaja smorodina.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v