Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nigdy nie jest ani za późno ani za wcześnie na inwestycje kwestia tylko oceny czy sensowne. Kto ma dochód przekraczający jego potrzeby egzystencjalne i ma dochod w niszczonej inflacją walucie ten wręcz powinien ratować ile się da z wartości nawet bez zbędnego wnikania w cyferki.

Właściwie to tylko tacy mają teraz nadpłynność finansową. tzn którzy dawniej tak robili.

też nie chce mi się rozpisywać w szczegóły

jak tak słucham, czytam obserwuję... nie warto

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak ludzie pójdą po oszczędności to plajta banków murowana. Ruszy lawina . I ludzie bez oszczędności. I wątpię czy fundusz gwarancyjny zadziała

W niektórych placówkach ponoć gotówkę większą na kilka dni do przodu trzeba zamawiać 

Opublikowano

Oby nie, ale jak były pierwsze obostrzenia covidowe to niewiele brakowało by panika poszła. U mnie zapisy i kolejki po gotówkę były

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Agrest napisał:

Ja też gościowi w lustrze radziłem - idź poszukaj jakiej działki rolnej. A ten mi odpowiedział że był szukał i ni hu hu nikt nie sprzedaje.

I co mi teraz doradzisz?🤭

To zależy czy myślisz długofalowo czy szukasz oferty last minute , zakup dzisiaj działki rolnej inaczej pola ornego wg. mnie jest nie trafiony po pierwsze ceny za wysokie , przy ostatnich podwyżkach śor i nawozów plus nadchodzące ekoschematy opłacalność produkcji znacząco spadnie . Działki budowlane tak bo można to dać na małe domy do 70 M2 będzie na to bum na bank . Pole orne , mniejsze działki na owoce miękkie , krzewy tak cena do 50 000 zł , na zboża tylko działki od 2ha w jednym kawałku od 4 klasy w górę cena poniżej 50 000 zł . Tak widzę inwestycje na dzień dzisiejszy , wyższe stawki to już szaleństwo a gotówka w domu też potrzebna bo czasy nie pewne. można zachorować a wtedy zapłacisz za zdrowie każdą cenę .

Jak u ciebie nie ma co kupić szukaj po sąsiednich miejscowościach u mnie tak robią , ale najlepiej tak do 15 km.

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

dobrze żę jest zakopane to troche kasy zciągnie z rynku , siostra chciała z rodzinką wczoraj na skoki  narciarske isc to za rodzinke 4 osobową coś mówiła 700 zł by musiała zapłacić i to na zadupiu by stali 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

To zależy czy myślisz długofalowo czy szukasz oferty last minute , zakup dzisiaj działki rolnej inaczej pola ornego wg. mnie jest nie trafiony po pierwsze ceny za wysokie , przy ostatnich podwyżkach śor i nawozów plus nadchodzące ekoschematy opłacalność produkcji znacząco spadnie . Działki budowlane tak bo można to dać na małe domy do 70 M2 będzie na to bum na bank . Pole orne , mniejsze działki na owoce miękkie , krzewy tak cena do 50 000 zł , na zboża tylko działki od 2ha w jednym kawałku od 4 klasy w górę cena poniżej 50 000 zł . Tak widzę inwestycje na dzień dzisiejszy , wyższe stawki to już szaleństwo a gotówka w domu też potrzebna bo czasy nie pewne można zachorować a wtedy zapłacisz za zdrowie każdą cenę .

Czy mi rolnikowi żyjącemu w 100% z ziemi odradzasz kupno tejże ziemi?🤣

To co, iść w nowoczesność- piętrowa uprawa wertykalna?🤭

Opublikowano
V12 napisał:

5 minut temu, Agrest napisał:

Miałem ciągnik brać ale jakoś mi przeszło , zwłaszcza z tą ekologią i zmniejszaniem pojemności.

No co ty nie wierzysz , nauce i postępowi cywilizacji ??B|

Przecież to dla naszego dobra xDxDxD

Niczego innego nie kupi a może się wyszczać na ekologię i zalać silnik normalnie, bez eko. Po drugie to jakoś ta ekologia jednak funkcjonuje.

jarecki napisał:

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A ty zainwestował byś w tym czasie wolne środki czy byś poczekał ? nie trzeba patrzeć na szaleńców co kupują np. działki bo będzie drożej dla takich ludzi bym miał pewną radę , jak teraz w mieście działka kosztuje 100 tys. to bym nie kupował a kupił bym 60 km. od miasta za 50 tys . Jest lokata jest i jeszcze 50 tys. w kieszeni .

i na paliwo dojężdzając do pracy w miescie czy bilet w ciągu 5 lat wydał 50 tys zł ,.         teraz to już za puzno na inwestycje , jak to napisał Agrest  rynek nieruchomosci  jest przegrzany 

4 minuty temu, dysydent napisał:

chę?
żeby już nie cytować sprzed kilkunastu stron bo raz to wierutna durnota a dwa zbyt obnażający cytat by to był ;)

a ja dopytam co jest powodem takich wzrostów cen działek ? czy nie ucieczka z gotówką w inwestycje ? nawet dzisiaj czytałem żę z lokat bankowych znikają oszczednosci a ludzie inwestują w nieruchomosci ,i cos tam jeszcze było 

a ja Ci odpowiadam - o od leżenia w banku pieniądz marnieje i dzieje się to od 2017 roku.

Opublikowano

Funkcjonuje, ale prawda jest taka że optymalnie by było mieć takie zaplecze finansowe żeby po max 5 latach zmieniać na nowszy model.

Opublikowano
Agrest napisał:

70 m

Weź... Jak to sprzedać? Jaki bum...

Agrest napisał:

Funkcjonuje, ale prawda jest taka że optymalnie by było mieć takie zaplecze finansowe żeby po max 5 latach zmieniać na nowszy model.

A to ze wszystkim tak jest...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

prawda jest taka że optymalnie by było mieć takie zaplecze finansowe żeby po max 5 latach zmieniać na nowszy model.

Bo o to w tym chodzi , silniki sa oplecione osprzętem który ma sie jebać , a uzytkownik zostawiać hajs w serwisie 

@DTaras

Ja zdążyłem zauważyć że Ty fan gadzetów :)

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Weź... Jak to sprzedać? Jaki bum.

dziad którego stać na budowę tylko czegoś takiego żadnym klientem na działki nie jest i to udogodnienie adresowane jest do już posiadających działki co  nie maja za co nic innego...

• Thanks 1
Opublikowano
V12 napisał:

Bo o to w tym chodzi , silniki sa oplecione osprzętem który ma sie jebać , a uzytkownik zostawiać hajs w serwisie

Kohler z tier III bez tego osprzętu nie wypalił to raczej niebo to chodzi.

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Czy mi rolnikowi żyjącemu w 100% z ziemi odradzasz kupno tejże ziemi?🤣

To co, iść w nowoczesność- piętrowa uprawa wertykalna?🤭

Zależy ile za ha  chcesz dać , pewnie 30 000 zł byś dał ale nie ma , weź pod uwagę jak wydasz np. 50 tys kiedy to się wróci ?

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

Kohler z tier III bez tego osprzętu nie wypalił to raczej niebo to chodzi.

Ooo, a rozpatrywałem min landini mistral .

Tam kohler 1,9 tylko  norma IVa

No ale między kabiną a przednim kołem takiego garba z dpf mu wwalili że aż wstyd😁

Opublikowano
32 minuty temu, dysydent napisał:

nigdy nie jest ani za późno ani za wcześnie na inwestycje kwestia tylko oceny czy sensowne. Kto ma dochód przekraczający jego potrzeby egzystencjalne i ma dochod w niszczonej inflacją walucie ten wręcz powinien ratować ile się da z wartości nawet bez zbędnego wnikania w cyferki.

Właściwie to tylko tacy mają teraz nadpłynność finansową. tzn którzy dawniej tak robili.

też nie chce mi się rozpisywać w szczegóły

jak tak słucham, czytam obserwuję... nie warto

Panie to inwestować w taką cycepe 👇 , bo kase na koncie paruje 🤨

https://m.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-CID757-IDNoMDD.html

A może ma kto tu cyklopa na sprzedaż ? 

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

dziad którego stać na budowę tylko czegoś takiego żadnym klientem na działki nie jest i to udogodnienie adresowane jest do już posiadających działki co  nie maja za co nic innego...

Sam pomysł budowy takiego domu jest dobry , bo ile młodych się gnieździ w kawalerkach tylko teraz ruszyć jak stal , pustak ,styropian drzewo i blacha ceny nie do przyjęcia jak dla mnie . 

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Zależy ile za ha  chcesz dać , pewnie 30 000 zł byś dał ale nie ma , weź pod uwagę jak wydasz np. 50 tys kiedy to się wróci ?

Ostatnie 6,8ha po 63 średnio wyszło i w dwa lata 70% się spłaciło. Ale to se ne vrati😉

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, DTaras napisał:

tier III 

To mi jest zbędne aby korzystać z przeznaczenia silnika spalinowego , który to ma zamieniac ,spalanie  na moment obrotowy ,

powtórze juz którys raz wiekszośc swiata ma w tyłku tą całe EKO , a my musimy jako zabawiciele ,  za to cierpieć utrudnianiem zycia i drenowaniem kieszeni 

to że z nowych nie kupisz to juz bodaj od paru lat ,

te wynalazki zniszczą , w przyszłości małych i średnich , ostaną sie najwięksi  co stac ich na serwis i wymianę sprzetu  jak wyżej było napisane co 5 lat , 

aa i nie tylko silnik jest problemem , udziwnione skrzynie , elektronika , hydraulika , z celowo "słabymi ogniwami" i ujowa jakoscią 

z tym już sobie nie radza mniejsze i średnie gospodarstwa co za pomoca kredytu kilka lat temu rzucili sie na nowe 

znajomy 2 tyg temu pogonił 5 latka z marki premium ( około 100 km , pojemnosc nie za duza 4 gary )  , po tym jak sie miarka przebrała (dodając do tego mase innych awarii)  i ni z d*py ukręcił sie wałek rozrządu , teraz znów wraca do zetora z lat 90 . Zrobił ten silnik i od razu to w świat popchnoł...

Edytowane przez V12
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Ostatnie 6,8ha po 63 średnio wyszło i w dwa lata 70% się spłaciło. Ale to se ne vrati😉

A nakład w te 6, 8 ha jaki był ? i co to za uprawa jak taka dochodowa - malina , borówka truskawki 

Opublikowano

@dysydent a sześćdziesiątke sprzedawać za 30 tyś czy czekać 🤔 miejsce zajmuje . Ale może jeszcze będą droższe 😊

Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Sam pomysł budowy takiego domu jest dobry , bo ile młodych się gnieździ w kawalerkach tylko teraz ruszyć jak stal , pustak ,styropian drzewo i blacha ceny nie do przyjęcia jak dla mnie . 

działka , przyłącze prądu , scieki , piec i wychodzi ponad 200 tys . kawalerka ma swoje uroki też niczym sie nie martwisz adom jaki by nie był to już rodzina 

Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A nakład w te 6, 8 ha jaki był ? i co to za uprawa jak taka dochodowa - malina , borówka truskawki 

Już odliczony. Ciornaja smorodina.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v