Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mirro napisał:

Bo największe pieniądze zarabia się na tworzeniu. 🤣 Potem może spokojnie zdechnąć. Choć podtrzymywanie agonii też może dać fajny pieniądz.😂

Problem jest wtedy gdy nagle w umyśle zaświta aby w miłym kraju zrobić coś co zakrawa na monopol a to przecież jest niedozwolone. Niestety nic innego nie pozwala realizować własnych rojeń więc jakoś trzeba kombinować. Zachcianka. Tak jak basen w każdej gminie. Nikt nie patrzy iz to trzeba później, jak wspomniałeś, pielęgnować. Bo konkurencja nie śpi. Ale zawsze można sprzedać i tworząc legendę drugi raz dorobić.

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Przemoc finansowa też się wlicza ??

zależy jaką bronią odpowiesz, jeśli finansową to tak jeśli inną to już niewspółmierna eskalacja

chm, policyjna asysta poborcy podatkowego to tylko groźba eskalacji czy już fizyczne wymuszenie?

Opublikowano
57 minut temu, mirro napisał:

Bo największe pieniądze zarabia się na tworzeniu. 🤣 Potem może spokojnie zdechnąć. Choć podtrzymywanie agonii też może dać fajny pieniądz.😂

Dobry przykład z wiosny: wybudować pylony, zburzyć pylony, wybudować (co tam teraz powstaje?) no i oczywiście to bez końca modernizować😨. A ty podatniku grzecznie włącz dodatkową żarówkę żeby było nas stać na modernizację.

41 minut temu, mirro napisał:

Mam bo czasami boli.😂 Yyyy no wątroba boli.

33 minuty temu, mirro napisał:

Oj tam, oj tam. No coś boli i to po wódzie. 😂 

Jak tak, to na pewno sumienie, że było mało i budżet  państwa ucierpiał😪

Opublikowano
1 minutę temu, agromatik napisał:

włącz dodatkową żarówkę

....wyłącz przedostatnią - jedna ci wystarczy a i to jak ci tvp nie oświetla z ekranu a oszczędności akurat wystarczą ci byś nie zalegał z podatkami....

że sobie pozwoliłem poprawić tę - podejrzewam - pomyłkę (?)

Opublikowano (edytowane)

No w sumie @dysydent masz rację nie trzeba tak terroryzować podatnika żeby tenże płacił więcej😂, wręcz przeciwnie trzeba stymulować w nim pęd do oszczędności. A i tak dostanie wyższy nakaz płatniczy. Nawet jest to bardziej skuteczne bo pierwszą refleksją u takowego będzie co by było gdybym nie oszczędzał. 

Cosik się kroi, bo Michałka złożyli w ofierze 🤔. Ups odszedł z powodów osobistych, zdrowotnych, czy innych tam.

Edytowane przez agromatik
  • Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Agrobiznes chyba dzisiaj wybiegł na pół roku do przodu i dolara wycenili na 5.95 xD

57 minut temu, dysydent napisał:

ee tam przesadzasz; pół roku
ze dwa tygodnie:ph34r:

k**wa , dziś sądny dzień , wycena euro do dopłat , a że się nie pomylili i to euro po 5,95 zł nie podali 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

euro wali się na pysk niemal równie szybko jak złotówka , o @galan99 niżej nawet się za prognozy walutowe zabrał
https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-rekordowa-inflacja-w-strefie-euro-rosna-ceny-energii-i-zywno,nId,6318472

uzupełnię bo nie znalazłem w artykule wszak dotyczy tylko strefy euro - inflacja w Polsce to coś ok 17%

cóż z tych przeliczników jeśli przeliczany jest jeden badziew na inny badziew i realna wartość tych dopłat to niebawem będzie jednocyfrowy odsetek tego co było w momencie ich ustalania

w zasadzie dopłaty rolnicze stają się tylko symboliczne w relacji do obrotu i tak oto subwencjonizm likwiduje się sam nawet tam gdzie był bodaj cień jego sensowności

politycy zniszczyli główny atut nacisku jakim dysonują w czasie pokoju - pieniądz

i co dalej?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
55 minut temu, jarecki napisał:

k**wa , dziś sądny dzień , wycena euro do dopłat , a że się nie pomylili i to euro po 5,95 zł nie podali 

Nie pomylili się , tylko dobrze podali bo teraz ,  rurociągi na świecie , będą pękać od dziur i ropy będzie brak i dolar  wy***ie do 6 zeta .

Opublikowano

Panie Morawiecki ,gdzie te Polskie samochody elektryczne😅 !!! Bo nawet za wczesnego PRLu było ich więcej ...

Screenshot_2022-09-30-14-31-03-16_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Opublikowano
mirro napisał:

Oj tam, oj tam. No coś boli i to po wódzie. 😂 A moralniaka nie mam no to niech będzie wątroba.

Nospe se weź. Wiem, wiem. Mnie już koleżkowie pytali czy mam okres. Jak się flaki po wódzie przewracają takie podśmiechujki tracą moc.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Dziad932 napisał:

Panie Morawiecki ,gdzie te Polskie samochody elektryczne😅 !!! Bo nawet za wczesnego PRLu było ich więcej ...

prąd drożeje,grożą wyłączenia a Ten o "melexy" się martwi

chyba że będzie opcja na domontowanie (za przeproszeniem) pedałów xD

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, dysydent napisał:

euro wali się na pysk niemal równie szybko jak złotówka , o @galan99 niżej nawet się za prognozy walutowe zabrał
https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-rekordowa-inflacja-w-strefie-euro-rosna-ceny-energii-i-zywno,nId,6318472

uzupełnię bo nie znalazłem w artykule wszak dotyczy tylko strefy euro - inflacja w Polsce to coś ok 17%

cóż z tych przeliczników jeśli przeliczany jest jeden badziew na inny badziew i realna wartość tych dopłat to niebawem będzie jednocyfrowy odsetek tego co było w momencie ich ustalania

w zasadzie dopłaty rolnicze stają się tylko symboliczne w relacji do obrotu i tak oto subwencjonizm likwiduje się sam nawet tam gdzie był bodaj cień jego sensowności

politycy zniszczyli główny atut nacisku jakim dysonują w czasie pokoju - pieniądz

i co dalej?

rosja chyba się szykuje do oficjalnego wypowiedzenia wojny Ukrainie (?)
tak mi się coś wydaje

Od dziś to ziemie Rosji , Putin podpisał , wojna trwa na terenie Rosji .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

I co mu zrobisz? Tłumaczy niewytłumaczalne. Zabrakło rakiet to zrobił wojnę aby odblokować magazyny i stan nienaruszalny. Teraz pora na pełen patosu komunikat iż mobilizacja nie jest jednak częściowa

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

prąd drożeje,grożą wyłączenia a Ten o "melexy" się martwi

chyba że będzie opcja na domontowanie (za przeproszeniem) pedałów xD

Ja się nie martwię tylko pytam 🙂 , już powinny jeździć czyli zanim prąd podrożał 😉

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Od dziś to ziemie Rosji , Putin podpisał , wojna trwa na terenie Rosji

no, a Czesi zgłosili roszczenia do Królewca (nie chce mi się szukać linka)
to ja jeszcze podpowiem żeby Łotwa ogłosiła Petersburg i okolice osobnym państwem a Litwa Moskwę

Opublikowano

Ciekawe podejście do sprawy, mające solidne podstawy

Na polecenie Kremla spółka zmniejszyła niemal do zera dostawy gazu do Europy. Jako że narusza to kontraktowe zobowiązania, Gazprom ryzykował, że zostaną przeciwko niemu wszczęte postępowania arbitrażowe, a potem i sądowe, a także ściągną z niego parę miliardów kary za niewypełnione kontrakty” - wątpliwości nie ma rosyjski niezależny ekspert Michaił Krutichin. Co innego, jeśli rury są uszkodzone niezależnie do wiedzy i działań dostawcy. I taką wersję Moskwa próbuje teraz narzucić. Jeśli operację przeprowadzili Rosjanie sprawnie, to trudno będzie o dowody, że to oni doprowadzili do awarii.

Opublikowano

Rosja anektuje ukraińskie terytoria. Ceremonia w Moskwie

Przyłączenie nowych terenów to prawo, które wynika ze wspólnej przeszłości – powiedział prezydent Rosji Władimir Putin. W Moskwie trwa się ceremonia, podczas której cztery okupowane ukraińskie obwody: doniecki, ługański, chersoński i zaporoski zostają włączone do Rosji.

Oficjalna aneksja czterech ukraińskich regionów przez Kreml to najpoważniejsza eskalacja konfliktu od czasu rozpoczęcia pełnoskalowej inwazji przez Rosję. Świat niebezpiecznie zbliża się do momentu, w którym może dojść do spirali wzrostu przemocy, a w konsekwencji nawet do wykorzystania przez Kreml broni atomowej. Decyzje Moskwy są wynikiem opracowanej jeszcze w ZSRR "doktryny odstraszania", która jest jednak ryzykowna zarówno dla Zachodu, jak i samego Putina.

Zachód i Rosja , co dnia bliżej wojny .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v