Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BARDZO DRODZY WYBORCY PiS czy nadal wierzycie prezesowi? Mateusz M. mówił żeby nie kupować węgla, bo później będzie tańszy. Teraz Jarosław K. mówi żeby nie kupować całości, tylko połowę potrzebnego węgla.

🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

bo później będzie tańszy.

a co nie wierzyć? nie mówił kiedy.

Opublikowano

idzie sladami fiutina?? onuce tez wierza we wszystko co powie. to ze ukraina napadal na kraj rad tez jest udowodnione..

bida idzie ??

https://www.onet.pl/informacje/onetkrakow/kryzys-uderza-w-kosciol-abp-jedraszewski-wprowadza-nowy-podatek/20nr5kl,79cfc278

z takiego makdonalda na florianskiej to chyba pare zlotych bedzie ??

4 godziny temu, galan99 napisał:

Proszę co jest Anglia można można pomóc .

Brytyjczycy walczą z kryzysem. Rząd pokryje firmom połowę rachunków za prąd i gaz

Brytyjski rząd ogłosił w środę pakiet wsparcia dla przedsiębiorstw w związku z wysokimi kosztami energii. W ramach pakietu przez pół roku - począwszy od 1 października - będzie pokrywał niemal połowę ich rachunków za energię elektryczną i gaz.

Będą  tanie mieli nawozy i opał .

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/brytyjczycy-walcza-z-kryzysem-rzad-pokryje-firmom-polowe-rachunkow-za-prad/ktr3dwv

JAK TU KTOŚ POWIADAŁ ŻE PRZEKOP SIĘ NIE ZWRÓCI NIDY PO JAKI  h*j BYŁ ZROBIONY .

TYM CZASY PO JAKI  h*j BUDUJĄ CZY TO SIĘ WRÓCI ? .

Przekop mierzei to przy tym nic. Dania i Niemcy budują gigantyczny tunel pod Bałtykiem

W 2029 r. zostanie otwarty tunel pod Bałtykiem, który połączy Danię i Niemcy. Będzie miał 18 km długości, a budżet budowy wynosi ponad 7 mld euro. To jeden z największych projektów infrastrukturalnych w Europie.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/przekop-mierzei-to-przy-tym-nic-dania-i-niemcy-buduja-gigantyczny-tunel-pod-baltykiem/5mvdwsf

kilometr przekopu drozszy od kilometra tunelu ????

Opublikowano
52 minuty temu, Ulman napisał:

Ten pan och*jał doszczętnie ale sekta uwierzy we wszystko co im powie Kaczyński wystąpił w Siedlcach: Zamach smoleński (dorzeczy.pl)

Oni już muszą w to brnąć. Przyznanie, że to jednak nie był zamach pokaże, że pis kłamał, kłamie i kłamać będzie. Tu już chodzi tylko o tych oczadzonych. By nie stracili wiary nie zniechęcili się do pisu i poszli na wybory. Bo pis właśnie boi się teraz najbardziej tego, że ten stały elektorat po prostu nie zagłosuje na nikogo.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, witejus napisał:

Ty już raz ,,zabłysnąłeś intelektem"oddając nieważny głos na wyborach, teraz drugi raz ,,zabłysnąłeś " twierdzeniem że nauczyliście się ,,gospodarności" od Niemców ,tfu.Od zarania dziejów niemiecka ,,gospodarność " polegała na podbojach ,wyzysku, rabunku i mordowaniu podbitych narodów.Ostatnio taki popis ,,gospodarności" dali Niemcy w latach 1939- 45.

ech łopatologicznie tłumaczyć, cofnij się co tam pisałem zaznaczając że to  w wielkim uproszczeniu. wszelkie systemy liczenia głosów powstały po to by nie wychodziły mandaty w ułamkach, do tego obowiązujący w Polsce obecnie system Hondta ( nie licząc 2001, gdy  przed zdechnięciem AWS i UW zmieniło ordynację bo gdyby wtedy nie zmienili to SLD by rządziło solo, a nie w koalicji bo mieli ponad 40% głosów) premiuje duże partie, bo założeniem jego powstania było to, że ci wyborcy co nie byli na wyborach procentowo tak samo by oddali głosy jak ci co w wyborach brali udział, więc jak pisałem w wielki uproszczeni nie idąc na wybory to tak jak byś oddawał głos na zwycięską partię, natomiast oddawanie nieważnego głosu jest miarą  protestu przeciwko temu systemowi bo tylko JOW-y dają wybór osoby a nie partii gdzie jedna lokomotywa ciągnie w okręgu ze 2 nieraz 3 szuje do parlamentu. Przypomnij sobie jaka była panika po wyborach samorządowych w 2014 gdzie był duży odsetek głosów nieważnych, który nie był wcale spowodowany książeczką wyborczą tylko tym, że na szczeblu sejmiku ludzie celowo oddawali nieważne głosy, a i radnym bezradnym się też oberwało.

Rozumiem, że według ciebie to większość krajów stosuje lub stosowało "niemiecki" system gospodarności, najlepsi w tym to brytyjczycy byli. My z racji historii według ciebie to gospodarni przestaliśmy być na początku XVII wieku, no potem mały epizod z Wilnem i Zaolziem (nie boli cię to, że zajęcie zaolzia było uzgodnione z nazistowskimi niemcami? Jak ci napiszę, że do połowy 39 roku Niemcy byli przekonani, że idziemy z nimi na ZSRR i dopiero sojusz polsko-francusko-brytyjski przesądził o ataku na Polskę, że nasza młodzież jeździła na obozy hitlerjugend to pewnie nawet nie uwierzysz co?, a są na to dokumenty.

Tak niemcy nauczyli gospodarności, to nacja która  wszędzie gdzie jest nawet na chwilę zaczyna działać tak jakby mieli zostać na zawsze, zero prowizorki. ( nawet ci zesłani na sybir czy niemcy nadwołżańscy, o czym choćby wspominał Sołżenicyn) Tylko dzięki oszczędności, pracowitości,  pragmatyzmowi  i rygorowi Prusy z małej biednej Brandenburgii byli w stanie stworzyc mocarstwo które najpierw odebrało Sląsk, od domu habsburskiego, potem najlepsze tereny bogatej, ludnej i naście razy większej I RP, a na sam koniec sprusaczyć i zjednoczyć całe Niemcy które praktycznie przez 700 lat nie istniały jako takie. Podczas gdy Francja, Anglia,Austria, Rosja, Polska czy Szwecja miały gospodarność na twój wzór niemiecki w tym czasie w rzeszy księstewka tłukły się między sobą bo praktycznie od wielkiego bezkrólewia skończyło się funkcjonowanie rzeszy jako ofensywnego w miarę jednolitego tworu na zewnątrz, na zachodniej granicy mieliśmy spokój praktycznie przez ponad  400 lat, a królewiec i okolice sami dobrowolnie oddaliśmy Hohenzollernom.

To, że ostatnie 300 lat jesteśmy dziadami na arenie  europejskiej nie znaczy, że nie podbijaliśmy, grabiliśmy i mordowaliśmy, z racji okresu nie było to na taką skalę jak w państwach przemysłowych. W końcu gdybyśmy byli święci jak pewnie uważasz to nie byłoby późniejszej bandery, a  rosjanie nie chcieliby od nas reparacji za Wielką Smutę o czym ostatnio wspominali bo się niebezpiecznie zbliżamy do ich poziomu retoryki.  A i w końcu w 2006 roku PiS ustami  ministra MSZ Anny Fotygi mówił zupełnie co innego o reparacjach wojennych od niemiec.

Gdybyś choć trochę ludzie interesowali się historią to paliłaby się im od kilku lat czerwona lampka bo to co serwuje nam władza pospołu z kościołem już raz doprowadziło do rozbiorów. Dzisiaj widzę to samo obrona zagrożonego katolicyzmu w kraju gdzie jest podobno 92% katolików, władza jest katolicka, religia w szkołach, a episkopat polski nigdy nie był silniejszy od 45 roku z największym wpływem na władzę, a już nie raz działał antypolsko w historii RP( Targowica to też kościól któremu nie podobało się, że stracą władzę, majątki i dostaną podatki, a było tego więcej wcześniej jak i później) Piętnowanie odmienności, wzbudzanie ksenofobii, pozbywanie się przez to praktycznie większości kreatywnych jednostek, upadek systemu edukacji, propagowanie tego zgubnego sarmatyzmu, martyrologii i kolejnego przedmurza chrześcijaństwa  to wszystko już było i doprowadziło do upadku.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

A spytałeś o zgodę?

nie potrzeba ...

5 godzin temu, witejus napisał:

Niemców ,tfu.Od zarania dziejów niemiecka ,,gospodarność " polegała na podbojach ,wyzysku, rabunku i mordowaniu podbitych narodów.Ostatnio taki popis ,,gospodarności" dali Niemcy w latach 1939- 45.

wpadli na lepszy pomysł stworzyli unie i narzucili swoje ja.....  bez walki i strat 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Takeda napisał:

Druga sprawa wschód ma pretensje do zachodu Polski że bogatszy, to się jego mac niech wezmą do roboty, a nie czekają, aż nam zabiorą i im dadzą.

Ja tam do nikogo pretensji nie mam. Tyle mojego co se pazurami wydrapię.😂

Opublikowano

i zliwidowali nasz lzs-po 93 latach istnienia. przezyl pilsudskiego,hitlera bieruta,gomulke,gierka,balcerowicza i tuska a  pinokia nie zdolala..dziwne gmina dawala rocznie ponad 30 tysiecy i braklo ?musz zapytac kuzyna co sie stalo..

najtnszy wegiel ?kolumbia,rosja chiny ,australia,rpa ?? nie wiem daj roman cennik

Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

wschodnia polska to nie miejsce zamieszkania tylko sposob myslenia- niestety ty englels nie jestes tego przykladem..

tak jak krakus i manifestacja 40% mieszkańców przeciw budowy spalarni a dzisiaj stoi i się tym szczycą bo mają taszą energie ........... a może by tak spalić tych 40%

Przed chwilą, jacus napisał:

najtnszy wegiel ?kolumbia,rosja chiny ,australia,rpa ?? nie wiem daj roman cennik

wiadomości nie oglądasz Polsatu albo łono tv ?  najtańszy ma Afryka z transportem po 4k 

Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

tak samo jak twoja mądrość gdzie jest na świecie najtańszy węgiel ?

W Czechach nasi kupują brunatny po 1 tys tona. Pewnie lepszy jak ten miał i błoto z Afryki co je Morawiecki ściąga. Ale tu nie chodzi o cenę tu chodzi o to jaki to oszust jest i jak ludzi w balona robi. Będzie węgiel... ale w kwietniu. W kwietniu się będziemy grzać.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

W Czechach nasi kupują brunatny po 1 tys tona.

tylko ze zakresie 5-10MJ/kg,  czyli tona brunatnego to 2,2 naszego Bitwie o czeski węgiel trudno się dziwić Tona opału luzem kosztowała w sieci OKPaliva 4,7 tys. koron, czyli około 900 zł czyli taniej ?

https://wiadomosci.wp.pl/fatalna-wiadomosc-od-czeskich-weglarzy-polaci-uz-to-koupili-6811600610908768a

podkreślam ci ze brunat ma 30% wody powadzenie z piecem 

Nie będziesz miał wydatków - Ministerstwo śmiesznych obrazków - KWEJK.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v