Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pod każdym murem szczury kopią.

5 minut temu, DTaras napisał:

jest mur i przekopy pod nim...

3 minuty temu, jahooo napisał:

zCJQkxSyXRWIszI9Q4C5N86PvdhoL7mi.jpg

I oczywiście bezwzględnie spełniać jego żądania i zachcianki w zamian za mamienie mitycznymi eurasami.

Edytowane przez witejus
Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

A jak wezwanie zostanie wysłane i pozwy złożone to co wtedy powiesz, pamiętasz jak skakałeś gdy ogłoszono budowę muru na granicy?miał nie powstać ,miał nie spełniać niczego i co,jest mur, jest przekop, będą i pozwy

Tego muru co pod nim dziury robią? Dalej uważam, ze to głupota była. Ale ty jako istota nie myśląca nie rozumiesz, że budowa muru zależy od naszego rządu. A to czy Niemcy wypłaca nam kasę od naszego rządu nei zalezy. Tylko od ich rządu.

A co do wezwania to ono zostanie tak wysłane jak dopłaty zostały zrównane.

Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

A jak wezwanie zostanie wysłane i pozwy złożone to co wtedy powiesz, pamiętasz jak skakałeś gdy ogłoszono budowę muru na granicy?miał nie powstać ,miał nie spełniać niczego i co,jest mur, jest przekop, będą i pozwy

No widocznie w gazecie wyborczej tak napisali 😛

Opublikowano

Ale ja się polityką nie zajmuje, myślę co tu zasiać żeby ludzie jedli w czasie kryzysu 🤔

I zarobić na tym 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jahooo napisał:

zCJQkxSyXRWIszI9Q4C5N86PvdhoL7mi.jpg

Jakiś czas temu ten co napadł wypłacił kasę. Najpierw chyba w 1947 1,5 mln dolarów wzięli Ruscy i mieli to oddać Polakom. Potem w 1953 Bierut zrzekł się odszkodowań. W 1972 NRD wypłaciła nie pamiętam ile odszkodowania za eksperymenty medyczne. Potem od lat 90 tych wypłacano odszkodowania za roboty przymusowe prawie 5 mld.

11 minut temu, witejus napisał:

Wysłanie wezwania zależy od naszego rządu

No i pytanie czy pis to wyśle czy będzie tym grał politycznie na zasadzie nie chodzi o to by złapać króliczka lecz by go gonić. Obstawiam drugą opcję. W końcu reparacje już kilka lat liczą. Teraz będą kilka lat wysyłać. By powiedzieć po wyborach, ze to wina Tuska.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

tylko czy wnuczek ma odpowiadać za winy dziadka ? CZY NIEMCY zarobiły zniszczeniu Polski ? według mnie zbyt dużo lat mineło , oczywiscie dobrze się stało że straty zostały oszacowane należy o tym pamietać i przypominać .

Opublikowano (edytowane)

main_01prezes_mia_znowu_racj_ny_sekcja.jpg

main_06w_zimie_jeste_my_kryci.jpg

main_08kolejka_do_sukcesu_ny_pic.jpg

• Zgodnie z ustaleniami mocarstw w 1945 r. reparacje niemieckie miały być przekazywane Polsce przez Związek Radziecki. W zamian do ZSRR z Polski płynął węgiel i to po zaniżonych cenach
  • Jak podaje prof. Ruchniewicz, ZSRR pobrał w reparacjach 3 mld dol. w świadczeniach, z czego Polska otrzymała zaledwie 7,5 proc. tej kwoty
  • Nie były to jednak pieniądze, a świadczenia materialne. Polska otrzymała m.in. kilkanaście fabryk, ale też tabor kolejowy, samochody, statki. W protokołach można też znaleźć wpisy o płynących do Polski niemieckich dywanach, instrumentach muzycznych, kapeluszach, a nawet dziełach klasyków marksizmu i leninizmu
  • Kluczowy jest tutaj rok 1953. Polska zrezygnowała wówczas z reparacji niemieckich. Do dzisiaj trwa debata, czy był to wiążący akt międzynarodowy, czy też "zwykły dokument". Podnoszona jest kwestia, że rezygnacja z reparacji była wydana w czasach PRL i przez to nie wiąże ona III R

• Do tego dodajcie wypłatę kasy w 1972 za eksperymenty medyczne plus lata 90 te za roboty przymusowe. Nic nie dostaniemy więcej. A podkreślone jest najlepsze. Tak samo Niemcy mogą powiedzieć że to co robił Hitler w Rzeszy dzisiaj ich nie wiąże. Argumentacja śmieszna.
Opublikowano
39 minut temu, hubertuss napisał:

Tak samo Niemcy mogą powiedzieć że to co robił Hitler w Rzeszy dzisiaj ich nie wiąże.

Otóż nie mogą bo jest zapisane w ich prawach że są prawnym następcą III Rzeszy

Opublikowano (edytowane)

Tak jak my PRL u. Naprawdę ta dziecinada w twoim wykonaniu nie ma sensu. Profesorowie i prawnicy mówią, że nie realne a ty dalej siebie przekonuj, że będą reparacje. Ciekawe kiedy wystąpicie o to samo do Ruskich i Ukraińców? Ten temat szybko się wypali i Polacy wrócą do problemów dnia codziennego.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Bezpiecznie się robi dym znając z góry wynik. Najlepiej gdyby reparacji zażądali jeszcze od NRD bo obecnie uznają się za PRL. Są tacy, którzy twierdzą że to już przedawnione. Biorąc wszystko pod uwagę PIS będzie musiał ruszyć dyplomację, której jak wiadomo niema. Zasiądą zatem do stołów, kraje byłej Jugosławii nie pomogą, Grecja ma coś do ugrania i długi zarazem a Ukraina jest w stanie wojny. Zatem biliony dla mas i oczekiwany polityczny sukces w UE polegający na... zawarciu wielkiego przymierza? Śmierdzi ta sprawa na odległość bo to, biorąc jeszcze pod uwagę Ukrainę, dzikie splątanie.

rzecz z reparacjami jest tak prymitywna że aż niezauważona.
Psdzielcy jako prostolinijni spadkobiercy komuchów z których z resztą wielu się spośród tych komuchów wywodzi.
Już dawno ujawniły się ciągoty PiSu do nacjonalizacji gospodarki a że największym inwestorem zagranicznym w Polsce są Niemcy to tworzy się podstawy aby usankcjonować jakoś znacjonalizowanie niemieckiego kapitału już w Polsce obecnego no i właśnie zaproponowano kwotę do jakiej można niejako bezkarnie znacjonalizować prywatną własność w  Polsce.
Już raz się udało rozkraść majątek aby go po upadku pierwszej komuny sprzedać (a kasę przepuścić na np emerytów, zasiłki i urzędniczych darmozjadów) to szykują drugą transzę bo uczciwością i wkładem własnym jeszcze żaden polityk nie potrafił do czegokolwiek dojść a jedynie żerują na haraczach fiskalnych, czy machlojkach ustrojowo własnościowych.

I putinowi i Żydom (Izraelowi) na rękę taki bajzel w polskim otoczeniu bo putinowi łatwiej o sprzymierzeńców do kolejnego rozbioru Polski a żydostwu daje argumenty na poparcie iż to oni będą wiarygodniejszym zarządcą gospodarczym choćby i "bezspadkowym" schedy po takich "gospodarzach" co to jedynie albo na unijnych dotacjach albo reparacjach potrafią cokolwiek sklecić

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

ledwo zdazylem wrocic z banku gdzie zalozylem sobie lokate w euro na poczet przyszlych reparacji a wy tyle stron.

jeszcze raz proste pytanie -kto wierzy ze dostanie my te reparacje ???? 4 strony i ani jednej deklaracji a paru pis-oglupkow juz pisalo..

4 godziny temu, witejus napisał:

Jeden rudy nie wierzył że będzie ogrodzenie na granicy, że kanał na mierzeji nie powstanie a nawet jedna twierdziła że jakby natura chciała to by powstał i wbrew naturze jest, i co?a ty nie wierzysz że jedno ojro  dostaniemy?

masz troche zdrowego chlopskiego rozsadku ?? ?? tam barki moga jedynie wplynac i nie wiadomo z czym ..wegla i drzewa z rosji to chyba szybko nie bedzie..

pare sekund i mozna sprawdzic jakie mial obroty i czym port w elblagu..

ile statkow rosjanie zablokowali - ja czytalem o jednym kilkanascie lat temu, ma ktos dane ???

A bliskosiężne rozgryzłeś?

niemieccy emrycie beda w ramach reparacji plynac jachtami do polski ???

Te wyliczenia też miały nie powstać, strach was obleciał że coś zaczyna się dziać?

wyliczyles juz ile ci sie nalezy 🤣

do kazdego ojro ktore dostaniesz dokladam ci drugie 

Czyli mogą wystawić rachunek za koszty które ponieśli napadając na Polskę?a czemuż to np Francuzom takich rachunków nie wystawili? tylko zapłacili reparacje za I i II wojnę

wlasnie temu ze francuzi wyliczyli niemcom reparacje za I to wybuchla II wojna- wyplaty doprowadzily republike weimarska do upadku,..

historia nauczyla francuzow ze nie tedy droga

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

W zeszłym roku jak sąsiad spalił mi Chwastoxem 6 rządków bobu o długości 350m to też miał płacić "reparacje". Nawet się sam tego podjął, ale jakoś pieniędzy do tej pory nie widziałem xD 

ja chwastosem opryskalem babce jarzyny i ze zdumieniem obserwowalem jak rosly dalej.. 

Opublikowano
2 godziny temu, nie napisał:

teraz niemcy na całym świecie będą słyszeć pytania: dlaczego nie chcecie polakom zapłacić za zniszczenie polski i dlaczego zabiliście 6mln polaków?

Taaaaa już widze te pytania. 😂 tak samo jak pytania do Anglików i Amerykanów - dlaczego zdradzili Polaków jako sojuszników w wojnie i oddali ich kraj w rosyjską strefę wpływów.  Pierdolenie level master. Świat ma w d*pie Polskę, reparacje i wiele innych spraw.

• Like 1
Opublikowano

bo jezyny to byle chwastox nie wezmie , ich nawet glifosat nie spali do końca tu musi być odpowiednia pora gdy soki spływają do korzeni czyli wrzesień minimum .      Po problemach z CO2   zapowiada się kolejny z ad-blue https://businessinsider.com.pl/gospodarka/nowy-problem-z-adblue-w-europie-bez-tego-ciezarowki-przestana-jezdzic/d2p4pn8              sprwdzić stan naile km . wam wystarczy 

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

ja chwastosem opryskalem babce jarzyny i ze zdumieniem obserwowalem jak rosly dalej.. 

Ja ten bób próbowałem reanimować aminokwasami, niby rósł dalej, z daleka wyglądał nawet ok, ale strąków nie zawiązał, z tych 6 redlin plon w przeliczeniu na 1 ha wyniósł 2t/ha, a ten co chwastoxu nie dostał zaplonował 8t/ha.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał:

bo jezyny to byle chwastox nie wezmie , ich nawet glifosat nie spali do końca tu musi być odpowiednia pora gdy soki spływają do korzeni czyli wrzesień minimum .      Po problemach z CO2   zapowiada się kolejny z ad-blue https://businessinsider.com.pl/gospodarka/nowy-problem-z-adblue-w-europie-bez-tego-ciezarowki-przestana-jezdzic/d2p4pn8              sprwdzić stan naile km . wam wystarczy 

A na co komu Ad-Blue, już ON po 8zł zniechęca do jeżdżenia, więc Ad-Blue też nie będzie za bardzo potrzebne xD 

Niech Obajtek podniesie ON na 9zł, to chętnych na Ad-Blue będzie jeszcze mniej ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertuss napisał:

A ja się pytam gdzie jest wrak? 

Na lotnisku w Smoleńsku xD 

Chyba, że ruscy go już przetopili, to nawet tam go nie ma. Może Saszka pije piwo z puszki zrobionej z wraku Tupolewa xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Pytanie powinno brzmieć. Czy wysłanie wniosku o reparacje będzie tak samo wyglądało jak wysłanie wniosku o międzynarodową pomoc w odzyskaniu wraku?😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v