Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Morion napisał:

tylko psychicznie chorzy ze wschodniej polski-ktorzy nie maja zielonego pojecia o przemysle wydobywczym -moga wierzyc w takie bajki..

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Bo w Orli jest najlepsza każdy ci to powie na Podlasiu.😄A co do Jaworowicz to katoliczka była nie zadowolona z usługi czy jak?

na pewno byla glupia- miala udar mozgu i zamiast isc do szpitala to postanowila przeczekac...a potem na leczenie bylo za pozno..

na uszkodzony mozg to nawet kaszpirowski nie pomoze

1 godzinę temu, mirro napisał:

Chyba Polska chciała usilnie iść drogą Węgier bez względu na wszystko. 😂 Tak wygląda wstawanie z kolan i podążanie własną drogą w wykonaniu PIS.

chcieli zawladnac i rozkrasc panstwo jak orban- ale sie nie udalo i teraz wycie . na wegrzech gulaszowy raj tez sie konczy- podobnie jak i u nas parodia komunizmu upada.

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

na wegrzech gulaszowy raj tez sie konczy- podobnie jak i u nas parodia komunizmu

Twierdzisz że gulaszożercy mogą się zdziwić na swej radosnej drodze?🤣

Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

Nieaktualne. Teraz to Polska Grupa Spożywcza. 😂 Ciekawe czy zdążą zająć się w tym sezonie robotą.

ale dalej mają ten sam cel 

4 godziny temu, Ulman napisał:

To ty nie wiesz ze piszesz "chyba"?

jak nie wiem jak to się nazywało ale już jestem pewien .. daj link 

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

tylko psychicznie chorzy ze wschodniej polski-ktorzy nie maja zielonego pojecia o przemysle wydobywczym -moga wierzyc w takie bajki..

nawet nie oglądam tego ...  gość nawet węgla nie widział w życiu ... na szkoleniach nam gadają ze najlepsze kopalnie zostały zamknięte przez sld psl największa korupcja miał Buzek pozamykał kopalnie w obrębie granicy czeskiej mld zainwestowane ściany za zbrojone kompleksy ścianowe za mld  odcięte line w szybie i cześć a Czechy się przebiły od drugiej w gratisie mld maszyny kombajny sekcje zbrojenie i gotowy węgiel od Polaka to było celowe wyrzucanie w błoto żeby była kopalnia na minusie żeby bez skrupułu ja zamknąć stworzyć polsko-czeskie przedsięwzięcie obejmujące rozszerzenie pól eksploatacyjnych kopalni ČSM na polską stronę i ponowne drążenie szybu V KWK Morcinek który służyłby jako szyb wentylacyjny. Węgiel wyjeżdżałby po czeskiej stronie szybami już istniejących czeskich kopalni, gdyż ponowne drążenie szybów I i II byłej KWK Morcinek byłoby zbyt drogie. Wydobytym po czeskiej stronie węglem dzieliłyby się udziałowcy czescy i polscy według posiadanych udziałów w przedsięwzięciu. Znaczny procent wykwalifikowanych pracowników czeskich kopalń to Polacy, którzy skuszeni większymi zarobkami po czeskiej stronie (wynikającymi z różnicy kursów złotówki i korony czeskiej) porzucili polskie górnictwo i rozpoczęli pracę u Czechów.

tak to wygląda my zamykamy inni fedrują 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Jaki link? O czym? 

chyba nie latałeś na drzwiach ze stodoły i nie wróżysz z fusów jak coś wypisujesz ? 

Tereny byłej kopalni Morcinek obecnie traktowane są jako pola rezerwowe. Istnieje teoretyczna możliwość wznowienia wydobycia na tamtym terenie, ale koszty ponownego przygotowania kopalni do wydobycia znacznie przekroczyłyby sumę miliarda złotych. Kopalnię Morcinek często wykorzystuje się jako bardzo jaskrawy przykład nieudolnej restrukturyzacji prowadzonej w sektorze górniczym

Decyzję o zamknięciu podjęto opierając się na danych z najbardziej niekorzystnego okresu na polskim rynku węgla (lata 1989-1998). Z dzisiejszego punktu widzenia można przypuszczać, że decyzja o zamknięciu kopalni była nazbyt pochopna. Spekulacje te można podeprzeć choćby posunięciami czeskich kopalń

tym czasem wawie puszymy Polsce ze węgiel jest be jak podobnie nazywać można @Ulman inteligentnego 

Opublikowano (edytowane)

a jeśli tworzy materiały źródłowe? ;)

https://natemat.pl/428431,donald-tusk-zrugal-swojego-posla-chodzi-o-wypowiedz-o-14-i-15-emeryturze

"Wypowiadając się na temat inflacji, poseł KO Tomasz Lenz w TVP Info stwierdził, że czasowo należałby wstrzymać 14. i 15. emeryturę. To nie spodobało się Donaldowi Tuskowi, który stanowczo stwierdził, iż żadne świadczenia nie będą wstrzymywane."

no to po co robić wybory jeśli i tak nic się w ich wyniku ma nie zmienić oprócz ryjów przy korycie? po co w ogóle napełniać to koryto?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

a jeśli tworzy materiały źródłowe? ;)

niby kto ?

17 minut temu, dysydent napisał:

https://natemat.pl/428431,donald-tusk-zrugal-swojego-posla-chodzi-o-wypowiedz-o-14-i-15-emeryturze

"Wypowiadając się na temat inflacji, poseł KO Tomasz Lenz w TVP Info stwierdził, że czasowo należałby wstrzymać 14. i 15. emeryturę. To nie spodobało się Donaldowi Tuskowi, który stanowczo stwierdził, iż żadne świadczenia nie będą wstrzymywane."

samo to powiedział Tusk tydzień temu  ze zabierze już nie ? 🚩 chorągiew 

Opublikowano (edytowane)

Twierdzisz ze w tym roku Kietrz dostarcza buraki do Polskiego Cukru. O ile nie jestes nienormalny to zapewne masz podstawę aby tak twierdzić. Caly czas sie dopytuje o cokolwiek na poparcie tego twierdzenia ale nijak nie umiesz tego niczym udowodnić mimo ze jak twierdzisz mozna to znaleźć w necie. Jesli ktos cos mowi to powinien mieć ku temu przesłanki i jakiekolwiek dowody a jesli nie ma to istnieje duze prawdopodobienstwo ze klamie. 

Wydaje mi sie nielogiczne zeby Kietrz wysyłał pociagiem buraki na Kujawy bo to blisko 400km. Z drugiej strony Cerekiew raczej nie pozwoli sobie na utratę najwiekszego dostawcy  i z pewnoscią ustalają z nimi indywidualny kontrakt a nie tak jak z małorolnymi. 

Moze masz racje ale nijak nie umiesz tego udowodnić wiec nabieram przekanania ze klamiesz lub jestes nienormalny 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.07.2022 o 11:02, Denwer napisał:

FYsJW1dWAAAnQtL?format=jpg&name=small

no ale przynajmniej konie umieli karmić, bo Stadnina przeżyła nawet POPSL, ale z pisem już nie, znaczy konie już nie

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
19 minut temu, Ulman napisał:

Wydaje mi sie nielogiczne zeby Kietrz wysyłał pociagiem buraki na Kujawy bo to blisko 400km. Z drugiej strony Cerekiew raczej nie pozwoli sobie na utratę najwiekszego dostawcy  i z pewnoscią ustalają z nimi indywidualny kontrakt a nie tak jak z małorolnymi. 

hmm największy pamiętaj ze kietrz jeden z większych producentów buraka w eu  to wywozu tego potrzeba jest kolej ale dobrze napisałeś wydaje ci się 

21 minut temu, Ulman napisał:

Moze masz racje ale nijak nie umiesz tego udowodnić wiec nabieram przekanania ze klamiesz lub jestes nienormalny 

ja czekam jak ty twoje bzdey poprzesz jakimiś informacjami 

Opublikowano (edytowane)

Po co piszesz ze potrzebna kolej skoro ja to wlasnie napisałem? A moze nie wiesz ze pociag i kolej to jest to samo? 

Jakie bzdety? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Po co piszesz ze potrzebna kolej skoro ja to wlasnie napisałem?

bo oni i tak wozili zawsze do 3 firm do ZD PF KS  jeśli im nie dali ceny to myśl 

Krajowa Spółka Cukrowa złożyła do UOKiK wniosek o zgodę na przejęcie kontroli bezpośredniej nad 8 firmami z sektora rolnego:

1. Danko Hodowlą Roślin z Kościana,
  2. Kutnowską Hodowlą Buraka Cukrowego z Kłodawy,
  3. Hodowlą Zwierząt i Nasiennictwa Roślin Polanowice z Kruszwicy,
  4. Poznańską Hodowlą Roślin w Tulcach,
  5. spółką Elewarr z siedzibą w Warszawie,
  6. Małopolską Hodowlą Roślin z Krakowa,
  7. Pomorsko Mazurską Hodowlą Ziemniaka ze Świeszyna,
  8. Kombinatem Rolnym Kietrz.
Opublikowano (edytowane)

Ze zlozyla wniosek to nic nie znaczy. Ja od poczatku chce od ciebie potwierdzenie ze produkują wiekszosc dla polskiego cukru. Umiesz to czymkolwiek potwierdzic czy nie? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

i onuca zostala sama na placu boju za otczizne- maniusa chyba w kaftan znowu zawiazali bo nagle zamilkl...co pewnie i z onuca sie niedlugo stanie- coraz bardziej durnieje ...te glupowate pytania to niechybnie oznaki kryzysu psychicznego.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

no to po co robić wybory jeśli i tak nic się w ich wyniku ma nie zmienić oprócz ryjów przy korycie? po co w ogóle napełniać to koryto?

Wymiana jest potrzebna, bo to zawsze jakaś zmiana. Można było PO nie wymieniać na PiS ale czy byłoby to samo? Pogodzenie bata z d*pą widać jest priorytetem i wszyscy chcą usilnie tego dokonać. Dobrze by jednak było zastanowić się, czyja to faktycznie d*pa.😂

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

i onuca zostala sama na placu boju za otczizne- maniusa chyba w kaftan znowu zawiazali bo nagle zamilkl...co pewnie i z onuca sie niedlugo stanie- coraz bardziej durnieje ...te glupowate pytania to niechybnie oznaki kryzysu psychicznego.

No i co? Komitet samopomocy w intelektualnej niemocy z Romkiem założyłeś? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roman176 napisał:

bo oni i tak wozili zawsze do 3 firm do ZD PF KS  jeśli im nie dali ceny to myśl 

Iiiiiiii zawracali wagony z burokiem.😂

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v