Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Jak im się kończy kasa bo się kończy 500 plus to znaczy że nieroby bo każdy normalny rodzic jak się skończy 500 plus ma forsę

to wtedy zaczynają się studia i kolejne wydatki 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

to wtedy zaczynają się studia i kolejne wydatki 

No i co rodzice po 40 nie mają forsy bo koczy im się socjal w wysokości zajebistej kwoty 500 zł. I to jest tragedia rodzinna serio. Tylko współczuć takich rodziców. Bo przejedli wszystko i nie ma na studia.

4 minuty temu, jarecki napisał:

ale to juz było gdy kazdy zarabiał na siebie i dobrobytu z tego nie było , jako rolnicy tez pobieramy socjal w dopłatach bezposrednich dzieki tym dopłat funkcjonują fabryki produkujace sprzet rolniczy w całej europie .nawet rosja  dotuje rolnictwo chyba w piatek ukraina ogłosiła program wsparcia dla rolnictwa pomimo ziałań wojennych na jej terytorium 

Ty normalnie jak Lenin. Dobrobyt to rozdawanie pieniędzy. Z pracy niema dobrobytu tylko z rozdawania. Normalnie szok. Sami komuniści w tym pisie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Już ci napisałem ograniczyć socjalizm i rozdawnictwo. Ograniczyć dodruk forsy. Kraj jest zadłużony jak nigdy dotąd to inna sprawa.

To po h*j dopłacają do świń , krów i typ zabrać przecie to tez rozdawnictwo , JAK NIE POTRAFIĄ  GOSPODARZYĆ TO NIECH TEGO NIE ROBIĄ . 

• Like 1
Opublikowano

Co do wungla i całego eko.

Natchnęło mnie podczas picia kawy.

Pomyślałem o opakowaniach po śor, foliach, bbagach. 

Do tej pory myślałem że recykling polega na robieniu granulat, może jakieś czyszczenie chemiczne, śmery bajery i cyk mamy nowy plastik.

Myliłem się , do nie dawna wszystko było ładowane do pieca w cementowni Ożarów. Teraz podnieśli stawki i proceder odbywa się w innej części Polski. 

Więc apeluję o opracowanie mini filtròw na każdy komin I kieszeń Kowalskiego. Można było dpf, scr to i tu się da. Zawsze można jakie 5000+ dać przed wyborami.

I każdy będzie palił swoje śmiecie. 

Zniknie problem wysypisk, wywozu, segregacji...

Ups, zapędziłem się. Ileż to biznesów by się popsuło....

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Będzie wiele bankructw w rolnictwie szklarniowym węgiel drogi czym będą ogrzewać pomidorki .

Przyjadą z CIEPŁYCH KRAJÓW JAK HISZPANIA , MEKSYK I TAK PODOBNIE .

Dramat rolników. Brak węgla odbije się na cenach żywności. "Czeka nas fala bankructw"

— Czeka nas bankructwo, albo pomidory zimą będą kosztowały 60 zł za kilogram — biją na alarm rolnicy i producenci żywności w Polsce. Ich rachunki za ogrzewanie szklarni dramatycznie wzrosły. Są zawiedzeni, że rząd, zapowiadając interwencję na rynku węgla, zapomniał o nich i problemach branży rolno-spożywczej. Nie mają wątpliwości, że to oznacza wyższe ceny w sklepach i bazarach.

Rolnicy nie mają wątpliwości, że dramatyczne wzrosty kosztów opału odbiją się na cenach warzyw w sklepach. Producenci będą musieli odbić sobie jakoś wysokie ceny produkcji .

TO NIKT TEGO PRODUKTU NIE KUPI PO 60 ZŁ JAK ZIMA TO POMIDORY NIE ROSNĄ .

To  są  efekty  Unijnej  POlityki   i  zamykania  kopalń.  Strach  pomyśleć  co by  było gdyby  w  Polsce  rządziły  nieudaczniki  z  PO  czy  H*jowni  którzy  chcieli  od razu  zamykać  kopalnie  i  krytykowali  że  PiS  wszystko  przeciąga  do  2050  roku.

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

To niech nie dopłacają ja nie mam z tym problemu. Cały świat dotuje rolnictwo bo to bezpieczeństwo żywnościowe. Ale niech pis zgłosi postulat nie dopłaca.

Prawie cała europa wypłaca kindergelt od dziesięcioleci i tak jest z każdym rozdawnictwem że to wzorce z zachodu -tak powinien być próg dochodowy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hubertuss napisał:

To niech nie dopłacają ja nie mam z tym problemu. Cały świat dotuje rolnictwo bo to bezpieczeństwo żywnościowe. Ale niech pis zgłosi postulat nie dopłaca.

hmm , czy dopłaty rolne rzeczywiscie mają wpływ na ceny zywnosci ?  są przymiarki  do dopłat uprawy chmielu 8 tys do ha .  dać jednakową doplate do ha. bez wpływu rosliny uprawnej na wysokosc stawki 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

hmm , czy dopłaty rolne rzeczywiscie mają wpływ na ceny zywnosci ?  są przymiarki  do dopłat uprawy chmielu 8 tys do ha .

TO NIE JEST ROZDAWNICTWO ? .

Założą plantację i na 5 lat sama dopłata 8 wpada .

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Do tej pory myślałem że recykling polega na robieniu granulat, może jakieś czyszczenie chemiczne, śmery bajery i cyk mamy nowy plastik.

Myliłem się , do nie dawna wszystko było ładowane do pieca w cementowni Ożarów. Teraz podnieśli stawki i proceder odbywa się w innej części Polski. 

Więc apeluję o opracowanie mini filtròw na każdy komin I kieszeń Kowalskiego. Można było dpf, scr to i tu się da. Zawsze można jakie 5000+ dać przed wyborami.

Opakowania po ŚOR idą do spalarni temp spalania ponad 1500*C fakt Bigi raczej są przerabiane bo oddzielają wkłady (folię ) od zewnętrznej warstwy -nie robili by tego kiedyś chiny przerabiały to na polary teraz nie wiem 

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

To  są  efekty  Unijnej  POlityki   i  zamykania  kopalń.  Strach  pomyśleć  co by  było gdyby  w  Polsce  rządziły  nieudaczniki  z  PO  czy  H*jowni  którzy  chcieli  od razu  zamykać  kopalnie  i  krytykowali  że  PiS  wszystko  przeciąga  do  2050  roku.

A ty dalej kampania pogardy. Co byłeś już u spowiedzi czy dopiero idziesz. A pamiętasz jak Szydło kopalnie zamykała?

3 minuty temu, RU68 napisał:

Prawie cała europa wypłaca kindergelt od dziesięcioleci i tak jest z każdym rozdawnictwem że to wzorce z zachodu -tak powinien być próg dochodowy 

Hm pis bierze wzorce z tej zgniłej Europy?

Opublikowano

Tylko prawda Cię wyzwoli od moralnych rozterek?

"Wiemy z jakim oporem idą prace w kierunku zainstalowania pomnika ofiar rzeźi wołyńskiej. Rozmawiałem na ten temat wczoraj z Wójtem Jarocina, który tę sprawe pilotuje i obrał sobie za punkt honoru by ją doprowadzić z sukcesem do końca.

Ale dla przypomnienia. Znamy dzisiaj w Polsce nazwę miasta na dawnym wschodzie Ukrainy. Miasto Ługańsk. Dzisiaj a właściwie od 8 lat pod kontrolą rosyjską i sił z Rosją sprzymierzonych. Ale to właśnie w Ługańsku na Ukrainie w 2010 powstał pomnik ofiar OUN-UPA. Powstał jeszcze gdy Ukrainą rządził Janukowycz obalony podczas zamachu stanu w 2014. Ten pomnik w Ługańsku powstał dzięki zaangażowaniu lokalnych polityków , którzy na w/w pomniku zapisali, że "Prawda nie powinna zostać zapomniana.." A dzisiaj w Polsce każą nam prawdy zapominać. To właśnie ludzie na wschodnich terenach Ukrainy kilkanaście lat temu budowali pomniki ofiar ukraińskich faszystów ponieważ jak pisali : "Wojna się nie skończyła, wojna nadal trwa. Jest brutalna i nieczysta. Została rozpętana ku duszom naszych dzieci i wnucząt, tych których rodzice i dziadkowie leżą w grobach". Dlaczego więc dzisiaj w Polsce tylu ludzi dziwi się tym ludziom z Doniecka, z Ługańska, ze Słowiańska, że wolą Rosjan od tych ze swastykami na plecach? Dlaczego nie odczuwamy wspólnoty właśnie z nimi tylko z tymi żądnymi krwi, zemsty i przemocy?"

288603203_944903146908053_39731619135856

Podziemny handel kwitnie?

https://www.facebook.com/PiotrekBLk/posts/7570509713020829?__cft__[

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Teraz podnieśli stawki i proceder odbywa się w innej części Polski. 

W Chełmie.

27 minut temu, Denwer napisał:

To są efekty PiSowskiego podejścia do zagadnienia. Najpierw udaje się że problemu nie ma, a potem na złamanie karku próbuje się coś odkręcić i ma żale do wszystkich, tylko nie do siebie. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Będzie wiele bankructw w rolnictwie szklarniowym węgiel drogi czym będą ogrzewać pomidorki .

Przyjadą z CIEPŁYCH KRAJÓW JAK HISZPANIA , MEKSYK I TAK PODOBNIE .

Dramat rolników. Brak węgla odbije się na cenach żywności. "Czeka nas fala bankructw"

— Czeka nas bankructwo, albo pomidory zimą będą kosztowały 60 zł za kilogram — biją na alarm rolnicy i producenci żywności w Polsce. Ich rachunki za ogrzewanie szklarni dramatycznie wzrosły. Są zawiedzeni, że rząd, zapowiadając interwencję na rynku węgla, zapomniał o nich i problemach branży rolno-spożywczej. Nie mają wątpliwości, że to oznacza wyższe ceny w sklepach i bazarach.

Rolnicy nie mają wątpliwości, że dramatyczne wzrosty kosztów opału odbiją się na cenach warzyw w sklepach. Producenci będą musieli odbić sobie jakoś wysokie ceny produkcji .

TO NIKT TEGO PRODUKTU NIE KUPI PO 60 ZŁ JAK ZIMA TO POMIDORY NIE ROSNĄ .

I to jest kolejna konsekwencja głupoty naszych rządzących. W imie urojeń odcielismy sie od wegla więc podrożał bardzo mocno i stał sie niemal niedostępny. Szklarnie moga faktycznie pobankrutować więc żarcie zapewne podrożeje, Ogrzewanie w miastach podrożeje więc ludziska zaczna oszczędzać na ciuchach, knajpach, wyjazdach wakacyjnych więc wiele branż siądzie. Bedzie mniej konsumpcji więc i podatków do budzetu. Zapewne wzrośnie bezrobocie więc z pustego budzetu trzeba będzie więcej socjalu wypłacać. Oczywiście na sam poczatek nasz dzielny rząd bedzie tworzył nową tarczę by ceny wegla obniżyć co bedzie kosztowac kolejne 3 miliardy i nie wiadomo czy bedzie w ogóle działać. Na własne zyczenie, z własnej głupoty  i imię solidarności z upadłym państwem które jest nam wrogie sami sprowadziliśmy na siebie kłopoty. Tak samo bedzie z nawozami, paliwem, gazem i wszystkim co się z tym wiąże a to wszystko przez głupote która jest prekursorem nieszczęść wszelakich. 

54 minuty temu, ws71 napisał:

Potomkowie pracowników ściągniętych do Niemiec w lat 60-70 Turcy kilka mln, obywatele dawnej Jugosławii ok 2mln do tego dochodzą w ilościach kilkuset tys Włosi, Portugalczycy, Grecy, jeszcze dochodzi masowa ucieczka Polaków z lat 80-tych i ich udział w rynku pracy też co najmniej z 1mln osób

Jakie kilka mln Turków? W danych z 2014 mniejszośc turecka wynosiła 2,7 mln wiec w latach 90 tych pewnie było ich z milion a może i mniej.  Mylisz tez pojęcie rynku pracy od zatrudnienia w przemysle. Kolega @jarecki uparcie twierdzi ze inwestycje są złe bo dają słaba pracę i krzywdzi ludzi a dobrobytu nie daje. Lepiej nie pracować niż pracować w fabryce. No i do tego dobrobyt bierze sie z roboty w biurach bo w Warszawie najwiecej płacą. Oj trzeba kryzysu żeby przez d*pę do głowy doszło

Opublikowano
41 minut temu, jarecki napisał:

ukraina ogłosiła program wsparcia dla rolnictwa pomimo ziałań wojennych na jej terytorium 

Ukraina ogłosiła program wsparcia i przy okazji poprosiła świat o nasiona, nawozy i paliwo. Broń Boże nie mam pretensji o to, bo takie ich prawo.

1655026514_isnr0f_600.jpg

Mam genialny pomysł.

Niech spróbują postawić cokół pod pomnik w Leżajsku, koło grobu Cadyka Elimelecha.😂

Kupię popcorn z będę chętnie obserwował co się stanie.🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

I to jest kolejna konsekwencja głupoty naszych rządzących. W imie urojeń odcielismy sie od wegla więc podrożał bardzo mocno i stał sie niemal niedostępny. Szklarnie moga faktycznie pobankrutować więc żarcie zapewne podrożeje, Ogrzewanie w miastach podrożeje więc ludziska zaczna oszczędzać na ciuchach, knajpach, wyjazdach wakacyjnych więc wiele branż siądzie. Bedzie mniej konsumpcji więc i podatków do budzetu. Zapewne wzrośnie bezrobocie więc z pustego budzetu trzeba będzie więcej socjalu wypłacać. Oczywiście na sam poczatek nasz dzielny rząd bedzie tworzył nową tarczę by ceny wegla obniżyć co bedzie kosztowac kolejne 3 miliardy i nie wiadomo czy bedzie w ogóle działać. Na własne zyczenie, z własnej głupoty  i imię solidarności z upadłym państwem które jest nam wrogie sami sprowadziliśmy na siebie kłopoty. Tak samo bedzie z nawozami, paliwem, gazem i wszystkim co się z tym wiąże a to wszystko przez głupote która jest prekursorem nieszczęść wszelakich.

To co piszesz to tak może być , pojednanie z sąsiadem naszej gospodarce nie wychodzi na dobre ale twoja krótkowzroczność jest bardzo rażąca bo upatrujesz wszystko co złe w PISie więc ja się ciebie pytam dlaczego w USA jest potężna inflacja a ceny paliw osiągnęły rekordowe podwyżki , gdzie Stany a gdzie Ukraina .

Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał:

Ukraina ogłosiła program wsparcia i przy okazji poprosiła świat o nasiona, nawozy i paliwo. Broń Boże nie mam pretensji o to, bo takie ich prawo.

Mam genialny pomysł.

Niech spróbują postawić cokół pod pomnik w Leżajsku, koło grobu Cadyka Elimelecha.😂

Kupię popcorn z będę chętnie obserwował co się stanie.🤣

I znowu kolejne 100lat będziemy płacić na israel ?

Opublikowano (edytowane)

Pisałem wielokrotnie   - PIS nie jest zły tyko głupi a to jest przyczyna problemów które tworzy.

Czemu podwyżki w USA ? Bo to jest rynek światowy . Jak kretyni przestali kupować od ruskich to muszą kupić gdzie indziej co winduje ceny bo podaż jest mniej więcej stała. Tak samo jest z rynkiem zbóż  - to jest rynek światowy i ograniczenie podaży przez blokadę upainy winduje ceny zbóż . Teraz możesz obserwować zniżki bo nasze głąby chcą ich ratować wpuszczając do nas duże ilości kuku i pszenicy co jest ewidentną szkoda dla naszych rolników.  Oczywiście na rynek rolny nakładają się warunki pogodowe itd więc jest więcej składowych ale zasady są takie same.

55 minut temu, Denwer napisał:

Przypomnij prosze ile kopalni zlikwidował PIS.

55 minut temu, RU68 napisał:

Nie powinno być żadnego progu bo wtedy zaradni beda pracować na nierobów a sami nic nie bedą z tego miec. Najlepiej jednak byłoby takie rzeczy  zupełnie zlikwidować. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Mirek, jeszcze z czymś nas wydymają w tym roku, tak jak z agrestem?

Opublikowano

agrest ? a kto to kupuje ? nawet jednego krzaka nie mam, nie lubie.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Jak im się kończy kasa bo się kończy 500 plus to znaczy że nieroby bo każdy normalny rodzic jak się skończy 500 plus ma forsę. Dziecko ma 18 lat gdy rodzice są po 40. I jak nie mają kasy w takim wieku bo im się socjal kończy to albo nieroby albo głupki.

a gdy rodzice sa po 50 jak u mnie co wtedy ???

Opublikowano
Agrest napisał:

Najpierw sobie zobacz w jakiej temperaturze wypala się klinkier.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v