Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, many13 napisał:

Oświeć mnie?

tak pokrótce z tego co mam w pamięci, rewolucja "wybuchła" 1917 ale była przygotowywana od kilkunastu lat wcześniej której głównym architektem był agent niemiecki w.lenin (który miał ok.700 pomagierów).ale tak jak piszesz w 1920 roku mentalność ludzi którzy byli już zaszczepieni tym wirusem rozkładu od 3 lat powodowała to że nie byli materiałem na żołnierzy, podejrzewam że pewnie nawet w cerkwiach od czasów b.chmielnickiego mieli już wpajaną nienawiść do polskiego pana szlachcica kościoła katolickiego i watykanu. Ale do sedna J.piłsudski jest oskarżany o bycie agentem niemieckim gdzie na jego pogrzebie był sam Adolf . Mieliśmy okazję po "cudzie" 1920 pognać "bolszewików" za ural ale józef p uważał że rosja czerwona to będzie rosja słaba sam denikin prosił go wcześniej o pomoc ale odbudowanie "caratu" byłoby większym problemem. Kluczowe jest także określenie "mitteleuropa" niemiecki plan "kolonizacji" europy środkowo- wschodniej który powstał już dawno przed 1915. Mieliśmy możliwość stworzenia uni polsko rosyjskiej -mocarstwa  ale to nie było zachodowi na rękę.https://www.facebook.com/photo/?fbid=549400816555717&set=a.320886496073818 a jeszcze hasło "trójmorze" i "chazaria" odgrywaja swoja rolę . 4 największe nieszczęścia Rzeczypospolitej to 1.Schizma wschodnia 2.Kontrreformacja 3.Rozbiory 4.

https://historia.org.pl/2015/08/12/pakt-pilsudski-lenin-czyli-jak-polacy-uratowali-bolszewizm-i-zmarnowali-szanse-na-budowe-imperium-p-zychowicz-recenzja/

Edytowane przez lassie
  • Sad 1
Opublikowano

Poczytaj najpierw, jakie stanowisko miała Anglia i Francja odnośnie wojny Polski z Rosją sowiecką i dlaczego nie dostalibyśmy zaopatrzenia na dalsze prowadzenie wojny. Podpisaliśmy taki pokój, jaki nam narzucili "alianci", bo taki tylko mogliśmy. Dobre stosunki z Rosją sowiecką były w tym czasie wymogiem USA, Anglii i Francji

Opublikowano

Huta Pieniacka - przeżyjmy to jeszcze raz tym razem ku pamięci pomordowanych - niech spoczywają w pokopju wiecznym.

https://www.facebook.com/bozena.jwska/posts/1201896747247605?__

Nie było zbrodni większych od OUN - UPA. 
   Filozofię okrucieństw brano z prac Doncowa. 
   Owe szatańskie nauki przyjęto bez słowa. 
   Nienawiścią, podstępem goszczono Polaków, 
   A nawet swoich, rozumnych rodaków. 
   Rozbierano do naga, wiązano kolczastym drutem 
   I bito do skonania żelazem kutym. 
   Jeszcze żyjącym gwóźdź wbijano w głowę, 
   Odcięto piłą ręce, krocze i nogę. 
   Bratu kazano zabić brata, mężowi dzieci, żonę; 
   Takie były metody tortur, przez UPA wprowadzone. 
   Ukraince, co konającemu dała kubek wody 
   Nie dane było cieszyć się z swej pięknej urody. 
   Dwudziestu ją gwałciło, twarz pocięto żyletką; 
   Dziecko. Modliło się do Boga o śmierć - i to prędką. 
   Palono ludzi żywcem, wydłubywano im oczy 
   I patrzono czy ślepy drzwi znajdzie, z płomieni wyskoczy; 
   Takiego zwyrodnialcy jakby w drodze łaski 
   Witali gromkim: hura ! były i oklaski. 
   Potem popalone ciało posypywali solą 
   Szydząc, że pono Polaków rany nie bolą. 
   I oto ta grupa super - zbrodniarzy 
   Wraca na Ukrainę i o władzy marzy. 
   Swe zbrodnie ubiera w szaty narodowe 
   Zarażając kłamstwem społeczeństwo zdrowe: 
   Wspaniałych ludzi Wielkiej Ukrainy, 
   Których my Polacy po prostu - lubimy. 

28379407_178698239574948_4508600968140292039_n[1].jpg

Opublikowano
15 minut temu, lassie napisał:

tak pokrótce z tego co mam w pamięci, rewolucja "wybuchła" 1917 ale była przygotowywana od kilkunastu lat wcześniej której głównym architektem był agent niemiecki w.lenin (który miał ok.700 pomagierów).ale tak jak piszesz w 1920 roku mentalność ludzi którzy byli już zaszczepieni tym wirusem rozkładu od 3 lat powodowała to że nie byli materiałem na żołnierzy, podejrzewam że pewnie nawet w cerkwiach od czasów b.chmielnickiego mieli już wpajaną nienawiść do polskiego pana szlachcica kościoła katolickiego i watykanu. Ale do sedna J.piłsudski jest oskarżany o bycie agentem niemieckim gdzie na jego pogrzebie był sam Adolf . Mieliśmy okazję po "cudzie" 1920 pognać "bolszewików" za ural ale józef p uważał że rosja czerwona to będzie rosja słaba sam denikin prosił go wcześniej o pomoc ale odbudowanie "caratu" byłoby większym problemem. Kluczowe jest także określenie "mitteleuropa" niemiecki plan "kolonizacji" europy środkowo- wschodniej który powstał już dawno przed 1915. Mieliśmy możliwość stworzenia uni polsko rosyjskiej -mocarstwa  ale to nie było zachodowi na rękę.https://www.facebook.com/photo/?fbid=549400816555717&set=a.320886496073818 a jeszcze hasło "trójmorze" i "chazaria" odgrywaja swoja rolę . 4 największe nieszczęścia Rzeczypospolitej to 1.Schizma wschodnia 2.Kontrreformacja 3.Rozbiory 4.

https://historia.org.pl/2015/08/12/pakt-pilsudski-lenin-czyli-jak-polacy-uratowali-bolszewizm-i-zmarnowali-szanse-na-budowe-imperium-p-zychowicz-recenzja/

Piłsudski tak osobiście to miał uraz do Caratu bo na zasłaniu w Kujbyszewie carski żołdak karabinem wybił mu dwa przednie ząbki - od tego czasu zawsze nosił wąsiska. Jednak pomimo osobistego urazu  i wcześniejszej walki w PPS-Walczącej chciał dogadać się z Denikinem. Niestety ten ostatni widział w przyszłości Polskę jako rosyjską respublikę.

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

Poczytaj najpierw, jakie stanowisko miała Anglia i Francja odnośnie wojny Polski z Rosją sowiecką i dlaczego nie dostalibyśmy zaopatrzenia na dalsze prowadzenie wojny. Podpisaliśmy taki pokój, jaki nam narzucili "alianci", bo taki tylko mogliśmy. Dobre stosunki z Rosją sowiecką były w tym czasie wymogiem USA, Anglii i Francji

Znam te materiały też , nie było u nas fabryki amunicji brązu i mosiądzu czy wysadzili nam zakłady chemiczne , poczytaj o Krośnieńskim strajku robotniczym , opozycja była już wewnętrzna .K.Marks opracował w Londynie (bo był ścigany w Niemczech) swe tezy chyba przed 1850 r. i jak twierdzi ś.p dr.Kossecki tam są korzenie "rewolucji" kiedyś był fajny profil Gabinet Cieni Ministerstwa Propagandy na fb. teraz nie ma i tam były słowa W.Churchila https://wielkahistoria.pl/churchill-mowi-ze-bolszewicy-sa-wrogami-ludzkiego-rodzaju-i-musza-zostac-zniszczeni-chcial-inwazji-na-rosje/ to widocznie musi być fejk 

• Sad 1
Opublikowano

Od roku 1990 tylko się słyszy zaciskanie pasa .

Tak miało być dobrze wiele partii się zmieniło a te same ryje siedzą tylko pod inna nazwą a ludzie tacy naiwni dalej są jak nie PiS to PO to jedna ta sama banda nic się nie zmieni nigdy . Kto by nie był dalej będzie to samo .

Polacy zmuszeni do zaciskania pasa. Na czym będziemy oszczędzać w 2022

Czeka nas trudny rok. Jeśli będziemy zmuszeni do zaciskania pasa, to w pierwszej kolejności obetniemy wydatki na rozrywkę, dobra trwałe i podróże.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Andpol napisał:

Yebnięty gość jak jego szef i cały nawiedzony pis.

Morawiecki zaatakował słownie kolejny kraj. Szokujące żądania! [VIDEO]

i weź teraz wejdź w położenie takiego Norwega co będzie miał puścić do Polski ten gaz czy nie puścić?
A jak taki pajac premier powie że może nie zapłaci bo przecież Norwedzy mają gazu za dużo to powinni....

po komunistycznym zeszmaceniu nadal wielu Polaków to bezwartościowe roszczeniowe śmieci

piszecie o jakichś mocarstwach polsko ruskich, polsko ... nie wiem północ południe i pozostałe kierunki

no to spójrzmy na siebie pierwej ryje żebraczo partackie co jesteśmy zdolni sami stworzyć
Niemcy wojny przegrały a żadnych abramsów nie potrzebują i innych militariów, mają swoje tylko nikt im nie zagraża to nie produkowali
mieliśmy czas... ile to już lat po wycofaniu kacapów z polskich baz? i co mamy? obce koncerny montownie, na lokalny rynek i podwykonawców od prostych komponentów i taniej żywności na eksport?

wy qwa macie jakieś imperialistyczne ambicje? pomarzyć i na wycug bo sami nie wiemy jak mądrych władców wybrać zatem i to prawo utracimy a nie jakieś imperia im się marzą

siłę Niemiec pokora zbudowała a imperialistyczne mrzonki przyprawiły ich ... we Wrocławiu mówią po polsku tylko co z tego?

rzeczywiście można konstatować czy ta rosja jest dużo głupiej zarządzana od Polski czy tylko trochę jak na miarę współczesnych standardów.

GOSPODARKA! ryje (jak chcecie to "panowie ryjowie) bo "ryje" tutaj to rzeczownik osobowy liczby mnogiej

wojny wygrywa gospodarka a .... Dylewski wstawił na yt nowy materiał "dlaczego Polacy są biedni" i tam sporo na temat i rozwinięcie tego co tu ledwie zagaiłem

komu się chce niech wyszuka i ew zalinkuje tego Dylewskiego bo ja mam w necie co innego na razie i tylko czekam aż upload się skończyi znikam stąd na razie no ale jak poczytałem te ambicje "polskich imperialistów, nacjonalistów" to ...no macie wyżej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
28 minut temu, jahooo napisał:

Podczas wojenki w Stanach Zjednoczonych Ameryki pomiędzy Południem a Północą to właśnie Carat Rosyjski swoją pomocą dla Północy przechylił szalę zwycienstwa dla Północy i Lincolna. Stara Europa w tym Wielka Brytania z Francją nigdy Caratowi tego nie wybaczyli. To oni dostarczali środki militarne Wranglowi i Denikinowi. To Stara Europa czując amerykański  oddech za plecami nasłali nijakiego Leninka do obalenia Caratu amerykańskiego sojusznika. Oczywiście przy niemieckiej pomocy. Załamał się carski front wojenny a szwaby dotarli aż po Don. Już wtedy myślano o odbudowie UPAdliny. Bardzo duży kapitał brytole zainwestowali na uPAdlinie nw przemysł metalurgiczny itp. itd.

A dostawy broni dla Piłsudskiego blokowali Czesi, Transporty kursowały przez Węgry.

Opublikowano (edytowane)

Rozpieprzenie Caratu nie było w  zamiarze Ameryki - chcieli zdystansować Starą Europę. Dopiero po II wojnie dogadawszy bsię z wąsztym Józefem zlikwidowali kolonialną dominację państw jewropy i nowy podział świata. Ameryka nie była nawet zainteresowana I Wojną. Zareagowała dopiero gdy Niemcy chcieli wciągnąć Meksyk do wojenki.

Edytowane przez many13
Opublikowano

many podaj jakieś źródło , ja też oglądałem zeitgeist kilkanaście lat temu ale byłem w błędzie że carat sprzyjał południu a nie północy 

• Sad 1
Opublikowano

Południe finansowała Stara Europa. - miałem żródła na swoim profilu jeszcze przedwczoraj ale widzę, że ktoś mi grzebie mimo zabezpieczenia - ciekawe, Ktoś robi mi porządki?

• Haha 1
Opublikowano

Nijaki prawnik Najman na fc ciekawie opisuje stosunki państw w kontekście powstawania Banku Światowego. Przez te pisanie komputerze nie wypełniłem jeszcze E -wniosku na dopłaty. Żegnam bol jeszcze zaplanowany spacer po lesie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v