Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szef banku centralnego dodał także, że gdyby obecna sytuacja geopolityczna wokół Ukrainy się pogarszała, to "bank centralny ma narzędzia, aby wspierać polską gospodarkę i walutę". Prezes NBP stwierdził również, że umocnienie złotego byłoby spójne z kierunkiem prowadzonej obecnie polityki pieniężnej.

Przypomnijmy, na styczniowym posiedzeniu RPP znów podwyższyła stopy procentowe. Stopa referencyjna została podwyższona z 1,75 proc. do 2,25 proc. To była już czwarta podwyżka stóp z rzędu.

Podwyżki stóp spowodują że materiały budowlane zaczną tanieć .

Wielu ludzi już straciło na kredytach i będą tracić .

Opublikowano
Ulman napisał:

2 godziny temu, Rogas71 napisał:

Mnie tam majątki nie interesują brzydzi mnie tylko wykorzystanie do ich gromadzenia chorych dzieci Owsiak to komuch widać to po sposobie w jaki zarządza swojay firmą

Typowy socjalista

A jak nią zarządza? 

Tak jak widać kolejki na badania coraz dłuższe a sprzęt z serduszkami stoi niewykorzystany ale co tam ważne że kasa się zgadza

Opublikowano

a kto zarzadza i finansuje sluzbe zdrowia ??? kto wyznacza limity badan ??

masz w ogole pojecie jak funkcjonuje sluzba zdrowia, kto ustala zasady finansowania ???

potrafisz odpowiedziec na takie proste pytania czy tylko glupoty pisac ??

Opublikowano

Co  dla  Donalda  nic  nie mogę  tusk  było  nie  możliwe    to  Premier  Mateusz  Morawiecki  wdraża  życie 

Przycisk  Niskie  ceny  został  wciśnięty  przez  Premiera  Mateusza  Morawieckiego 

Tym  się  różni   Nic  nie mogę  Donald  tusk   od  Premiera  Morawieckiego 

000EERLAWK1HB72N-C122-F4.jpg

Opublikowano

pamietacie koncowego gierka?? karuzela sie rozkreca-on tez odwolywal podwyzki po stajkach..

zaloze sie ze w 2022 zadluzenie kraju wzrosnie bardziej niz za caly okres rzadow gierka[w kwotach realnych]..

Opublikowano (edytowane)

No wiesz co mam ci powiedzieć Jeden RZĄD UNIJNY W BRUKSELI , JEDNA ARMIA I JEDEN WÓDZ .

Takie są realia UNII .

Nord Stream 2 stanowi potężne zagrożenie dla pokoju w całej Europie, apelujemy wspólnie do Niemców, by nie otwierali tego gazociągu, ponieważ poprzez jego otwarcie zwiększa się możliwości szantażu i prowadzenia wojny ze strony Rosji .

Ameryka chce wojny .

Chiński dyplomata broni Rosji: wojska przy granicy z Ukrainą nie zagrażają pokojowi

Ambasador Chińskiej Republiki Ludowej przy ONZ Zhang Jun wyjaśnił decyzję Pekinu o braku poparcia dla wniosku o debatę w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w sprawie Ukrainy. – Chiny nie podzielają opinii, że rozmieszczenie rosyjskich wojsk wzdłuż granicy Ukrainy zagraża pokojowi – ocenił dyplomata, dodając, potrzebę powadzenia dalszych rozmów. Skrytykował za to NATO, które w jego odczuciu jest "upolitycznionym produktem zimnej wojny".

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/chinski-dyplomata-broni-rosji-wojska-przy-granicy-nie-zagrazaja-pokojowi/qgxvmtq,79cfc278

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, V12 napisał:

No ciekawe , jakie beda ceny pod koniec roku...xD:D

z jedynka jeszcze z przodu

co do Nord Stream 2

wbrew zapowiedziom Niemiec, że w przypadku eskalacji konfliktu na Ukrainie nie dojdzie do jego uruchomienia - będzie dokładnie odwrotnie

Niemcy tylko czekają, aż ruszy Rosja, aby odpalić ten projekt pod pretekstem bezpieczeństwa strategicznego, obecne zapasy gazu w Niemczech są na dwa , góra trzy tygodnie tygodnie i pewnie tyle będziemy czekać na konflikt z Ukrainą

W przypadku, gdyby Polska poparła Ukrainę, Niemcy zakręcą nam dostawy gazu oraz wstrzymają budowę Baltic Pipe. Węgrzy, Słowacja, Czechy i Austria też wiszą na gazie , który będzie tranzytowany z Niemiec w przypadku konfliktu i zamknięcia rurociągów z Ukrainy i Białorusi. Nie wspomnę o Litwie, Łotwie i Estonii. Tak że wbrew pozorom, Niemcy grają na odpalenie konfliktu na Ukrainie i stawiają na sukces Rosji, jednocześnie chcąc utrzeć nosa Polsce, która obecnie robi interesy na Ukrainie, dostarczając w mniejszym zakresie broń, w większym - amunicję, zwłaszcza do kalibrów po byłym ZSRR, której jeszcze sporo się tam używa. Także naszej najnowoczesniejszej dla czołgów post-T72. Cała afera z karabinkami Grot nagłaśniana w "niemieckich mediach" miała na celu zdyskredytowanie zakładów w Radomiu przy dostawie broni strzeleckiej w kalibrze NATO. Z tego, co się mówi, Ukraina jednak zakupiła trochę tej broni i jest zainteresowana zakupem licencji.

Realnie przeciwko konfliktowi mogą wystąpić Węgry, którym zależy na nieprzerwanych dostawach gazu z Rosji, w przypadku konfliktu mogą mieć z tym kłopot.

Z ciekawostek - do NATO chce dołączyć Finlandia. W przypadku eskalacji konfliktu, zapewne złoży taki wniosek i zostanie błyskawicznie przyjęta w poczet członków.

W tej chwili zastanawia mnie gra Brytyjczyków w sojusz z Polską i Ukrainą - co możemy na tym ugrać, czyżbyśmy mieli w końcu zobaczyć ponownie, po 100 latach flotę wojenną UK na Bałtyku ?

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Polityka niemiec jest dla mie nie zrozumiała , wyłączają elektrownie atomowe w czasie gdy dostawy gazu są jakie są, a niemcy nie zablokują baltic pipe bo jego część podwodna jest gotowa co najwyżęj bedą mogli opuznić  uruchomienie , rosja już była zła jak niemcy sprzedawły gaz ukraine przez polskie 

Opublikowano
Denwer napisał:

Co  dla  Donalda  nic  nie mogę  tusk  było  nie  możliwe    to  Premier  Mateusz  Morawiecki  wdraża  życie 

Przycisk  Niskie  ceny  został  wciśnięty  przez  Premiera  Mateusza  Morawieckiego 

Tym  się  różni   Nic  nie mogę  Donald  tusk   od  Premiera  Morawieckiego 

A netto też obniżył? Cały transport lata na netto chłopaku... Niskie ceny byłyby wówczas gdyby cenę netto litra paliwa obniżyć do 4,40...

• Like 1
Opublikowano

W niemczech do władzy doszli zieloni czyli ekooszołomy, najpierw kilkanascie lat temu, wówczas przyjęto plan wyłączenia elektrowni atomowych. Za Gerharda Schroedera stosunki z Rosją były bardzo dobre i dlatego wybudowano najpierw jedną, a potem drugą nitkę gazociągu omijającego Polskę. Za to został on jednym z dyrektorów tego przedsięwzięcia na emeryturze. Dziś znowy u władzy są "zieloni" i będą blokować jakiekolwiek próby wstrzymania procesu wyłączania elektrowni atomowych

Niemcy się przeliczyli, że Rosja będzie im sprzedawać gaz na preferencyjnych warunkach, gdzy wszyscy dookoła płacą "cenę dnia". Długofalowo może to doprowadzić do kryzysu politycznego

Niemcy zapewnili sobie narzędzie do sprawowania kontroli nad Polską i potencjalnie Ukrainą, trochę im nie w smak był nasz gazoport, ale nie udało się go zablokować.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DTaras napisał:

A netto też obniżył? Cały transport lata na netto chłopaku... Niskie ceny byłyby wówczas gdyby cenę netto litra paliwa obniżyć do 4,40...

netto podrożał , nawet powiem więcej przez ostatni czas orlen utrzymywał marżę na niskim poziomie a teraz sobie straty odrobi 

8 minut temu, jahooo napisał:

W niemczech do władzy doszli zieloni czyli ekooszołomy, najpierw kilkanascie lat temu, wówczas przyjęto plan wyłączenia elektrowni atomowych. Za Gerharda Schroedera stosunki z Rosją były bardzo dobre i dlatego wybudowano najpierw jedną, a potem drugą nitkę gazociągu omijającego Polskę. Za to został on jednym z dyrektorów tego przedsięwzięcia na emeryturze. Dziś znowy u władzy są "zieloni" i będą blokować jakiekolwiek próby wstrzymania procesu wyłączania elektrowni atomowych

Niemcy się przeliczyli, że Rosja będzie im sprzedawać gaz na preferencyjnych warunkach, gdzy wszyscy dookoła płacą "cenę dnia". Długofalowo może to doprowadzić do kryzysu politycznego

Niemcy zapewnili sobie narzędzie do sprawowania kontroli nad Polską i potencjalnie Ukrainą, trochę im nie w smak był nasz gazoport, ale nie udało się go zablokować.

a teraz zapytam co niemcy mają do zaoferowania swiatu na teraz i na za 5 lat ?    nawet w traktorach to wyprzedza ich john deere , kubota powoli też 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jarecki napisał:

netto podrożał , nawet powiem więcej przez ostatni czas orlen utrzymywał marżę na niskim poziomie a teraz sobie straty odrobi 

a teraz zapytam co niemcy mają do zaoferowania swiatu na teraz i na za 5 lat ?    nawet w traktorach to wyprzedza ich john deere , kubota powoli też 

poza kontrolą środkowej europy - nic

w walce z ograniczeniem produkcji CO2 przenieśli sporą część produkcji energochłonnej do Polski, Czech, Słowacji czy innych krajów, a teraz chcą im dyktować, żeby kupowali drogi gaz od Rosji, bo to jest EKO. Sami nie mają przemysłu energochłonnego u siebie. Importują młoda , wykształconą siłę roboczą jak pod koniec XiX i na początku XX wieku, a to nie wróży nic dobrego.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

i tu pojawia się problem z tą młodą zdolną siłą , nawet tesla miała problemy przy rekrutacji w niemczech , silna polska jest przeszkodą dla niemiec a ukraincy są głupi , ogólnie niemcy przegrywają w każdej dziedzinie nawet w start up   też ostatnio za wiele nie maja nowosci .

Opublikowano

zgadzam się z tobą, ale w tym punkcie że "Ukraińcy są głupi" to bym polemizował - ich system kształcenia jeszcze sporo odstaje od naszego

znam wielu, co kończyło studia u nas w kraju i sa cenionymi fachowcami

Niemcy mają jeden problem - ukraińcy ich nienawidzą bardziej, niż nas, to widać po migracji zarobkowej, większość na dłuższy czas wybiera Polskę, a do Niemiec tylko na krótki czas

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DTaras napisał:

Mercedesa.... Na traktorach świat się nie kończy a Jaś Jeleń? Wolę fyndta Kubota to całkiem inna specyfika...

mercedesa jeszcze ma  za ostatni rok tesla sprzedała 1 mln samochodów  

4 minuty temu, jahooo napisał:

zgadzam się z tobą, ale w tym punkcie że "Ukraińcy są głupi" to bym polemizował - ich system kształcenia jeszcze sporo odstaje od naszego

i o to szkolnictwo mi chodzi są jak polacy  w 90 latach bo jako naród to raczej inteligencją nie odbiegają . tylko czy starczy im sił i determinacji to ja wątpie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
jarecki napisał:

6 minut temu, DTaras napisał:

Mercedesa.... Na traktorach świat się nie kończy a Jaś Jeleń? Wolę fyndta Kubota to całkiem inna specyfika...

mercedesa jeszcze ma  za ostatni rok tesla sprzedała 1 mln samochodów  

4 minuty temu, jahooo napisał:

i o to szkolnictwo mi chodzi są jak polacy  w 90 latach bo jako naród to raczej inteligencją nie odbiegają . tylko czy starczy im sił i determinacji to ja wątpie .

Zobacz sobie jak względem parametrów użytkowych wypada EQS. Owszem jest wolniejszy bo słabszy przy czym o ile poruszałeś się spalinówką z mocą w okolicy 450 kuni - dajmy na to Masseratti Ghibli z silnikiem V6 - dłuższy czas to sam stwierdzisz że siedemset jest dla pojazdu drogowego bez sensu. W dzień 350 niebezpiecznie jest jechać a nocą da się ale tankowałbyś co 70 kilometrów. Teslę musiałbyś ładować co max. 40. Tesla leci siłą rozpędu ale to Mercedes umie robic auta...

Poza tym to nie prawda, że Niemcy nie mają przemysłu ciężkiego. Kto by im robił Leoparda? Dacia?

Opublikowano (edytowane)

mają przemysł ciężki tylko to powinna być dokładka do przemysłu a i ten przemysł potrzebuje dokładki euro , a tesla według mie to tak szybko jak na rynek weszła to i tak szybko z niego zniknie tylko na dziś dopiero konkurencja się pojawia , nad nowym czołgiem pracują  z 10 lat co najmiej z francuzami i jeszcze z 10 lat trzeba , stocznie najwieksza w niemczech ogłasza bankructwo , lufthansa robi setki nie potrzebnych lotów . rynek usług w udziale pkb niemiec zaczyna tam dochodzić do 70 % więc to wszystko mówi ten rynek usług aw grecji rynek usług to 77 % 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, DTaras napisał:

Poza tym to nie prawda, że Niemcy nie mają przemysłu ciężkiego. Kto by im robił Leoparda? Dacia?

Nie napisałem, że "żadnego" nie mają, tylko że pozbyli się tego najbardziej energożernego do innych krajów a teraz każą im ograniczac emisję "ich" CO2

co innego zakłady strategiczne, a co innego produkcja powszechna, większość aut np. tłuką poza krajem, także ciężarowych czy autobusów

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v