Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, hubertuss napisał:

Jak pis załatwił podwyżkę cen gazu. Tekst z 2020 roku.

https://pism.pl/publikacje/Wygrana_PGNiG_w_sporze_arbitrazowym_z_Gazpromem

PGNiG poinformowało 30 marca br. o korzystnym dla siebie rozstrzygnięciu sporu z Gazpromem przez Trybunał Arbitrażowy w Sztokholmie. Wyrok dotyczy cen narzucanych przez stronę rosyjską w ramach długoterminowego kontraktu na dostawy gazu. Dla PGNiG sukces wiąże się ze znaczącymi korzyściami finansowymi,

Trybunał rozstrzygnął spór na korzyść PGNiG. Według oświadczenia spółki nowy wzór obliczania ceny określony w wyroku jest „w wysokim stopniu i bezpośrednio” powiązany z notowaniami gazu na rynkach Europy Zachodniej. 

To był gigantyczny sukces PISu a jak się popieprzyło i sytuacja obróciła przeciw nim bo im wyobraźni nie starczyło , to jest to wina Putina, Niemców , zdradzieckiej UE a tak w ogóle to sPISek wszystkich przeciwko nam a my biedni niewinni i wiecznie oblężeni przez wrogów.

To jest dokładnie takie gadanie jak najgorszych głupków wioskowych. Rośnie im po 5 ton pszenicy bo nie wapnują,  co rok zbierają słomę, dają "meter do półtora" polifoski, sypną azotu "na oko" i nie za dużo bo się wyłoży a potem szukają usprawiedliwienia. Okazuje się że kiedyś to było lepiej bo odmiany były lepsze a teraz te zachodnie to nie plonują. Nawozy są oszukane tak samo z resztą jak środki ochrony bo teraz są choroby a kiedyś sie nie pryskało i nie było.  Traktory i maszyny też sa nie takie a do tego oczywiście skupy zboża ich oszukują bo większość w okolicy ma parametry a oni nie. Aaaa, byłbym zapomniał - jak ktoś kosi na usłudze to i jemu się oberwie za niski plon bo to pewnie dlatego że kombajn źle ustawił i ziarek nagubił.  Generalnie wszyscy są winni oprócz ich samych😆 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzak napisał:

Jakich bzdur,niedawno mazali po kościołach błyskawice a dzisiaj pod kościołami z puszką stoją. Dzisiaj o błyskawicach jakaś cisza.

było za tvn wiesz czemu w tvn kolęd nie śpiewają ?  też po tych mafiach aborcyjnych co chodziły zarodkami aborcyjnymi  ........  a wigilie lili lila rodzi się malusieńki  bardzo wtedy ludzie się wk....

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał:

Rośnie im po 5 ton pszenicy bo nie wapnują,  co rok zbierają słomę, dają "meter do półtora" polifoski, sypną azotu "na oko" i nie za dużo bo się wyłoży a potem szukają usprawiedliwienia. 😆

Chyba za dużą liczbę wystawiłeś 🙆‍♂️, jeżeli tak jest to ja chcę taki przepis na 5 ton bez nakładów,  po co mam latać z opryskiwaczem co dwa tygodnie , z rozsiewaczem itd a na koniec zebrać 6-7 ton ...

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

To był gigantyczny sukces PISu a jak się popieprzyło i sytuacja obróciła przeciw nim bo im wyobraźni nie starczyło , to jest to wina Putina, Niemców , zdradzieckiej UE a tak w ogóle to sPISek wszystkich przeciwko nam a my biedni niewinni i wiecznie oblężeni przez wrogów.

To jest dokładnie takie gadanie jak najgorszych głupków wioskowych. Rośnie im po 5 ton pszenicy bo nie wapnują,  co rok zbierają słomę, dają "meter do półtora" polifoski, sypną azotu "na oko" i nie za dużo bo się wyłoży a potem szukają usprawiedliwienia. Okazuje się że kiedyś to było lepiej bo odmiany były lepsze a teraz te zachodnie to nie plonują. Nawozy są oszukane tak samo z resztą jak środki ochrony bo teraz są choroby a kiedyś sie nie pryskało i nie było.  Traktory i maszyny też sa nie takie a do tego oczywiście skupy zboża ich oszukują bo większość w okolicy ma parametry a oni nie. Aaaa, byłbym zapomniał - jak ktoś kosi na usłudze to i jemu się oberwie za niski plon bo to pewnie dlatego że kombajn źle ustawił i ziarek nagubił.  Generalnie wszyscy są winni oprócz ich samych😆 

Spór między PGNiG i Gazpromem dotyczy sposobu ustalania ceny gazu dostarczanego na podstawie kontraktu jamalskiego. Obowiązująca formuła cenowa powoduje, że PGNiG płaci znacznie powyżej cen rynkowych. Dlatego w 2014 r. PGNiG skorzystało z przewidzianej w kontrakcie możliwości renegocjacji ceny. Po wyczerpaniu okresu negocjacyjnego w maju 2015 r

udajesz głupiego ?

1 minutę temu, jacus napisał:

od rana pijesz ??  owsiak na leczenie odwykowe nie zbiera czasami ???

ale na ciebie zbierali podpowiem twojej głupocie chyba chodziło o wyszko czy jak ij tam było 

6 grudnia ukazał się artykuł zatytułowany „Nagrywała kolędy, teraz jest za aborcją”. Internauci w szoku. W tekście przytoczono...jeden komentarz zamieszczony przez użytkownika Twittera, który zarzucił piosenkarce hipokryzję.

czas morze zacząć  pić ? 

TVP atakuje Wyszkoni, bo nagrywała kolędy, a teraz jest za Strajkiem Kobiet  xD - Wykop.pl

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Przeludnienie...modny temat - więc w aspekcie tego karczowania, komuś przeszkadzamy

akurat nie w kontekście przeludnienia tamto napisałem

ja też nie przepadam za żebractwem jako sposobem na rozwiązywanie problemów jakichkolwiek ale jeśli by porównać żebractwo dla pomocy innym z zebractwem ku swojemu utrzymaniu i pozycji społecznej to to owo pierwsze o wiele wartościowsze, wartościowsze nawet od bezsensownej pracy czy destrukcyjnych ataków li tylko dla samej destrukcji.

Oczywiście nic nie jest jednoznacznie złe ani dobre i do Owsiaka można się słusznie w czymś przyczepić jak i u Rydzyka coś pozytywnego wyszukać, kwestia dobrej lub złej woli
(O i moją wolę widać aż nadto w samym szyku wartościowania w poprzednim zdaniu.)

co innego ocena roli społecznej jaka zajmuje jakaś postawa, podkreślam - postawa , nie osoba bo jedna i ta sama osoba różne postawy w różnych kwestiach może zajmować i jeśli w jednej złą to czy można odbierać prawo do dobrych w innych kwestiach?

Opublikowano
9 minut temu, Roman176 napisał:

ładnie kłamliwy tekst tvn 

Propaganda PIS mówi jasno - co jest nie wygodne jest kłamliwe , wrogie i wymierzone w jedynie słuszną władze przy tym oczywiście inspirowane przez Niemcy, Rosję postkomunę, UE oraz Łukaszenkę , Czechów, Bidena i oczywiście środowiska LGBT.

10 minut temu, Ursus932 napisał:

Chyba za dużą liczbę wystawiłeś 🙆‍♂️, jeżeli tak jest to ja chcę taki przepis na 5 ton bez nakładów,  po co mam latać z opryskiwaczem co dwa tygodnie , z rozsiewaczem itd a na koniec zebrać 6-7 ton ...

Przepis jest prosty - trzeba mieć czarnoziem w I klasie😁 

9 minut temu, Roman176 napisał:

Spór między PGNiG i Gazpromem dotyczy sposobu ustalania ceny gazu dostarczanego na podstawie kontraktu jamalskiego. Obowiązująca formuła cenowa powoduje, że PGNiG płaci znacznie powyżej cen rynkowych. Dlatego w 2014 r. PGNiG skorzystało z przewidzianej w kontrakcie możliwości renegocjacji ceny. Po wyczerpaniu okresu negocjacyjnego w maju 2015 r

udajesz głupiego ?

Jak bym udawał to z pewnościa byśmy zaczeli sie rozumieć. 

Było drogo więc PIS wynegocjował by było taniej i nie wiadomo czemu zrobiło się bardzo drogo. Jak nic jest to sukces!!!🤣

Opublikowano
19 minut temu, Roman176 napisał:

morze zacząć  pić ? 

oj bez przesady. całego morza, możesz nie dać rady wypić.

Opublikowano

ale sprobowac warto-tak pewnie mysli roman... znajomy hajer przodowy,tez tak mysla,ze gdy przejdzie na emeryture to sie zapije na smierc, plan sezdl dobrze az dostal wylewu,przezyl i juz 10 lat nie pije.

Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy napisał:

Miarą ciemnoty Romana jest fakt że od paru lat nie umie się nauczyć że morze jest akwenem a "może" to on sobie uważać że jest prawicowcem. Nie wierzę że można to wytłumaczyć czymkolwiek innym jak byciem idiotą.

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Propaganda PIS mówi jasno - co jest nie wygodne jest kłamliwe , wrogie i wymierzone w jedynie słuszną władze przy tym oczywiście inspirowane przez Niemcy, Rosję postkomunę, UE oraz Łukaszenkę , Czechów, Bidena i oczywiście środowiska LGBT.

a morze Kukiza ktoś nagrał ? i opublikował to co o pisie a resztę wyciął sprawdź zanim coś napiszesz było wczoraj o tym 

Opublikowano
11 minut temu, Pafnucy napisał:

musi nadrobić młodzieńcze lata 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Miarą ciemnoty Romana jest fakt że od paru lat nie umie się nauczyć że morze jest akwenem a "może" to on sobie uważać że jest prawicowcem. Nie wierzę że można to wytłumaczyć czymkolwiek innym jak byciem idiotą.

aj ulmanku nie raz udowodniłem ci ze jesteś ....

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

a morze Kukiza ktoś nagrał ? i opublikował to co o pisie a resztę wyciął sprawdź zanim coś napiszesz było wczoraj o tym 

Przecież TVPis robi dokładnie to samo. Wycina to co im pasuje i karmi tym takich jak ty. Czemu nie protestujesz przeciw takim kłamliwym praktykom TVPis? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v