Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

czy będzie działać dla dobra sadowników czyli rolników

Pan Andrzej Gajowniczek jest skromny w tej wypowiedzi, ponieważ 10% rynku to mieli spokojnie do tej pory.

Podział rynku został dokonany. Grójec Dohler, Sandomierz Real. Sam zakład jest za***isty pod względem bazy, na samych komorach , tak szybko licząc po sprężarkach jest jakieś 1,5MW mocy. Wejdą jak w masło w rejon sandomierski, poniewaz wywalą na zbity ryj pośredników. Ludzie zwiozą im taczkami.
Ale kontekst jest szerszy. Padło na ryj TB Fruit. zakłady w Dwikozach i Annopolu. W Dwikozach można już przejechać spychaczem, ponieważ zakład został ogołocony z wyposażenia.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Już Ci piszę co będzie. Rzeźnik co Wam robi pójdzie po rozum do głowy i założy minimasarnię, może z własnym wyszynkiem i będziecie u niego kupować. Może też umrzeć że starości lub przepicia.

Życzysz mi, ojcu i szwagrowi śmierci z starości lub przepicia, dzięki ;) Sami robimy takie specjały i rzeźnik nie potrzebny, aby na ubój oddaję do ubojni z którą współpracowaliśmy, jak u nas jeszcze świnki były ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

@mirro co od grzyba na bobik ?

A skąd mnie to wiedzieć?😂 Zapytam gościa co mu siałem w ubiegłym roku tym zestawem co groszek sieję. Ot taka sąsiedzka przysługa. Ale wsiałem mu głębiej i był za***isty.

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

Przecież w tym artykule napisali dalej dlaczego tak i skąd ta cena. I offset  w wysokości kontraktu. A mam Ci przypomnieć że gra szła jeszcze o technologię prochu wielobazowego do pocisków artyleryjskich?

a o co chodziło z naszym offsecie ?

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Ty jak zwykle nie jesteś w stanie pojąć niczego oprócz podstawowego parametru jakim jest cena. 

Żeby było łopatologicznie Skoda supeb 1,4 tsi ambition 100 tys, skoda supeb rs 4x4 200 tys. Poniał? 

a sprawdzałeś ranking sprzedających się samochodów .. pamiętasz co kiedyś pisaliśmy ....    suberb dałeś porównanie carakal vs Apache

1 godzinę temu, racyl napisał:

Zdjęcie

Opublikowano

Ceny chleba uderzą w Polaków. Szokujący rachunek z piekarni z Jastrzębia-Zdroju

Noworoczne podwyżki wywołały grozę wśród przedsiębiorców. Jednym z nich jest pan Mirosław z Jastrzębia-Zdroju. Piekarz na łamach jednego z portali przedstawił, jak dużo wyższe rachunki wpłyną na ceny pieczywa.

Właściciel piekarni prowadzi ją z rodziną nieprzerwanie od 1990 roku i zatrudnia 50 osób. Niestety 2022 roku nie zapowiada się dla przedsiębiorcy dobrze. Przed wigilią jego firma otrzymała wypowiedzenie umowy za gaz. Nowy przelicznik wzbudził w piekarzu przerażenie.

Rachunek piekarza za gaz w 2021 roku wyniósł 91 tysięcy złotych. Okazało się, że opłata za nowo rozpoczęty rok będzie dużo wyższa. Przedsiębiorca musi przygotować się na ogromny koszt w wysokości 353 tys. zł. Ogromna zmiana na zdecydowaną niekorzyść dotyczyć będzie również prądu. Rachunek piekarza za 2021 rok to 30 tys. zł, a w 2022 roku do zapłacenia będzie miał 98 tys. zł.

Wzrost cen energii przełoży się na podwyżki w cenach pieczywa. Mirosław Gniazdo ostrzega przed ogromnym wzrostem kosztów zakupu pieczywa dla klientów z całej Polski. Kilogram kosztujący dzisiaj 7 złotych może już za niedługo kosztować 12 złotych. Ze względu na panującą sytuację ceny w jego piekarni już wzrosły o 18 procent w ciągu ostatnich miesięcy. Przedsiębiorca zwraca również uwagę na swoje trudne położenie względem swoich pracowników i ich rodzin.

Pracują u mnie od 30 lat, zaczynali ze mną funkcjonować w firmie. Szef produkcji był moim uczniem. Mamy się pożegnać z dnia na dzień ze wszystkimi? - pyta w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Mirosław Gniazdo.

Piekarz ostrzega, że ceny pieczywa uderzą w ludzi. W obliczu cenowego dramatu poprosił o pomoc parlamentarzystów. 8 stycznia w towarzystwie polityków PO Borysa Budki i Krzysztofa Gadowskiego mówił o nowych rachunkach za prąd i gaz. Ten pierwszy krytykował działania rządu, który jego zdaniem wydaje miliony na niepotrzebne spoty reklamowe.

Tymczasem prawdziwa inflacja pojawi się w najbliższych miesiącach po uwzględnieniu podwyżek gazu i prądu. Przedsiębiorcy nie są chronieni. Dostają podwyżki gazu sięgające kilkuset procent. Tysiące takich biznesów jak ten mogą zostać zamknięte – mówił Borys Budka.

Opublikowano

Tomasz0611 napisał:

Życzysz mi, ojcu i szwagrowi śmierci z starości lub przepicia, dzięki  Sami robimy takie specjały i rzeźnik nie potrzebny, aby na ubój oddaję do ubojni z którą współpracowaliśmy, jak u nas jeszcze świnki były 

Tam było koleżko kilka ścieżek do wyboru... Ale jak przepicie najbardziej do Ciebie przemawia...

Opublikowano
10 godzin temu, racyl napisał:

nie wiesz chłopcze co mówisz albo mieszkasz w takim miejscu w którym dosłownie nic się nie zmieniło po wejściu do unii

Dużo do oddania w banku ma Twoja gmina na inwestycje z tych dotacji ? Bo u mnie jeszcze dobrych kilka lat a i to nie jest pewne czy spłaci wszystko czy będzie się starać o przesunięcie terminu spłaty  a te stare inwestycje będą w tym czasie wymagały remontów, tylko skąd na to brać. Z podatków ? A skąd te podatki czy od kogo ?

19 minut temu, racyl napisał:

Zdjęcie

A ile płacili Niemcy za gaz w tamtym czasie ? Bo w świat poszła opinia że płacą mniej od nas.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dsbh napisał:

Dużo do oddania w banku ma Twoja gmina na inwestycje z tych dotacji ? Bo u mnie jeszcze dobrych kilka lat a i to nie jest pewne czy spłaci wszystko czy będzie się starać o przesunięcie terminu spłaty  a te stare inwestycje będą w tym czasie wymagały remontów, tylko skąd na to brać. Z podatków ? A skąd te podatki czy od kogo ?

Chyba łatwiej wyłożyć gminie na inwestycję 30%,20%, 15% niż pełne 100%

Fakt jest taki że bez środków unijnych tych inwestycji w ogóle nie byłoby z takim rozmachem, coś wiem o budowanej drodze gminnej która zaczęła się jej budowa jak jeszcze do szkoły podstawowej chodziłem a skończyła się jak ja skończyłem 38 lat 😂

wiadomo kiedyś trzeba będzie dać spokój inwestycjom i spłacać długi. gorszy problem jak ludziom powiedzieć że nic się nie będzie robiło a władza będzie brala kasę

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Inwestycja to inwestycja bo zostanie na lata nawet jak trochę zniszczeje a socjal dawany do ręki w zamian za głos nie zostawi śladu po sobie

@DTaras dzisiaj wszystko można zrobić jak się chcę

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

I co w związku z tym? Sami prawnicy ukryli się za sentencją mający charakter eksperymentalny a skupili się na pierdołach... Zatem - po co tworzono tę opinię?

Jest to experymentalny preparat i ch*j ,a jak to określą w formułce , dla mnie to bez znaczenia . Jak narazie to jest syff a nie szczepionka ...!!

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Roman176 napisał:

a sprawdzałeś ranking sprzedających się samochodów .. pamiętasz co kiedyś pisaliśmy ....    suberb dałeś porównanie carakal vs Apache

A co ma do tego ranking samochodów? Ty nie możesz pojąc ze caracal do kuwejtu kosztował 150 mln a dla nas 250 mln  to ci wyjaśniłem ale jak widze nie dotarło.

18 minut temu, dsbh napisał:

A ile płacili Niemcy za gaz w tamtym czasie ? Bo w świat poszła opinia że płacą mniej od nas.

A co cie obchodzi ile Niemcy płaciły? To jest sprawa między nimi a Rosją i nic ci od tego. Mogą im nawet dawać za darmo jak tak ustalą.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

ubrania też są w niemczech tańsze te ze sredniej już półki .

6 minut temu, DTaras napisał:

Nie w świat a w Polskę i to w konkretnym celu.

niemcy płacili za gaz  taniej natomiast te memy Racyla są nieprawdziwe , 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v