Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Puknij się w pusty dzban ,kto 40 lat temu pryskał buraki herbicydami ,może pgrach.

a gdzie ja napisałem że 40 lat temu ? , juŻ widzę jak TY zamiast pryskania chodzisz i wyrywasz chwasty w tych burak i siedzisz na forum 😂

Zdjęcie

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Taaa, a jak PISokomuna wprowadzi kartki to od razu wędliny będą takie jak dawniej. Sekretarz Kaczyński dekretem zarządzi że tak ma być i załatwione. A może zamiast kartek wprowadzą nam PIScoiny?😆 Będziemy nimi płacić za reglamentowane produkty których listę stworzy egzekutywa partyjna.  

może w końcu jak dawniej z pałami na ciebie i do roboty pałeczką po plecach wydajność aż miło robol jak z ciebie się patrzy byłby dobry.. ch*ja zrobiłeś organizm niewyeksploatowany  

2 minuty temu, witejus napisał:

A o czym ja pisałem? czytaj całość ze zrozumieniem albo zamilcz

on nie umiem czytać dobrze a co dopiero ze zrozumieniem .. a już nie pisze ze umie myśleć co wkleja ...  ślepy głupiec

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

Po pierwsze genetyka,nawet świnie hodowane dziś to już nie te same genetycznie co 40-50 lat temu,te świnie były ,,modernizowane" w kierunku jak najszybszego wzrostu,drugie ,pasze czy ktoś karmi świnie jak to się robiło 40 lat temu np u mnie?Zboża ,ziemniaki ,buraki pastewne ,latem wiosną pokrzywy ,lucerna ,liście z buraków?Podejrzewam że nawet dla siebie nikt już tak nie robi

7 minut temu, witejus napisał:

Puknij się w pusty dzban ,kto 40 lat temu pryskał buraki herbicydami ,może pgrach.

No jak u ciebie to u ciebie 😂

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Najlepsze są te domowe, z świniaka karmionego normalnym żarciem, a nie pędzonego nie wiadomo czym ;) Na szczęście mam dobre źródełko, gdzie można kupić takie świniaki, że 2 schabowe wystarczą, żeby się najeść, a nie 4 albo 5 bo pędzone aby tylko kilogramy były. To mięso ma w sobie trochę tłuszczyku, a nie byle jak najszybciej urosło.

też mam takie dojście jedynie co mi się nie podoba to boczek jest bardzo tłusty 

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

on nie umiem czytać dobrze a co dopiero ze zrozumieniem .. a już nie pisze ze umie myśleć co wkleja ...  ślepy głupiec

Zaważyła jedna decyzja. Polska straciła nie tylko Caracale i 80 mln zł

Straty Polski w związku z zerwaniem kontraktu na śmigłowce Caracal nie zamykają się jedynie w kwestiach finansowych. Problem dotyczy także rozwoju armii, bezpieczeństwa obywateli i zaufania na arenie międzynarodowej. Za to Węgrzy mogą się cieszyć, bo Airbus zainwestuje właśnie u nich.

Sprawa zerwania kontraktu na śmigłowce wielozadaniowe to nie tylko przykład braku ciągłości decyzji, ale także wizji rozwoju Sił Zbrojnych, nieudolności i niejasnych powiązań pomiędzy politykami, biznesem i związkowcami. Kłopoty Polski nie zakończą się bowiem z chwilą wypłacenia Francuzom odszkodowania. Będą się ciągnąć przez dziesięciolecia. Oto jak jedna decyzja zaważyła na życiu wielu obywateli.

Maciej Miłosz w "Dzienniku Gazecie Prawnej" napisał, że Polska podpisała porozumienie z koncernem Airbus, w ramach którego Skarb Państwa ma wypłacić 80 mln zł odszkodowania. Zważywszy na stosunkowo niewielkie marże w przemyśle lotniczym, Francuzi zrobili całkiem niezły interes.

Dla Airbusa oznacza to jedynie zamknięcie kontrowersyjnej sprawy i życie dalej. Dla Sił Zbrojnych RP i polskiej gospodarki oznacza utratę szansy, która może się drugi raz nie powtórzyć.

Zerwany na siłę

W październiku 2016 roku rząd Prawa i Sprawiedliwości zerwał kontrakt na dostawę śmigłowców wielozadaniowych. Wówczas Ministerstwo Rozwoju wydało komunikat, w którym poinformowało, że offset proponowany przez Airbusa jest niesatysfakcjonujący.

Niedługo później ówczesny szef MSWiA Mariusz Błaszczak, a obecnie minister Obrony Narodowej, dodał, że, "to strona francuska zerwała kontrakt na zakup śmigłowców Caracal, nie wypełniając zobowiązań offsetowych". Dodał przy tym, że sprzęt wojskowy powinien być produkowany w Polsce, a nie we Francji.

Po fali artykułów obnażających prawdę głos zabrał wstrzemięźliwy dotychczas Airbus. Producent poinformował, że offset został ustalony na wysokości wartości netto kontraktu - 10,8 mld zł. Tymczasem Ministerstwo Rozwoju zażądało dodatkowych 23 proc., odpowiadających kwocie podatku VAT, który i tak pozostałby w Polsce.

https://wiadomosci.wp.pl/zawazyla-jedna-decyzja-polska-stracila-nie-tylko-caracale-i-80-mln-dolarow-6723128784583520a

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

Na tyle mam rozumu że widzę dlaczego ludzie głosują na PIS 😂 Ty jesteś tego przykładem

a dziękuje 2 pracy więcej mam pewnie ha jak ty ... co można mi zarzucić ?

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

Zdjęcie

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał:

Pytanie jest inne. czy konsul zdaje sobie sprawę gdzie pełni obowiązki i o czym paple.

Konsul ma już dość pisowskiej indolencji. Przejrzał wrogość tej  mafii z Kaczorem na czele co do państwa Czechy. Tak Kaczyński wzorem swojego idola nijakiego szpiega zachodnich proniemieckich interesów Ziutka od Piłsudskich jest wręcz wrogiem naszego południowego sąsiada. To Piłsudski w okresie tz. sanacji zerwał kontrakty z Czechosłowacją kontrakty związane z modernizacją naszego przemysłu militarnego. To on jak dzisiaj Kaczyński vel KaLKSZTAJN  nieudolną polityką zagraniczną nie tylko osłabił nasz militarny potencjał  a wręcz doprowadził do tego, że Słowacy przekroczyli  nasze południowe granice współdziałając z wermahtem. Dzisiaj też antagonizujemy się z południowymi sąsiadami. Pytanie brzmi. W czjim to interesie i czy to nie jest celowe działanie w obliczu destabilizacji w Europie?

Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

może w końcu jak dawniej z pałami na ciebie i do roboty pałeczką po plecach wydajność aż miło robol jak z ciebie się patrzy byłby dobry.. ch*ja zrobiłeś organizm niewyeksploatowany  

Widzisz, ty jako fizol uważasz że trzeba się łopatą narobić i wtedy jest praca. Ja się uczyłem by nie być takim jak ty i pracuję więcej głowa a mniej rękami. Jako lewak i neokomunista będziesz zawsze podkreślał robolskie cnoty prostego ludu pracującego a będziesz wrogiem przedsiębiorców . Wg twoich lewicowych przekonań to oni winni sa za krzywdę ludu pracującego który jest za głupi żeby robić coś bardziej ambitnego niż robota fizyczna. Oni sa winni ze tacy jak ty sie nie uczyli, oni maja samochody w leasingu i oni sie bezprawnie bogacą a powinni oddać kasę robolstwu. Jesteś kolego dokładną kopią leniniwskiej swołoczy z czasów rewolucji.

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

bardzo dobrze to jak by maluchem robić ciężki transport 

Można tez ten transport robić na wlasnych plecach, I chyba jesteś miłośnikiem takiego rozwiązania. Noi fabryki "Maluchów" też nie mamy, co chyba jest zgodne z Twoimi oczekiwaniami.:lol:

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Widzisz, ty jako fizol uważasz że trzeba się łopatą narobić i wtedy jest praca. Ja się uczyłem by nie być takim jak ty i pracuję więcej głowa a mniej rękami

pamiętaj ze moja mata ma dużo lepsze wykształcenie ... z drugiej strony robisz to co tu 90% ludzi co ma tylko szkołę byle jaką i płacisz krus wiec co bijesz piane  ... mam ci wmawiała ze bd kimś ?

Najlepsze memy o studentach i dla studentów. MEMY: Typowy student. Jak  wygląda typowy student? [19.03.2021] | Głos Koszaliński

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Zaważyła jedna decyzja. Polska straciła nie tylko Caracale i 80 mln zł

Straty Polski w związku z zerwaniem kontraktu na śmigłowce Caracal nie zamykają się jedynie w kwestiach finansowych. Problem dotyczy także rozwoju armii, bezpieczeństwa obywateli i zaufania na arenie międzynarodowej. Za to Węgrzy mogą się cieszyć, bo Airbus zainwestuje właśnie u nich.

Sprawa zerwania kontraktu na śmigłowce wielozadaniowe to nie tylko przykład braku ciągłości decyzji, ale także wizji rozwoju Sił Zbrojnych, nieudolności i niejasnych powiązań pomiędzy politykami, biznesem i związkowcami. Kłopoty Polski nie zakończą się bowiem z chwilą wypłacenia Francuzom odszkodowania. Będą się ciągnąć przez dziesięciolecia. Oto jak jedna decyzja zaważyła na życiu wielu obywateli.

Maciej Miłosz w "Dzienniku Gazecie Prawnej" napisał, że Polska podpisała porozumienie z koncernem Airbus, w ramach którego Skarb Państwa ma wypłacić 80 mln zł odszkodowania. Zważywszy na stosunkowo niewielkie marże w przemyśle lotniczym, Francuzi zrobili całkiem niezły interes.

Dla Airbusa oznacza to jedynie zamknięcie kontrowersyjnej sprawy i życie dalej. Dla Sił Zbrojnych RP i polskiej gospodarki oznacza utratę szansy, która może się drugi raz nie powtórzyć.

Zerwany na siłę

W październiku 2016 roku rząd Prawa i Sprawiedliwości zerwał kontrakt na dostawę śmigłowców wielozadaniowych. Wówczas Ministerstwo Rozwoju wydało komunikat, w którym poinformowało, że offset proponowany przez Airbusa jest niesatysfakcjonujący.

Niedługo później ówczesny szef MSWiA Mariusz Błaszczak, a obecnie minister Obrony Narodowej, dodał, że, "to strona francuska zerwała kontrakt na zakup śmigłowców Caracal, nie wypełniając zobowiązań offsetowych". Dodał przy tym, że sprzęt wojskowy powinien być produkowany w Polsce, a nie we Francji.

Po fali artykułów obnażających prawdę głos zabrał wstrzemięźliwy dotychczas Airbus. Producent poinformował, że offset został ustalony na wysokości wartości netto kontraktu - 10,8 mld zł. Tymczasem Ministerstwo Rozwoju zażądało dodatkowych 23 proc., odpowiadających kwocie podatku VAT, który i tak pozostałby w Polsce.

https://wiadomosci.wp.pl/zawazyla-jedna-decyzja-polska-stracila-nie-tylko-caracale-i-80-mln-dolarow-6723128784583520a

Coś mi się przypomina że jak podpisano kontrakt to niektórzy tu na forum szydzili jaki to fatalny kontrakt podpisali ,wklejali jakieś artykuły ile to przepłacono ,ile stoi uziemionych we Francji i gdzieś tam w świecie ,jakieś memy w tym temacie.Coż się stało że teraz Caracale stały się ,,dobre"?Może niech ci szydercy wówczas się teraz odezwą.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Można tez ten transport robić na wlasnych plecach, I chyba jesteś miłośnikiem takiego rozwiązania.

nie jestem 

3 minuty temu, mirro napisał:

Noi fabryki "Maluchów" też nie mamy, co chyba jest zgodne z Twoimi oczekiwaniami.:lol:

a co mamy ?

Opublikowano

Pamiętam glapińskiego jeszcze z Porozumienia Centrum chodzacego krok w krok za Kalksztajnem. Jedna banda z chorą psychiczna ambicją z zmienionym szyldem zabiegają o poklask swoich mocodawców. NBP Glapińskiego nie robi prawie nic by utrzymać stabilny poziom cen. Jeżeli już coś robi, to kompletnie bez sensu albo odwrotnie niż trzeba np. proinflacyjne osłabianie złotego. Wszystko dramatycznie drożeje. Inflacja skoczyła z rekordowo niskiego, do najwyższego poziomu od 20 lat (obecnie jest to 6,8%). Prezes NBP jest przewodniczącym Rady Polityki Pienieżnej, która na galopującą inflację nie reaguje w ogóle albo reaguje za późno i symbolicznie. Stopy procentowe utrzymywane są na absurdalnie niskich poziomach, gdyż dla Prawa i Sprawiedliwości wysoka inflacja to wyższe dochody do budżetu np. z VATu czy akcyzy. W ten sposób PIS łata niedobory budżetowe wynikające z nieudolnych rządów oraz z defraudowania przez PIS pieniędzy publicznych. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v